Zdravím,
Je prosím možné aby dcérka dostala okamžite po ovčích kiahňach aj pásový opar? Viem že to spôsobuje rovnaký vírus, len som myslela že sa to takýmto spôsobom môže ozvať až po čase...
Pred 2,5t jej začali kiahne, boli sme dva týždne doma, potom na kontrole. Už sa jej to v podstate všetko zhaojilo (samozrejme jazýčky ešte vidno), bola dva dni v škôlke a kiahne dostala staršia dcérka. Dnes sa mladšia zobudila so zvláštnym červeným pásikom na líčku. Sú v ňom akoby drobunke pľuzgieriky, ale zatiaľ nie také ako som videla na obrázkoch s oparom. Nesvrbi ju to, ani nebolí, je v pohode. Chcela som ju už po takom čase zobrať konečne aj von a teraz ani neviem, či môžem...
@slniecko39 ďakujem pekne za odpoveď, trochu som aj pozabudla že som sem písala. No hneď v pondelok som s tým šla k doktorke, ona tam aj mala také minipľuzgieriky ktoré ale hneď v pondelok už vyzerali menšie a do večera úplne zmizli, ani nepraskali, len sa proste stratili... doktorka povedala, že to pásový opar nie je určite, že jej to príde ako popálené. Čo je zvláštne, lebo dcéra sa nemala kde popáliť a urobilo sa jej to cez noc. No naozaj sa to momentálne hojí ako taká klasická popalenina, už to má len také tmavohnede zafarbené 🤷🏻♀️ jediné čo by mi dávalo zmysel je, že keď bola v sobotu vonku na hrádzi, tak či tam nechytila niečo, nejakú rastlinu, šťavu z rastliny (alebo ešte mi napadla dezinfekcia ktorá bola nastriekana okolo biofarmy kvôli slaku) alebo tak a neprešla si prstom po líčku a že by jej to časom na niečo takto zareagovalo. Hoci aj tak je zvláštne, že keď som ju ukladala do postele, nemala tam nič.
Každopádne som rada, že to s tými kiahnami nesúvisí ☺️
Dobrý večer,
nie som odborník, ale tu je pár informácií:
Varicella-Zoster vírus obvykle prechádza po prvotnej infekcii kiahňami do latencie a po mesiacoch až rokoch sa môže reaktivovať v podobe pásového oparu.
Výnimočne by sa tak mohlo stať aj skôr, hlavne ak má dieťatko vážne oslabenú imunitu. V najväčšom riziku na takýto priebeh sú deti nakazené kiahňami v prvom roku a deti, ktorých mamky prekonali kiahne koncom tehotenstva.
Herpes zoster začína obvykle preherpetickou neuralgiou - teda nepríjemné pocity a bolesť často predchádzajú výsevu a nie sú len jeho dôsledkom. V úvode sa objaví makula (zafarbenie kože), ktorú rýchlo striedajú bolestivé vezikuly - tie praskajú a pokrývajú sa chrastou.
Podľa priloženej fotografie si však osobne nemyslím, že ide o pásový opar. Ten sa síce môže vyskytnúť aj na tvári ale rovnako ako na tele si zachováva výskyt pozdĺž dermatómov - úsekov kože inervovaných jedným miechovým koreňom, čo je na tvári skôr v podobe kvadrantov ako pásov.
Zatiaľ môžete sledovať vývoj, pokiaľ sa neobjavia pľuzgieriky tak skoro určite nejde o herpes zoster. Ak by sa objavili, treba určite navštíviť lekára, pretože skorá liečba pomôže predísť neuralgii, ktorá často nasleduje aj po prekonaní pásového oparu... Nemohla sa v spánku udrieť? Ja som v detstve mala vyvýšenú posteľ a neraz som sa udrela o takú zábranu proti prepadnutiu...
Prikladám pár ilustračných fotiek oparu z webu.
Snáď to nebude nič vážne a bude sa môcť čoskoro hrať vonku.