Môže pomalý vývoj dieťaťa naznačovať autizmus?
Ahojte mám dcérku 21 mesiacov začala sa plazit v 9 mesiacoch štvornozkovat v 15 mesiacoch sedieť az na 17 mesiacov chodiť začala v 19 mesiacoch momentálne nič nehovorí len mňam mňam mama a tata čo vedeli vaše deti v takom veku ? Je to v poriadku ?
Úplne v poriadku... ten motorický vývin je trošku pozadu (na sedenie je "norma" 12 mesiacov, na chodenie 18 mesiacov), rozprávanie je v pohode.
Ako si ale z tohto vydedukovala autizmus, to mi je naozaj záhadou.
Autizmus má úplne iné prejavy, ktoré môžu, ale aj nemusia mať s motorickým vývinom nič spoločné.
Napríklad... uvedomuje si tvoje dieťa nebezpečenstvo? Či príde na kraj gauča a ak tam nie si, tak v pohode stúpi "do vzduchu" a spadne? Uvedomuje si bolesť? Udrie sa niekde a mesiac na to miesto nechce ísť, lebo sa bojí bolesti, alebo tam hneď znova lezie a znova sa udrie?
Udržiava očný kontakt, či pozerá vždy mimo? Vníma na svoje meno? Hraje sa s niečím "akože"? - toto je asi najzávažnejší ukazovateľ - zober napr. gumu z perečnika a povedz, že to je "akože auto". Bude s tou gumou akože jazdiť po stole, že je to auto, či neexistuje? Ak nie, to môže byť prvým ukazovateľom autizmu...
Pozerá z blízka na veci, alebo neprimerane dlho? Alebo si vyberá stále to isté, nemá rada nové veci?
Ak ťa to poteší, môj syn mal autistické príznaky, ale postupne vymizli. Teraz má 7 rokov, sme asi týždeň po ADOS (či ADUS, či jak sa to volá), kde autizmus aboslutne vylúčili... ADHD mu ostalo :D
Autizmus nie jediná diagnoza na tomto svete. Môže mať mnoho iných diagnóz. A nemusí mať nič. Nie je to v poriadku, ale môže to mať kopu rôznych príčin.
no z toho co pises to urcite nebude autizmus kde tam vidis jeho znaky? dala si malo informacii, oneskorena hruba motorika nie je nosnym pilierom pri urcovani autizmus
Úplne v poriadku... ten motorický vývin je trošku pozadu (na sedenie je "norma" 12 mesiacov, na chodenie 18 mesiacov), rozprávanie je v pohode.
Ako si ale z tohto vydedukovala autizmus, to mi je naozaj záhadou.
Autizmus má úplne iné prejavy, ktoré môžu, ale aj nemusia mať s motorickým vývinom nič spoločné.
Napríklad... uvedomuje si tvoje dieťa nebezpečenstvo? Či príde na kraj gauča a ak tam nie si, tak v pohode stúpi "do vzduchu" a spadne? Uvedomuje si bolesť? Udrie sa niekde a mesiac na to miesto nechce ísť, lebo sa bojí bolesti, alebo tam hneď znova lezie a znova sa udrie?
Udržiava očný kontakt, či pozerá vždy mimo? Vníma na svoje meno? Hraje sa s niečím "akože"? - toto je asi najzávažnejší ukazovateľ - zober napr. gumu z perečnika a povedz, že to je "akože auto". Bude s tou gumou akože jazdiť po stole, že je to auto, či neexistuje? Ak nie, to môže byť prvým ukazovateľom autizmu...
Pozerá z blízka na veci, alebo neprimerane dlho? Alebo si vyberá stále to isté, nemá rada nové veci?
Ak ťa to poteší, môj syn mal autistické príznaky, ale postupne vymizli. Teraz má 7 rokov, sme asi týždeň po ADOS (či ADUS, či jak sa to volá), kde autizmus aboslutne vylúčili... ADHD mu ostalo :D
@thirstymonk nie toto neurobí že brm brm nevie čo to je auto
no z toho co pises to urcite nebude autizmus kde tam vidis jeho znaky? dala si malo informacii, oneskorena hruba motorika nie je nosnym pilierom pri urcovani autizmus
@kacena4 no že je pomalá vo všetkom
nie pomalost nie je znakom autizmu
ak dáš do ruky autíčko - neobráti si ho a nehrá sa s kolieskami? robia napr. autisti
pozná sboje meno? otočí sa ak ho oslovíš menom? má pekný - dobrý očný kontakt? rozumie ti? nepôsobí akoby bolo dieťa hluché?
ak dáš do ruky autíčko - neobráti si ho a nehrá sa s kolieskami? robia napr. autisti
pozná sboje meno? otočí sa ak ho oslovíš menom? má pekný - dobrý očný kontakt? rozumie ti? nepôsobí akoby bolo dieťa hluché?
@deti95060810 rozumie akurát nono očný kontakt ma aj sa otočí za svojím menom ale nevie veci pomenovať a keď jej dám hračku do ruky po nej bucha alebo ju hádže preč
Rozumie dostatočne? Reč môže prísť aj neskôr, ale rozumieť by mala už veľa veciam, keď chceš od nej niečo podať, mala by vedieť ukazovať na obrázky napríklad zvieratká atď.. a pediater čo na to? Radšej sa s nim o tom poraď aj pre tvoj pokoj
Videl dieta pediater? Videl dieta iny odbornik? Neurolog?
Pri vsetkej ucte tu mamky odbornicky niesu mozno maju nejake skusenosti ale odbornicky rozhodne nie takze tu by som radu nehladala
Deti s autizmom zvyčajne neurobia čo chceš, čím je na nej vyvýjaný väčší tlak. Normálne sa zaseknú, aj keď máš pocit, že musia vedieť, čo od nich chceš. Ale dobre opakujú. Keď bude mať náladu, sadni si pred ňu a spievaj jej, či po tebe bude všetko opakovať. Naviac keď niečo chcú, zoberú tvoju ruku a vezmú si to ňou, nie vlastnou.

Môj syn zacal tiež so všetkým o dosť neskôr ako jeho rovesníci, autista nie je. Blabotať a rozprávať zacal zase skoro, na tvojom mieste by som sa pytala pediatricky 🙂 nemusí to znamenať nic, ale pre tvoj pokoj.