icon

Moje 7-mesačné dievčatko nenapreduje

25. nov 2022

Dobry den,
Mam 7 mesacne dievcatko, neblaboce, ne4nozkoje, nesedi. Chodime s nou cvicit, lebo je hypotonicke, takze je tam oneskorenie v mozgu, ale verim ze to dobehne.
Len ma znepokojuje, ze sa nevie hrat s hrackami, len ich dava do ust, neplace ked jej starsi brat vezme hracky, je to take kludne babatko. Spinka pekne, akurat jej spanok je uplne krehucky. Najde sa tu maminka, ktora mala podobne babatko a dobehlo to ?
Na internete je milion clankov iba o autizme a pod.
Dakujem 🙂

veronika_sk000
25. nov 2022

V tom veku sa ani moj nevedel hrat s hrackami, len nimi zacinal buchat a okusoval ich, plnohodnotne sa zacal hrat az v 9. mesiaci (zacal posuvat auticko, nakladat kocky do nadobky a davat ich na seba a robit vezu)

chillibubble
25. nov 2022

ja by som sa este neznepokojovala. ja si sice uz presne nepamatam ako sa dcera "hrala" v tom obdobi, ale tiez podla mna neblabotala. skor len take zvuky vydavala. plazit sa mozno plazila, to uz neviem. ale stvornozkovat zacala az ako 9 mesacna. na sedenie ma tvoja este kopec casu. optimum je 10 mesiacov a sadat si zo stvornozkovania, nie pritahovanim cez brucho. moja je uplne normalna a aj tak sedela az ako 10 mesacna, aj to zle, medzi patami, tak sme to museli oducat. a chodit zacala az ako 18 mesacna. ale zato od 2 rokov rozpravala uz takmer vsetko.
netrap sa, cvicite, vsetko dobehne 🙂

zuzkaa1991
25. nov 2022

Ja som s malou nikde nebola neblabocala vobec skoro, nestvornozkovala vobec (az na 2 roky ked sa hrala na psa 🤣) v 9m zacala sediet postaviť sa..
Neviem od akeho mesiaca.ale cca v 8m zacala.sa.plazit hracky ju nezaujimali mala okolo seba davala som ju casto na deku na zem a to ju motivovalo sa plazit ;) rozprávať zacala az na 3.5r dovtedy hmkala ukazovala ale zas rozumela vsetko co som od nej chcela

messalina
25. nov 2022

Moja prvorodena do 10tich mesiacov nelozila, nestvornozkovala, nesedela, vsetci naokolo mali poznamky a aj ja som sa zacala strachovat ci je vsetko ok, ale napriklad videla som ze napreduje v inych oblastiach, jemnu motoriku mala super, kazdy tyzden pomaly nieco nove dokazala urobit...a potom medzi 10-11tym mesiacom, behom tych 4-5tich tyzdnov zacala aj lozit, aj stvornozkovat, aj sediet aj sa zacala stavat na nohy, a chodit zacala tesne pred 15tym mesiacom.
Mozno jej to trvalo dlhsie ako inym detom ale potom to prislo kvazi naraz a vsetko dobehla. Teraz ma 3,5 a je to jedno zive dieta, preliezky vie preliezt take, ze to ani starsie deti este nevedia, vie uz aj bicyklovat, rozprava pekne, spieva, tancuje, proste uplne zdrava.
Ak s nou chodis cvicit a pravidelne na kontroly k pediatricke a im sa to zda Ok, nebala by som sa, daj jej cas a vsetko bude Ok 🙂

domak2
25. nov 2022

Články o autizme týkajúce sa 7 mesačných deti? Podľa mňa má ešte čas aj podla tabuliek.

autor
25. nov 2022

@veronika_sk000
@zuzkaa1991
@chillibubble
Dakujem, mne je vzdy tak luto, ked rano syn pride k malej, vsetko jej ukazuje a ona nic…
Akoby nas nepotrebovala 🥺🥺🥺
Viem, ze nikto neda diagnozu tak malemu babu…len ja zacinam byt ako kopka nestastia, mi to zacina na hlvu udierat hlavne, pri predstave, ze cosi nie je v poriadku.. strach o dieta je velky pre kazdu maminu

chillibubble
25. nov 2022

ja chapem, ta neistota je hrozna. u nas paradoxne moja mama bola na nervy, ze este nechodi a uz ktovie na co myslela. ja som to brala tak, ze ja som s nou denne, vidim ju, poznam ju. ja som dcere verila, ze je to v poriadku.
dolezite je, ze cvicite. podla mna to vdaka tomu pekne dobehne. a tiez si myslim, ze na nejaku "diagnozu" je este velky cas. podla mna ani tie rozne autisticke spektra sa v takto malom veku este neprejavuju a nedokazu odhalit.

vierkaa0
25. nov 2022

cvicite a verim, ze sa jej aj venujete. nebojte sa nic, vsetko bude fajn. to ze sa nehra, nevadi, ponukaj jej hracky, hrkalky, nech si to skusa chytat a podobne. je malinka, na vsetko ma cas. niektore deticky nestvornozkuju vobec, z tohto si hlavu nerob.