Môže to byť autizmus?

veron_19
18. sep 2022

Ahojte mamičky.
Prosím Vás o radu.
Môj syn mal teraz 3r, od septembra chodí do škôlky a na rodičku mi naznačili, že ho chcú vylúčiť kvôli podozreniu na autizmus, lebo s ním nevedia pracovať . Sme objednaní k psychogičke ale chcem vedieť s čím môžem rátať. U logopedicky sme boli pred pol rokom ale v podstate som sa nič nedozvedela lebo bol ešte malý a dala mu čas na rozviazanie jazyka. Čo sa týka malého: celkový vývin mal v poriadku sedenie ,štvornožkovanie, behanie..dokonca o niečo skôr ako rovesníci. Nechce rozprávať preto som riešila logopedičku. Základné slová ovláda ako aj so zvukami zvierat, zakývať ,tlieskať tiež vedel. Teraz mi zopakuje všetko, vie naratat do 100, pozná čísla, písmená, tvary farby, prsty, asi 10 basničiek a pesničiek. Je odplienkovaný, nemá žiadne rituály, hrá sa normálne vydáva zvuky ako napr auto, skladá lego,puzzle ,vkladačky. Nemá záchvaty hnevu, bez rodičov je v pohode. Ale nereaguje na meno..neotoči sa, neodpovie, na otázku odpovedá tak, že ju zopakuje. Mám pocit, že nerozumie co od neho chcem. Neudržiava očný kontakt nehrá sa s deťmi ale sám...viete mi poradiť či môže ísť o autizmus? Veľmi ďakujem

heln
18. sep 2022

@veron_19 ahoj, nie som odbrnik, ale mne to na autizmus nepripada. skor mi to pride ako nieco podobne selektivnemu mutizmu, alebo narusenej komunikacnej schopnosti. k psychologicke urcite chodte, ale vyhladajte v okoli centrum specialno pedagogickeho poradenstva a konzultujte so specialnou pedagogickou. a urcite si nenechaj dieta vylucit na zaklade podozrenia na autizmus, ucitelky ms nie su kompetentne nieco take diagnostikovat a vobec kym sa dostanete na nejake vysetrenie moze trvat mesiac aj viac a co medzitym s dietatom? zaraza ma, ze pani ucitelky uz po dvoch tyzdnoch v skolke riesia autizmus.

stellarstar
18. sep 2022

@veron_19 ehm 3 r vie narátať do 100, pozná čísla a písmenká?

dskjhfdlkdjhl
18. sep 2022

@veron_19 Autizmus je taka komplikovana diagnoza, ze takto na dialku Ti nikto zodpovedny nenapise, ci to moze byt autizmus. Treba odborne vysetrit.
@stellarstar Co sa Ti na tom nezda? Moje deti toto vedeli tiez a mnohe dalsie veci. Niektore deti su extremne pohybovo zdatne, ine vynikaju v niecom inom a par je aj presne tabulkovych😉

thereisabear
18. sep 2022

Môže to byť autizmus, ale aj nemusí. Vie sa hrať aj "akože"? Kŕmiť macka alebo sa hrať na niečo. Zdieľa pozornosť? Donesie ti ukázať čo ho zaujme? Ukazuje prstom? Napodobňuje vaše činnosti?

stellarstar
18. sep 2022

@dskjhfdlkdjhl nie nič len sa mi to zdalo skoro 🙃

veron_19
autor
18. sep 2022

@stellarstar áno, úplne bez problémov od 2 rokov v slovenčine aj v angličtine. Keďže abeceda a čísla ho veľmi bavili väčšinu hračiek a celkovo hrania sme zamerali na to 🙂. Ale každopádne moja otázka bola iná.

kuko55
18. sep 2022

Tak keď to naznačili pani učiteľky tak je to dosť možné, najmä že vie veci co 99 percent detí v jeho veku nie- počítať do 100 v 2 jazykoch a nevie veci co 99 percent detí v jeho veku- reagovať na oslovenie....a odpoveďou odpovedať na odpoveď...žeby asperger?

dskjhfdlkdjhl
18. sep 2022

@stellarstar no, mozno len preto, ze si sa s takym dietatom nestretla, moja dcera v 2 rokoch dokazala sprave citat trojciferne cisla, takze v troch rokoch mna toto neprekvapuje.

mpg
18. sep 2022

@veron_19 Selektívny mutizmus je vtedy, keď v domácom prostredí rozpráva v poriadku a keď príde do neznámeho tak mlčí. Toto, čo je tu popísané by sa najviac podobalo na vysokofunkčný autizmus, veľa vecí ovláda, čísla a písmenka si zapamätal ľahko, ale tá socialna oblasť - nehrá sa s deťmi, neudržiava očný kontakt, nereaguje na meno, neodpovedá na otázku funkčne, ale zopakuje otázku (to sú echolálie). To sú znaky autizmu. A keď bude v škôlke, kde mu nebudú rozumieť, môže sa stať, že nato bude nejako reagovať - podráždením, plačom a pod. Treba ísť na vyšetrenie.

veron_19
autor
18. sep 2022

@thereisabear dáva napr panáčikovi napiť, s autičkom chodi po dráhe, keď je hasické vydáva zvuky. Prstom ukazuje, s nami za zapája pomáha pri varení ,dáva do práčky, keď vyleje tak utrie po sebe. Ale na zložitejšie úlohy nereaguje. Napr keď poviem hoď do koša, polož na stôl to zvláda ale niečo zložitejšie uplne odignoruje.

veron_19
autor
18. sep 2022

@kuko55 nad tým som sa tiež zamyšľala ale stále sa mi zdá, že aj na aspergera ako i na autizmus na ňho sedia možno 2 aspekty a zvyšok vôbec

veron_19
autor
18. sep 2022

@heln ja som z toho zúfalá..na vyšetrenie sme objednaní až 26.10 a k 31. Má byť vylúčený. V ničom inom s ním problém nie je. Naje sa sám, oblečie vyzlečie, na wc chodí, spáva, neplače jediný problém, že keď ho oslovia tak na meno nezareaguje.

thereisabear
18. sep 2022

@veron_19 môže to byť aj NKS, dysfázia a pod. Odborník vám pomôže. Držím palce.

veron_19
autor
18. sep 2022

@mpg práveže mi povedali, že v škôlke s nimi komunikuje ,prejavy hnevu alebo plač nemáva. Na vyšetrenie sme objednaní ..jediný problém s ním je,že keď ho oslovia ,nezareaguje

ariannazara
18. sep 2022

@veron_19 to ako fskt jediny problém v škôlke majú ze nereaguje na meno? Choré... Zmeň škôlku.

kuko55
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veron_19
autor
18. sep 2022

@ariannazara no áno, lebo keď ho oslovia a niečo odneho chcú tak sa neotoči, nezareaguje, nepočuvne. Ale jedine čo treba je zobrať ho za ruku a aktivitu už robí...len na meno/pokyn je hluchý.

isis234
18. sep 2022

@veron_19 možno sa mu tam niečo nepáči. Skúste sa s ním porozprávať. Čo vidí ako dobré v škôlke a čo nie.. čo mu vadí.... taký domáci predbežný test... Plusy a minusy.... ale na to, že nereaguje na meno ešte nie je dôvod na vylúčenie.. Aj učitelka je pedagog a mala by zaujať dieť. Viem, že ich tam má viac... ale ked sa hrajú, vtedy má čas ho sledovať, hoc k nemu ísť a porozprávať sa s ním...Sýtať sa ho, či mu nevadí tón- hlas tej učitelky.

xsuzannex
18. sep 2022

A kto ma podozrenie na autizmus, ucitelka? A ona je co psycholog alebo diagnostik? Ked ti opakuje len co hovoris, to je echolalia a znamena to ze ti nerozumie.. pouzivaj kratsie vety, vzdy bud o krok pred nim.. on pouziva trojslovne, ty pouzivaj stvorslovne.. co sa da, ukazuj na obrazkoch, davaj mu na vyber.. na tvojom mieste by som v prvom rade navstivila orl, nech skontroluje sluch.. moze byt problem aj v tomto..

amelia89
18. sep 2022

@veron_19 zdiela s tebou pozornost? ze ti pride nieco ukazat len tak?
a na vsetky otazky odpoveda tou polozenou otazkou? napr chces ist von?
ktory jogurt chces?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
18. sep 2022

@veron_19 nerozumiem, prečo má byť vylúčený, že sa neotočí, keď ho oslovia? Alebo nereaguje? To by som vôbec nebrala ako problém. Objednaj sa na vyšetrenie, autizmus to byť môže, ale aj nemusí, každé dieťa má iné znaky, potom uvidíš, ale ja skutočne nevidím nejaký problém, ktorý by s ním učiteľky mohli mať. Veď kopa detí s autizmom navštevuje bežné škôlky a školy

drake122
18. sep 2022

Poruchy pozornosti alebo porucha sluchu najprv, potom špekulujte autizmus...

veron_19
autor
18. sep 2022

@amelia89 v zmysle,že napr chce čítať knižku tak ju donesie a potiahne ma za ňou áno. Na chceš jogurt ? Odpovie jogurt. Ideme spať. spať. Ideme von? Von. A pod

veron_19
autor
18. sep 2022

@drake122 špekulovať je trochu silný výraz. Ja to vidím na poruchu pozornosti, oneskorený vývin reči alebo podobne. Hádam si žiaden rodič nechce robiť z dieťaťa autistu len tak z nudy.

veron_19
autor
18. sep 2022

@elizabet173 no oni mi povedali, že keby sa má napr celý deň hrať nie je s ním problém. Ale akonáhle chcú robiť nejakú činnosť a zavolajú ho tak nereaguje. Čiže musia ísť za ním a zobrať ho za ruku. To isté aj keď robí niečo, čo nemôže musia ho od toho odtiahnuť lebo na Meno a prestaň/nerob nereaguje.

veron_19
autor
18. sep 2022

@xsuzannex ďakujem veľmi pekne. O echoli som ešte nepočula ,naštudujem. A o jedno dvojslovných vetách viem. To aj používam na odporúčanie logopedičky.

veron_19
autor
18. sep 2022

@isis234 na to mi žial neodpovie. Rozpráva veľmi málo. Ako vravím reč riešime s logopédom.

amelia89
18. sep 2022

@veron_19 to je ale ze nieco chce- pozerat knizku,, donesie nieco len tak ti ukazat/ukaze lietadlo na oblohe a pozrie sa na teba alebo led poskalada puzzle ukaze ti to? (alebo akukolvek inu hracku)
Ok a neodpoveda ani ano/nie? Napr ideme von ? Ano! Povie len von?
Lebo ano potom su to skor echolalie,ako pisu baby vyssie.

ariannazara
18. sep 2022

@veron_19 môj ma 3roky a bežné keď ho volám ma má na háku, zas nepreháňaju to trochu? Mne už príde ze už každé druhé dieťa má nejakú chorobu. Lebo nerobí toto, nerobí hento tamto také nároky už sú na tie deti ze niekedy mám dosť ako fakt 🙈