icon

Môže sa celiakia vyliečiť?

11peter11
27. jan 2026

dobrý deň, chcem sa spýtať na názory ľudí, mám syna, 10 rokov, napíšem to stručne. Spomalený rast, nepriberanie, maloabsorbcia, ťažká anémia, hemoglobín na nule, krvný obraz taký, že sa doktorka vyjadrila, že ako môže vôbec dieťa fungovať, nafúknuté bruško, železo takmer na nule. Dieťa bez energie často, vyčerpané unavené. depresívne stavy. Gliadín aj transglutamín cez 200, mama celiatička, biopsia pozitívna, priznaná celiakia march 3c, ťažká artrofia klkov. Podľa doktorov, bezlepková dieta doživotná.
5.7.2025 diagonostikovaná celiaika

Chcem sa opýtať, aké máte skúsenosti, je možné aby chlapcovi od 5.7.2025 keď mal železo 2,28 stúplo na 13,6 za 6 mesiacov?
je možné aby sa mu za 6 mesiacov vyliečil krvný obraz? hemoglobín takmer na nule v apríli 2025 a v 31.12.2025 hemoglobín 146?

anémia vyliečená, krvný obraz v poriadku.

Dieťa počas rokov 2023 -2025 narástlo 6cm a pribralo 1,8 kg
teraz od apríla do decembra narástlo 4cm a pribralo 2,4kg?
bruško sa mu už nenafukuje, pekné rovné,
dieťa priberá, prosperuje, zlepšil sa mu psychický stav, energia.
transglutamín v júly cez 200 v oktobri 188 a v decembri 167
gliadin igg v júly cez 200 v oktobri 173.

myslíte si, že toto by bolo možné takto upraviť zdravotný stav aj bez vysadenia lepku?

Strana
z3
akrobrab
28. jan 2026

Cize od 05.07. ste vysadili mlieko a mliecne vyrobky, ano? Objednajte syna aspon na kontrolny odber krvi, osobne by som asi chcela opat biopsiu/gastrofibroskopiu, ak to syn dobre niesol - aby sa dg potvrdila/vyvratila. 6m je dost dlha doba.
Lepok a mlieko su velmi prepojene, myslim, ze sa este ani nevie ako moc.
Ja sama som celiatik uz 35 rokov - vtedy sa o tej chorobe vedelo malo, diagnostikovali mi ju na zaklade vtedajsich vedomosti. Dnes by som mozno celiatik uz ani nebola, mozno by som mala len alergiu alebo nejaky nizsi stupen. Osobne vnimam, ze mi vadi mlieko - od malicka nedopijem pohar, z vela mliecnych vyrobkov mi "naskoci kyselina". Lekari ma testovali X-krat, vsetko mi vyslo OK, pripadne parkrat hranicne hodnoty.
Este taka prakticka vec - syn je maly, ale potvrdena dg sa s nim bude tahat cely zivot. Napriklad v dospelosti moze mat narocnejsie poistit sa kvoli tomu, ze kedysi mal potvrdenu celiakiu. Pokial sa celiakia vyluci, urobte vsetko preto, aby sa zrusila aj zo zaznamov, resp. aby ste mali pisomne potvrdenie, ze ta dg bola vylucena.

akvi
28. jan 2026
@11peter11

@negymama dakujem, ale my teraz chceme zistiť, či úplne klesne celiakia do normálu, preto lepok vylúčiť nechcceme, ale dakujem čítal som o tom je to zaujimavé

@11peter11 ak chces naozaj poriadny holisticky pristup, napis mi. Poslem ti kontakt na cloveka, ktory ma velke skusenosti prave s celiakiou a pristupuje k problemu ako k celku. Ak budes syna "liecit" len na zaklade tvojich dojmov a rad z MK, mozes mu naozaj dozivotne ublizit. Rozumiem, ze sa nechces uspokojit s diagnozou od lekarov a to uplne schvalujem, treba sa pytat, spochybnovat, hladat informacie a nie slepo verit. Ale bez toho, aby mi niekto dal kompleny pohlad na problem, vcetne x dalsich testov a pod.. , by som ja na tvojom mieste ani nahodou neporusovala odporucania lekara. Lepok vie velakrat robit problem aj ludom, co nemaju potvrdenu celiakiu a cely zivot sa trapia. U teba vsetky indicie smeruju k celiakii a ty to nechces prijat ako jednu z moznosti, to nie je ok..

akrobrab
28. jan 2026

A ja k @akvi dodam este jednu vec, ktora mi napada po jej prispevku.
Lepok vie robit velku sarapatu, aj ked to tak nemusi vyzerat. Ja som mozno mala od mala nejaky nizsi stupen alebo alergiu ako som pisala, ale celu zakladnu skolu som bezlepkovu dietu porusovala - doma mi rodicia varili bezlepkovo, ale aj tak som si v skole kupila kazdy den cerstvy rozok, osie hniezdo.. nedokazala som odolat. A nic mi nebolo - krvne testy dobre, konecne som zacala prosperovat, pred lekarmi som sa tvarila, ze dietu samozrejme dodrzujem. Nemala som toho lepku vela, ale pokial som bola celiatik, tak kazdy den som si to travenie a crevo opat a opat porusovala. Moji rodicia o tom mimochodom doteraz nevedia.
Vtedy bola popularna teoria, ze z celiakie sa da v puberte vyrast, tak v 15 rokoch ma lekari dali na 1 rok na skusku na normalnu stravu. Po necelom roku som skoncila v nemocnici, travenie som mala znicene, zacinal mi zaludocny vred.
Tym chcem len povedat, ze ked som bola mala, moje telo zvladlo urcite mnozstvo lepku "vykryvat", ale ako som rastla, prestalo to zvladat. Teraz mam 40 rokov a keby som si rozok dala teraz, na traveni by sa to odrazilo.
A citlive travenie mi ale ostalo doteraz, takze momentalne vylucujem mlieko/BKM a skusam, ktore potraviny mi sedia a ktore nie.

11peter11
autor
2. feb 2026
@akrobrab

Cize od 05.07. ste vysadili mlieko a mliecne vyrobky, ano? Objednajte syna aspon na kontrolny odber krvi, osobne by som asi chcela opat biopsiu/gastrofibroskopiu, ak to syn dobre niesol - aby sa dg potvrdila/vyvratila. 6m je dost dlha doba.
Lepok a mlieko su velmi prepojene, myslim, ze sa este ani nevie ako moc.
Ja sama som celiatik uz 35 rokov - vtedy sa o tej chorobe vedelo malo, diagnostikovali mi ju na zaklade vtedajsich vedomosti. Dnes by som mozno celiatik uz ani nebola, mozno by som mala len alergiu alebo nejaky nizsi stupen. Osobne vnimam, ze mi vadi mlieko - od malicka nedopijem pohar, z vela mliecnych vyrobkov mi "naskoci kyselina". Lekari ma testovali X-krat, vsetko mi vyslo OK, pripadne parkrat hranicne hodnoty.
Este taka prakticka vec - syn je maly, ale potvrdena dg sa s nim bude tahat cely zivot. Napriklad v dospelosti moze mat narocnejsie poistit sa kvoli tomu, ze kedysi mal potvrdenu celiakiu. Pokial sa celiakia vyluci, urobte vsetko preto, aby sa zrusila aj zo zaznamov, resp. aby ste mali pisomne potvrdenie, ze ta dg bola vylucena.

@akrobrab dakujem to máte pravdu až sa to vylúči to musíme urobiť dobrá rada 🙂

Strana
z3