Môže dieťa zapekať z obyčajného 1,5% mlieka?
Ahojte maminy,nemáte náhodou skusenosť s tým, či može dieťa z mlieka a mliečnych výrobkov zapekať?My máme 3-ročného syna,jeho strava pozostava len z mlieka klasické kupovane nie kravske,z jogurtov,krupicovej kaše a samozrejme aj ine spapa ako polievku masko ale to uz pomenej,len pár lyžíc a dosť.ovocie a zeleniu nema rad vobec.Má velke problémy vyprazdniť sa,myslíte že to može byť aj tým mliekom a jedál z mlieka?dakujem
Ja by som postupne pasovala vlakninu do stravy. Babka nebabka, mas ho od zaciatku zle asi nauceneho a to sa tazko meni. Sprav mu kasu z ovsenych vlociek. To je dobre na stolicu. Ziadna krupicova. Ak ti zje ovsenu alebo nejaku inu zdravu alternativu skus mu do nej postupne mixovat ovocie. Musi vela pit vody. Skus mu zo zeleniny vyrobit nejake tycinky co si bude moct namacat do dipu. Zapoj ho do vyroby, moj syn vari vzdy so mnou. Urobila som z neho ochutnavaca a berie tuto funkciu vazne 😀
@maslenka47 ale on spapa aj ine jedlo, u nas sa uplne normale klasicky vari ,on v podsate vyberavy nie je lenže on z takej normalnej stravy zje task zo tri lyžičky a preferuje skor tie mliečne veci a nepohnem s nim ani za toho otca s tou zeleninkou.a detsku vyživu zje lenže to je opat len forma kašovitá....a čo sa týka vody,tej myslim vypije primerane svojmu veku ani vela ani malo, a nie čo sa tyka prehltania je to uplne v poho ved on spapa aj susto maska alebo ryze alebo ak ale velmi malo...
@janula.k kupim tie lanove semiačka aj v obchode alebo v lekarni?
@tendergirl1224 ryžu nam gastro moc neodporucala, tiez zapeka..skor zemiaky a tu krupicu uplne vyluč zo stravy, kym sa to neupravi..
@saurian ja sa tých probiotík akosi obavam aby si na to nezvykol ,mam akosika strach že sa jeho organizmus na to naučí a bude jeho travenie ž nikdy bez toho normalne fungovať...neviem možno sa mylim
@tendergirl1224 lanove semiacka kupis uplne bezne v obchode, my napr v Coop Jednote na dedine 😉
@tendergirl1224 :( no nepotesim ta... treba mu zmenit stravu... uz by mal jest poriadne jedlo, ziadne kasicky a vyzivky... ked tak mu posturhajte ns hrubsie jablko s piskotami alebo to zamaskujte do smotanoveho jogurtu, robte ovsene/obilninove kase na ranajky napriklad... nieco co mu brusko aj zaplni a dobre to posobi na vyprazdnovanie. Ale teda je to na vas 🙂 v skolke bude hlados ak ho to nenaucite 🙂) Ja by som lanove semiacka nedavala, kym riadne neje... aby mu to crevo nepodrazdilo este viac, predsa je to ani nie 3 rocne dieta...
@janula.k a ja som si myslela že ryža praveže pomože
@tendergirl1224 ryza sa odporuca pri hnackach 😉
@simca06022011 no ved toho sa bojim aj tej školky aby tam papal tak ako má,viem že maju učitelky problém s tým ked su deti zle naučené jesť a potom v školke nepapaju..ale napriklad naš starší syn sa práve v školke naučil jesť všetko,aj surovu zeleninku aj varenu proste všetko okrem kapusty :D to mu ostalo,kapustu prosto nezje (to ma asi po maminke)ale on aspon nemal taketo problemy s kakanim ako mladší syn....
@janula.k tak asi som to mala pomýlené 😀
@tendergirl1224 ani moja jedacka kapustu nezje.. z toho si nic nerob :D
@tendergirl1224 vyskušajte aj na sebe kešu oriešky, mala hrstka a na druhý den paradne idete na weckooo, a ešte kolko vytamínov pre take male dieťa, namiesto cukríkov, keksíkov do tanierika oriešky
@17111976 no tak už som aj manželovi volala že ma zastaviť kupiť kešu oriešky a uvidime tedačo to spravi...dakujem pekne za radu
@tendergirl1224 V určitom momente som prestala čítať komenty, keď som čítala, ako sa do teba "pustili". Áno, je pravda, že jeho jedálniček nie je ideálny a bolo by fajn s tým skúsiť niečo spraviť. Skús nájsť ovocie a zeleninu, ktoré by bol ochotný zjesť. Obmedziť mlieko, prípade ísť dať spraviť testy na intoleranciu laktózy. A super na zápchu sú sušené slivky. Skúsi ich do neho nejako dostať.
Mimochodom, viem aké je ťažké dostať do dieťaťa jedlo, keď ho nechce, nenarveš ho do neho ani páčidlom a nevyhladuješ ho. Ja mám doteraz jedlá, ktoré do seba nedám ani náhodou.
@tendergirl1224 A čo sa týka škôlky sa neboj, sama si videla, že starší sa tam naučil jesť pekne. Veľa detí sa v škôlke naučí papať aj to, čo doma nezje. Davová psychóza robí svoje, keď to chutí väčšine, tak to musí byť asi fakt dobré. 😀
A probiotík sa neboj, nie sú návikové, aspoň pokiaľ ja viem.
@tendergirl1224 presne viem o čom pišeš a vobec nieje pravda že by ste to neponukali ,my jeme pravidelne zeleninu aj ovocie a deti to proste nechcu ,ešte ovocie ako tak ale zeleninu surovu teda nehrozi vobec a možem sa aj na hlavu postavit. Sestra ma chlapca a jedia ako bežny ludia aj nezdrave veci a maly im papa od malička ovocie ,kyslu kapustu a aj zeleninu hocijaku. Myslim že ked to nechuti tak to nechuti ,neni to o tom čo kto doma papa. Skusk mu ponukat a aspon to sladšie ovocie hrušku ,jablčko moj mladši papa so škoricou tak mu chuti napr. vela vody čistej .
@tendergirl1224 ja som dospelá ako dieťa som jedla zeleninu aj ovocie a teraz ich jem veľmi málo prosto ovocie vo väčšine ma nafukuje a je mi ťažko a zelenina detto dokonca až kŕče po konzumácii mám , takže zvládam tekvicu, melón, sem tam pomaranč a jablko
@tendergirl1224 nuz, ale prave to, ze susto spapa a po 2-3 to radikalne odmietne nasvedcuje tomu, ze mu prehltanie nie je prijemne. Moj ked mal zapalene mandle tiez odmietal takto jest. Dokonca aj jeho oblubene jedla. A ze "nechuti".. Naozaj, trojrocne dieta este nechape do dosledkov vyznam slova nechuti "nechuti". Prenho to moze kludne znamenat "toto nechcem jest", pretoze ty mu to slovo v tych situaciach hovoris...
Skoda, ze si nenapisala si, ako dlho toto trva. Skus patrat po pricine, preco ti zje len kase.
@tendergirl1224 2-3 lyzicky normalneho jedla zje iba? co si, to je strasne malo.. proste ked nezjde viacej , ine mu nedaj a nepolav , aspo to skus par dni! neboj sa , od hladu neumrie.....
a probiotik sa neboj, nie su vobec navykove, mozu pomoct..
a inak , na toto je este super pitie ALoE VERA, viem o pediattricke, co takto lieci deti z takej " bolavejô zapchy , uspech uz do tyzdna - dvoch.... mozes si objednat do Forever, tí maju fajnove , pre deti je super to broskynove , das rano nalacno lyzicu a vecer lyzicu....
moze to pomoct
@maslenka47 - a ty snáď poznáš človeka, ktorý nemá rád úplne všetku zeleninu a úplne všetko ovocie? Lebo ja nie. Je to len a len o stravovacích návykoch, za ktoré môžu v útlom veku rodičia. A ani zďaleka to nie je normálne. Ja nikde netvrdím, že musí jesť všetky druhy ovocia a zeleniny. Ale že nemá rád z celého sortimentu ani jeden jediný druh je už trošku čudné, nemyslíš?
@tendergirl1224 - ryža ale zapeká. Tú treba podávať práve pri hnačkách, takže synčekovi nepomôže. Aj keď, samozrejme, ak bude jesť pestrú stravu, ani mu neuškodí. A probiotiká mu kľudne môžeš dať. Tie nie sú návykové. Ak máš obavy v tomto smere, poraď sa s detskou lekárkou alebo v lekárni.
@tendergirl1224 co sa týka probiotík keď sme prestali užívať neprišlo k zmene k horšiemu, bolo to skôr na ten prechod/pri prechode na iné mlieko. Potom užíval aj po nástupe do škôlky (odmietal 2 mesiace v škôlke jesť), tiež bez problémov.
moze ja by som ti poradila nech mu na gastre urobia ci nema alergiu alebo nieco aj ked to by ste uz na to asi prisli prip by mal hnacky ale ano poznala som dievcatko co malo alergiu vraj slabu na mlieko a malo zapchy takze moze ale to vyskusaj vyrad kompletne vsetko mliecne ( aj v pecive sa nachadza mlieko a je vsade citaj male pismenka) a o par dni uvidis ci je zmena ak nie tak to nebude z mlieka
nečítam celú diskusiu, tak možno sa budem v niečom opakovať. Na tuhú stolicu sú dobré aj orechy, sušené ovocie, semiačka - laň, slnečnica... Pokiaľ nechce ovocie, čo tak dať šťavu - nastrúhať jabĺčko, vyžmýkať šťavu. To by nevypil? Dobrá je aj teplá voda nalačno. Slivky, alebo aj kompót, príp. len kompótová šťava, ešte lepší účinok má, keď sa trochu prihreje.
Ešte zvyknem namiesto ryže uvariť pšeno. Keď sa dobre pripraví, tak je veľmi chutné. Z ryže zapeká, zo pšena nie.
@saurian
@bibistec
@kliara
@babulka82
@simca06022011
takže boli sme na gastre a malý ma miernu intoleranciu na mlieko a tým že má pruh na brušku tak ma aj ťažkosti pri stolici...tiež nam bolo poradene užívať probiotiká a ovocne jogurty moze nahradzať namiesto klasicckeho ovociaa a namiesto mliečka čajik alebo jablčkový džusik....nemame sa vraj obavať,vela deti teraz malo papa ale že on sa naučí určite,nakolo aj podla vahy a vyvinu vobec nie je žiadne tintitko ale zdravý buclatý chlapček 🙂 a ešte som sa pýtala aj na tie kešu oriešky tie nam tiež odporučila namiesto chrumiek a iných nezdravých vecí...tak dakujem za rady
robili mu dychovú skúšku? pretože intolerancia sa len tak zistuje..a ak ju má potvrdenú, tak potom jogurty takisto nemože..jedine tak bezlaktozové...alebo má alergiu na BKM? vtedy nemože žiadne mlieko, žiaden výrobok kde nie je štiepená mliečna bielkovina..
@luba41 ano robili mu dychovu skúšku,vynikajuca doktorka,a jogurty može ale samozrejme nie hocijake,a je tam len mierna intolerancia na mlieko ,vraj sa to časom može stratiť alebo naopak sa to v buducnosti može prejaviť nejakymi ekzemami a podobne takže ho musime sledovať
Ale neodporuča nám ho uplne odstaviť od mliečnych vyrobkov
treba tie mliecne vyrobky len zredukovat, vylucit urcite nie

@tendergirl1224
moze, nas starsi ked presiel na kravske mliecko tak sme mali velke problemy so stolicou, vratili sme sa k UM, cca o pol roka sme zaviedli kravske, uz nebol taky problem ale dbali sme na to aby ho nevypil prilis, a aby mal kazdy den nieco z ovocia aj zeleniny. + sme v tom obdobi davali probiotika.