Mutizmus v škôlke

kluska
19. máj 2017

Ahojte, moj starsi syn ma skoro 4 roky a od septembra chodi do skolky. Najprv plakal rano a nechcel chodit, potom nejaky cas bolo ok a aj sa tesil, ale po nejakom case prestal tam uplne rozpravat. On je trojjazycny a nevie este poradne ani jeden jazyk, vie slova z kazdeho a spoji 3-4 slova vo vete, v skolke keca po anglicky. Sme v zahranici, pred skolkou vedel iba anglictinu z ropravky, cize len trosku. No posledne 2-3 mesiace sa to zhorsilo nejako, cize v skolke nerozprava, nereaguje na meno, nereaguje ocnym kontaktom, nezapaja sa, je to system montessori, takze chodi len na 3 hodiny a z toho 2 hodiny sedia a formou hry sa ucia, takze sa musi zapajat a nie sa hrat niekde inde sam. Sam sa nevypyta na zachod, aj ked uz rok je odplienkovany, ale tie 3 hodiny vydrzi v pohode, sam si malokedy zoberie hracku, nekomunikuje s detmi, s ucitelkami, nic. V skolke hovoria, ze s anic nestalo, ze deti ho maju radi, rozmyslame,z e zmenime skolku na inu. Ale on je ten typ, ze dlho sa prisposobuje, tak, ze mu to moze vraj viacej uskodit ako pomoct. tiez sa nam vidi nervozny ked do skolky ide a ked sa z nej vracia. Na logopeda a psychologa sa tu caka dlho, aj rok a pol, takze to musime riesit sami. Tym ze o tom kecame, v skolke sa zacali viacej o to zaujimat, cize asi sa mu aj viacej venuju, lebo vraj nemaju cas sa mu venovat. Tak tie matky co uz maju s tym skusenosti, pomohlo zmenit miesto, cize skolku, zeby sa dieta odblokovalo? ci radsej ho nechat tam. dakujem pekne.

lululilien
19. máj 2017

Niečo sa muselo stať keď prestal rozprávať. Čo vám hovorí syn? Keď to začali v škôlke riešiť hneď, tak to je na dobrej ceste.

yanni
19. máj 2017

@kluska Tak ja si tiez myslim, ze sa nieco muselo stat. Mozno nie priamo v skolke ale nieco tam bude.
My me presne rovnaky pripad ako vy. Nasa copana vyrasta od narodenia trojjazycne, zijeme da sa povedat v dvoch "zahraniciach" paralelne a tiez chodi od Septembra do Montessori Preschool.
Rozdiel je len v tom, je ona ma teraz len 22 mesiacov. My sme ju cielene dali do skolky skor, lebo casto to byva tak, ze dieta tri roky vysi na mame a potom ma so vsetkym problem: Ci uz sa prisposobit, ci uz koli tym jazykom.
Ja toto rozhodnutie nelutujem. V skolke je od 8 do jednej, cize 5 hodin 5 dni v tyzdni.
Ona uz v tomto veku krasne hovori, ze jeje aj celkom dobre rozumiet. Jasne, ma trojjazycny mix ale zo skusenosti, okolo 3-4 rokov deti zacnu jazyky rozlisovat a podla toho ako sa cele tie roky kto s nim rozpraval, pouzivaju aj ten ktory jazyk.
A tiez, kazde dieta je ine. Takze velmi porovnavat sa neda. Ale ak nemal doteraz problem, tak niekde ten problem nastal. 4 rocne dieta by uz malo vedoiet povedat, co sa mu nepaci, co sa mu paci, treba mu len dat cas, uz to z neho vyjde.

lululilien
20. máj 2017

Náš syn je dvojjazyčný, bývame v cudzine a rozrozprával sa až keď začal chodiť do škôlky v troch rokoch. Majú úžasné dve učiteľky ktoré sa striedajú a každý jeden problém sa im podarilo hneď vyriešiť. Mohlo sa stať aj niečo medzi deťmi, kedže učiteľky o ničom nevedia, takéto nezhody stále riešime my. U syna sa to prejaví ranným plačom a nechutenstvom zo školky a pravý dôvod z neho ťahám ako z chlpatej deky. Učiteľka o ničom nevie, povie mi, že tie deti sa spolu kamarádia. Tiež mi povie že nemá čas sa mu venovať, ale vidím že sa jej to po mojom upozornení hneď podarí vyriešiť. Ale náš syn sa zase necháva otĺkať a hlavne od tých menších a hovorí mi že im to vraciať nechce...