icon

Možný autizmus

nika898
14. máj 2018

Ahojte zienky. Idem si viac menej po psychycku podporu a vase skusenosti. Mame krasneho usmievaveho 2 rocneho chlapca ktory nam este vobec nerozprava ani mama,tato proste nic len svoja rec gaga, kaka, ge a podobne. Najprv sme si mysleli ze je proste taky no potom sa nam narodil druhy syncek teraz ma 4 mesiace a on je uplne iny. Viem normalne. Zacali sme starsieho riesit u lekarov, najprv neurologicka ta sa nam nijako vlasyne nevyjadrila a potom deyska psychologicka ktota nam naznacila ze ma znaky autizmu a poslala nas do Trnavy k Dr. Janosikovej, do BA a este do ZA. Syncek velmi malo udrzuje ocny kontakt, nevie ukazat na vec prstom iba nas zobere za rujua odvedie nas presne tam kde sa vec ktoru chce nachadza, velmi rad kruti kolieskami na autach od malicka, auticka uklada do radu no aj sa s nimi normalne hra, legove kocky stavia podla velkosti, snazi sa hrat s detmi no mam pocit ako keby nevedel s nimi nadviazat kontakt. Pozera sa na nich a tesi sa ked ich vidi sa hrat. Nema problem so zmenou prostredia. Mozeme ist na hocijake detske ihrisko on sa rozbehne za preliezkou ktora ho zaujme a hra sa. Pekne papa moc nevymysla len ten ocny kontakt a rec. Ja ako mama vnutorne citim ze je uplne v poriadku no niekde v kutiku sa bojim mozneho autizmu. Dakujem za kazdu vasu skusenost aj radu ☺a deti s ktorymi by sa rad hral vacsinou su to starsie deti

cailana
28. aug 2018

@nika898 to je strašné, a to sú klasické jasle? Nedá sa to este nejak zmeniť? Najdôležitejšie je podľa mňa aby boli medzi ostatnými deťmi, ja urobím všetko čo sa dá, aby som ju dostala do normálnej škôlky

nika898
autor
28. aug 2018

@cailana ano normalne ale sukromne. Chceli sme mu aj platit osobnu asistentku teda +300€ mesacne ktora by sa mu venovala ale s muzom sme sa zhodli v tom ze ked je riaditelka a 90% uciteliek nastavenych tak ze je s nim problem a pojde prec tak sa tak budu k nemu spravat aj keby mal 20 osobnych asistentiek a to nerobi dobrotu. Vidime to na nom aj doma ze je z toho nervoznejsi. Velmi vnima pocity inych ludi. Aj teraz ked som ho uspavala musel vediet ako sa trapim lebo si lahol na mna na hrudnik aby pocul tlkot mojho srdca a tak zaspal.

cailana
28. aug 2018

@nika898 och joj, toto je veľký problém všade,akákoľvek odlišnosť v škôlke vadí, asistentku chcem aj ja ale je to beh na dlhé trate. Držím vam palce, keď budeš mať niečo nové, daj vedieť😉

nika898
autor
28. aug 2018

@cailana dakujem. Jasne dam 😉 dobru noc

itmama15
15. máj 2019

@hatsepset mozem sa spytat, ked vam vylúčili autizmus, ostalo vam adhd? Alebo ade porucha pozornosti? Mal autistucke znaky v 2 rokoch?

domie321
6. okt 2020

Ahojte chala by som nejaku vasu skusenost alebo odporucanie alebo ja ani neviem...
Mame syna ktorý ma 3roky a 8 mesiac vie povedat len 4 slova inak ma svoju rec. Papa piesok,kamienky,hlinu, ked sa hraje niekedy akoby zabudol ist na wc a sa popiša.....Narodil sa mi v 37 tyzdny logoped hovori ze to preto nerozprava. Navstivili sme aj klinického psychológa ktory povedal ze ma autisticke spravanie dyagnozu mi nepotvrdil pretoze musime mat urobene neurologické vysetrenie. Psycholog povedal ze musi mat asistentku v skolke pretoze ucitelky s nim nevedia rady deti bije,stipe,kuse.. ked je sam hraje sa pekne nahle ak inu menit akticitu v skolke dostane nervovy zachvat alebo ako to mam povedat... riaditelka v skolke povedala ze nemaju narok na asistentku ze ho musim prelozit do inej tam kde ju maju tak som povedala ze dobre. Tak uvidime... 🙂

nika898
autor
7. okt 2020

@domie321 ešte si odsleduje či reaguje na meno, či udržuje očný kontakt. Záchvaty hnevu môžu byt aj z niečoho iného aj keď môže to byt aj autizmus a záchvaty má preto lebo nerozumie/nechápe že prečo zrazu musí ísť robiť niečo iné. Aj to bitie a hryzenie môže byt spôsobené autizmom, ale to treba riešiť. Na asistentku má nárok každá skolka. Je s tým však veľa byrokracie a musíte mat stanovenú diagnózu a samozrejme odporúčanie lekára. Keďže je agresívny je veľká pravdepodobnosť že mu ju schvália ale musí mat dg. Podľa mna je to totálna blbosť že ti riaditeľka povedala že oni nemajú nárok na asistentku. Chcela sa len “zbaviť” tvojho syna lebo jej nezapadá do komfortnej zóny a musia sa mu venovať, dávať na neho pozor a tak ďalej. Zažili sme si to. Ja by som ho určite neprekladala do inej lebo sa môže stať že do žiadnej inej ti ho už nezoberú. Snaž sa rýchlo získať dg. ak teda daku budete mat a nenechaj sa odbyt. Držím palce 😉

zuzuliennka1
7. okt 2020

@nika898 ahoj, ako to nakoniec dopadlo so synom? prispevok si pisala dva doky dozadu. co sa z toho nakoniec vyklulo? autizmus? alebo dysfazia? alebo to bolo len vekom?

jaaadu
7. okt 2020

@nika898 môže vedieť, čo vám nakoniec diagnostikovali?

nika898
autor
7. okt 2020

@zuzuliennka1
@jaaadu diagnostikovali nám autizmus keď mal 4 roky žiaľ a navštevuje špeciálnu MŠ lebo do bežnej nám ho nechceli zobrať 😒. Ale začína sa to lepšiť. Zatiaľ mame detsky autizmus ale je možné že sa preklasifikuje na vysokofunkcny autizmus. Je šikovný a snaží sa už aj rozprávať nám začína. Konečne vie že ja som mama a tato je tato a už nám aj rozumie a chápe že čo od neho chceme.

jaaadu
7. okt 2020

@nika898 no treba veriť, môj malý bol ako tvoj, nie sme ešte diagnostikovany, ale u nás to vyzerá na aspergra, ale bola ako tvoj v troch sa to zlomilo a začal kecať, ešte zle skloňuje, ale inak fajn. Chodí do bežnej škôlky, no je samotár. Fascinujú ho čísla a písmená, počítať vie koľko chcete a čítať tiež, len keď chce on. Má problém v sociálnej interakcií, ale učiteľka povedala, že sa veľmi snaží.

jaaadu
7. okt 2020

@nika898 preto ma zaujímalo ako ste dopadli, u nás sa veľa zmenilo, keď si uvedomíl svoje ja a začal ho používať, má 4 roky, tak vám želám aby sa to len zlepšovalo, reč zreje do 7 rokov, potom sa recove centrum uzatvára, tak verím, že dobehnete

nika898
autor
7. okt 2020

@jaaadu ďakujem. Už celkom pekne komunikuje a hlavne si vie povedať že čo chce. Asperger je veľmi podobný a tie deti zvyknú byt nadpriemerne inteligentne. Držím palce aj ja nech všetko dobre dopadne ☺️

domie321
7. okt 2020

@nika898 neurologiu mame az 9.Novemra musime cakat aby sme mali od lekarky nejaku dg. Tak mi nic neostava len cakat zatial ho beriem na obed domov. On nevie urdrzqt ocny kontakt dlho a na svoje meno niekedy zariaguje a niekedy nie. A ta riaditelka mas pravdu urcite maju narok len mne povedala ze nie ze sa ho chce zvabit.. len mi to az teraz doslo mam vela informacii a vela veci riesit ohladom syna tak som ani neviem kde a to je este len zaciatok ach.. ale musim to da. A Dakujem

domie321
9. okt 2020

@nika898 už mam take nervy maleho beriem na obed domov a ta ucitelka sa stale stazuje nepresiel den aby sa nestazovala... uz nemam nato nervy.. Ja uz normalne chcem zeby ho prelozili do inej skolky kde tu asistentku budu mat...

nika898
autor
10. okt 2020

@domie321 tak to ti verím. Ale skús najprv najst škôlku do ktorej ho zoberú. Nám to žiaľ nepodarilo 😢. Ale som rada za tu špeciálnu aspoň som si 100% istá že sa mu venujú a nasrdí niekde v kúte sám zato že ho nechápu.

kassandra25
10. okt 2020

@nika898 ved uvidite casom. Ale chlapci naozaj zacinaju hovorit neskor. Nam mlcal chlapec do 3 rokov, vobec nic nehovoril. Presne po 3 rokoch rozpraval hotove suveta a neda sa zastavit. Uvidite po case, nemusi mat autizmus.

zuzuliennka1
10. okt 2020

@kassandra25 a teda ak som dobre pochopila - nie je autista, hej?

kassandra25
10. okt 2020

@zuzuliennka1 nie, vobec nie je, ani adhd, ani nic, len je velmi technicky zdatny a technicky zamerany, dokaze rozobrat skrine od 2,2 roka, satnik, nocne stoliky na dosky, hocijake auta, kolobezky na kusy, vzdy ho bavila len technika, uplne hotovy z kombinaciek, sroby, skrutky - ze az nedychal, a prave tito technici nemaju dar reci, ozaj zacal rozpravat po tretom roku , ale uz uplne plynulo, ze sme boli hotovi. Inak tiez som sa bala, ked nehovoril, vzala som ho k pediatricke, ta si ho posadila, a oslovila menom: xx, ukaz prstom, kde tu mame smetny kos. On ukazal a teraz mu podala papierik a ze ho tam ma zahodit. Urobil to. Potom mu dala loptu a mal ju polozit na policku. Urobil to. Povedala mi, ze chlapci sa rozrazpravaju neskor, ale ze to je dolezite, ze rozumie, ze pochopi, co mu kto hovori.

zuzuliennka1
10. okt 2020

@kassandra25 vdaka za odpoved 🙂 no nas bude mat 3r v decembri, tiez je skor technicky typ 😅 skrinky studovat, rozoberat, skumat, to je jeho.. uz som pochodila snad vsetkych odbornikov, tiez “nic”, ze pockat, chodime na logo, ale tiez som uz presvedcena, ze to proste pride neskor a naraz.. rozumie vsetko

kassandra25
10. okt 2020

@zuzuliennka1 ked rozumie, 100% mu nic nie je, vyckajte, aj nas je decembrovy, a presne po narodeninach zacal rozpravat. to su tito technici

noemi125
13. dec 2021

@nika898 dobry den a mozem sa spytat do dvoch rokov vam nerozumel maly vobec?

nika898
autor
13. dec 2021

@noemi125 ťažko povedať či vôbec. Keď si ho porovnávam s mladším synčekom tak bol o dosť pozadu. Možno aj rozumel ale nekomunikoval. Mávali sme záchvaty zlosti veľa krát a bolo to preto že nechápal čo od neho chceme a že on sám nevedel povedať čo chce. Teraz je to už milión krát lepšie. Vieme sa dohodnúť no nebolo to ľahké. Dá sa povedať že dlho si šiel po svojom.

noemi125
13. dec 2021

@nika898 mam obavy o synceka ma dva roky neukazuje nerozprava ale rozumie vela veciam uz davno , ideme sa kupat, dones deku, zober si falsu do kuchyne, nesmies ,a este vela z toho, ked sa spytam kde je lopta neukaze ale pozrie sa na loptu alebo zacne hladat no neviem ci na svoj vek rozumie dost , ziadne zvlastne spravanie zatial som nevsimla unho, ked si chce umyt zuby donese mi kefu alebo ma taha do kupelky, da do pracky pradlo, do umyvacky kapsulu, zameta, a vsetky domace prace napodobnuje , hrat sa akozr na nieco nezvykne, neviem ci je to este v poraiadku

nika898
autor
13. dec 2021

@noemi125 to vam neviem povedať ani ja. Tak ako každé dieťa je iné tak aj každý autista je iný. Jeden môže rozprávať plynulo, iný rozumieť, další sa bežne hrať s deťmi, iný môže zase napodobňovať a další môže mat stereotypi. Takto povedať. Pre Vás vnútorný kľud sa objednajte buď k Bullovej MT, Janosikova alebo Lazikova TT. Držím palce ❤️

noemi125
13. dec 2021

@nika898 dakujem pekne

a_driana
6. apr 2022

@seahorse27 ahoj prosím ťa, koľko ste užívali ten karnozin? A nevieš prosím či sa dá kombinovať aj s omega 3 mastnými kyselinami? A naozaj pomáha? Veľmi ďakujem za každé info

seahorse27
6. apr 2022

@a_driana ahoj. Syn to uzival asi pol roka, uz si to presne nepamatam. Potom sme presli na Neurotresku od Lysi, asi som vtedy akurat nevidela nejake pokroky pri karnozine…fakt neviem, uz je to davno. Nieco sa mi mari, ze bol z toho viac podrazdeny, lutostivy alebo take nieco. Neurotresku uziva dodnes, ma 7,5 roka. Robi krasne pokroky, aj spravanie je v poriadku, takze zatial uziva toto a sme spokojni.

janulla1
6. apr 2022

@a_driana ahoj, narazila som na túto diskusiu a zaujala ma ta neurotreska, môžem poprosiť nejaké bližšie info? Ďakujem

a_driana
16. apr 2022

@janulla1 ahoj to musíš kontaktovať @seahorse27 my sme to neskušali...teraz máme zatiaľ karnozin ale neviem zhodnotiť ešte ho má krátko...