icon

Môj 2-ročný syn vôbec nerozpráva, je to v poriadku ?

martina0303
12. jan 2020

Čaute moj syn onedlho 2r nepovie ani mama ani žiadne iné slovíčko je to v poriadku?

h2
12. jan 2020

@martina0303 Áno, nie je to nič neobvyklé.

evuska135
12. jan 2020

Nas 2r5m skoro a tiez nerozprava, teda nic zmysluplne, stale cakame kedy to pride🙂

siska25
12. jan 2020

@martina0303 Moj na 2,5 roka a tiez donedavna nepovedal absolutne nic a dokonca nevieme, ci nam rozumel. Momentalne vie funkcne pouzit tri slova: cau, ahoj a nie. Samozrejme cudzi clovek by nerozumel, co hovori, hovori ich nezrozumitelne, len my doma vieme co znamenaju. Napodobni cca 3-4 zvierata a asi v dvoch rokoch zacal opakovat znaky ( papa, taptap...). Vie povedat mama ale nie je to prenho oslovenie, len si to blaboce. Ja sama vidim na nom, ze je v tomto ba urovni tak 1-1,5 rocneho dietata. Inak puzzle o 6 ks postavi sam. Momentalne zacinane chodit k logopedicke a chystam sa aj na ine vysetrenia, hlavne kvoli tomu, ze v tomto stave ho nevezmu do skolky, takze budem riesit predlzeny rodicak.

h2
12. jan 2020

@siska25 Ahoj, zaujalo ma v Tvojom príspevku, že Ti syna nevezmú do škôlky, lebo nerozpráva? To Ti povedali? Lebo teda ja keď som dávala prihlášku do škôlky, nikto sa nepýtal, či syn rozpráva, alebo nie. A syn mal v škôlke spolužiaka, ktorý vôbec nerozprával. Nič, ani slovo.

sara07
12. jan 2020

@siska25
@h2 nie je pravda že nezoberu, záleží od riaditelky, a hlavne od toho ako velmi su profi učitelky, či vedia pracovat s takymito detmi, niektoré deti sice rozpravaju ale nič skoro nerozumiet
pokial zvláda ano /nie a vie adekvatne odpovedat na otazky nie je dôvod aby pre to že povie len 5 slov nechodil do škôlky , vela záleží aj aký kolektiv schyta
ale na nezobratie to nie je dôvod

sara07
12. jan 2020

teraz je vela deti s posunutym nastupom reči alebo oneskoreným vyvinom reči ,dysfazie
je to dan za chemiu, okolie, atd
objednala by som sa tak po 2 rokov ku klinickej psychologičke , pediatrička by ta mala nasmerovat
špecialne pracovisko pre takéto deti je dialog v bratislave , ešte jedno ale to mi vypadlo v blave, čakacie doby jeden rok alebo aj rok aj dačo, objednaj sa tam ti daju kompelxné vyšetrenie logo + nasmeruju , psychologičky, denny stacionar , však ked sa rozkeca zrušit objednanie môžeš vždy za ten čas
teraz sa sustred na základ ano / nie na nácvik slov , stači aj gesta kyvanie hlavou
v logo skupine čo su tu skupiny je velmi vela rád ,študuj

veronikaszabova
12. jan 2020

@siska25 to, ci rozprava, nie je dolezite. Dolezite je, ze rozumie, co mu vravis.
A "nerozpravajuce" dieta v pohode vezmu do skolky.

lenzas
12. jan 2020

@siska25 Ked som ta spravne pochopila, tak neide len o rec. Mozem sa opytat na ktore vysetrenia sa chystate? My sme zatial boli u pscyhologa, neurologa a logopeda, ale teda nic konkretne zatial aj tak nevedia povedat, ze vraj treba len motivovat a cakat.

deedol
12. jan 2020

@sara07 poprosim link na skupinu alebo nazov - nasla som "logopedicke" deticky, to je ona?

siska25
12. jan 2020

@lenzas ano nejde len o rec, je toho viac. Je mi jasne, ze rec nie je dovodom nedat ho do skolky. Len toho je viac a jedno zdrave dieta a jedno s diagnozou uz mam, tak uz viem trochu porovnat co je este ok a co uz ide mimo a tuez podmienky v skolke. Prenho by to bolo velke trapenie. Viem, ze sa moze rozbehnut ( bola by som najstastnejsia na svete), ale aj nemusi a moze to byt diagnoza. Chystam sa k logopedicke, neurologovi a psychologicke, k Janosikovej. Chodime na rozvojovy kruzok a do centra vcasnej intervencie zatial. Syn nerozumie prikazom napr. prines, kde je, je plne plienkovany, obliect a vyzliect sa nedokaze, najest len tuhe jedlo sam, ma zachvaty hnevu a robi zle pri tom inym detom, nedokaze ist vonku v skupine, je naozaj tak na urovni 1,5 r.
@sara07
@veronikaszabova
@h2

sara07
13. jan 2020

@siska25 tak toto je iné

sara07
13. jan 2020

@deedol ano to je ona potom dialog , expresivna dysfazia, su aj vo fore na to prispevky,

saluda
13. jan 2020

@martina0303 nepovie vôbec nič? Inak komunikuje? Môj ma 2 roky, niečo už blaboce, ale rozprávaním by som to nenazvala. Vety vôbec, len do 10 slov, aj to sú často šifry. Najnovšie slovo v slovníku má "kaťkaťíí", akože cokoladka, nejaká dobrota. Daň za starších súrodencov.
Dôležité však je, že ešte nemal ani rok, keď začal komunikovať, kyvat hlavou áno nie, na jednoduché otázky. Ukáže, čo potrebuje, zavedie ma k tomu, zapája do toho aj emócie, rozumie, čo mu hovoríme a reaguje na to. Toto je dôležitejšie ako samotné rozprávanie.

sapetka
13. jan 2020

Asi este ano. Treba s nim vela citat, obrazky a tak.: moj na 2r zacal rozpravat teraz ma 2,5 a usta sa nezavru a stale preco preco preco🤣

deti95060810
13. jan 2020

ani mama? tak to by už mal...aspoň to mama, papa, daj, ....

ecko80
13. jan 2020

@martina0303 Ahoj, moj di 2,5 roka nepovedal ani slovo (hovoril len nejakou svojou hatlaninou, nic sme nerozumeli). Po 2,5 roku povedal najskor len 2 slova -ham, mnam- doktor neriesil, ze uvidime po 3. narodeninach. Pred 3. rokom nastupil do skolky a postupne to islo, teraz mal 4 roky a rozprava v suvetiach, zrozumitelne, ziaden problem.

smile31
13. jan 2020

@martina0303 ahoj dôležité je či ti roumie... keď mu povieš podaj autíčko - podá autíčko, podaj knižku podá knižku a pod 🙂 ak rozumie všetko je v poriadku

deedol
13. jan 2020

@sara07 dakujem, nasla som 🙂

mogaa
13. jan 2020

@siska25 pokiaľ si ukáže čo potrebuje a vie sa dorozumieť rukami, tak do škôlky ho zoberú....a do septembra máš ešte skoro 8mesiacov

mogaa
13. jan 2020

@siska25 naša mala teraz 2roky blaboce svojou hatlaninkou ale rozumie všetkému, dorozumie sa rukami, ukáže ti čo chce. Začala chodiť do škôlky - deti medzi 20.mes.-3roky, veľmi ju to posunulo...začala byť viac samostatná napr.chce jesť len sama aj polievku,
začína aj viac opakovať slová+ napr.vonku ide pekne pri mne a neuteká kade-tade....v novembri bola len dní aj v decembri len 5dní,,,teraz v januári nastupuje až zajtra...ano platí sa za to lebo sú tam menšie detičky, takže tie čo majú plienky prebalia a obliejú ich učiteľky, ale učia ich tam aj samostatnost - čo je hlavné opakujú po iných deťoch, čiže tým že sú tam aj 3ročný ich ťahajú dopredu...

sara07
13. jan 2020

@sapetka to je normálny vek na začatie rozpravania, to čitanie je fajn ale zázraky ti až tak neurobí ak je nejaky problém alebo blok

lenka835
18. jan 2020

@siska25 ak nerozprava do skolky zoberu, mne dcerka v 3rokoch nerozpravala, posun reci bol neskor stanoveny ze sa oneskoruje o 15mesiacov a zobrali bez problemov. Povedala som im ze proste netozprava ale ze im vzdy ukaze co chce. Nebol nikdy problem. Hovorila v jednoduchych slovach az v 4rokov

siska25
18. jan 2020

@lenka835 ale u nas nie je problem len, ze nerozprava. Nie je odplienkovany, ani sa nechysta, ma doslovne amoky, ak ho dam na wc. Nerozumie vela veciam, nezvlada samoobsluzbe cinnosti, ako vie sa najest a napit, ale nevie sa obliect a vyzliect, absolutne mu to nejde.Ak mu poviem napr. dones papuce, nespravi to. Ak mu nerozumieme, co chce, tak ma zachvaty hnevu, robi zle. Nevie sam zaspat. A je toho vela. Chodime aj na terapie. Ano viem do septembra daleko, moze dozriet, ale aj nemusi. A teda viem, ako to chodi u nas v skolke, v stave ako je teraz ho nevezmu, mali sme tam dceru a prostredneho syna s diagnozou sme tam radsej tiez nedali, chodi do sukromnej. Na zapis musi ist s nami a ak sa nic nezmeni, tak ho tam ani nasilu davat nebudem, to by bolo trapenie prenho a aj pre ucitelky.

dada0902
23. jan 2020

Ahojte.moj ma 16 mesiacov a tiez nejak nereavuje neprinesie mi nic iba sem tam.ked drzi nieco a stale mu vravim daj daj tak niekedy da ale nemozem.povedat ze mi prinesie o co ziadam.neukazuje na nic a ked mu aj ukazujem.zvieratka tak tiez ho.to nezaujima nema nejak zaujem.o ucenie sa napit sa napije len.sem tam sam.zo slamkovej flasky ale z cumlovej.nie musim mu furt nukat moc ale nevypije za den ked uz mate tieto starsie deti je to v poriadku ze sa takto sprava?
vela casu travim mu rozpravam ucim ho a ked vidim ze nema zaujem.som.s toho zufala je to moje prve diera dakujem

lusia623
8. mar 2023

@siska25
@dada0902 ahojte viem že je to stará téma ale chcem sa opýtať ako ste natom tiež mám syna 2,pol ročného tiež mi akosi nerozumie používa asi 5 slov no gestá pomne ukazuje alebo len rozumie keď poviem daj rucku ideme do izby inak nič ďakujem za odpoveď

dada0902
8. mar 2023

@lusia623 ahoj tak u môjho nastala zmena od toho 2,5r začal opakovať slová skladať vety viac sa s ním dala pracovať aj začal robiť veci co sa po ňom vyžadovali predtým to bolo neskutočne nič sa mu nechcelo tvrdohlavý neskutočne bol potom prišiel ten zlom ze začal mat záujem teraz ma 4,5r je taky tvrdohlavejsi všetko len to co on chce poradiť si nedá na nenho musíme ísť raznejsie aby poslúchol ešte je to s nim ťažké

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
siska25
8. mar 2023

@lusia623 ahoj, syn ma diagnostikovanu NKS. Momentalne je na tom uz dobre. Rozprava, porozumenie je obcas horsie, zlezitejsie veci obcas nerozumie, nie je este na urovni rovestnikov, ale je na dobrej ceste. Tento skolsky rok uz chodi do klasickej skolky. Dva roky bol v specialnej.

lusia623
8. mar 2023

@dada0902
@siska25 ďakujem vám za odpoveď dúfam že to bude ok je to moje prvé dieťa a strašne sa bojím autizmu aj keď mi všetci hovoria že to nemusí tak bit ako vravím gestá pomne opakuje má rád deti zahrá sa snami aj hry z loptou tapi tak aj pusu dá len to má trápi že ako keby nevnímal čo mu hovorim poviem mu poď ideme von dones topánky nič ale keď mu ukážem čiapku už donesie bundu atď rozumie len keď mu poviem toto nesmieš