icon

Môže sa celiakia vyliečiť?

11peter11
Dnes o 08:11

dobrý deň, chcem sa spýtať na názory ľudí, mám syna, 10 rokov, napíšem to stručne. Spomalený rast, nepriberanie, maloabsorbcia, ťažká anémia, hemoglobín na nule, krvný obraz taký, že sa doktorka vyjadrila, že ako môže vôbec dieťa fungovať, nafúknuté bruško, železo takmer na nule. Dieťa bez energie často, vyčerpané unavené. depresívne stavy. Gliadín aj transglutamín cez 200, mama celiatička, biopsia pozitívna, priznaná celiakia march 3c, ťažká artrofia klkov. Podľa doktorov, bezlepková dieta doživotná.
5.7.2025 diagonostikovaná celiaika

Chcem sa opýtať, aké máte skúsenosti, je možné aby chlapcovi od 5.7.2025 keď mal železo 2,28 stúplo na 13,6 za 6 mesiacov?
je možné aby sa mu za 6 mesiacov vyliečil krvný obraz? hemoglobín takmer na nule v apríli 2025 a v 31.12.2025 hemoglobín 146?

anémia vyliečená, krvný obraz v poriadku.

Dieťa počas rokov 2023 -2025 narástlo 6cm a pribralo 1,8 kg
teraz od apríla do decembra narástlo 4cm a pribralo 2,4kg?
bruško sa mu už nenafukuje, pekné rovné,
dieťa priberá, prosperuje, zlepšil sa mu psychický stav, energia.
transglutamín v júly cez 200 v oktobri 188 a v decembri 167
gliadin igg v júly cez 200 v oktobri 173.

myslíte si, že toto by bolo možné takto upraviť zdravotný stav aj bez vysadenia lepku?

Strana
z2
lukbe
Dnes o 08:14

@11peter11 nie, ak je to potvrdená celiakia, nedá sa vyliečiť. Veď bzl diéta uz dnes nie je problém. Super, ze sa na diéte tak pozbieral.

anonym_77400f
Dnes o 08:16

Zlepšenie nastalo preto, lebo tenké črevo sa zocelilo a živiny sa začali konečne vstrebávať.. vyliečiť sa to nedá. Len treba dodržiavať bezlepkovú diétu doživotne, inak sa to vráti...

anonym_563a05
Dnes o 08:27

Vyliecit da to neda, ale moze sa vsetko zlepsit dobrou liecbou - v tomto pripade dietou.

morusha
Dnes o 08:35

@11peter11keby toto bolo možné bez vysadenia lepku logicky by ste pozorovali zlepšenie aj bez dodržiavania diéty akési spontánne zlepšenie, čo sa nestalo a ani nie je pri tejto diagnóze možné. Stav sa zlepšil lebo diéta. Pri jej porušení sa črevo znova začne vyhladzovať a zle vstrebávať.

11peter11
autor
Dnes o 08:48
@lukbe

@11peter11 nie, ak je to potvrdená celiakia, nedá sa vyliečiť. Veď bzl diéta uz dnes nie je problém. Super, ze sa na diéte tak pozbieral.

@lukbe keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

11peter11
autor
Dnes o 08:49
@anonym_77400f

Zlepšenie nastalo preto, lebo tenké črevo sa zocelilo a živiny sa začali konečne vstrebávať.. vyliečiť sa to nedá. Len treba dodržiavať bezlepkovú diétu doživotne, inak sa to vráti...

@anonym_77400f keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

negymama

urcite treba dodrziavat dietu cely zivot. Ja som tiez bez lepku a vklude sa to da.
pecivo cestoviny je dostupne bezlepkove. Kolace upeciem z bezlepkovej muky, ze mi to "kradnu" aj ostatni z rodiny.
Mozete byt radi, ze ste nasli pricinu problemov a ze je to riesitelne dietou, ktora sa da pomerne lahko v dnesnej dobe uplatnit. Chlapec je uz velky, daju sa mu veci vysvetlit, aby sa v skole neponukal cudzim jedlom.

11peter11
autor
@morusha

@11peter11keby toto bolo možné bez vysadenia lepku logicky by ste pozorovali zlepšenie aj bez dodržiavania diéty akési spontánne zlepšenie, čo sa nestalo a ani nie je pri tejto diagnóze možné. Stav sa zlepšil lebo diéta. Pri jej porušení sa črevo znova začne vyhladzovať a zle vstrebávať.

@morusha keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

11peter11
autor
@anonym_563a05

Vyliecit da to neda, ale moze sa vsetko zlepsit dobrou liecbou - v tomto pripade dietou.

@anonym_563a05 keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

11peter11
autor
Dnes o 08:50
@negymama

urcite treba dodrziavat dietu cely zivot. Ja som tiez bez lepku a vklude sa to da.
pecivo cestoviny je dostupne bezlepkove. Kolace upeciem z bezlepkovej muky, ze mi to "kradnu" aj ostatni z rodiny.
Mozete byt radi, ze ste nasli pricinu problemov a ze je to riesitelne dietou, ktora sa da pomerne lahko v dnesnej dobe uplatnit. Chlapec je uz velky, daju sa mu veci vysvetlit, aby sa v skole neponukal cudzim jedlom.

@negymama keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

negymama
Dnes o 08:51
@11peter11

@lukbe keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

@11peter11 nie neupravilo by sa to.
Inak nechapem, ze uvadzate ze mama dietata je celiaticka, takze ona musi vediet dost o celiakii, aby vedela , ze bez diety sa ziadne parametre spontanne neupravia.
Mam kamaratku silnu celiaticku, ona nemohla prijat ani pracu v pekarni, aby nedychala muku a neprisla s nou do kontaktu.

negymama
Dnes o 08:54

Ja neviem, co spekulujete, co keby...
V prospech toho chalpca dodržujte dietu, budte radi , ze nemusi brat lieky, ci si nieco pichat, ako napr. detski diabetici.
Neliecena celiakia okrem tažkosti , co mal predtym, moze spustit dalsie autoimunitne ochorenia, tak neviem, ci chcete este k tej celiakii aj nejake ine "suveniry" ako artritida, ekzemy a podobne?

anonym_77400f
Dnes o 08:54
@11peter11

@anonym_77400f keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

@11peter11 nie, pokiaľ bola diagnostikovaná celiakia, nie je to možné

lukbe
Dnes o 08:56
@11peter11

@11peter11 tak teraz nerozumiem, tie zlepšenia nastali po vysadení lepku alebo ste ho naozaj nevysadili? Lebo netreba sa s tým zahrávať.

bielasovicka
Dnes o 08:56
@11peter11

@morusha keby som Vám povedal, že sme nevysadili lepok, myslíte, že je to možné takto aby sa to upravilo?

@11peter11 takže ste ho vysadili, alebo nevysadili?

11peter11
autor
Dnes o 08:57

mňa zaujíma Váš názor aké máte skúsenosti, lebo toto čo som popísal hore, tak presne toto sme urobili tým, že sme nevysadili lepok a takto sa mu upravil stav. Chcel som vedieť, či mal niekto podobnú skúsenosť.

maranta_leuconeura
Dnes o 08:59

Neodrziavanim diety si koledujete o vazne zdravotne problemy. Vystavenie aj malemu mnozstvu lepku sposobuje zapal a moze viest az k nezvratnemu stavu, kedy sa musi cast creva odstranit.
Celiatik nemusi mat priznaky ako bolest, nafukovanie, zly krvny obraz, no zapal prebieha pri konzumacii lepku ticho a stale. Nerozumiem, preco by to niekto s diagnozou porusoval. Vy ste neboli pouceni, co sa moze stat?

negymama
Dnes o 09:03
@11peter11

mňa zaujíma Váš názor aké máte skúsenosti, lebo toto čo som popísal hore, tak presne toto sme urobili tým, že sme nevysadili lepok a takto sa mu upravil stav. Chcel som vedieť, či mal niekto podobnú skúsenosť.

@11peter11 zahravate sa s jeho zdravim.
takze ste napriek diagnoze a odporucania lekarov, dietatu davali lepok v potravinach?

dieťa ma tažku atrofiu klkov, celiakiu potvrdenu biopsiou, k tomu rodinnu anamnezu - a vy si idete svoje, ako sa mu stav upravil "sam" a "vyliečila" sa mu celiakia.
OMG, radost mat takych alternativnych rodicov. Maly sa vam neskor podakuje.

Nenapadlo vam, ze rast aj pribratie moze byt aj zaciatok puberty v tom veku, nie vyliečením celiakie?

negymama
Dnes o 09:12
@11peter11

@11peter11 a mozte mi vysvetlit, preco tak trvate na nevysadeni lepku pri dokazanej celiakii?
Mate pocit, ze bez tejto zlozky chlapec neptrezije? ci ste extremne chudobna rodina, ci inak rozvratena, ze nemate moznost dodrziavat stravovacie odporucania lekarov?!

Ci ste tak ani neviem ako to slusne napisat, MImo? , ze chcete experimentovat so zdravim svojho dietata, a dokazovat si, ze mate nejaku "pravdu" a lekari su neschopni??

dufam , ze tento prispevok je len troll, lebo normalne nechapem, ze sa najdu taki rodicia. No hlavne ze ste absolvovali milion odberov a biopsiu a podobne u lekarov, a ked sa naslo jednoduche riesenie, tak ho zavrhujete.

alenka58
Dnes o 09:15

nepoznám žiadneho celiatika, ktorému by sa celiakia vyliečila a rozhodne nie dávaním lepku v potravinách, niektorí znesú trochu lepku ale naplno jesť potraviny s lepkom ich to v zdraví vždy ohrozí,je veľa ľudí s preddispozíciou a vždy sa celiakia prejaví v určitom veku, je úžasné že táto diagnóza je dobre liečiteľná stravou, lebo pred 35 rokmi to tak nebolo, na vyšetrenie sa chodilo do Prahy, v tých rokoch boli začiatky objavenia liečby, moju neter ročnú doslova zachránili, keď dnes poruší diétu tak vie kedy či si to môže dovoliť ale úplne ju to nikdy nenapadlo

bielasovicka
Dnes o 09:18

@11peter11 ty si tu z nás robíš srandu, či čo?

biba_18
Dnes o 09:18

ok - takže ste nevysadili lepok - a zmenili ste čo??

bielasovicka
Dnes o 09:20
@biba_18

ok - takže ste nevysadili lepok - a zmenili ste čo??

@biba_18 no som zvedavá co teraz vypluje. Podľa toho čo napísal, nemenili nič. Asi sa stal zázrak keď sa mu tak polepšilo 🤦🏻‍♀️

biba_18
Dnes o 09:21

@bielasovicka alebo nám chce niečo predať 😒

negymama
Dnes o 09:22

Inak poznam dospeleho muza , ktory mal dlhe roky crevne aj kozne problemy, ale ako mnohi chlapi to ignoroval, kdeze ist k lekarom , ani za svet.
Ked sa to uz nedalo ingnorovat, lebo bol doslova v krčoch od bolesti, tak uz okrem celiakie, vinou neustaleho zapalu v tele - ma aj dalsie dg. artritidu, histaminovu intoleranciu, velku cast potravin netoleruje.
Absolvoval aj operaciu creva, mal aj nejake nekrozy. no hroza.
Dnes je na invalidnom doma a hovori, ze teraz zavidi tym, co su len celiatici, ze to je este luxusna dieta, ze prakticky vsetko mozu jest.

rozculena
Dnes o 09:24

👀🍿

negymama
Dnes o 09:25
@bielasovicka

@biba_18 no som zvedavá co teraz vypluje. Podľa toho čo napísal, nemenili nič. Asi sa stal zázrak keď sa mu tak polepšilo 🤦🏻‍♀️

@bielasovicka ale jedna vec su nejake zlepsenia zeleza v krvi a podobne.
ale nic nehovori o tom, ze by opat absolvovali vysetrenia na celiakiu a tie dopadli negativne. Bola opatovna biopsia creva, ze tak bohorovne tvrdi, ze netreba vysadit lepok a celiakia "sama odide"?

petulkahu
Dnes o 09:27

@11peter11 Existuju DNA testy, kde sa urcuje o aky druh celikaie ide, robia ju napr. v Alergoimun v Po. Riesila by som to s odbornikom, lebo riziko nedodrziavania diety je fakt velke. Boli sme upozorneni, ze pri nedodrziavani diety mozu odzniet priznaky ako napr. traviacie problemy, ALE moze vzniknit iny problem ( rakovina, riednutie kosti .... ) kt. je v uvode menej viditelny.

bielasovicka
Dnes o 09:30
@negymama

@bielasovicka ale jedna vec su nejake zlepsenia zeleza v krvi a podobne.
ale nic nehovori o tom, ze by opat absolvovali vysetrenia na celiakiu a tie dopadli negativne. Bola opatovna biopsia creva, ze tak bohorovne tvrdi, ze netreba vysadit lepok a celiakia "sama odide"?

@negymama neviem, píše to cele tak zvláštne. Ja ani neviem ci mu to verím...

anjelicek26
Dnes o 09:42

Ked zavedies protizapalove prvky do stravy, pravidelne probiotika, vylucis cukor a lepok zredukujes na menej, vies dosiahnut zlepsenie, ale nie zazrak... ked ma tvoje dieta potvrdeny problem, tak nerob experimenty a uprav mu stravu na taku, aku potrebuje - bez lepku.

Strana
z2