icon

Motorický vývin u dieťaťa: Ako zvládnuť oneskorenie?

nikoljanec9999
Dnes o 14:18

Ahojte prosím ma niekto podobný príbeh. Nikde neviem nájsť podobnú situáciu. Mám syna čerstvo 7 mesiacov. Boli sme u neurologicky z dôvodu nechytania hračiek a že sa ešte poriadne nepretaca iba leží na chrbte a dvíha si nožičky. Cvičíme asi mesiac vojtovku moc zlepšenie zatiaľ nevidím trochu viac začal chytať hracky ale to tiež len tak nijak ….diagnoza je hypotonia. Dnes sme boli na sone a výsledok je že ma hraničné asymetrické komory a cystu nejakú malú ktorá je výsledok malého krvácania pri pôrode alebo tesne po ale že mozog je pravdepodobne v poriadku lebo to je niekde mimo mozgu. Strašne sa bojím poskodenia mozgu a budúceho vyvinu a možno chcem počuť nejaké podobne prípady ktoré dopadli dobre.

anonym_bcadde
Dnes o 14:22

Hypotonia sú slabé svaly, proste všetko teba dlhšie, ale intelektovo sú tie deti úplne v poriadku
Trebs veľa cvičiť, veľa dávať bábätko na zem a uvidis pomaličky nastane pokrok
Kamoska má syna tiež s hypotonickym svalovým tonusom a začal chodiť až ako 2 ročný, ale inak je to šikovný chalan.
Chodi na sporzove krúžky, majster z neho nebude, ale je zdravý ako ryba

lydiakiss1987
Odpoveď bola odstránená
tomcimka
Dnes o 16:18

@nikoljanec9999 nám veľmi pomohlo cvičenia podľa dní: dala som na koberec veľký paplón (220x220), dieťa na bruško a párny deň som dávala dieťaťu hračku na pravú stranu (najmä zvukové hračky) , v nepárni deň na ľavú stranu hračky,ktoré sú ľahké na uchop napr.lopta Oball. Každý tretí deň, aby si dieťa oddýchlo, ležalo v postieľke, v kočíku... A do stredu (na striešku kočíka) som zavesila hračku. Ďalej, maly sme doma vzorky matracov (také mäkké kocky) po ktorých mi dieťa lozilo. Pozor na takú vec: nedávať dieťaťu hračku do ruky- aby sa nevytvoril zlozvyk, nech si samé vezme. Dobré na uchop v tomto veku je lyžica- kašľať na to, že bude špinavé. Nech si samé naberá s lyžičkou.

anonym_26881e
Dnes o 16:35

prešli sme si tým. nám pomohlo cvičenie vojtovky v Olomouci. Reh. stredisko Corpus.
Časom sa nám začali nabaľovať aj iné diagn. , ale to si asi nechcela počuť.

nikoljanec9999
autor
Dnes o 17:10
@tomcimka

@nikoljanec9999 nám veľmi pomohlo cvičenia podľa dní: dala som na koberec veľký paplón (220x220), dieťa na bruško a párny deň som dávala dieťaťu hračku na pravú stranu (najmä zvukové hračky) , v nepárni deň na ľavú stranu hračky,ktoré sú ľahké na uchop napr.lopta Oball. Každý tretí deň, aby si dieťa oddýchlo, ležalo v postieľke, v kočíku... A do stredu (na striešku kočíka) som zavesila hračku. Ďalej, maly sme doma vzorky matracov (také mäkké kocky) po ktorých mi dieťa lozilo. Pozor na takú vec: nedávať dieťaťu hračku do ruky- aby sa nevytvoril zlozvyk, nech si samé vezme. Dobré na uchop v tomto veku je lyžica- kašľať na to, že bude špinavé. Nech si samé naberá s lyžičkou.

@tomcimka ďakujem tiež vám nech el chytať ? A kedy začalo ?

nikoljanec9999
autor
Dnes o 17:11
@anonym_26881e

prešli sme si tým. nám pomohlo cvičenie vojtovky v Olomouci. Reh. stredisko Corpus.
Časom sa nám začali nabaľovať aj iné diagn. , ale to si asi nechcela počuť.

@anonym_26881e ďakujem za odpoved. Cvičíme v tetise v Luznej to nám bolo doporucene. Co ste mali prosím za diagnózu ? Maličké je ako po vývojovej stránke ?

nikoljanec9999
autor
Dnes o 17:12
@anonym_bcadde

Hypotonia sú slabé svaly, proste všetko teba dlhšie, ale intelektovo sú tie deti úplne v poriadku
Trebs veľa cvičiť, veľa dávať bábätko na zem a uvidis pomaličky nastane pokrok
Kamoska má syna tiež s hypotonickym svalovým tonusom a začal chodiť až ako 2 ročný, ale inak je to šikovný chalan.
Chodi na sporzove krúžky, majster z neho nebude, ale je zdravý ako ryba

@anonym_bcadde áno presne toto počúvam všade že chôdza až okolo 2 roka života ale že potom sú tie deti v poriadku. Ďakujem

anonym_bcadde
Dnes o 17:15
@nikoljanec9999

@anonym_bcadde áno presne toto počúvam všade že chôdza až okolo 2 roka života ale že potom sú tie deti v poriadku. Ďakujem

@nikoljanec9999 hlavne veľa cvičiť, byt trpezlivý, potom keď sa naučí chodiť, treba trénovať chôdzu po rôznych terénoch, napr les, kamienky, piesok, ….tie svaly proste potrebuju cvičiť a cvičiť

anonym_26881e
Dnes o 17:21
@nikoljanec9999

@anonym_26881e ďakujem za odpoved. Cvičíme v tetise v Luznej to nám bolo doporucene. Co ste mali prosím za diagnózu ? Maličké je ako po vývojovej stránke ?

@nikoljanec9999 to čo aj vy. si troška o tom niečo prečítaj na nete - najmä čo sa týka intelektu. Je to lotéria.
30 perc má norm intelekt., 30 perc. je mierne ment. postih., a 30 perc. má ťažký postih.