icon

Môže sa dieťa nakaziť ovčími kiahňami od babky, ktorá má pásový opar?

laura_97
Včera o 19:49

Dobrý deň , idem si k vám po radu... Moja Mama dostala pásový opar , dnes sme zistili že je to on. Moja dcéra 6r. Bola dnes u mami, no mama z prevencie a obavy dcére dala vlastný uteracik , zákaz vaľania sa po posteli, zákaz dotykov, príbor si brala sama z pribornika atď... Myslíte že by sa mohla dcéra nakaziť ovčími kiahňami ak ich ešte nemala ? Teoreticky len vzduchom?? Najkomplikovanejšie je to, že nám zajtra má prísť po dvoch rokoch návšteva z Kanady s malou dcérkou pol ročnou a dosť ma to štve a bojím sa aby ona nedostala kiahne. Alebo by tie kiahne mohla preniesť malej moja dcéra ?
Veľmi prosím o radu, potrebujeme sa zariadiť tak aby nebola návšteva v ohrození.

Ďakujem ❤️

diaalex
Včera o 19:55

@laura_97 zažili sme to v lete mesiac pred dovolenkou. Dostal to manžel, kým mi to povedal, tak už bol z toho pomaly von, ale deti spali v jeho posteli (lebo sme o tom nevedeli), riadne sa pritúlili a teda ani jedna kiahne nedostala.
Teraz už sú očkované 🙂

reela
Včera o 19:57

Tak ono sa zoster prenasa, ked este to ma babka vo faze pluzgierov. Ked uz ma suche chrasty, tak by nemala byt infekcna. Dalsia vec je, ze sa to prenasa priamym dotykom, takze ste urobili nejake rezimove opatrenia, super. Len je sanca, sice mala, ale je mozne, ze sa to vie preniest aj vzduchom.
Ono ta mala by sa od tvojej dcerky nakazit nemala, lebo inkubacna doba pre ovcie kiahne je najmenej 10 dni. Az po tomto casovom obdobi by tam bola sanca, ze by sa nakazila od tvojej dcerky.
Inak porozmyslaj o tom, ze das dcerku zaockovat na ovcie kiahne. Ma potom v zivote oooveeeela mensiu sancu, ze dostane herpes zoster, lebo vidis, ze v rodine ste vnimavi na to...

domka222
Včera o 20:12

Nakaziť sa môže,ak bude v kontakte s tekutinou z pásoveho oparu. Aj to je málo pravdepodobné. Mala som ho a ani jedno dieťa sa nenakazilo.

laura_97
autor
Včera o 20:43
@diaalex

@laura_97 zažili sme to v lete mesiac pred dovolenkou. Dostal to manžel, kým mi to povedal, tak už bol z toho pomaly von, ale deti spali v jeho posteli (lebo sme o tom nevedeli), riadne sa pritúlili a teda ani jedna kiahne nedostala.
Teraz už sú očkované 🙂

@diaalex ďakujem veľmi pekne, ukludnili ste ma 🙂

laura_97
autor
Včera o 20:48
@reela

Tak ono sa zoster prenasa, ked este to ma babka vo faze pluzgierov. Ked uz ma suche chrasty, tak by nemala byt infekcna. Dalsia vec je, ze sa to prenasa priamym dotykom, takze ste urobili nejake rezimove opatrenia, super. Len je sanca, sice mala, ale je mozne, ze sa to vie preniest aj vzduchom.
Ono ta mala by sa od tvojej dcerky nakazit nemala, lebo inkubacna doba pre ovcie kiahne je najmenej 10 dni. Az po tomto casovom obdobi by tam bola sanca, ze by sa nakazila od tvojej dcerky.
Inak porozmyslaj o tom, ze das dcerku zaockovat na ovcie kiahne. Ma potom v zivote oooveeeela mensiu sancu, ze dostane herpes zoster, lebo vidis, ze v rodine ste vnimavi na to...

@reela starká to má vo forme pľuzgierov od dnešneho rána a teda dnes bola ráno s mojou dcérou. Ale boli zavedené opatrenia a vôbec teda nebola v kontakte s tekutinou z pľuzgierov. Toto ma trošku desí že je možné to preniesť vzduchom. Ale ak vravíte že inkubačná doba na nakazenie je 10 dní tak je to podľa mňa fajn..
A všetky povinné očkovania máme za sebou no teda ovčie kiahne v tom nie sú ... Každopadne porozmyšlam a veľmi pekne vám ďakujem ☺️

laura_97
autor
Včera o 20:49
@domka222

Nakaziť sa môže,ak bude v kontakte s tekutinou z pásoveho oparu. Aj to je málo pravdepodobné. Mala som ho a ani jedno dieťa sa nenakazilo.

@domka222 v kontakte s tekutinou nebola, len v spoločnom priestore

gabika8855
Včera o 21:25

Ja som mala pasovy opar a trvalo par dni kym som isla k doktorke....sestrine deti boli cely cas u nas a fungovali sme normalne ziadne opatrenia ...jedine ked som si to natierala a umyvala tak som sa neutrela do spolocneho uteraku na ruky ....a nikto nic nedostal odo mna

letfenixa
Včera o 22:00

Áno, syn dostal takto od môjho otca.

anonym_a1d78a
Dnes o 06:19

Tak to mas teda riadne blbe
Moze, vela stastia aj s navstevou

marianarem
Dnes o 06:47

@laura_97 Ak to tvoja aj dnes dostala, este zajtra nebude infekcna, takze toho by som sa nebala.

tykat
Dnes o 07:13

@laura_97 moze ale aj nemusi. Moja dcera sa nenakazila kiahnami ked ich dostali vsetci v skole ktori ich este nemali vratane skolnicky (mala dedinska skola). Nakazila sa az od syna o par rokov neskor.
Inkubacna doba je tusim 21 dni, potom by to malo byt OK (ak medzitym nepride do styku s inym.nakazenym clovekom). Dcera ich dostala presne 3 tyzdne po synovi.
Ak bola dcera v takimto blizkom kontakte s nakazenym tak by som urcite informovala navstevu aby sa podla toho zariadili.

laura_97
autor
Dnes o 07:22
@tykat

@laura_97 moze ale aj nemusi. Moja dcera sa nenakazila kiahnami ked ich dostali vsetci v skole ktori ich este nemali vratane skolnicky (mala dedinska skola). Nakazila sa az od syna o par rokov neskor.
Inkubacna doba je tusim 21 dni, potom by to malo byt OK (ak medzitym nepride do styku s inym.nakazenym clovekom). Dcera ich dostala presne 3 tyzdne po synovi.
Ak bola dcera v takimto blizkom kontakte s nakazenym tak by som urcite informovala navstevu aby sa podla toho zariadili.

@tykat dobrý deň a ďakujem, návšteva je samozrejme informovaná . Len obidve strany rozmýšľame ako sa zariadiť

laura_97
autor
Dnes o 07:23
@marianarem

@laura_97 Ak to tvoja aj dnes dostala, este zajtra nebude infekcna, takze toho by som sa nebala.

@marianarem myslíte tak že ak by aj dnes dostala moja dcéra kiahne tak ich neprenesie ešte na babetko ?

marianarem
Dnes o 07:27
@laura_97

@marianarem myslíte tak že ak by aj dnes dostala moja dcéra kiahne tak ich neprenesie ešte na babetko ?

@laura_97 Ano, clovek je infekcny az kratko pred vypuknutim choroby. U kiahni je zrovna dlha inkubacna doba, takze za 1 den infekcna este nebude.

1mina
Dnes o 07:38

Nemyslím si žeby sa nakazila,.musela by byť v kontakte s tekutinou čo praská s pluzgierikov. Ja som mala pásový opar ako tehotná - a dcéra mala vtedy 2 roky. Nevedela som najprv že je to ono, ešte mi nátierala brucho krémom zo dva dni kým mi došlo že je to pásový opar 😂 potom keď som vedela že je to on (mala som na krížoch) tak som dávala pozor, na wc som vždy stretla sanytol keby som sa oprela, prala som svoje oblečenie samostatne a tak. Dcéra kiahne nedostala odo mňa. Nakazila sa až o minulý rok keď uz mala 6 rokov v škole a so synom si to naraz odbili

jana005
Dnes o 07:56
@laura_97

@laura_97 neboj sa, nenakazi sa.
Moja dcéra mala pásový opar a vtedy ešte synovia kiahne nemali.
S dcérou ma poslala doktorka na infekčné a tam mi sama pani doktorka povedala, že sa určite nenakazia, pokiaľ neprídu do styku s tou tekutinou.
Že vzduchom sa pásový opar nešíri.
Iba kiahne sú veľmi infekčné.
Čiže v pohode si užite návštevu.

bubinko1506
Dnes o 10:39

Muz mal pasovy opar, ked deti mali rok. Urobili sme opatrenia - nejasili sa spolu, nesedeli hned pri nom, mali zakaz liezt na postel, samozrejmostou bol uterak, pribor, atd. Nenakazili sa. Moji boli asi 3x v priamom kontakte s dietatom, ktore sa do 24 hodin vysypalo, ze malo kiahne, ani raz ich nedostali. Po dohode s lekarkou sme ich dali tento rok proti kiahnam zaockovat.

laura_97
autor
Dnes o 13:38
@1mina

Nemyslím si žeby sa nakazila,.musela by byť v kontakte s tekutinou čo praská s pluzgierikov. Ja som mala pásový opar ako tehotná - a dcéra mala vtedy 2 roky. Nevedela som najprv že je to ono, ešte mi nátierala brucho krémom zo dva dni kým mi došlo že je to pásový opar 😂 potom keď som vedela že je to on (mala som na krížoch) tak som dávala pozor, na wc som vždy stretla sanytol keby som sa oprela, prala som svoje oblečenie samostatne a tak. Dcéra kiahne nedostala odo mňa. Nakazila sa až o minulý rok keď uz mala 6 rokov v škole a so synom si to naraz odbili

@1mina super, ďakujem veľmi pekne. Ono by mi až tak nevadilo že by dcéra 6r. dostala kiahne, ale to bábätko... A ešte k tomu oni prídu na otočku , 31 odlietajú naspäť do Kanady.

laura_97
autor
Dnes o 13:39
@bubinko1506

Muz mal pasovy opar, ked deti mali rok. Urobili sme opatrenia - nejasili sa spolu, nesedeli hned pri nom, mali zakaz liezt na postel, samozrejmostou bol uterak, pribor, atd. Nenakazili sa. Moji boli asi 3x v priamom kontakte s dietatom, ktore sa do 24 hodin vysypalo, ze malo kiahne, ani raz ich nedostali. Po dohode s lekarkou sme ich dali tento rok proti kiahnam zaockovat.

@bubinko1506 ďakujem veľmi pekne za odpoveď . Máme už potvrdené od doktora že kiahne nedostane ani jedna ak sa teda moja dcéra starkej nechytal konkrétne toho oparu. Tak mi už opadol stres. 🙂

laura_97
autor
Dnes o 13:40
@jana005

@laura_97 neboj sa, nenakazi sa.
Moja dcéra mala pásový opar a vtedy ešte synovia kiahne nemali.
S dcérou ma poslala doktorka na infekčné a tam mi sama pani doktorka povedala, že sa určite nenakazia, pokiaľ neprídu do styku s tou tekutinou.
Že vzduchom sa pásový opar nešíri.
Iba kiahne sú veľmi infekčné.
Čiže v pohode si užite návštevu.

@jana005 ❤️ ďakujem . Už mám teda aj potvrdené od obvodného lekára, že ich nedostane ani jedno dieťa ak sa nechytalo oparu- čo sa teda nie.

laura_97
autor
Autor odpoveď zmazal
laura_97
autor
Dnes o 13:45

Veľmi Vám ďakujem za odpovede . Dobrí ľudia ešte nevymreli ❤️