icon

Ako rozpoznať diagnózy u ročného dieťaťa?

26. aug 2024

Ahojte, som mama ročného synčeka a v poslednom čase som znepokojená. Ide o to, že teraz ako je väčší si viac všímam jeho správanie. Keďže mám len jedno dieťa, nemala som mladšieho súrodenca, celkovo nemám skúsenosti s malými deťmi. Hovoria že rodičovstvo má byť intuitívne, pre mňa je to všetko len nie intuitívne.. začalo to tak, že som tu na koníku našla diskusiu, kde určité správanie (konkrétne to bolo otváranie pusy keď je bábo nadšené) má byť vraj znakom autizmu/neurologickej poruchy. Predtým mi vôbec nenapadlo niečo také riešiť, odvtedy len skúmam, čo na ňom môže byť “divné”. Napríklad ešte nehovorí (má presne jeden rok), vydáva pár slabík ale hlavne sú to také zvláštne zvuky, mrnkanie, chrčanie, hmkanie, chŕkanie.. toto ma trápi najviac. Veľa rodičov mi hovorí, že ich ročné dieťa už hovorilo aspoň pár slov.. sledujem rôzne videá o tom na nete, sú prejavy (symptómy) napríklad autizmu, ktoré úplne sedia, potom také, ktoré vôbec.. celkovo nachádzam tvrdenia, že veľa detí sa prejavuje rôzne, aj úplne zdravých, že sa to nedá takto zistiť, potom niekto tvrdí, že to treba riešiť hneď. Chodíme k pediatričke, riešime vývojové dotazniky, celkovl v milníkoch nikdy nebol pozadu, doktorka ho chváli že je šikovný, vnímavý, všetko je podľa nej zatiaľ v poriadku.. Celkovo aj v spoločnosti sa prejavuje “normálne”, primerane interaguje, skúma, usmieva sa, nikto nič nepoznamenal zatiaľ.. to len doma keď sme sami a hrá sa, prejavuje emócie tak sa viac uvoľní a prejavuje sa rôznymi spôsobmi, z ktorých mám zmätok..prosím neodsudzujte ma, sama mám niekedy chuť vypnúť “internety” a už nič nečítať, nezisťovať.. potom si zas poviem, že práveže mám byť na pozore a riešiť veci včas.. cítim sa strašne, bezmocne, že mám tak málo znalostí o vývoji dieťatka, že neviem ani odhadnúť, či je moje dieťa úplne zdravé alebo má nejakú vážnejšiu diagnózu.. vôbec neviem, čo je normálne a čo nie.. :(

dadka1997
26. aug 2024

Mňa udivuje, ako si niektore matky diagnostikuju svoje deti... ešte som nepočula dieťa (babätko), ktore rozpráva v 1 roku , pre ročné dieťatko je normálne, že používa slabiky, alebo vydáva rôzne pazvuky, ktoré sú niekedy zaujímavé 🙃🙃🙃
Je pekné, že si pozoruješ svoje dieťa, jeho reakcie, ale skús si ho viac užívať, ako na nom hľadať chyby a skúmať či je mentalne v poriadku

maranta_leuconeura
26. aug 2024

Nehovorila som do troch rokov. Aha teraz sem pisem. O vyvoji si precitaj, aspon budes vediet, ako ho lepsie rozvijat, ale nepouzivaj to na porovnavanie

autor
26. aug 2024

Práve o to ide, že konečne po mesiacoch kedy sme mali zlý spánok, koliky, plač, celkovo to novorodenecké obdobie bolo náročné, tak teraz som si začala to materstvo užívať a zrazu takéto myšlienky.. pritom naozaj som bola taká, že som sa z neho tešila, také tie “zvláštnejšie” prejavy som brala za milé.. teraz si hovorím ze aká som sprostá že sa na niečom smejem čo môže byť niečoho prejav..

minesasubu
26. aug 2024

Chapem ako to mysliš tiež syna stále pozorujem od narodenia ale z fyzickej stranky skor , mala by si sa uvolniť a prestať to riešiť aj keď je to tažke , pretože čo ma prisť pride je jedno ako budeš dieťa pozorovať ak má mať nejakú diagnózu tak ju mať bude proste genetiku neovplyvníš
náš mal tiež obdobie kedy vydával všelijake zvukya a robil pre nás zvlaštne veci ake po rozhovore s inymi mamičkami nič neobvyklé nerobil dosť pomáha keď sa porozpravaš s mamičkami čo maju rovnako staré dieťa
my chodime na rozne kružky a vždy viem čo bude alebo nastane kedže deti idú podľa rovnakého vzorca niektore rychlejšie iné pomalšie

danielahamar
26. aug 2024

Že otvára pusu, no prepáč, skús si maľovať mihalnice🤣 , či neotváras pusu a neverím, že máš autizmus😱🫣😅

mamina7070
26. aug 2024

zakladny test je ci rozumie ak mu povies podaj auto poda ho ? atd śektrum poruch je siroke ale spatne to proste rodocia s auti detmi vyhodnocuju ze tie znaky tam uz boli aj v takomto veku
su centra rannej intervencie chod sa poradit

olimuc
26. aug 2024

Vypni internet a riad sa intuiciou. Keby si necitala na kazdom kroku o autizme a inych poruchach, riadila by si sa naozaj intuiciou. Porad sa max s odbornikom, ked mas obavy. Samotne otvaranie ust ako znak autizmu … asi nie … aj dospeli ked sa tesia otvaraju usta a skeria sa, dvihaju ruky a vydavaju zvuky - to by bol autista kazdy druhy

autor
26. aug 2024

@mamina7070 Áno, keď od neho niečo pýtam podá mi to.. keď mu dávam jesť tak ma sleduje a keď sa tvárim, že si prosím tiež, tam ma hneď ide akože nakrmiť.. nie je taký len so mnou ale aj s inými ľuďmi, ak sa s niečim hrá a niekto naňho zavolá, alebo mu ukáže ako sa dá hrať s hračkou inak, tak tú osobu hneď sleduje, opakuje po nej.. celkovo mal stále veľmi dobrú interakciu s okolím, nestáva sa, že by niekoho ignoroval, práve naopak, na každého a na všetko reaguje.. preto som ani neriešila možnosť týchto porúch, lebo mi to prišlo nepravdepodobné pri takomto správaní..

lucia13022023
26. aug 2024

Podľa mňa máš zdravé dieťa. Véd deti keď sa tešia, bežné otvárajú ústa, nepočula som ešte o tom, že je to znak autizmu. To si asi len tu doktorky z MK poznajú. Co sa tyka rozprávania, niektoré rozprávajú, niektoré nie, niektoré hykaju, niektoré pistia, iné sú ticho. Deti sú rôzne, ale nič z toho co si napísala mi nepríde, že ma autizmus.

danyelia
26. aug 2024

Neber to v zlom, ale Ty sa musíš asi fakt veľmi nudiť...🙄 Mám 4 deti, no nikdy som žiadne takto nepozorovala a nenamýšľala si u nich nejaké diagnózy - a ešte keď pediatrička povie, že je v poriadku, nechápem čo riešiš...

mamina7070
26. aug 2024

tak potom preco si myslis ze by bol v auti spektre ked ho takto popisujes ?

autor
26. aug 2024

@mamina7070 Úprimne poviem začalo to komentármi od iných osôb že prečo ešte nerozpráva.. potom som narazila na tú diskusiu na MK.. nasledne som videla video kde sa nejaké prejavy zhodovali s jeho správaním.. veľa veci za kratky cas..

betulinka1
26. aug 2024

Mojmu by si v dvoch rokoch toho vela nerozumela, sústredenosť 0 atd…. A teraz sa mu huba nezastaví, hra uz 4 roky divadlo, zapamätá si texty bez toho aby sa ich učil. Prosim ta vazne to neries, neporovnavaj, nepocuvaj keci, typu nas Jozko uz vedel násobilku, Janko je vyssi, Dežko uz vedel desat básničiek. No a??? Povedz na to gratulujem alebo to je super a neries to dalej. Nemusis svoje dieta ani reklamovat co vie, ani sa bat co nevie. Iba si to spolu uzivajte a chod podla jeho tempa, na nic netlac, vsetko je v poriadku.