Môže byť schovávanie palčekov u dieťaťa problém?
Dcérka ma presne o týždeň 5 mesiacov a stále ma schované palčeky na oboch rukách, nemá kvôli tomu dobrý uchop. Stále jej masírujem dlane aj jej otváram a vždy schová palce. Ešte sa neotáča na bok a pobyt na brušku na podložke znáša až od cca 3,5m, dovtedy len pár sekúnd vydržala a koniec (na hrudi nebol problém), pripisovali sme to jej silnému refluxu. Chodíme na fyzio a dnes som spomínala tie palčeky a pýtala sa ma, či sa otáča na bok a vravím, že nie . + keď leží na chrbte, tak sa zdvíha akoby si chcela sadnúť, viem že je to nežiadúce a vždy sa snažím odpútať jej pozornosť od toho. No ale ide o to, že na fyzio mi dnes povedala, že ma svalové napätie a nech ideme aj na metabolické vyšetrenie a som z toho teraz taká vystrašená.. hneď som samozrejme ja sprostá googlila a vraj to môžu byť všetko príznaky DMO.. už som nás aj objednala hneď k neurologicke a hneď zajtra nás vezme, ale strašne som vystrašená.. chcem sa spýtať, ci niektorej dieťa tiež bolo ako naša, že sa neotacalo skoro v 5 mesiacoch na bok a palčeky schovávalo, či sa to cvičením upravilo nech sa aspoň trochu ukludnim ..
@anonym_autor Ano, 5 mesiacoch by si uz nemal schovavat palce. Dobre ze vas poslali na vysetrenia. Viem ako sa bojis, aj ja som sa bala, ale ver tomu ze aj keby to nedajboze bola obrna, tak aj to sa da krasne poriesit cvicenim, ak sa zacne zavcasu. Mozok babatiek je v prvom roku velmi tvarny a vytvori spojenia ktore by dospely clovek len tazko vytvoril. Ale potesim ta ze tie schovane palceky mozu byt znak stresu. Novorodenci maju rucky v past takmer non stop, lebo prichod na svet je pre nich prilis velky stres. Neskor ako rastu tak automaticky zovru rucky v past napriklad ked su hladne, alebo im je zima a ked sa najedia tak rucky uvolnia. Tie zatate pasticky prechadzaju 4 fazami (ale nemusi to ist takto presne u kazdeho dietata) a rucky uvolnuju uplne ked maju okolo 3-5 mesiacov lebo vtedy sa zacinaju zaujimat o veci okolo seba a chcu chytat vsetko do ruky. Najdolezitejsi je prave ten palec postaveny oproti ostatnym prstom.
Co je dolezite je:
Schovava palce na oboch rukach, alebo skor len na jednej? Ak je preferencia na jednu stranu, tak je to horsie. Vtedy si vsimni ako si drzi tu rucku celkove... mozno ju ma vacsinou tiez zohnutu v lakti a drzi tesne pri tele... proste sa moze stat ze jedna rucka je akoby neustale v krci.
Tiez si odskusaj ze ci obe rucky rovnako opuziva. Nacahuje sa za hrackami oboma ruckami? Ak uprednostnuje jednu, zase je to horsie.
A tiez si odsleduj ako kope nozickami. Mal by kopat oboma rovnako.
Tvoje babo malo reflux. Usta a ruky su velmi uzko prepojene. Kludne ten reflux moze sposobovat tie schovane palceky. Nema aj iny dovod na stres? Nemate nahodou starsieho surodenca, ktory mu robi casto zle? Alebo zle spinka? Nas syn mal nevymiznuty morov reflex, nabeh na hyperaktivitu, urcite sensoricke problemy, uzkost, bol velmi citlivy na vnemy, a neustale akoby v podrazdenom stave a strese. My sme na to cvicili od 2 mesiacov osteopaticke cvicenia. Tie cvicenia su velmi nenarocne ale nesmierne ucinne. Vyriesilo sa to ked mal asi 7 mesiacov, po tom ako zacal stvornozkovat.

neboj vela deti ma v tomto veku zatate paste. fyzio sa to upravi moze ist o napate svalstvo neboj sa hned dmo to by vyzeralo inak nie len pasticky drzim palceky