icon

Môžem odmietnuť MRI v prípade mojej dcérky?

Dnes o 17:02

Dcérka, 3 roky, oneskorený vývin reči. Hovorí v podstate svojou rečou, ale my jej doma rozumieme, lebo tie svoje slová používa cielene (hoi je von, bu je dnu, bi je tri a podobne). Ale okrem toho má extrémne veľký nárast normálnych slov za posledné asi 2 mesiace (ahoj, teta, ujo, mám, nemám, a iné, vie tiež povedať svoje meno aj mená svojich kamošov), vie skladať puzzle, pozná všetky zvieratká a zvuky čo vydávajú, vie sa bicyklovať, kolobežkovať a podobne. Pracujeme s logopedom, podľa ktorého je úplne normálna a škôlka jej pomôže. Išli sme aj na neuro, keďže na 3r preventívke nám dali výmenný. Nemá neurologický nález, nemá patologický nález, EEG po spánkovej deprivacii nenašlo nič. Teraz si neuro zmyslela, že veď keď sme nič nenašli, tak MRI mozgu (v narkoze). Ja s tým absolútne nesúhlasím. Už splietala aj niečo o diagnostickom centre v BA, keď MRI nič neukáže. Stretli ste sa niekto s takto premotivovaným lekárom? Môžem na to MRI proste neprísť na hospitalizáciu?

anonym_796f5f
Dnes o 17:05

to radšej zavolaj že dieťa je choré a odkladaš termín.

viestta
Dnes o 17:05

@anonym_autor kazde vysetrenie mozes odmietnut, ale odmietni ho vcas, aby si neblokovala tremin

parvinka0001
Dnes o 17:18

Vysvetli dr. Že počkáte keď nastúpi do škôlky že či sa to zlepší ak nie potom pôjdete.

anonym_66d758
Dnes o 17:21

@anonym_autor no tak to je dobre premotivovana… mna sa vždy pytala ako matky, či ja mám podozrenie na nieco u syna, keďže ho poznam ako mama najlepšie. Tiež rozprávať zacal až ako 3,5rocny. Áno bola som z toho nervózna už viac ako dost, ale vedela som že je “normálny”, len mu to trvá trochu dlhšie. Dnes ma 5 a krásne recituje básnicky. Chápala by som to MRI keby ty ako matka máš podozrenie že nieco nie je ok, ale takto mi to príde prehnane uspavat dieta lebo neviem čo chce hladat.. aj Vam povedala či ma nejaké podozrenie na nieco konkrétne? To by som sa pytala ako prvé, čo konkrétne tým chce vyšetriť, ak iba kvôli tej reči tak by som vyšetrenie nateraz odmietla.

sara07
Dnes o 17:35

odmietla by som
skus si pozriet niečo o expresivnej dysfazii , hlavne české stránky, blog tichysvet.cz
tam je neskorši nastup reči

autor
Dnes o 17:44
@anonym_66d758

@anonym_autor no tak to je dobre premotivovana… mna sa vždy pytala ako matky, či ja mám podozrenie na nieco u syna, keďže ho poznam ako mama najlepšie. Tiež rozprávať zacal až ako 3,5rocny. Áno bola som z toho nervózna už viac ako dost, ale vedela som že je “normálny”, len mu to trvá trochu dlhšie. Dnes ma 5 a krásne recituje básnicky. Chápala by som to MRI keby ty ako matka máš podozrenie že nieco nie je ok, ale takto mi to príde prehnane uspavat dieta lebo neviem čo chce hladat.. aj Vam povedala či ma nejaké podozrenie na nieco konkrétne? To by som sa pytala ako prvé, čo konkrétne tým chce vyšetriť, ak iba kvôli tej reči tak by som vyšetrenie nateraz odmietla.

@anonym_66d758 máme v rodine aktuálne dvoch menších chlapcov, ale teda starších od dcéry, ktorí začali obaja zrozumiteľne rozprávať až po treťom roku. Môj manžel tiež podľa svokry do troch rokov nerozprával vôbec, takže zjavne je to u nás "normálna" vec, že tá reč jednoducho nastupuje neskôr. Už na prvom sedení ma dr zarazila, lebo ju vyšetrovala asi 2 hodiny, malá už nervózna, hladná, plný mechúr, ale dala to a s doktorkou dokonca fakt pekne na pár zakopnuti spolupracovala po celý čas a nerobila cirkus, problémy, nič, nechala si vysvetliť, no a teda najprv bola reakcia dr, že veď dáme termín na kontrolu o pol roka. No a potom zrazu, že veď pre istotu ešte urobíme EEG, ktoré jej robila minulý týždeň v stredu. Dnes mi volala, že EEG teda nenašlo nič a že ideme robiť MRI. A keď som sa jej spýtala, aký má dôvod na to, tak že dôvod je ten, že EEG nič nenašlo, tak hľadáme ďalej. Akože hľadáme čo? Donekonečna hľadáme kým niečo nenájdeme? Nerozumiem tomu. Máme v rodine chlapca s podozrením na PAS, má 4 roky, MRI ani EEG mu nikdy nerobili. A naozaj nevidím žiadny prínos v tom MRI, keďže úprimne si myslím, že jej ani tam nič nenájdu. To nie je len MRI, to sú aj predoperačné vyšetrenia, dvojdňová hospitalizácia, zbytočné stresovanie malého dieťaťa, aby si doktorka niečo dokázala? A to nehovorím o narkoze ešte 😖 potom, že nemajú termíny pre ľudí, ktorí ich potrebujú, keď sa zapodievaju takýmito nezmyslami. Zajtra volám pediatričke a budem sa s ňou o tom tiež baviť, keďže na neurológiu nás poslala ona (aj keď predpokladám, že asi musela, lebo sestrička počas EEG vyšetrenia mi vravela, že teraz ich zaťažujú 3r deťmi stále a väčšinou teda zbytočne).

autor
Dnes o 17:47
@sara07

odmietla by som
skus si pozriet niečo o expresivnej dysfazii , hlavne české stránky, blog tichysvet.cz
tam je neskorši nastup reči

@sara07 áno, už som sa práve "bavila" s AI o tomto, aj keď ju moc neuznávam, ale teda tiež ma odkázala skôr na oneskorenie expresuvnej reči ako vyslovene oneskorený vývin reči. Aj logopedička mi vravela, že malá má ukážkové pochopenie všetkého a je u nej vidieť, že chce komunikovať, len to teda zatiaľ robí po svojom, keďže je v podstate zvyknutá, že všetci okolo nej jej rozumieme, tak nemá potrebu sa snažiť hľadať slová mimo svojej komfortnej zóny.

anonym_7ac986
Dnes o 18:02

Samozrejme, ale nepochopila som, kvôli čomu to chcú robiť. Každé dieťa je iné. Už ju netráp doktormi.

anonym_683156
Dnes o 18:05

Na tvojom mieste by som skúsila názor inej neuro

anonym_d1e36c
Dnes o 18:07

Zaplatila by som si názor u iného neurológa.

koniarova
Dnes o 18:14

Nerozumiem, prečo sa uspokojís s názorom len jedného neurológa. Mne by to nedalo a určite by som sa poradila. Čo ak má pravdu a dôvod na dané vyšetrenie?

autor
Dnes o 18:18
@koniarova

Nerozumiem, prečo sa uspokojís s názorom len jedného neurológa. Mne by to nedalo a určite by som sa poradila. Čo ak má pravdu a dôvod na dané vyšetrenie?

@koniarova dôvod, že EEG nič nenašlo, tak hľadáme ďalej podľa mňa nie je dôvod, keď všetky nálezy mala doteraz čisté. Ale áno, aj skrz toho chcem zajtra kontaktovať pediatričku, ako som už spomínala. Ak nás do MRI budú tlačiť, nepôjdem do toho bez názoru iného odborníka.

koniarova
Dnes o 18:20
@anonym_autor

@koniarova dôvod, že EEG nič nenašlo, tak hľadáme ďalej podľa mňa nie je dôvod, keď všetky nálezy mala doteraz čisté. Ale áno, aj skrz toho chcem zajtra kontaktovať pediatričku, ako som už spomínala. Ak nás do MRI budú tlačiť, nepôjdem do toho bez názoru iného odborníka.

@anonym_autor tak zrejme sa jej malá nezdá, len ií to nevie profesionálne odprezentovať. Rovnako sa nezdá ani tvojej dr., keď vás tam poslala. Prepáč za názor.

autor
Dnes o 18:23
@koniarova

@anonym_autor tak zrejme sa jej malá nezdá, len ií to nevie profesionálne odprezentovať. Rovnako sa nezdá ani tvojej dr., keď vás tam poslala. Prepáč za názor.

@koniarova "rovnako sa nezdá ani tvojej dr"... No tak sorry, ale tá nás tam zjavne poslať musela, keďže majú na neurológii extrémny prírastok 3r "pacientov" s touto "diagnózou". Ako som spomínala, navštevujeme logopedičku, ktorá s ňou pracuje a podľa ktorej je inteligenčne absolútne v poriadku, má veľkú ochotu komunikovať, porozumenie má ukážkové, len reč nastupuje pomalšie, čo podľa nej zmení nástup do škôlky a kolektív jej v tom pomôže. Takže v takomto prípade, bez reálnej opory a nejakej reálnej diagnózy, je absolútny nezmysel dávať 3 ročné dieťa do narkozy, len preto, lebo doktorka jednoducho chce nájsť diagnózu, ktorá zjavne neexistuje.

autor
Dnes o 18:32
@koniarova

@koniarova a ešte dodám, jedna jediná vec, ktorá neuro znepokojila a o ktorú oprela aj vyšetrenie EEG bolo, že dcérka okolo jedného roku začala hovoriť mama a tata a v 14m, cca, tata vypustila a vrátila sa k nemu asi až po roku. Vyslovene si vycucala z prsta syndróm landau kleffner, na ktorý moja malá nesedí ani vekovo ani ničím iným a teraz si ide svoje a ide hľadať a dokazovať a neviem čo. Moja malá nie je ani epileptik, čo je jeden z hlavných prejavov tohto syndrómu, keď už opomenieme to, že jedno slovo "stratila" v 14m, ktoré sa jej neskôr vrátilo a ďalej sa jej reč rozvíja, aj keď pomaly.

anonym_683156
Dnes o 18:42
@anonym_autor

@koniarova a ešte dodám, jedna jediná vec, ktorá neuro znepokojila a o ktorú oprela aj vyšetrenie EEG bolo, že dcérka okolo jedného roku začala hovoriť mama a tata a v 14m, cca, tata vypustila a vrátila sa k nemu asi až po roku. Vyslovene si vycucala z prsta syndróm landau kleffner, na ktorý moja malá nesedí ani vekovo ani ničím iným a teraz si ide svoje a ide hľadať a dokazovať a neviem čo. Moja malá nie je ani epileptik, čo je jeden z hlavných prejavov tohto syndrómu, keď už opomenieme to, že jedno slovo "stratila" v 14m, ktoré sa jej neskôr vrátilo a ďalej sa jej reč rozvíja, aj keď pomaly.

@anonym_autor prečo si jej spomenula, že zabudla dcérka vtedy slovo tata?

autor
Dnes o 18:44
@anonym_683156

@anonym_autor prečo si jej spomenula, že zabudla dcérka vtedy slovo tata?

@anonym_683156 lebo sa ma pýtala na čokoľvek abnormálne čo sa s ňou dialo počas vývoja a toto bola naozaj jediná abnormalita v jej vývoji, s ktorou sme sa stretli. Preto som to spomenula a úprimne - ľutujem to. Keby môžem to vyšetrenie s malou absolvovať ešte raz, tak jej to nepoviem určite.
Aj keď podľa logopedičky to teda nie je nič nezvyčajné a pri takýchto deťoch sa často stáva, že vynechávajú slová alebo ich nahradia niečím iným, keď aj zvukom, takže stále to nie je nič hrozné. Preto som si po reakcii logopedičky nemyslela, že z toho neuro urobí kovbojku.

anonym_d1880a
Dnes o 18:59

@anonym_autor nie si lekár, si len vystrašená matka, ktorá popiera a vyvracia dôvody na výkon ďalších vyšetrení. Lekár nemusí opierať vyšetrenie na MRI o nejakú diagnózu. Napíše popisanú diagnózu a práve to vyšetrenie má potvrdiť, alebo vyvrátiť niečo, má potvrdiť a vyvrátiť diagnózu. MRI nie je liečebný zákrok, je to diagnostický úkon a oneskorenia reč je indikáciou na výkon tohto vyšetrenia. Žiaden neurológ ti nebude robiť EEG a hospitalizovať na diagnostiku epilepsie na základe provakačných faktorov bezdovodne. Tebe sa tvoja dcéra zdá normálna ale ty ju vidíš skreslene, je to tvoje dieťa, si na ňu zvyknutá. Lekár ale vie, čo vo veku 3 roky má a nemá byť, ako sa má a nemá správať dieta a tiež vidí tvoju dcéru objektívne a nie s kadejakými výhovorkami, akože "aj v rodine sme mali" a podobne kecy. Ja ťa chápem, že chceš mať zdravú dcéru, a že s, že myslíš, že dcéra všetko dobehne. Pokiaľ sa nepozrú do hlavy cez MRI, jedu vedieť, čo sa tam deje. Postup neurológa je správny a nie pre motivovaný. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Pokiaľ je podozrenie mali na geneticky syndróm, treba absolvovať genetické vyšetrenie v genetickej ambulancii ako aj metabolické vyšetrení. Robia to pre dcéru a pre jej zdravý vývin. MRI samozrejme môžeš odmietnuť a čakať až ho dcéra zvládne bez narkózy, zhruba v 8, 9, 10 rokoch. Na tvojom mieste by som brala neurológa vážne, a minimálne doplnila vyšetrenia pri podozrení na geneticky syndróm a genetickú a metabolickú ambulanciu.🧐

anonym_fd22ab
Dnes o 19:19

Po 2 hodinovom vysetreni, naslednej kontrole a EEG, ked sa neurologicke nieco nezda, je prirodzene, ze ta posle na MR. Mozes odmietnut, ale pripadne nasledky si musis sama v sebe ujasnit. Toto pisem ako lekar. Za mna je profesionalny nazor lekara viac ako logopeda. Ak sa ti to nezda, zozen si este jedneho neurologa s ktorym prekonzultujes nalez. Jedna anestezia dcere pravdepodobne neuskodi, ak by sa jej nedajboze stal nejaky uraz, tak musi MR podstupit hned v anestezii a nemala by si cas nad tym spekulovat.