Môže psychológ neoznámiť výsledok IQ testov dieťaťa?
Môže psychológ neoznámiť výsledok IQ testov dieťaťa?
mne psychologicka povedala vysledok mojho syna.
ked testovali mna, povedali mi len percenta populacie s podobnym IQ....
Pred materskou som pracovala ako psychologicka v Centre pedagogicko-psychologickeho poradenstva a prevencie, cize testovanie deti bolo mojou domenou..🙂 A ako pise janzurka, je zauzivane konkretne cisla nevraviet, len pasmo, do ktoreho vysledok spada..pretoze ten presny vysledok aj tak v podstate nic nikomu nepovie..😉
My sme tiež boli u psychologičky v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva - nášho Romanka odporučila do triedy pre nadané deti, ale výšku IQ nám nepovedala a ani v správe sa neuvádza. Nevedia to ani v škole. Viem, že minimálna hranica, aby bolo dieťa odporučené do tejto triedy je IQ vo výške 130. 🙂
preco to chces vlastne vediet??? ved IQ je len cislo, hodnota cloveka je aj tak uplne niekde inde.... a ano, podmienkou pre prijatie dietata do skoly pre mimoriadne nadane deti je hodnota vysky IQ v 2% populacie, co je detto podmienka aj v pripade vstupu do mensy... pre dospeleho cloveka tak od 18-30 rokov to zodpoveda cca 130, v pripade deti a starsich ludi je to ale trosku inak, co je logicke, kedze dietatu mozog pracuje viac a staremu cloveku menej.... zaklad je len o tom, aby dotycny v tej svojej vekovej kategorii spadal do tych 2% - ako su ale tie veky presne, tak to fakt netusim 😀
ak by ti psychologicka povedala IQ tvojho dietata, tak by si bola iba zbytocne hrda na to, ake ho ma vysoke, avsak s vekom - pri vstupe do mensy napr - by mu v 20tke namerali menej, tak by bol iba poriadne sklamany a rozcarovany... a cely dovtedajsi zivot by sa hrdil niecim co nema (ak by ste ho teda nevychovavali stylom, ze vyska IQ je totalne nepodstatna, ale to rodicia deti co chodia do tejto skoly ci tried nerobia 😠 )
proste v skratke, vymyslim si... aktualne pre jeho vek su tie 2% napriklad hranicna hodnota 160, ale pre tu vekovu skupinu co som spominala vyssie je hranicna hodnota 2% 130... len by ste mohli byt potom rozcarovani, kde tych 30 inteligencnych kvocientov stratil 😀 takze ak splna tie 2%, co splna, vysku IQ proste neries, ak sa bude chciet dat otestovat neskor, nech tak urobi sam ked bude starsi....
ale celkovo, ja by som ho do skoly pre mimoriadne nadane deti urcite od prvej triedy nedala, a tete laznibatovej uz detto nie 😀 😀 😀
kaktusik007 - a prečo by to rodič nemal chcieť vedieť ??? ...každý zdravo uvažujúci rodič vie, že výška IQ (teda to číselko) nie je to nadôležitejšie...ale ako určitá orientácia poslúžiť môže...
...tvoje vyjadrenie "a cely dovtedajsi zivot by sa hrdil niecim co nema (ak by ste ho teda nevychovavali stylom, ze vyska IQ je totalne nepodstatna, ale to rodicia deti co chodia do tejto skoly ci tried nerobia )" je hodením všetkých rodičov do jedného vreca...mám pocit, že danú problematiku vnímaš dosť čieno-bielo...
...čítala som už viacero negatívnych ohlasov na Laznibatovú a teda sa nebudem vyjadrovať k jej osobe (nepoznám ju)...ale ked nie do školy k Laznibatovej, kam potom ?...vieš o nejakej alterantíve pre nadané deti ?...alebo ako by si to riešila ty ?
...netvrdím, že v APROGENe je všetko OK...ale som vďačná, že existuje aspoň niečo pre tieto deti...alebo máš iný názor ?...napíš, rada si prečítam...
neviem ci maju povedat vysku IQ alebo nie, ale mna by to zaujimalo u mojej dcery avsak do skoly pre nadane deti by dom ju nedala

Psycholog nikdy nepovie presne cislo IQ. Hovori vzdy skalu v ktorej sa testovany nachadza 🙂