icon

Moja 9-mesačná dcérka sa ešte neplazí

31. aug 2023

Zienky,je to v poriadku?
Vratili sme sa zo zahranicia,kde sme zili.Odvtedy sme boli na poradni len raz pred mesiacom,lebo este nemala poistenie mala.Doktorka povedala,ze uz davno sa mala davat na dlane.Tak som sa jej spytala ze co mam robit,ze ju proste davam na brusko,ale ze neviem co viac mozem urobit a ze ci sa ideme drzat nejakych tabuliek.Mam kamosku,ktorej dieta uz v 10 mes chodilo a zas druhu,ktorej dieta este v 18 mes nechodilo.
Plazit sa nevie proste este.Cuvanie jej ale ide.Sadnut tiez ziadny naznak.
Co mozem urobit viac?

Strana
z2
ropucha6
31. aug 2023

Nestresuj, moja tiez zacala len pred par dnami, ma 9 a pol mesiaca. Rovno sa zacala plazit dopredu a davat sa na styri (ale tak sa este nehybe, len hupe). Sediet este tiez nesedi. Neviem, co ta doktorka stresuje, ked tak, nech ti vypise vymenny listok k rehabilitacnej - ale, tam kym dostanes termin…to mozno aj chodit uz zacne 🙂

anavixy
31. aug 2023

Plazit sa ani nemusi, plazenie nie je ziaden milnik, nie je to potrebny pohybovy vzorec. Davat sa na dlane=druhe vzpriamenie. To je velmi dolezite a nasledne sa ma dieta davat na 4, pohupovat a zacat liezt po 4, kludne aj posadit, to tiez byva az po lozeni. Pokial sa dieta niekde medzi tym zacne plazit a plazi sa symetricky, nie je to problem, ale nie je to ani nieco co by si mala podporovat. Pokial chces vediet ako konkretne mas dieta motivovat alebo dopomoct k druhemu vzpriameniu a nasledne pohybu po 4, najlepsie by bolo navstivit detskeho fyzioterapeuta, alebo si najst na internete/fcb/ig prispevky od fyzioterapeutov, je ich naozaj neurekom (fyzi kristy, fyzio mama, detska fyzio mama, fyzio detem..). Podla mna sa fakt nemusis nicoho obavat, akurat nabrat trochu vedomosti a tipov ako na to, ked chces dietatu spravne dopomoct k rozvoju, su to zaujimave veci.

minesasubu
31. aug 2023

Plazit sa vobec nemusi pre psychomotoricky vyvoj to ma nulovu hodnotu , zamerala by som sa na stvornozkovanie pozri si na fb Fyzio mama a robte cviky podla toho v ramci hry

https://fb.watch/mMC9KGJ2PA/

kitycat
31. aug 2023

Ahoj, mne sa mala rozplazila a uz aj rozlozila. Ma korigovane 9m.

Kazdopadne sme chodili aj na neuro, asi 2mesiqce dozadu a to sa ani neplazila a tocila sa na brucho len do jednej strany. Neurologicka dala 2 jednoduche cviky. Davat kolienka pod brucho a vykrutit na jeden bok, aj na druhy bok a tak podrzat za panvu a bude posilovat brusko, tym ze zdvihne hlavicku na tom boku. Snad do tyzdna prislo otocenie na druhy nok aj pohupovanie

Lozila by snad aj teraz ale v teple sa lepila tak uz je na kolenach

autor
31. aug 2023

Dakujem vam zienky.
Neviem,preco ma dr tak vystresovala.A protom to je dr,ktora mala byt uz na dochodku davno,tslze skusenosti musi mat dost.

petus998
31. aug 2023

Hlavne mestresovat som matka 3 deti prvé v 10mesiacoch chodilo 2v 9 mesiacoch začalo behat kolo stola tretie 1 rok a mesiac sa platilo 1rok a 3 mesiace beha beha bude mať dva roky nerozprával len mama baba tata kaka a teraz recni ako dospelí človek chce to čas dat dieta na bruško a ukazovať mu hracky dat ďalej od jeho ručičky až nedosiahne a keď chce nech ide za ňou aj keď sa bude jedovat negat na chvíľku tak

simona92101
31. aug 2023

Myslim ze ked kontaktujete fyzio tak sa nic nestane,moze vam ukazat cviky na podporu koordinacie aj formou hry

lilope
31. aug 2023

Ale ty pletieš dve veci. Druhé vzpriamenie, teda dávanie sa na dlane nie je plazenie. Našla som, že druhé vzpriamenie má dieťa s určitosťou ovládať v 6. mesiaci. Doktorka teda hovorila o plazení či o dávaní sa na dlane? Lebo je to rozdiel.

autor
31. aug 2023

@lilope hovorila aj o tom,aj o tom.Ze by to uz mala davno vediet

lilope
31. aug 2023

Tak na tie dlane určite. Plazenie je ďalší level, i keď nepovinný, nie každé dieťa sa plazí, ale väčšina áno. Takže z celkového hľadiska nehovorila mimo. Ale na dlaniach sa musí vedieť spriamiť kvôli neskorším pohybom. Zrejme to treba začať riešiť.

autor
31. aug 2023

@lilope dakujem.Oma na tie dlane niekedy ide,ale nespriami sa uplne.

angel993
31. aug 2023

Ty vidíš či dieťa napreduje, lebo si s ním každý deň. Tabuľky hoď za hlavu. Myslím že je menej detí ktoré im stíhajú. Dieťa samé vie kedy čo zvládne. Moje druhé dieťa sa začalo pretáčať v 8. mesiaci, posadilo sa keď malo 14 mesiacov a chodiť začalo keď malo 19. mesiacov. Doktorka kázala posadzat, vodiť za ruky, skrátka robiť všetko preto aby to dieťa dostala do tabuliek. Ja som ho nechala nech si ide svojím tempom. Zvládlo všetko čo má dieťa zvládnuť. Ale keďže bol jeho pôrod veľmi komplikovaný, zachraňovali nás oboch, tak potrebovalo viac času. Lenže toto doktorku nezaujímalo.

autor
1. sep 2023

@angel993 ano,to uz nikoho nezaujima 🤷‍♀️Kazde dieta je ine.Ale dr riesia len tie tabulky

nairia
1. sep 2023

druhe vzpriamenie by uz mala ovladat, to by som urcite riesila. zozen nejaku fyzio, ako radia baby vyssie. mozno len treba dieta nakopnut, vhodnymi "cvikmi" urcite nic nepokazis a aspon aktivne vyuzijete cas 😉 tabulky nehadz za hlavu, tie milniky nie su len tak pre nic za nic. ale vzdy je taka ta pomyselna hranica, ze cca 1,5-2m moze byt odchylka v dosahovani milnikov.
ps: plazit sa nemusi, dolezite je stvornozkovanie

cookie29
1. sep 2023

Zajdi si k fyzio.
Tabulky su tabulky. Moje dieta chodilo v 9m ale nestvornozkovalo nikdy, dnes uz je skolak a PMV stale popredu a vsetko viac nez v pohode. Ale teda pre vlastny pokoj duse by som k fyzio isla, niekedy je to len detail.

brona235
1. sep 2023

Je to v pohode. Moj druhy syn chodil sam ako 10 mesacny a mladsia dcera sa v 8 mesiacoch este nevedela ani pretocit. Kazde dieta je ine. 😊

autor
1. sep 2023

@brona235 a co vam na to povedala dr?Nriesila to?

autor
1. sep 2023

@angel993 ja si myslim,ze je v pohode.Ze aj napreduje,len je taka dost pohodlna.Moc ju nebavi byt na brusku dlho.Celkovo lezat moc dlho nechce.Najradsej sa nesie na rukach a myslim ze preto je taka “opozdena”.Myslim,ze by som si vsimla,keby bolo nieco s nou v neporiadku.

brona235
1. sep 2023

Vobec. V 13tich mesiacoch uz chodila, takze uplne v norme.

autor
1. sep 2023

@brona235 ok teda

vladi4444
1. sep 2023

Myslím si, že návšteva u fyzioterapeuta nič nepokazí. Tiež som názoru, že každé dieťa ma svoje tempo, ale pokiaľ ma znížený alebo,zvýšený svalový tonus, diastazu alebo pod tie pohyby sa jej vykonávajú ťažšie, a pokiaľ by ich robila zle, mohlo by to mat do budúcnosti dopad na chôdzu, chrbticu, motoriku.. dokonca aj pisanie a čítanie.( píšem ako matka čo mala dieťa s diastazou ale aj ako špeciálny pedagóg). Nestraším Vás, nejde o to, kedy aký pohyb robí ale či ho robí správne. Môže sa stať, že všetko začne robiť v priebehu jedného týždňa 🙂

autor
2. sep 2023

@vladi4444 dakujem.Ja neviem kde si mam najst detskeho fyzioterapeuta.

anavixy
2. sep 2023

Skus pouzit google, urcite ti najde niekoho v blizkosti tvojho bydliska, potom skust najst nejake recenzie a vybrat si. Odkial si?

autor
2. sep 2023

@anavixy liptovsky mikulas,ale vacsinu casu travime v CR-břeclav.
Fyzioterapeut je pre dieta a pre dospeleho,alebo sa to nerozdeluje?

anavixy
2. sep 2023

Jaj tak v CZ neni probleeeem, to mate super. Ano rozdeluje, musi zo byt detsky fyzio a oni dokonca maju taku mapu kde koho najdes, skusim to najst

anavixy
2. sep 2023

Tu si vies vyhladat certifikovanych fyzioterapeutov, akurat teda nvm ci si to vies vyfiltrovat ale napr v Brne je ich milion a aj naozaj dobrych… v Breclavi sa urcite tiez najdu. Ak mas ig najdi si fyziokristy, ona tam ma vyber fyziomapa a tam su rovne odporucania alebo ked jej napises tak ti sama niekoho odporuci.. plus ma skvele prispevky a webinare, vies si ju najst aj na webe fyziokristy.cz. No a samozrejme kopec dalsich sa da najst aj na ig a dozvies sa tam veeela skvelych informacii.
http://www.rl-corpus.cz/absolventi-kurzu/certif...

autor
2. sep 2023

@anavixy waw,vybste uzasna.Ani si neviete predstavit,ako ste mi s tym pomohla 🙏❤️
Mne google furt ukazoval len Prahu,Brno…
Moc dakujem.V pondelok volame 😍

autor
2. sep 2023

@anavixy dakujem este raz.Uz som jej aj napisala 🙂

autor
2. sep 2023

@anavixy ste poklad 🙏Moc si to vazim

anavixy
2. sep 2023

Rado sa stalo ☺️

Strana
z2