Mohla som RTG vyšetrením synovi ublížiť?
Ahojte mamicky,som dost znepokojena nemozem spavat ,lebo sa nejdem zbavit pocitu ci som synovi neublizila s tym ze som suhlasila s rtg vysetreniami.Ide oto ze syn ma 8 rokov a od malicka bol dokopy na rtg 7x z toho jedno vysetrenie bolo s kontrastnou latkou.(mal zapal pluc,urazy hlavy a kontrastna latka zistovali reflux).Nedavno mal kamoskyn syn uraz hlavy a oni odmietli rtg ze niesu toho zastancami.Tak mi ostal chrobak v hlave ze kvoli mne bude mat nasledky.Co si o rom myslite?dakujem
@simca06022011 Tak asi ozaj prehanam a zbytocne stresujem.Dakujem
@kvetinka75 Mate pravdu.Dakujem
@att123 Asi ano dakujem
@lienka9 Mate pravdu zbytocne stresujem dakujem
@kvetinka75 vam asi davali v detstve vela rezňov, však
@kdemasrozum vrtaj inde, na mňa tieto drísty nezaberajú
a tvoj nick na teba presne sedí
@miskajankova Ako nič proti, ale spochybňovať rady lekára dokáže len primitív, aby si pozdvihol ego. Väčšinou jednoduchší ľudia radia ostatným čo a ako. Netrúfla by som si niekomu radiť s niečím, s čím nemám x rokov skúsenosti a znalosti.
@mable123 o.k.
@miskajankova coho presne sa bojis? co mu to mohlo sposobit?
dnes uz su davky ziarenia minimalne a oziari sa zvycajne len dana cast tela. aspon teda mne ked zubarka rentgenuje zuby, tak mi da plast a golier proti ziareniu.
bojis sa rakoviny, alebo coho? vies o tom, ze su tisice umelych latok, ktore sa pridavaju do potravin, pri ktorych sa este netestovala karcinogenita. dokazane boli napriklad v pepies bacon a cukrikoch haribo. napriek tomu konzumujeme vselico bez toho, aby sme si zistili co vlastne jeme. do vody sa dostavaju mikroplasty a napriek tomu pijeme vodu z plastovych flasi, objednavame si tovar z ciny plny ftalatov a kadecoho ine, v bangladezi sa farbi koza na topanky, farbivom ktore je jedovate......
takze rentgen nie je take riziko, oproti urazu, ci otrasu mozgu.
@miskajankova ja síce trošku odpoviem mimo, ale moj bratranec (dospely chlap) po uraze hlavy odisiel z pohotovosti skor, neurobili mu RTG, chcel si to doriesit neskor. Zomrel doma, na dalsi den planoval ist k lekarke.
Tiež nie som zástanca RTG, ale jednoducho keď je opodstatnený dôvod tak ho dám...🙈 Myslím, že by si sa čudovala čím všetkým synovi škodís kebyže sa nad tým riadne zamyslis a nemusíš ani na rtg 🤷
@rik01lulaka už len sledovanie TV, hranie hier na mobile, PC ako poškodzuje zrak, chrbticu, klby na rukách .... A to je len časť toho, ako sa zdravie poškodzuje deťom
Lekári vedia čo robia. Určite by RTG nerobili len tak. Moja dcera v lete spadla na bicykli. Bola s babičkou, nevudeli sme ako sa to stalo. Stale si sťažovala na bolesť na hrudníku. Aj keď som ju objala. Po 2 dňoch ma už bralo zufalstvo a šli sme na urazovku. Dr ju vysetril postlacal a povedal, že nejde robiť RTG, že ak by sa to zhorsilo máme prísť. Ak by povedal urobiť, tak by som nezavahala. Tym chcem povedať, že fakt ho robia len vtedy keď skutočne musia
nemohla a neboj sa, lekári tiež nerobia rtg len tak pre nič za nič 🙂 vždy sa zvažuje riziko vs. benefit. Skôr správanie kamarátky je na zamyslenie...
Pre zaujímavosť, dávka žiarenia pri jednom malom zubnom RTG snímku odpovedá dvom banánom 🙂 Môžeš byť úplne kľudná
Nám dcéra ako 2 ročná tvrdila, ze prehltla sponku do vlasov. Takú maličkú v tvare hviezdičky pomerne ostrú. Keby nešla na RTG a neutvrdili sme sa vďaka doktorovi, že tam nie je, úprimne ti poviem, že by som skočila pod najbližší vlak, keby sa jej čosi stalo len kvôli tomu, že by som ako matka ten RTG odmietla. Odvtedy sponky už radšej ani nenosí.
@miskajankova ahoj. Som z odboru. Môžeš byť pokojná. Co sa týka rtg ziarenia , určite si neuškodila synovi. 🙂 dávky pri snímke su minimálne.
@miskajankova tiež som veľmi opatrná, ale keď je to nevyhnutné isto by tvojmu synovi ublížila viac zanedbaná liečba ako RTG.. a prepáč ale tvoja kamoška je riadna krava ak odmietla po uraze dieťaťu spraviť RTG.. 🙄
@tianna súhlas. Odmietať vyšetrenie a potom revať a súdiť sa, ak sa dieťaťu dačo stane, nedajbože umrie. Nechápem to ani trochu. Ten doktor, zdrav. sestra, rádiológ atď. neštudovali len preto, že mali čo s voľným časom, ale aby sa naučili pomáhať ľuďom a liečiť. "Jedna babka povedala" je to, čo nás ohrozuje, nie liečba.
@maaamiii vieš to sú tie ,,zaručené,, informácie ktoré kolujú po nete. Vo veľkom množstve je všetko nebezpečné. Ale ak si dr. nie je istý, či niečo nie je zlomené, či nehrozí niečo vážne, treba využiť všetky dostupné prostriedky na vyšetrenie. Ale niektorí si asi aj deti nechajú radšej umrieť, ako nedajbože ísť na rtg.
@miskajankova noo zdravé to nie je ale vždy si vyberáme aj nutne zlo, nez by bolo niečo zanedbane ale vzdy treba zvazit ci je to nutne dr prvie ze zrobit aby mal istotu nechce by zalovany mam syna a dcerku mali aj pady a niekedy bol rengen niekedy nie no žiju aj s aj bez po uraze rodič a dr musia zvazit
syn mal uraz hlavy a ani mi nenapadlo odmietnut rtg, zistovalo sa ci nema prasknutu lebku a nakoniec sme zostali 2 dni na pozorovani a robili mu aj ct, ci nahodou nedoslo aj ku krvacaniu. takze ziadny stres a panik, ked to treba a doktor tak rozhodne, nevidim dovod sa kvoli tomu obvinovat...
@miskajankova nie sú toho zástancami :D a aj ti vysvetlili, ako by to asi malo uškodiť?
@miskajankova ak je to podla lekara nutne, treba ist. Nie je to zdrave, ale ked treba, tak čo už. Aby si mala dušu na mieste, uisti sa nabudúce, či je to naozaj nutné. Ono aj lekári to robia v niektorých prípadoch len preto, aby boli krytí a možno sú si zároveň vedomí toho, že je to zbytočné a sami by na RTG kvoli danemu problému nešli....Lenže nechcú riskovať, čo je pochopiteľné. Ja som raz bola s dcerou na pohotovosti, lebo ju niečo škrabalo v hrdle a lekár skonštatoval, že ju nebudú zbytočne ožarovať. Možno iný, by ju na ten RTG bez mihnutia oka poslal.
@jaroe no tak pri škriabaní v hrdle som ešte nepočula aby sa posielalo na rtg. Ak by bolo podozrenie na zápal pľúc, tak je to iné.
@miskajankova caste Rtg moze uskodit...preto sa pytaju kedy bolo posledne. Pol roka rozdiel je ok, tym si mu neublizila.
Pri uraze hlavy ci koncatiny hned posielaju na Rtg a potom lekar zhodnoti co s tym dalej.
Je pad a pad...pri slabom ok, ale ked vidis ze to bolo silne, ma pocit na vracanie ci ide krv a pod...tam treba kontrolu ci nebol otras mozgu.
@miskajankova ze je tvoj strach absolútne neopravneny
Za tyzden prijmeme tolko ziarenia ako v case par sek.toho rtg
Samozrejme,ze keby na seba blikas rtg cele dni po rokoch sa ti nieco stane ale nie ked ide o zivot.. tvoji znamy so synom ohrozili jeho život
Ziarenie v lietadle alebo na letisku je mnohonásobne vyssie
Strach z rtg je len z nesprávnych info..
@miskajankova odmietnut RTG hlavy dieťaťa po uraze je na sociálku. A ty prosim ťa maj vlastný rozum a neriad sa na hlavu padnutou kamarátkou. Žiarenie ktoré dostáva človek pri RTG je minimálne a zanedbateľné, určite je riziko menšie ako nedať mu pri uraze alebo zápale pľúc spraviť poriadne vyšetrenie.
Moja staršia bola v 9m na vyšetrení creva s kontrastnou latkou, robili jej tam snímky v čase čiže jej v priebehu 15min spravili každých 10-15sekund rtg celého brucha - rozumej aj vaječníky a maternica. Okrem toho bola dalších 3x na rtg (hlava, chrbtica, brucho) a nemá ešte ani 4 roky.

@miskajankova radiacia repsektive ziarenie je v podstate všade okolo nás. Nie je potrebné stresovať. Keby to rtg bolo také nebezpečné, tak určite by také vyšetrenie nerobili.