Mam 7 roc.dcerku,ktora prisla s nemocnice a prekonala monomukleozu,mozem vas poprosit ak tu je niekto,co ste varili,mame dietu dakujem za kazdu radu 🙂
@13mamicka já i ségra jsme to svinstvo měli. Ségra horší variantu, po půl roce měla při 170 cm ve svejch 17 letech 45 kilo. Nesměla ani kapičku tuku. Ani máslo jen naznačit na chleba, nic. Čili na výběr máš polívky zahuštěný rozvařenym bramborem, žádnou zásmažku, to je tak asi jediný dobrý. Jinak suchý brambory, ryba vařená nebo ryba v páře, brokolica v páře, brokolica vařená, bez soli, žádný vajca, ani těstoviny vaječný, žádný ani nízkotučný mlíko, jogurty, nic. Jak už jsem psala, po pul roce 15 kilo dole, bylo zrovna léto, všude grilování... Občas si samoržejmě kousla do klobásy a lokla piva ale za cenu odrovnání pečeně to nestojíé. Ale je to peklo. Ještěže se blíží jaro, tak budou hrášky a jahody a tak. Držim palce, ať se malá uzdraví
aj manzelova sestra todavnejsie mala, mozem sa jej spytat a dam vediet
Dakujem Vam za kazdu radu, 🙂 ,v utorok ideme na kontrolu do nemocnice tak uvidim co povedia tam
@13mamicka ja sama ako 9 ročná som prekonala mononukleózu 😝 odvtedy mám problémy s pečeňou 😔
pri väčšej záťaži organizmu / stres, tehotenstvo a pod/ sa mi veľmi zhoršia pečeňové testy 😝
odporúčam dcérke dávať čaj Sylibium marianum /Ostropestrec mariánsky český názov/ a dodržiavať pečeňovú diétu 😔
ahoj, moja dcéra prekonala mononukleózu ako 2ročná, teraz má 3, a ja som jej asi pol roka dávala tbl.Flavobion, regenerujú pečeň, majú sa brať dlhodobo, no ja jej ich už nedávam...odporúčalo mi to viac doktorov, dávkovanie je podľa hmotnosti dieťaťa, dlho som jej nedávala mastné jedlá, a veľmi dr.odporúčajú med a tvaroh, no nám v tom čase zistili aj celiakiu, tak som jej ani med ani tvaroh nedávala, nakoľko som nevedela čo môže a čo nie...tak treba skúsiť aspoň ten Flavobion, je voľne predajný v lekárni. Držím palce 🙂
a ešte som zabudla, je vhodné variť na pare, príp.len na malom množstve tuku
@13mamicka ahoj, kedze mononukleoza ma dopad na pecen, vhodne je po urcity cas drzat pecenovu dietu. Toto by ti mozno mohlo pomoct:
Pečeňová diéta
Pečeňová diéta je vhodná pri liečbe žltačky a pri ďalších pečeňových ochoreniach a po virózach tráviaceho traktu, ktoré poškodili pečeň (parainfenčné poškodenie pečene). Je nutné ju dodržať aspoň do tej doby, kým sa stabilizujú pečeňové testy. Potom je z pravidla možné diétu zvoľniť, ale udržiavať minimálne ďalšie 3 mesiace. Kedy diétu zvolniť však závisí výhradne od zdravotného stavu pacienta.
Hlavné zásady pečeňovej diéty
jedlá nevysmážať, nefritovať
jesť v menších dávkach a pravidelne, aspoň 5-krát denne
jedlo by malo byť vždy čerstvo pripravené
je potrebné dbať na pestrosť a vyváženosť stravy
vyvarovať sa chemickým prísadám a konzervačným látkam (tzv. éčkam)
vyvarovať sa alkoholu, kakau a čokoláde
neexperimentovať s pochutinami, nejesť ťažko stráviteľné jedlá
Povolené potraviny
ovocie: banány, jablká, marhule, broskyne, citrusy. Voliť čerstvé a dozreté ovocie, alebo kompóty
zelenina: mrkva, zemiaky
mäso: ryby, hydina, teľacie. Neskôr môže byť aj bravčové a hovädzie, ale vždy chudé!
mlieko a mliečne výrobky: acidofilné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný syr
nápoje: najlepšie izbovej teploty (nie studené ani horúce nápoje): čierny čaj, ovocný čaj, neperlivé minerálky, ovocné šťavy, mušty, nealkoholické pivo (pozor na konzervanty a éčka)
prílohy: zemiaky, zemiaková kaša, ryža, cestoviny. Knedle len nekysnuté.
múčniky, sladkosti: len piškótové cesto, pudingy a nákypy
korenie: rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať, kôpor, bobkový list, bazalka
ďalšie potraviny: z vajec jesť len bielok, aj to maximálne jedno denne. Ak potrebujeme olej, zvoliť len olivový olej, prípadne maslo.
Zakázané potraviny
ovocie: hrušky a všetko bobuľové ovocie, obsahujúce malé kôstky (hrozno, jahody a pod.)
zelenina: strukoviny, aromatická zelenina, nafukujúca zelenina: hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, kapusta (kyslá aj hlávková), karfiol, kaleráb, uhorky, reďkovka
mlieko a mliečne výrobky: tučné syry, nakladané syry v oleji, pikantné syry, plnotučné mlieko a jugurty
nápoje: alkohol vrátane piva, čierna káva, kakao, sýtené nápoje, nezriedené ovocné džúsy, šumienky
prílohy: kysnuté knedle, čerstvé pečivo
múčniky, sladkosti: gumové medvedíky a podobné sladkosti s množstvom éčok, čokoláda
korenie: čierne korenie, štipľavá paprika, chili, maggi, sójová omáčka
ďalšie potraviny: ocot, horčica, kečup, müsli a cornflakesy, mak, arašidy, čipsy, kokos, žĺtok, huby, nakladaná zalenina a mäso, konzervy, sardinky a rôzne ryby v oleji.