icon

Nájde sa tu detská lekárka?

tslobik
13. okt 2018

Môj 6 r. syn mal šarlach, 10 dní bral penicilin. antibiotiká, aslo mal 72. Za dva dni po dobratí poslednej tabletky dostal horúčku s tým, že sa mu vrátila angína (mali sme ju obaja v auguste). Dostal na 5 dní Axetine 250. Teraz má aslo 640. Lekárka mu predpísala Ospen 500 (penicilín), vraj asi na mesiac. Syn váži 23 kg a bojím sa, či to nie je silná dávka. Je potrebná táto liečba, ak sa cíti dobre. Ideme ešte v pondelok na krčné a potom na kardiologiu. Výter z hrdla si dám spraviť aj ja s manželom. Neviem čo to je, v škôlke nebýval chorý, len bežné sople. A teraz v prvej triede toto. Už je 3 týždne doma. Už som z toho zúfalá načisto.

Strana
z2
senta_sofia
13. okt 2018

@tslobik a na kardiologiu idete kvoli sarlachu? Ja osobne by som mu nedala, mozno sa len zlakla tej dalsej anginy, preto som sa pytala, ci mu pri tej bol robeny vyter a brane CRP, lebo angina moze byt aj virusoveho povodu a ak mal CRP v poriadku, tak to zrejme aj bola. Pozri, mala by mu urcite skontrolovat krv o nejaky cas, ak by mu to neklesalo, tak potom by pripadala do uvahy dalsia liecba alebo patranie po inej pricine zvyseneho ASLA. Skonzultuj to na krcnom pripadne a ak bude na kardiologii vsetko v poriadku, tak by som sa doktorky otvorene spytala, ci je to nevyhnutne.

tslobik
autor
13. okt 2018

@senta_sofia Ano kvôli šarlachu. Angínu mal streptokokovú, nie vírusovú...lebo pri prvom odbere mal aj CRP vysoké aj výter pozit. Ale toto mu už brala krv po dobratí druhých antibiotík a všetko v poriadku okrem asla. Krčného máme dobrého odborníka, tak uvidím čo ten povie.

tslobik
autor
13. okt 2018

@kubobubo tiež som takého názoru. Že skôr počkať a uvidieť, či bude klesať alebo nie. Uvidím ako sa vyjadrí krčný ešte. Veď dvojo antibiot. čo už vybral by malo stačiť. Veď začal hneď ako dostal horúčku, bol doma v kľude....tak neviem prečo by mal mať hneď následky.

luliu
13. okt 2018

@tslobik vysoké Aslo a stteptokok sú oveľa horšie a nebezpečnejšie ako užívanie penicilinu

senta_sofia
13. okt 2018

@luliu nie uplne pravda, prechodeny a nelieceny, co nie je pripad autorkinho syna. ASLO bude vysoke este dlho, aj ked bude mesiac brat antibiotika

tslobik
autor
13. okt 2018

@senta_sofia
@luliu
Ano, toto je ten problém. Že môže mať vysoké aslo, ktoré bude mať klesajúcu tendenciu ale už nemusí mať v tele streptokoka. A keď ho napr. krčný nepotvrdí (napr. sterom, budú negat. zápalové parametre), tak v tom prípade mám obavy z antibiotík - lebo narúšajú imunitu v prípade napr. ďalších chorôb a mám strach zo začarovaného kruhu proste. Keď teraz koľkokrát človek ani nevie, či to dieťa berie atb opodstatnene. Pri angíne ich treba určite brať, ale zase nie mesiace zbytočne. Veď sme to podchytili hneď. Toto si s lekárkou ešte chcem skonzultovať. Ale oni chcú byť krytí, preto liečia aby predišli následkom vážnym - čo je síce správne. Ale zničená imunita do budúcna lekára netrápi. On bude liečiť aj každý mesiac niečo, ale čo to s deckom spraví.....Z toho mi je smutno aj.

leeenka26
13. okt 2018

Mononukleoza neprichadza v uvahu? U nad podobne. Ideme v utorok na krv. Dcera dostala anginu a pnc. Vyhadzala sa a mala hrozne horucky. Dr zmenila atb, ale je velmi unavena..tiez mam obavy ze ci sarlach alebo mononukleoza. Keby len angina, tak atb zaberu a mame klud. Ale ona je nervozna, place, stale je vyhadzana a viditelne unavena a nesvoja.

tslobik
autor
13. okt 2018

@leeenka26 Môjmu práveže nič nie je. Vyhádzaný zo šarlachu bol tak 2-3 dni. Horúčka len prvý deň, biely jazyk a bolesti pri prehltaní. Ale to mal len chvíľu. Vôbec sa nejaví ako chorý, ani únavu nemá. Tá mononukl. ma nenapadla. Podľa čoho sa to zistí?

leeenka26
15. okt 2018

@tslobik z krvi treba.

luliu
15. okt 2018

@tslobik pri mononukleoze by bol hotový z únavy, moja prespala dni. Mononukleoza by určite nebola bez priznakov

tslobik
autor
16. okt 2018

@luliu mononukl. nemá. Zajtra má výsledky steru z mandlí. Ten penicilín mu nasadila lekárka predsa na mesiac.

lulusha
12. feb 2019

@tslobik ahoj, prosim ta, ako ste dopadli s tym penicilinom? Nasadili ste do tretice? Ja riesim teraz s mojim tiez zvysene ASLO, v triede maju sarlach a syn byval unavený, tak spravila lrvny obraz a zrazu toto vyskocilo. Inak mu absolútne nic nie je, len to ASLO a ze prekonana mononukleoza (jemne zvysene protilátky), ale to uz davnejsie mu raz vyslo. A teda bez vyteru mu nasadila na 10 dni penicilin, tak si guglim a nasla som tuto debatu.

tslobik
autor
13. feb 2019

@lulusha Ahoj, no u nás je to beh na dlhé trate. Ja som mu po troch mesiacoch odmietla ten Ospen dávať proste. Chodí po všetkých možných vyšetreniach, zatiaľ na kardio v poriadku. Vyzerá to, že aj na nefro, ale presne výsledky z krvi ešte nemáme. Na imunologií minulý týždeň mu brala 4 skúm. krvi - tak v piatok teraz uvidím....Ale stalo sa to, že teraz od minulého piatku má zase streptokokovú angínu (str. pyogenes). Tak čo mu minulý týžden brali na imuno krv - asi zase nebude platiť. Naposledy mal aslo 1024. Dvaja lekári mi povedali, že dlhodo brať antibiot. len kvôli aslu je nezmysel. Ďalší dvaja - zase, že brať. Imunologicka povedala, že dobre, že som ATB odmietla. Dôležité je preliečiť každú angínu antibiotikami - ale to sa lieči tak 10 dní. A ak potom nie sú problémy žiadne, tak to nemá význam podľa mňa, len sa ničí imunita a vytvára príp. rezistencia. Ja som toho naštudovala kvantum už. Ono, keď sa angíny nopakujú, to aslo klesá vraj u niekoho rýchlejšie, u niekoho pomaly.....ale môže klesať postupne až rok. Zle je, ak stúpa, resp. neklesá pomaly. Treba hľadať zdroj, to bývajú mandle, zuby alebo hocičo. Zase lekár na nefrologií mi povedal, že jeho dcéra mala vysoké aslo, dali jej preč mandle a to aslo jej nekleslo. Lebo aj do toho ma krčný tlačil. Zase druhá krčná a imunolog, že ešte počkať a uvidí sa časom. Tak som z hoho na nervy už. Neviem, pokiaľ nemá tvoj syn problémy, tak skôr to poriešiť cez imunitu. Lekárka môjmu vzala aj krv na reumatoid.faktor a mám ho objednať na reumatologiu. My teraz dostaneme niečo na imunitu asi (aj keď ju mal do toho šarlachu na jednotku). Inak mu dávam kapucínku v tbl., aslo čaj, cordyceps, probiotiká a teraz som objednala aj kolostrum. Ešte sme boli na niečom ako biorezonancia a tam mu dal Vermophyt - to je proti parazitom a vysvetloval náväznosť bakt. na paraz. Môj syn napríklad je sladkosti len minimum, zje mi cesnak, kyslú kapustu, ovocie, med....neviem kde je problém. Ale lekárka povedala, že v jeho škole je už druhá vlna šarlachu a streptokok. angín, a proste dostal to. A tvoj aké vysoké má to aslo?

tslobik
autor
13. feb 2019

@lulusha Ja nie som lekár, ale keď tvoj syn nemá napr. akútnu infekciu, tak neviem či mu tých 10 dní brania ATB pomôžu. Ale zase skúsiť to môžete, nie je to dlho a potom sa uvidí. Ak mu to aslo neklesne, tak aspoň budeš vedieť, že to je napr. zbytočné. Ale to je len môj laický názor.

tslobik
autor
13. feb 2019

@lulusha Ešte mu dávam aj rybí olej. Zaujímavé je to, že kým nechodil do školy nedávala som mu žiadne umelé vitamíny, ani nič na imunitu okrem stravy a chorý nebýval vôbec. A teraz toto....keby to aspoň pomohlo☹ A ešte ma štvú tie rôzne názory lekárov. Každý si melie len to svoje zo svojho odboru....napr. primár krčného že vybrať mandle, bez toho aby videl akékoľvek výsledky (výtery negat., imunologia a pod....), lekárska detská...brať penicilín do nevidím.....Ten homeopat a imunolog. konečne rozumný názor - jedno s druhým súvisí a treba sa na to pozerať ako na celok. Ach toto zdravotníctvo.....

lulusha
15. feb 2019

@tslobik môj má ASLo okolo 600 a kúsok. Popri tom má problémy so stolicou a zadočkom, včera sme obiehali chirurgiu a tam nás poslali na kožné, kde lekárka ihneď usúdila, že ten streptokok sa "vyhodil" na zadočku a veru treba preliečiť, radila 14 dní. Vzala výter, tak som nasadila ten penicilín a uvidíme o týždeň, čo nám povedia. Ďakujem ti veľmi za všetky tipy, vidno, že ti na tom záleží a študuješ si o tom, je to fajn môcť sa s niekým o tom poradiť. Môj má tiež inak super imunitu (v škôlke to tak nebolo), ale odkedy je školák a chodí aj pravidelne plávať, tak sa to výrazne zlepšilo. Aj Imunor mu ešte teraz nasadili, tak v sobotu mu dám prvú dávku.

zuzzz
8. mar 2025

@tslobik ahoj, ako ste prosím dopadli? Samé mu to kleslo alebo boli potrebné antibiotika dlhodobo alebo vybratie mandli? Vďaka za radu, tiež mame vysoké ASLO a každý nám radí inak.

Strana
z2