icon

Môže fonendoskop odhaliť hlieny u dieťaťa?

26. dec 2023

Prosim vas je tu nejaka dr, ktora by bola ochotna mi poradit? Mam total dilemu. Syn jeden den velmi kaslal. Ma 10. Bez teploty. Ma astmu, takze pridali sme Ventolin, inhalovanie Vincentky, Tussin, Rupafin berie kazdy den. Do druheho dna kasel nebol ziadny. Treti den 38 a od stvrteho nic, obcas zakasle. Vlhko. Ale. Mal ako malinky 2 krat zapal pluc, tak sme si kupili fonendoskop a doktorka raz na pohotovosti mi vysvetlovala, co tam mam pocut keby bolo zle. Ale tak to da clovek nemoze takto naucit. No a ja tam teraz aj pocujem. Aj piskne, aj zasramoti, tak nizsie medzi lopatkami, aj spredu. A na oboch stranach. Inak je ok, culy bez teploty, chuti mu jest. Ja mam total dilemu co teraz, ist na pohotovost (nemame ju blizko a vzdy ked ideme sme tam aj 5 hodin), alebo vydrzat do zajtra a k dr, ale co ak ma studeny zapal pluc. Viem ze ho nikto nevidi nepocuje, to je mi jasne ze ho nema nikto ako zdiagnostikovat, ale moja otazka, moze to tam sramotit aj keby to boli iba hlieny?
Ak sa zapojite do diskusie, tak prosim konstruktivne, za to vopred dakujem ❤️

Strana
z2
luliu
26. dec 2023

Zajtra k dr

zuzanka.zuzu
26. dec 2023

uber!!! to je najkonstruktivnejsia rada čo sa dá dať, pani doktorka 🙈

mikadooo
26. dec 2023

Vydržala by som a zajtra by som šla k dr. Nevyzerá to byť život ohrozujúci stav, ak dieťa je v pohode, bez teploty, chutí mu jesť, podľa mňa to bude ok ísť aj zajtra. Štandardne nikto z nás nemá doma fonendoskop a riadi sa vonkajšími príznakmi. Podľa mňa mal len nejakú virózu a ešte nemá priedušky úplne čisté, dupľovane, ak je astmatik, proste to chvíľku trvá.

deti95060810
26. dec 2023

5 hod. na pohotovosti - teda hore dole... to by ma v tomto prípade odradilo.
radšej zajtra k lekárovi ...

zuzanka.zuzu
26. dec 2023

@luliu @mikadooo prečo? úplne vážne sa pýtam prečo by malo ísť k lekárke dieťa ktoré kašle?

autorka- jeden deň mu vystrelila teplota, už žiadna nie je, to je v poriadku, telo sa lieči, má 10 rokov a nie 10 mesiacov, teplý cibuľový čaj, calcium chloratum to zelené od Tevy, teplo obliekať, krátke prechádzky je príjemných 10 stupňov, v novom roku uvidíš či sa zlepšilo alebo zhoršilo

PS túto pohotovosť ak by si išla by som ti dala preplatiť keby to bolo v mojej moci 😡 lebo sramoti veru niekde inde... potom že prečo mali 170 deti na pohotovosti!!! akurát o tom písali článok. no aj kvôli takýmto 🙄

mikadooo
26. dec 2023

@zuzanka.zuzu vieš čo, už som aj s inými volovinami bola u dr. A pár krát som zistila prekvapene, že to až taká volovina nebola. Na to sú lekári, aby dieťa vyšetrili a povedali mamičke, že je to ok, je to len kašeľ a do týždňa bude fit. Alebo že nie je to ok, naozaj má problém na pľúcach/prieduškách, vezmeme crp a uvidíme čo ďalej. Ja nie som lekár a netrúfam si hodnotiť, či je to "len" kašeľ. Tak preto. Nemyslím si, že je to na pohotovosť, myslím si, že je ok ísť k dr., ak mám pocit, že dieťa môže byť vážnejšie choré.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
26. dec 2023

@kittykat22 ak ja som premotivovana, ty sa nauc citat, lebo evidentne ti to moc nejde. Kde si si precitala ze mi fonendoskop radila dr? 😂 ps vdaka mojej premitivovanosti ako to ty nazyvas, ja to nazyvam informovanost, k dr skoro vobec nechodime. Ani pri beznom kasli, ani horuckach, vzdy si doma poradime a riadime sa klinickym stavom. Teraz je to ale ine. Ine ako vzdy
@mikadooo pockam veru do zajtra, hoci ziadny dr mi tu zatial neporadil. Tento krat on sam prisiel za mnou, mami pozri ake zvlastne zvuky ked sa nadychnem a vydychnem. A su aj ked je akurat “vykaslany”. Akurat som citala pred vianocami, ze je vela studenych zapalov pluc, ale no pockam do zajtra. Asi fakt trepat sa tam a s milion chorymi ludmi to uz nema zmysel. Jedine preco je to lepsie, ze ked mal vtedy dva krat zapal pluc, rovno ho poslali na potvrdenie na rontgen

mikadooo
26. dec 2023

Daj potom vedieť, čo to bolo. Držím palce, nech je syn čoskoro fit.

autor
26. dec 2023

@1mina prepac ze tu davam prtsc tvojej situacie, kludne to zmazem ak si to budes zelat. Takze to bol nakoniec zapal priedusiek? Dali vam nejake atb alebo liecili ste len sprejmi? Lebo presne ako ty hovoris, pocut je taky vrzgot. Ked inokedy popocuvam pre istotu, ma to uplne ciste
@mikadooo dam, dakujem pekne ❤️

1mina
26. dec 2023

No najprv dostala ventolin na tyzden u detskej dr, za tyzden sme mali kontrolu imunoanlergologii ako som pisala, tam jej dala flixotide a ventolin vysadit za 5 dni, k tomu vyzsiu davku aeriusu ktory berie stale. Potom bola tyzden v skolke, zas silnejsie vrzgala, po tyzdni v skolke zas k detskej dr kde potrvdila ze ano cele jej to tam vrzga 🤦 spravili druhy krat vyter, za tri dni kontrola....medzitim dostala horucky a z vyteru cosi vysli uz som zabudla presne co, takze atb. Teraz mame ist za dva dni na kontrolu, teoloty uz nema, citi sa dobre. Ale kasle stale rovnako ako snad uz posledny mesiac a tie priedusky sa mne ako laikovi zda ze stale pocut obcas ked jej dam.ucho na hrud. Tak ja uz fakt neviem co budeme robit. V januari ma aj dalsiu kontrolu na alergologii

anjelicek26
26. dec 2023

Do zajtra v pohode vydrzite, nie je to babatko, chod normalne k pediatricke. Co k tomu napisat. Na pohotovosti este len pochyta medzi desiatkami chorych deti ine perly k tomu, co ma teraz. A ako "stare" dieta a "funkcny stav" si tam posedite xy hodin... vsetkych vezmu popredu pred vami.

annm81
26. dec 2023

Rozhodne by som sa na pohotovosť netrepala, lebo viem úplne presne, za akým odborníkom vás pošlú s diagnózou "niečo tam šramotí" od matky-laickej užívateľky fonendoskopu...

esmeronka
26. dec 2023

prvá rada fonendoskop nechajte dieťaťu na hranie...počúvanie dýchania sa učí niekolko rokov a nie rýchlokurzom na pohotovosti ak som dobre pochopila ste laik a neviete ako znie fyziologicke dýchanie a ako niejaký problém pri dýchaní a kde presne máte počúvať to dýchanie čiže vás to len zbytočne stresuje...teraz k problému s kašlom-dávať mu stále lieky ako mu dávat, pri sťaženom dýchaní podať tie,ktoré má od lekárky predpísané myslím že toto máte zmaknute ako profik čo kedy pri astme ...zajtra zavolajte doktorke a poradte sa s ňou lebo ako písali vyššie v čakárni iba dalšie blbosti nachytá

autor
26. dec 2023

@1mina tak drzim silno palce nech z toho nie je astma. Mate inhalator? Ja na neho nedam dopustit.

1mina
26. dec 2023

Ja som si az teraz docitala cely nadpis, predtym som vam len odpisala ako to bola s mojou dcerou. Myslimz e do zajtra v pohode vydrzi, hlavne ak je culy, nema horucky, ak ho nebolo na hrudi pri dychani..... Ja som tak volala nasej detskej dr minuly utorok - s tim co som vam popisovala + k tomu dcera dostala horucky, tak ja total vyplasena ze uz ma zapal pluc, volala som dr lebo uz bolo 12 a nebrali uz akutne chorych, ale.povedali ze do druheho dna nech vydrzime. Druhy den hned rano zobrali crp, popocuvala ju - no a naozaj jej to tam stamoti ako ja pocukem volnym uchom na hrudniku. Ono tie zvuky su zas dost hlasne takze to clovek fakt pocuje. Ale myslim ze do zajtra rana sa nic nestane uz. My ideme zas pozajtra a ja sama som uz na prasky lebo citi sa uz dobre vsetko, ale tie priedusky podla mna nie su ok, tak som zvedava co detska s nami vymysli.

1mina
26. dec 2023

A hej mame aj inhalator, teraz inhalovala aj yabro, aj vincentku, a samozrejme ten nadstavec mame na ten ventolin a flixotide

anita6666
26. dec 2023

Pane na nebi...tak toto nevymyslis 🤣

ankare
26. dec 2023

Nápis do skupiny Zdravotníci na MK

anavixy
26. dec 2023

Preboha ludia, ked ste nevystudovali medicinu alebo aspon nejaky zdravotnicky odbor, tak nerobte to, co maju robit lekari. Niekto stavia dvojmesacne dieta na nohy, niekto doma vysetruje posluchom… 🤦🏻‍♀️ Keby to bolo take jednoduche, tak ma fonendoskop za 5€ doma kazdy a lekari (s fonendoskopmi za 200€) by nemali co zrat, s prepacenim. Ano, samozrejme, ze to mohol byt len hlien, co zachrapcalo, ved co ine by to bolo? Aj pri zapale pluc chrapci hlien… Dieta je uz tak vycvicene ze same chodi ze aha aky zvlastny zvuk 🙈 Suchy zapal pluc je teraz tiez nejaky extra popularny , neviem z coho stale beriete tieto diganozy.
Takze nie, urcite to nie je stav na pohotovost, nie ej to male dieta, realne mu vlastne takmer nic nie je, zajtra chodte k pediatricke.

autor
26. dec 2023

@ankare dakujem ale ani netreba, uz je neskoro nikam s nim nepojdem. Nejak zas velmi sa to nezjorsuje, akurat rano to bolo na 1 strane, teraz uz na oboch. Ale tak dufam ze len hlieny su to. Uvidime

autor
26. dec 2023

@anavixy boze keby som si bola ista, tak k dr nechodim nie? Kupim si domov fonendoskop tak sa z toho pre pana nepos.r. Vedela som ze sa najdu chuderky ktore sa toho chytia, ved ako inak na mk 🤣. Na co vlastne meriame detom teplotu? Preco mame doma teplomery, tlakomery, merace cukru, covid testy? Ved utekajme za tymi chudakmi doktormi s kazdou chujov.nou, budme sprosti, nevzdelavajme sa, ved mame tu ich, maju toho strasne “malo”, tak na co liecime tie nase deti doma, odtrepme sa tam najlepsie pri 37 teplote. A potom pri 37,5 najlepsie nurofen aby nahodou teplota nevysla vyssie, lebo matka nic nevie, nic si neprecitala, nepytala sa. Tak ja mam doma fonendoskop, no a co. Urcite ho nezahodim do kosa len preto ze nejake zeny co nemaju co robit su tu honia svoje ego 😁. Amen

trinityf
26. dec 2023

Chuderka si tu iba ak ty. Na co pouzivas fonendoskop, ked tomu figu rozumies. Porovnavas to s teplomerom, ci tlakomerom. Ale je pozitivne, ze si priznavas, ze riesis chujoviny, to si cenim, lebo si trafila do cierneho.

anavixy
26. dec 2023

Ja mam doma tiez fonendoskop a dokonca aj zdravotnicke vzdelanie a dieta si doma nepocuvam 😊 a keby ho pocuvam tak urcite nemusim pisat na MK ci moze chrapcat hlien 🤦🏻‍♀️ to co si vymenovala mame doma lebo tam staci urobit mechanicky bez rozmyslania a pozriet sa na vysledok, pri posluchu musis v prvom rade vediet co mas pocut a kde mas pocuvat a to ty ocividne nevies. A btw, to ty si chcela utekat na pohotovost lebo dieta parkrat za den zakasle.🤔

drake122
26. dec 2023

Žiaden doktor nebude učiť mamičku čo má počuť a čo nemá počuť fonendoskopom. Bol by to vrchol nezodpovednosti toho doktora, alebo celé toto je len vymyslené. Na margo návštevy pohotovosti s takýmto... asi by mali zaviesť poplatok aspoň 50 Euro paušálne... mnohých 'expertov' s tým fonendoskopom by to odradilo...

ankare
26. dec 2023

Napis,ako ste dopadli u Dr., skoré uzdravenie!

zuzanka.zuzu
26. dec 2023

to dieťa je z teba tak zmagorene že z neho urobíš buď simulanta alebo ufnukanca alebo hypochondra 🙈 UBER. neexist aby decko prišlo že niečo chrapci 🤦 spamataj sa. malému želám skoré uzdravenie a tebe aby si prestala diagnostikovať vlastné dieťa

1mina
26. dec 2023

@zuzanka.zuzu zase by som do autorky az tak nerypala....ano nepocuvala by som sice fieta fonendoskopom, ale moja 5 rocna dcera tiez sama prisla za mnou s tim ze haha ake zvuky mi vychadzaju z hrude pri dychani. Ona to nepozna, berie to ako srandu 🤦 a realne ze tie zvuky boli chvilami pocut aj pre.druhu osobu volnym uchom ked si napr pobehala, my sme s muzom ostali zhrozeny ze co to ma byt , takze to neni nejake nerealne ze to pocuje to dieta samo. Doktorka zakazdym druhy den potrvdila ze ano hrozne jej to tam vrzga na prieduskach 🤦

autor
26. dec 2023

@ankare dakujem pekne.
@zuzanka.zuzu Ty si cela zmagorena. Dieta som po 2 rokoch popocuvala, prave preto, ze prisiel ze mu tam chrapci ked isiel spat. Ale presne take ako ty si z jedneho fonendoskopu urobia celu story o dietati ktore je kvoli mamicke hypochonder. Fakt daj sa liecit, taketo fantasmagorie niekto len tak nevymysli 😁. A napisat ze neexist ze dieta pride? No ano, ty ho asi posles do kelu pri kazdej prilezitosti a preto ti dieta nedoveruje a nepride za tebou, ked ho nieco trapi alebo nieco sa mu deje. Moje dieta ma astmu, kazdy pol rok chodi na spirometriu, uziva spreje kazdy den a lieky, takze ano, predstav si, pride ked sa mu na hrudi deju zvlastne zvuky. A uz bud radsej ticho, lebo len kazdym slovom dokazujes aka si matka. Ak vobec si matka

sss777
26. dec 2023

Som lekárka, ale takto na diaľku neporadím.
Ako už bolo vyššie spomenuté, auskultaciu musíš mať napočúvanú.
Ak sa ti niečo nezdá, tak by som išla zajtra k pediatrovi, pri malom astmatikovi je priebeh každého respiračného ochorenia rizikový. A ako matka aj rozumiem tvojmu stresu.
Nechcem znieť mentorsky, ale na škole nás učili, že máme indikovať len tie vyšetrenia, ktorých výsledok vieme interpretovať. Takže počúvame pľúca, lebo z toho vieme vyvodiť nejakú konzekvenciu, odoberáme krvný obraz, lebo vieme, či pacient potrebuje transfúziu/antibiotiká/hematologické vyšetrenie. Z môjho pohľadu je auskultacia pľúc laikom zbytočná, lebo ti to aj tak nepomôže. Možno to boli artefakty, možno hlien, možno ďalších x vecí.
Takže keby som nebola lekárka, tak by som fonendoskop zahodila a riadila sa vlastným pocitom. Lebo nakoniec ty si jeho maminka a poznáš každý jeho dych lepšie ako akýkoľvek doktor. A na to fonendoskop nepotrebuješ.
Držím palce, nech sa mu čo najskôr polepší!

Strana
z2