icon

Môže dieťa nereagovať na Paralen?

Dnes o 00:03

10r syn ma horucku, teraz uz 39,4. Dala som mu paralen 500mg pred 20.minutami. Teraz meram, ma 39,6. Co robit? 😩😞

maddie1711
Dnes o 00:21

Môjmu synovi tiež neskôr nastupuje tak do hodiny, hlavne treba dať správnu dávku a musí piť dostatok vody, inak nebude zaberať keď bude dehydrovaný. Aj keď nechce aspoň po lyžičky. Pri tak vysokej teplote začať ochladzovať určite.

jblheart
Dnes o 00:33
@maddie1711

Môjmu synovi tiež neskôr nastupuje tak do hodiny, hlavne treba dať správnu dávku a musí piť dostatok vody, inak nebude zaberať keď bude dehydrovaný. Aj keď nechce aspoň po lyžičky. Pri tak vysokej teplote začať ochladzovať určite.

@anonym_autor
@maddie1711

Ako už bolo spomenuté. Účinok Paralenu nastupuje po 30+ minútach a zatiaľ môžeš z uteráka/utierky spraviť chladivý zábal na čelo a spraviť mu čaj. Ak by zábaly ani paralen nepomáhali a horúčka ostávala vysoká alebo sa nebodaj zvyšovala tak treba ísť na pohotovosť.

maminaopora
Dnes o 01:43

Určite nie zábal na čelo. Zábal hrudníka mokrým uterákom namočeným vo vlažnej vode nie studenej, po 15 minútach vymeníme.
Na 10 ročného je 500mg vcelku dosť, koľko má kíl.
Lepšie zaberajú čípky ako tbl.
Viete striedať ibuprofén a paracetamol každých 4-5 hodín:
Paracetamol:
08-14-20-02
Ibuprofen:
05-11-17-23

anonym_d99a7d
Dnes o 06:02

@anonym_autor pozri davkovanie podla vahy. U nas tiez tak bolo a museli sme zvysit davku podla vahy.

uhnakova
Dnes o 06:06

S liekmi na horúčku sa treba naozaj poriadne napiť, potom samotné tekutiny prispejú k rýchlejšiemu ochladeniu tela. Mojim deťom pomáhajú pri vysokej teplote aj chladené nápoje.

anna777115
Dnes o 07:11

Ja, dcere paracetamol ani nedavam, lebo nikdy naň nereagovala. Davam, každych 5-6 hodin nurofen a medzi tým zabaly.

autor
Dnes o 07:47
@maddie1711

@maddie1711 pije. Ma kolo 30kg, vtedy sa dava 4x 500mg z 24hod.nie?

autor
@maminaopora

Určite nie zábal na čelo. Zábal hrudníka mokrým uterákom namočeným vo vlažnej vode nie studenej, po 15 minútach vymeníme.
Na 10 ročného je 500mg vcelku dosť, koľko má kíl.
Lepšie zaberajú čípky ako tbl.
Viete striedať ibuprofén a paracetamol každých 4-5 hodín:
Paracetamol:
08-14-20-02
Ibuprofen:
05-11-17-23

@maminaopora 30kil ma.je 500mg vela? Ved tak pisu..

autor
@anna777115

Ja, dcere paracetamol ani nedavam, lebo nikdy naň nereagovala. Davam, každych 5-6 hodin nurofen a medzi tým zabaly.

@anna777115 nic ine doma nemam.on nebyva chory.

autor
Dnes o 07:48
@anna777115

@anna777115 idem kupit

domka222
Dnes o 08:30

Po podaní paracetamolu skoro vždy ešte do hodiny robím kúpeľ . Voda cca o 1° chladnejšia ako teplota tela. Zatiaľ ešte vždy teplotu min o 1° stiahol.

sisska96
Dnes o 09:56
@anonym_autor

@anna777115 nic ine doma nemam.on nebyva chory.

@anonym_autor prečo ste ešte doma a nie u lekára?

maddie1711
Dnes o 11:20
@anonym_autor

@maddie1711 pije. Ma kolo 30kg, vtedy sa dava 4x 500mg z 24hod.nie?

@anonym_autor keď sú teploty vysoké dávam každé 4h na prestriedanie paralen/nurofen.
Nurofen ma rýchlejší nástup u nás ale kratšie trvanie a príliš vysokú teplotu už nezrazi.

senta_sofia
Dnes o 11:30

@anonym_autor 20 minut je malo, treba podat lieky, lahka prikryvka, vyvetrat, podat tekutiny, ak nema zimnicu a vladze, moze ist do vane. Po 4 hodinach mozes prestriedat s inym liecivom (nurofen,ibalgin), pozor na tie, co su kombinovane. Pri chripkach su bohuzial teploty vysoke a casto ju lieky stiahnu len malo.

senta_sofia
Dnes o 11:31
@sisska96

@sisska96 ak mu teplota vyskocila vecer, nema co robit u lekara. To su ozaj rady, zatazovat jednodnovou teplotou lekara.

autor
Dnes o 15:04
@sisska96

@sisska96 volala som.ak budu teploty aj vo stvrtok, mame prist. Ze chripka=aj 5dni horucok. Naco by som tam s nevladnym dietatom liezla?🤔

autor
Dnes o 15:05
@maddie1711

@anonym_autor keď sú teploty vysoké dávam každé 4h na prestriedanie paralen/nurofen.
Nurofen ma rýchlejší nástup u nás ale kratšie trvanie a príliš vysokú teplotu už nezrazi.

@maddie1711 mne raz nurofen zrazil teplotu u starsieho dietata na 35. Odvtedy mam pred nim respekt. Do 39 nezrazam. Pri 39,6 sa uz bojim..

autor
Dnes o 15:05
@senta_sofia

@anonym_autor 20 minut je malo, treba podat lieky, lahka prikryvka, vyvetrat, podat tekutiny, ak nema zimnicu a vladze, moze ist do vane. Po 4 hodinach mozes prestriedat s inym liecivom (nurofen,ibalgin), pozor na tie, co su kombinovane. Pri chripkach su bohuzial teploty vysoke a casto ju lieky stiahnu len malo.

@senta_sofia ano.ma to tak.sprcha, liek, ale ma min.37,3.

autor
Dnes o 15:07
@senta_sofia

@sisska96 ak mu teplota vyskocila vecer, nema co robit u lekara. To su ozaj rady, zatazovat jednodnovou teplotou lekara.

@senta_sofia k nasej dr sa chodi po 2 az 3dn.choroby. skor to podla nej nema vyznam. Ked boli mali, po 3dn boli fit. Uvidime, ci to bude aj teraz, ked nie, mame vo stvr.prist, ale co ine nam na tepl.pomoze? Klesa mu. Pije. Cika. Zjedol par piskot a dru tyciniek. Ine mu nechuti.

senta_sofia
Dnes o 15:09
@anonym_autor

@senta_sofia ano.ma to tak.sprcha, liek, ale ma min.37,3.

@anonym_autor to mu zrazilo pekne, u nas sa aj na 38 drzalo. Ak zje vyvar, sprav mu, aspon vodu keby vypil, ma z toho trosku zivin. Necudujem sa mu, ze mu nechuti.

autor
Dnes o 15:09
@uhnakova

S liekmi na horúčku sa treba naozaj poriadne napiť, potom samotné tekutiny prispejú k rýchlejšiemu ochladeniu tela. Mojim deťom pomáhajú pri vysokej teplote aj chladené nápoje.

@uhnakova davam mu izbovej teploty, zas chladene nechcem, aby mu neobarilo to horuce hrdlo😞

autor
Dnes o 15:11
@senta_sofia

@anonym_autor to mu zrazilo pekne, u nas sa aj na 38 drzalo. Ak zje vyvar, sprav mu, aspon vodu keby vypil, ma z toho trosku zivin. Necudujem sa mu, ze mu nechuti.

@senta_sofia telicko bojuje. Ved dobre, len nad 39 uz aj ja chytam paniku. Trpievala som 40tkami, neustale zabaly, sprchy waaa. On to nesie statocnejsie. Sam sa pyta do sprchy..

uhnakova
Dnes o 15:21
@anonym_autor

@uhnakova davam mu izbovej teploty, zas chladene nechcem, aby mu neobarilo to horuce hrdlo😞

@anonym_autor hrdlu to spraví len dobre.

domka222
Dnes o 15:53
@anonym_autor

@senta_sofia telicko bojuje. Ved dobre, len nad 39 uz aj ja chytam paniku. Trpievala som 40tkami, neustale zabaly, sprchy waaa. On to nesie statocnejsie. Sam sa pyta do sprchy..

@anonym_autor skús mu dať normálne kúpeľ,ak máš možnosť. Je to príjemnejšie ako sprcha. Chvíľu poleží. Moji sa tiež pýtajú poležať do vane,keď im neklesá.

domka222
Dnes o 15:55
@uhnakova

@anonym_autor hrdlu to spraví len dobre.

@uhnakova pri vysokej horúčke by som studené piť nedala. Áno, pomáha na hrdlo,ale len pri laryngitíde.

uhnakova
Dnes o 17:30
@domka222

@uhnakova pri vysokej horúčke by som studené piť nedala. Áno, pomáha na hrdlo,ale len pri laryngitíde.

@domka222 ja to tak dávam deťom, mužovi aj sebe pri horúčke odjakživa. Samotný studený nápoj zrazí teplotu o stupeň. Ale samozrejme keď to niekomu nepasuje, môže skúsiť iné metódy.

sisska96
Dnes o 18:44
@anonym_autor

@sisska96 volala som.ak budu teploty aj vo stvrtok, mame prist. Ze chripka=aj 5dni horucok. Naco by som tam s nevladnym dietatom liezla?🤔

@anonym_autor tak nechaj ho trápiť

weleda123
Dnes o 18:51
@sisska96

@sisska96 zbytočne pôjde po jednom dni horúčky k lekárovi. Ja som raz tak s malou išla, len skrz toho, že sa jej po 2 týždňoch vrátila choroba a doktorka nás otočila, že máme prísť na ďalší deň, lebo ani CRP jej nevie ešte urobiť, keď len deň predtým vyskočili horúčky. Akurát tam môže viacej korely nachytať v čakárni.

@autorka, ak má teplé ruky, môžeš mu urobiť zábaly. Ale inak aj z pohotovosti viem, že pri paracetamole treba čakať aspoň 30 minút, až hodinu, kým vôbec začne účinkovať. Dcére minule v noci panadol až po cca 50 minútach zabral. 500mg na takého chlapca nie je veľa.

ria_sprout
Dnes o 18:57

Hlavne nepanikárte, 10r dieťaťu nehrozia febrilne kŕče, (tie bývajú do 5tich rokov problém). Pokiaľ pije, teplota 39 je úplne normálna reakcia tela, netreba hneď zabaly a obklady. Paralen 500 je na jeho váhu správne, zaberá však do hodiny, nie do 20 minút. Nebojte sa horúčky, je to prirodzená súčasť boja imunity voci vírusu.

Samozrejme nehovorím o horuckach ktoré majú nebezpečné iné príznaky, ako bolesť šije, apatia, svetlo plachosť, strata vedomia - to je ale niečo úplne iné ako horúčka pri klasickej viróze. Treba sledovať príznaky.

domka222
Dnes o 19:10
@sisska96

@anonym_autor tak nechaj ho trápiť

@sisska96 a akože čo by tu naordinoval lekár? Ešte ani crp by nebolo objektívne. Dieťa teraz hlavne potrebuje kľud na lôžku, riadne piť a znižovať horúčku.