icon

Môže byť kliešťová encefalitída bez typických príznakov?

20. júl 2026

Ahojte, moze kliestova encefalitida, teda jej prva faza prebiehat iba s teplotou (okolo 38,7), ktora ide v pohode zrazit, so zadnou nadchou a jemnou bolestou hrdla pri prehltani? Ziadna bolest hlavy, ziadna extrema unava ani bolest svalov. Syn sa normalne cez den hral, bol zivy…
Syn mal 10.7.kliesta, 15.7.dostal poobede teplotu. Ta 17.7.poobede uplne odznela (15,00 mal 38,7 a po podani paralenu klesla na 36,9 a uz viac nevyskocila). Uz treti den je bez teploty.
V piatok sme boli aj dr. CRP mal 8… hrdlo trosku cervene. Ona tvrdi, ze to KE byt nemoze. Zeby bol apaticky, spsvy, ze by ho bolelo cele telo.Ale ja neviem. Ja mam strasny strach. Teraz je uz uplne v pohode. Jasi sa. Smeje. Akurat takmer nic neje (ale on je celkovi slaby jedak)… a mna ide porazit od strachu… ja ani neviem co chcem pocut… mozno sa len vyrozpravat. Alebo pocut, ze mal nejaky respiracny bacil (ano utorok 16.7.sme sa boli aj kupat v polnom kesove, tak neviem. Tyzden predtym bol so susdkou, ktora na druhy den dostala teploty, ktore tiez trvali 2 dni).
Kliest bol prisaty cca 6 hodin. Max 7. Bol uplne maly a nenacicany

doux
20. júl 2026

@anonym_autor sleduj ho aj naďalej nasledujúce 3 týždne, pretože ak ide o KE, tak toto bola prvá fáza pôsobiaca ako chrípka. druhá fáza môže byť nepríjemnejšia. pre upokojenie, prichádza v cca 30% nakazených KE. nič iné ti neostáva. len do približne polovice augusta pri akomkoľvek prejave horšej fázy encefalitídy okamžite kontaktovať lekára. a do budúcna zváž očkovanie dieťaťa proti KE. existuje a budeš mať srdce na mieste.

doux
20. júl 2026

@anonym_autor a ešte jedna informácia, ktorou Ťa nepoteším. ak je kliešť nakazený KE, tak stačí, že zahryzne. a vírus je v tele hostiteľa. je jedno, či je to minúta alebo 6 hodín. momentálne tiež čakám, môj pubertiak mal kliešťa pred týždňom možno hodinu, možno i menej, proste akosi podvedome bol kliešť z kože zoškrabnutý. taký malý takmer nebadateľný zmrd. museli sme to odfotiť a zväčšiť, aby sme si boli istí. takže čakám... zatiaľ prešiel týždeň a chvalabohu - nič. ešte týždeň. ak sa dovtedy neukážu príznaky chrípky, tak je na 99% isté, že kliešť neprenášal KE.

autor
21. júl 2026
@doux

@anonym_autor a ešte jedna informácia, ktorou Ťa nepoteším. ak je kliešť nakazený KE, tak stačí, že zahryzne. a vírus je v tele hostiteľa. je jedno, či je to minúta alebo 6 hodín. momentálne tiež čakám, môj pubertiak mal kliešťa pred týždňom možno hodinu, možno i menej, proste akosi podvedome bol kliešť z kože zoškrabnutý. taký malý takmer nebadateľný zmrd. museli sme to odfotiť a zväčšiť, aby sme si boli istí. takže čakám... zatiaľ prešiel týždeň a chvalabohu - nič. ešte týždeň. ak sa dovtedy neukážu príznaky chrípky, tak je na 99% isté, že kliešť neprenášal KE.

@doux len u neho to vobec neprebiehalo ako chripka. To je to, ziadne bolesti svalov, ziadna bolest hlavy… vobec, iba 2 dni teplota a zadna nadcha a uplne minimalna bolest hrdla, iba sem tam ked prehltol… preto ma to matie

autor
21. júl 2026

A ano, ockovat budeme. Tento rok som uz chcela, ale uplne mi to vypadlo z hlavy

doux
21. júl 2026
@anonym_autor

@doux len u neho to vobec neprebiehalo ako chripka. To je to, ziadne bolesti svalov, ziadna bolest hlavy… vobec, iba 2 dni teplota a zadna nadcha a uplne minimalna bolest hrdla, iba sem tam ked prehltol… preto ma to matie

@anonym_autor pre istotu si poznač dátum "kliešťa" do kalendára, ak by prišlo niečo, čo by vyzeralo "vážnejšie", treba dr. informovať o tom, že vtedy a vtedy malo dieťa kliešťa. radšej predvídať, ako zabudnúť a zanedbať. držím palce!

autor
Včera o 04:55
@doux

@anonym_autor pre istotu si poznač dátum "kliešťa" do kalendára, ak by prišlo niečo, čo by vyzeralo "vážnejšie", treba dr. informovať o tom, že vtedy a vtedy malo dieťa kliešťa. radšej predvídať, ako zabudnúť a zanedbať. držím palce!

@doux ano, ved to je jasne