icon

Možný autizmus

nika898
14. máj 2018

Ahojte zienky. Idem si viac menej po psychycku podporu a vase skusenosti. Mame krasneho usmievaveho 2 rocneho chlapca ktory nam este vobec nerozprava ani mama,tato proste nic len svoja rec gaga, kaka, ge a podobne. Najprv sme si mysleli ze je proste taky no potom sa nam narodil druhy syncek teraz ma 4 mesiace a on je uplne iny. Viem normalne. Zacali sme starsieho riesit u lekarov, najprv neurologicka ta sa nam nijako vlasyne nevyjadrila a potom deyska psychologicka ktota nam naznacila ze ma znaky autizmu a poslala nas do Trnavy k Dr. Janosikovej, do BA a este do ZA. Syncek velmi malo udrzuje ocny kontakt, nevie ukazat na vec prstom iba nas zobere za rujua odvedie nas presne tam kde sa vec ktoru chce nachadza, velmi rad kruti kolieskami na autach od malicka, auticka uklada do radu no aj sa s nimi normalne hra, legove kocky stavia podla velkosti, snazi sa hrat s detmi no mam pocit ako keby nevedel s nimi nadviazat kontakt. Pozera sa na nich a tesi sa ked ich vidi sa hrat. Nema problem so zmenou prostredia. Mozeme ist na hocijake detske ihrisko on sa rozbehne za preliezkou ktora ho zaujme a hra sa. Pekne papa moc nevymysla len ten ocny kontakt a rec. Ja ako mama vnutorne citim ze je uplne v poriadku no niekde v kutiku sa bojim mozneho autizmu. Dakujem za kazdu vasu skusenost aj radu ☺a deti s ktorymi by sa rad hral vacsinou su to starsie deti

lavender273
20. máj 2018

@susul

Prosim ta kde by som mohla najst tu knihu na nete? Dakujem 🙂

nika898
autor
21. máj 2018

@kbeata nam sa podarilo sa na priamu pladbu objednat na 12.6 tak dufam ze nam povie len pozitivne veci.

charlie1980
21. máj 2018

@nika898 Aj my tam ideme v tento den 🙂 Na diferencialnu diagnostiku 🙂

nika898
autor
21. máj 2018

@charlie1980 a uz ti prisiel dotaznik na mail? Ja som s nou v piatok volala a povedala mi ze mi este posle dotaznik. Mi ideme 9.30 ☺

charlie1980
21. máj 2018

@nika898 Aj ja v piatok. Dotaznik zatial neprisiel. My sme na 12.30. Medzi nami je este mamicka, s ktorou si pisem na Fb.

zeina62
26. máj 2018

@seahorse27 mozem sa opytat ohladom toho testu co to je vlastne?

nika898
autor
26. máj 2018

@charlie1980 v piatok ma asi den ked dviha telefon ☺ a vy idete tiez prvy krat?

charlie1980
26. máj 2018

@nika898 Ano. Neviem, ci tomu celkom rozumies, ale on ma zatial PVP- prervazivna vyvinova porucha na papieroch, co je vseobecny pojem a Janosikova robi diferencialnu diagnostiku, tesa typ autizmu. To sa neda napr.v 3.rokoch urcit. Tak preto ideme teraz k nej.

charlie1980
26. máj 2018

@nika898 Okrem toho moj maly je dost zlozity pripad na diagnostiku, lebo je dost hranicny a pred definitivnym uzatvaranim dg.som tentokrat velmi opatrna, preto ideme k nej.

nika898
autor
26. máj 2018

@charlie1980 no nam tiez povedala ze sa to nebude dat este presne urcit lebo mame len 2 roky ale odporucili nam ist k nej aby sme s nim pripadne vedeli pracovat. Ale uz zacina pomalicky rozpravat ☺

cailana
26. máj 2018

@nika898 ahoj.kedy sa ti podarilo dovolať?😊ja volám ako blázon celý týždeň a nič, vypnutý telefón dokonca.prosim ťa, aj sa ťa pýtala, aké vyšetrenia máte urobené?lebo dcéru(2,9r) neurológ vlastne ani nevyšetroval,iba povedal, že keď nerozpráva, ale básničky, pesničky vie, teda slová dokáže vysloviť, tak podľa neho je to autizmus,a poslal ma k Jánošíkovej.iné zasadne prejavy nemá, ďakujem za odpoveď 🙂

nika898
autor
26. máj 2018

@cailana ahoj, vies co ja som jej volala v piatok asi okoli 10 mala na linke iny hovor, polozila som a o 10 min som znovu zavolala. Znovu ale to iste ale teraz som nechala zvonit a na druhe zazvonenie mi zodvihla. Normalne som bola v soku 😀. Ja som jej rovno povedala ze kto nas k nej a preco poslal. Nas objednala na 12.6 na priamu platbu 95€ kedze chceme dat synceka do skolky a tam potrebujeme daku lek.spravu aby sme sa vedeli dohodnut s riaditelkou v skolke.

cailana
26. máj 2018

@nika898 ďakujem, držím palce

seahorse27
27. máj 2018

@zeina62 Pri autizme byvaju u niektorych ludi zvysene tzv. opioidne peptidy v moci - az niekolko sto alebo niekolkotisic nasobne. Laicky su to vlastne zle stravene mliecne bielkoviny a lepok - tieto produkty nefungujuceho metabolizmu sa dostavaju z traviaceho traktu do krvi a odtial negativne ovplyvnuju mozog (posobia nan doslova ako opioidy). Tym vyvolavaju u cloveka autisticke prejavy. V tychto pripadoch byva ucinna dieta bez lepku a mlieka, dochadza k zmierneniu auti priznakov. Test sa robi jednoducho - staci dorucit vzorku mocu a o 2 tyzdne je vysledok hotovy.

nika898
autor
28. máj 2018

@seahorse27 o tom moci som vobec nevedela ale dietu sme uz nasadili. Je tomu asi 2 tyzdne a syncek nam zacal skusat sam papat, je ovela vnimavejsi, prestal ukladat auticka do radu a krutit kolieskami a snazi sa rozpravat ☺

chvostik1
28. máj 2018

@nika898 Muzov brat bol presne taky isty pripad ako opisujes u svojho synceka. Tiez im ako dvojrocny nerozpraval, vodil ich za rucicky, mal svoje "ritualy" .... Rodicia si tiez mysleli, ze to bude na diagnozu... Chalan v troch rokoch nastupil do skolky (ako "nemluvna") a po tyzdni sa mu tak rozviazal jazyk, ze im uz aj liezlo obcas na nervy ako vela rozprava a vypytuje sa. A dnes ma chalan 24 a je komunikativny a velmi spolocensky. Ja by som mozno pockala aspon do obdobia nastupu do skolky a pockala ako sa to vyvinie. Diagnostika a podozrenie z aurizmu je podla mna v jeho veku unahlena. O chalanoch je zname, ze su trosku lenivsi nez dievcata takpovediac vo vsetkom.

seahorse27
28. máj 2018

@nika898 Je to velmi jednoduchy sposob, ako zistit, ci je dieta vobec potrebna. Ja som to davala robit hlavne preto, lebo nas maly je dost vyberavy v jedeni a ked som si predstavila, ze mu mam vylucit vsetky jeho oblubene jedla, tak ma mrakoty obchadzali...to by mi nejedol uz vobec nic. On nekaceptuje ziadne nahrady, chce jedlo take, na ake je zvyknuty - aby rovnako vyzeralo, vonalo aj chutilo. My sme dietu ani neskusali. On mal tie peptidy len malinko zvysene nad normu a ten dr. mi hovoril, ze oni za naozaj pozitivne vysledky pokladaju niekolko sto az niekolkotisic-nasobne zvysene mnozstvo peptidov. Povedal, ze dietu mozeme skusit, ak bude mat uzatvorenu diagnozu (testy mu robili este pred navstevou Janosikovej). Kedze mu dr. autizmus vylucila, tak sme sa na to definitivne vykaslali. Ozaj, o karnozine si pocula? My to malemu davame uz niekolko mesiacov a vidime pokroky. Je to urcene pre autistov, ale aj pri poruchach reci a celkovo na zlepsenie mozgovych funkcii, prirodny produkt.

charlie1980
28. máj 2018

@seahorse27 Rovnako aj pri inych poruchach je tato dieta ucinna (teda mohla by byt).

beatrix85
28. máj 2018

@evkamotka Aj doktor môže byť ľahký autista (vysokofunkčný autista), manžel a otec... preto sa to nazýva autistické spektrum, ž môžu byť ľudia úplne nefunkční a aj tí na ktorých to len jemne badať v urč. sociálnych oblastiach.

seahorse27
28. máj 2018

@charlie1980 Ano, viem ;)

nika898
autor
28. máj 2018

@chvostik1 si ma potesila☺. No od septembra ho chceme dat do sukromnej skolky. Ako mi si tiez niekedy myslime ze nas len ignoruje ale niekedy mam pocit ako keby mal naozaj svoj vlasne svet 😕. K lekarom ideme hlavne kvoli odporucaniam ako s nim pracovat a aj kvoli tej skolke aby sme sa vedeli dohodnut s riaditelkou ☺

nika898
autor
28. máj 2018

@seahorse27 nie nepocula som o tom vobec. To je daky vitamin alebo forma rybieho tuku? Lebo ten ma ale znacku eyeq. Mi s jedenim nastastie problem nemame. Najviac sme sa bali ako nahradime mlieko. Kupujeme mu alpro mandlovo kokosove a pije ako duha 😀 do jedla davam sojove a muku bud kukuricnu alebo pohankovu. Pecivo mi on dako nejedol len k parkam. A nastastie su aj pudingy sojove takze papame to co sme papavali ☺. Da sa povedat ze mne maly nastastie zje to co nezje jeho 😀 a inak musim povedat ze tie potraviny su ovela chutnejsie ako normalne a aspon aj schudnem 😀😀😀.

ah1234
28. máj 2018

Ahoj, ja by som ta len chcela povzbudit, ja ked som sa pred 22 rokmi narodila, od zaciatku som bola ina, rozpravala som strasne, chodila som hrozne skoro, pisat citat som vedela asi ako 3rocna. Ale o deti mojho veku som nejavila zaujem, s hrackami som sa nehrala, iba pri dospelych som sedela, ani na ihrisko som nechcela chodit. Babka ma v necelych 3 rokoch zobrala k psychologovi, dal mi vela diagnoz a ani jedna sa nepotvrdila nakoniec.
Moj brat sa narodil, ked som mala skoro tri roky a uplne iny, len kym sa posadil, trvalo mu to, chodit sa naucil v case, ked ja uz som pomaly na bicykli sedela. Do 4.rokoch skoro nehovoril, len svojou "blabotinou", len ja som mu rozumela, rodicia vobec nic. Hral sa najradsej sam, hore v izbe s autickami, robil si tam svoje skladacky, na vsetko mal system, dokazal ma aj poriadne udriet, ak som daco mu preukladala. Mamka zakazala dalsieho psychologa, babka ho aj tak zobrala proti jej voli, dobrosrdecny pan, ze to vyzera na autizmus. Mamka to neriesila vtedy, lebo mne tiez dali milion "diagnoz" a nic mi nebolo nakoniec. Od mala mal tiez rozne "divne" fyzicky prejavy radosti, napriklad si daval ruky nad hlavu a tak divne nimi trepal, babka ho povozila aj po najlepsich neurologoch na Slovensku a nic mu nezistili. A to sa v troch rokoch predstavovat ako "Agalo" lebo "Igor" nevyslovil ani nahodou, jedine co, tak s nim mamka na odporucanie psychologixky od urciteho veku zacala chodit k logopedicke a ta, ze ma maly proste lenivy jazyk a musia cvicit. Ziadny autizmus sa u neho neprejavil. U nas oboch sa prejavilo tak akurat velmi nadpriemerne vysoke IQ casom,co mamka vzdy hovori, ze predpokladala u mna, ale braska sa jej zdal skor ako trochu pribrzdeny. V prvom rocniku si s nim fakt uzila, naucit ho pisat trvalo velmi dlho a hovorila mi nedavno, ze to uz si fakt myslela, ze je nejaky postihnuty, ale tatko zakazal take reci. Napriklad lenivy jazyk ma doteraz, byvam s nim na vyske a musim mu kazdu chvilu hovorit nech artikuluje, ze mu nerozumiem, aj ked sa tesi tak divne trepe rukami, len uz to nerobi nad hlavou. A cuduj sa svete, ja zase som troxchu posadnuta "poriadkom" a "systemom", vsetko musi byt na ssvojom mieste, nemam rada neporiadok, bojim sa bakterii.. Brat aj partner sa mi smeju, ze isto mam tu obsedantno-kompulzivnu poruchucm ci ako sa to vola. Ale co ja viem, ist k psychologom a psychiatrom, isto mame vsetky nejake "pseudodiagnozy". Otec mojto partnera si ako zdravy clovek nechal vypisat nejaku diagnozu, len aby mohol ospravedlnit to, ze je cholerik a vrieska po kazdom. ani brat nikdy znovu u psychologa nebol a ziadny autizmus sa u neho neprejavil. A to som sa o neho uprimne povedane obcas bala aj ja, ked sa ako stvorrocny nevedel vyjadrit a furt len pri mne jak cecek vysel lebo jedina som mu rozumela (a to som mala 7 ale dieta to tiez vnima ked je niekto tak vyrazne "iny). Inak sa hral trebars aj na rodinnej oslave sam v pieskovisku aj ked tam bolo kopu deti a vrieskal ked bol vyruseny.
Takze toto este nemusi vobec nic znamebat, co ma tvoj syncek. Nenechaj sa zdeptat a netrap sa. Urcite pre pokoj v dusi ho nechaj vysetrit, ale uvidis casom a aj keby to bol autizmus tak stale mas zdrave krasne deti a na tom sa nic nezmeni. 🙂
A inak bratranec, ked sa narodil, to iste ako brat, nulova komunikacia, hral sa sam a ako 1.5 rocny na seba nenechal siahnut, ked som ho 2rocneho vyberala z postielky, tak jacal jak pavian, prisla jeho mamka, ze nic si z toho nemam robit, se on tam najprv 20 minut stoji a az potom sa niekym necha vybrat. Babka uz ani nestresovala, nikam ho nebrala po vysetreniach a dnes je z neho taky ukecany, spolocensky prvak, az mi niekedy lezie na nervy a to ma dve starsie hyperaktivne sestry 🙂

ah1234
28. máj 2018

Este podotknem jednu vec: bratovi niektore veci ostali, stale napriklad rad travi cas sam, vela si cita, rozjima nad zivotom a to ako som pisala, zostala mu zla rec jemnucko, ked sa nesustredi (lebo je lenivy, rozpravat vie normalne !!) a tie divne prejavy radosti, ale inak ma kamaratov lepsich jak my oststny dokopy, frajeriek ma tiez dost, v spolocnosti ho maju radi a studuje pravo, kde musi furt rozpravat 🙂 co ja ako komunikacny typ studujem matiku.. Takze proste.. Len som tym chcela povedat, se nie vsetko vzdy dopadne zle a hlavne sa netrap tym naozaj. Vela sil 🙂

nika898
autor
28. máj 2018

@ah1234 dakujem ☺

nika898
autor
28. máj 2018

@seahorse27 a este ak sa ta mozem opytat od kokkych rokov davas malemu ten karnozin lebo ja som sa docitala ze je od 3 rokov tak neviem 😕

charlie1980
28. máj 2018

@ah1234 Haha, som sa zasmiala na tvojom prispevku 😂 Dnes by ti vsak povedali-aj autista sa vyvija a ked tam raz autizmus bol, tak tam bude cely zivot len v inej forme 😄 No kazdopadne, som rada, ze to dobre dopadlo a stali sa z vas uspesni ludia 🙂

charlie1980
28. máj 2018

@ah1234 Myslim, dnes by vas oznacili za nejakych vysokofunkcnych 😄

vladinka
28. máj 2018

@ah1234 krásne si to napísala😉

susul
28. máj 2018

@lavender273 myslim, ze na ulozto bola k dispozicii na stiahnutie.