Nakazilo morské prasiatko vaše dieťa?
Žienky potrebujem počuť Váš názor. Včera sme si kúpili morské prasiatko. No jeden známy dnes prišiel s tým, že nech ho dáme preč, že riskujeme nakazenie malej (má 1. rok), lebo vraj kopa detí ochorela od morských prasiatok. Neviem, čo mám teraz robiť. Nechceme sa ho vzdať. Stretli ste sa s tým, aby deti ochoreli v domácnosti, kde je morské prasiatko?

Aj keď je to staršia téma,dnes je pre mňa aktuálna..pred troma mesiacmi sme kúpili morčiatko v chovprodukte..morčiatko však malo plesne,čo nám žial ani zverolekár nepotvrdil doteraz (nebral vzorky ani nič,proste pichal injekcie a hotovo)..dnes dom so synom skončila na kožnom s verdiktom pleseň od zvieraťa..klietku čistím každý deņ,von ho,neberieme a predsa som to neustrážila😢..drobec ho hladkal,mojkal a nakazil sa😢..je to risk..ak kúpite zdravého jedinca,bude vám robiť radosť..v opačnom prípade budete mať problémy ako my😢a teraz riešime dilemu,čo s morčaťom ďalej..maste a injekcie nezaberajú,evidentne sa mu to šíri ďalej..
@adka7755 skuste sa spytat veterinara na specialny roztok / sampon.
Nam ho dali,ked bolo podozrenie na plesne...kym prisli vysledky z BA.Som so ZA.
Kupavala som kazdy vecer kazdu lysinu 5 min,vtierala roztok.
Nastastie u nas sa to nepotvrdilo.Ale ja mam zajaca a od chovatela.A ma to nakoniec hormonalnu poruchu.
Zverimexy by som pozatvarala alebo povolila len predaj chov.potrieb.
Zvierata tam totiz neprechadzaju vet.prehliadkami,casto sa predavaju skoro odstavene od matiek.Ked je tam choroba,neriesi sa ☹.
Cim cistis klietku?Ja by som domestosom alebo inym na plesne.
Inak,vysetrenie na plesen ma stalo 10€.Opytaj sa svojho vet.Liecit bez predch.testoch sa mi zda divne.Asi by som zmenila veterinara.Tiez vas mal upozornit,aby ste ho dali mimo dosahu maleho.
moji rodičia chovajú morčatá roky, moje dcéry k nim chodili od mala a nemali sme zatiaľ žiadny problém🙂
@fajnzienka dala by som ho pozriet veterinarom,ci je zdrave...Ak nema hnacku ci lysiny,potom sa nemusite bat 😉.
Vedia byt dobri spolocnici 😉
@fajnzienka kazde jedno zviera v dome predstavuje mozny zdroj roznych cudzopasnikov, virusov a bakterii... to je jasne.... treba aj morcata pravidelne odcervovat ( aj ked to asi nikto nerobi a je to chyba).. rovnako ako psy a macky.. a nie len raz za cas, ale idealne kazde 3 tyzdne... odcervis psa, ide von, volaco olizne a je to naspat... dookola... a ano, je z toho mnozstvo chorob, ktore ani nemusis vediet, ze su z toho... rozne traviace problemy, zapchy, hnacky, alebo ich striedannie... nechutenstvo, bolesti hlavy, brucha , respiracne ochorenia, kasel.. vsetko mozne... zalezi co chytis a kde a to usidli v tebe... niektore patogeny maju taky zivotny cyklus, ze prejdu viacerymi organmi tela kym dospeju... ak neveris, nastuduj si mikrobiologiu , aj ta chut prejde na zviera v dome...
Celkom mnam je obycajna pasomnica ,skrkavky alebo taka delikatesa : echinococcus multiocularis, alebo napr. giardie - lamblie... na tie ani hocico nezabera.. ani ludia netusia, kolkí ich maju v tele, a preco maju rozne gastritidy a drazdive crevo a neviem co este...
@katrin21 zcasti mas pravdu,ale ak sa dodrzuju urcite pravidla,nie je potrebne sa bat.
Zvieratka maju aj pozitivny vplyv na nas zivot 🙂.
Mam psika vonku i vnutri.Tiez zajaca vnutri.
Psik nemoze do postele ci na gauc,nepapa z taniera a tiez neolyzuje nam tvar.Po hrani s nim si vzdy umyvame ruky.Taktiez je to so zajacom.
Nevidim riziko....
@dzubo aj my mame psa a macku... nemam nic proti zvieratam, len pisem, ako to je.... a pri detoch tazko ustrazis, aby si 100% vzdy a dokonale umyli ruky... hlavne ak je vnutri.. idu okolo , pohladkaju a idu dalej. nie vzdy sa umyju. Ludia co maju doma psov, ich chytaju stale, neumyvaju si ruky skoro vobec , lebo ho chytaju skoro stale, akoby ten pes vnutri bol cisty ..pritom nie je.. ak si niekto fakt poctivo umyva ruky, tak vsetka cest.
@katrin21 viem,poznam ludi,co maju vnutri psa a je s nimi z taniera,spava v posteli,bozkavaju ho,on ich olizuje.Nikdy som ich nevidela umyt si ruky.
Po upozorneni,ze ma bacile,nech nelize tanier mi bolo povedane,ze je clen rodiny a vcera ho kupali ☹.
Pouzovaju jednu hubku na umyvanie mysky a tanierov...jednoducho je mi z toho zle.Najhorsie,ze jedina,co to akoby vidim,som ja...
Chapem,ze nie vzdy sa da dodrzat hygiena,hlavne u deti.Zatial k nam chodi len krstniatko a ta vie,ze si musi umyvat ruky 🙂.Je zlata na toto 🙂
Na druhej strane,aj bacile patria k zivotu 😀
@dzubo ja som uz videla aj to, ze niekto dava misku na zradlo do umyvacky s riadmi !! tak az mi zle prislo .. u takych by som si ani kavu nemohla spokojne vypit, ten pocit :D ze sa ta salka umyvala s miskou psa.. no neviem. brrr :D
ved ano, aj nejake bacily na imunitu treba, ale oblizovat od psa a macky sa preto neencham :D
aj my sme mali macku vnutri, odkedy mame malu, tak nie... lebo chyta mysi a to je zacarovany kruh, take macky maju zarucene psiu pasomnicu a nebavi ma odcervovat 3x po sebe kazdy tyzden, alebo 10dni.... takze dnu teraz vobec nechodi a uz asi ani nebude, lebo je strasny lovec... ale ked sme mali bytovu, ta bola vnutri stale, ale my sme fakt dbali na hygienu ruk ... velmi.... na to som bola prisna... ale aj tak sa tomu clovek nevyhne, vzdy je tam riziko, takze teraz uz len vonku....
@adka7755 dobry den,viem ze stara tema..ale chcem sa spytat,po akom case sa dietatko nakazilo?nase morca ma plesen,zistili sme to cca po 2 tyzdnoch az odkedy malo malu chrasticku,,mala mi ho dovtedy nosila,mojkala a teraz cakam kedy to vypukne u nej 😔dakujem
@lenkatom117 ťažko povedať, ale cca po dvoch týždňoch to bolo viditeľné u detí..som rada,že je to už dávno sa nami , bolo to hrozné (hlavne na dcérkinej tváričke ) a dlho sme sa z toho dostávali..
@adka7755 dakujem za info, ach jaj,koho by toto napadlo ze 😔
@lenkatom117 veď práve.. a hlavne keď nám veterinár tvrdil,že to prenosné nie je a nemáme sa báť..
@adka7755 ahoj,ako to vyzeralo u deti?So synom mam problém,uz mesiac chodime na kožné..dnes medzi recou dr.napadlo ze ci nemame zvierata nejake..sme usudili ze to ma od mysi, co sme mali,tu sme museli dat prec pred mesiacom ,nieco mala ,na koži..
My máme doma dvoch a nikdy sa nič nestalo, pravidelne im čistíme, meníme podstielku, kupeme ich a všetko je v poriadku, aj s nimi aj deťmi, ja by som z domu nedala
@fajnzienka od každého zvieratká sa môžu preniesť nejaké choroby alebo parazity, ale iba vtedy ak nie je o zvieratko riadne postarané a nie sú dodržané hygienické podmienky, tiež si netreba nechať olizovat tvar, u detí treba dbať na to aby si umyvali ruky,
My mame zajaca 5 rokov, mladšia ma 2 roky a je s ním od bábätka,, nechytila nic
@fajnzienka Môže nakaziť dieťa plesňou. Pokiaľ nebolo chované v dobrých podmienkach,má slabú imunitu,je náchylné na plesne a rôzne parazity. Moja malá chytila pleseň. Pravdepodobne od nášho morciatka. Kožná to zvalovala na morciatko,veterinár vylúčil. Ale,ak má aj dieťa oslabenú imunitu,môže to, podľa môjho názoru, dostať od morciatka.
@janinamojka deti mali lišaje po tele..dcérka cez pol tváre..po steroch zistili kožnom,že to sú plesne..boli to červené suché fľaky,ktoré pribúdali..
@adka7755 môj to ma na brade,zo spodu..asi 4*3cm fľak,najprv suché, okraje akoby zhrubnute,mokvalo,..dali nám mast,nejaký roztok,ale už vyše mesiaca to riešime a stále to ma..nie a nie zbaviť sa toho
@janinamojka veterinár a antibiotiká..
@fajnzienka áno, mám dvoch menších súrodencov a obaja sa od morských prasiat niečím nakazili,museli ísť okamžite preč. Po celom tele mali červené hnusné suché veľmi divné fľaky, dlho sa to riešilo s lekárkou.
@dzubo ja som uz videla aj to, ze niekto dava misku na zradlo do umyvacky s riadmi !! tak az mi zle prislo .. u takych by som si ani kavu nemohla spokojne vypit, ten pocit :D ze sa ta salka umyvala s miskou psa.. no neviem. brrr :D
ved ano, aj nejake bacily na imunitu treba, ale oblizovat od psa a macky sa preto neencham :D
aj my sme mali macku vnutri, odkedy mame malu, tak nie... lebo chyta mysi a to je zacarovany kruh, take macky maju zarucene psiu pasomnicu a nebavi ma odcervovat 3x po sebe kazdy tyzden, alebo 10dni.... takze dnu teraz vobec nechodi a uz asi ani nebude, lebo je strasny lovec... ale ked sme mali bytovu, ta bola vnutri stale, ale my sme fakt dbali na hygienu ruk ... velmi.... na to som bola prisna... ale aj tak sa tomu clovek nevyhne, vzdy je tam riziko, takze teraz uz len vonku....
@katrin21 tak toto akoby som ja písala. Tiež milujem zvierata a máme aj psika, ale hygiena je u nás MUST a keď vidím ako hlupo k tomu niektorí pristupuju, pretoze nemajú ani páru o mikrobiologii, tak tiež ma chuť prešla na návštevy. Ja teda obchadzam aj kaviarne kde majú erarne misky pre psy, lebo tie misky sa umyvaju spolu s riadom pre zákazníkov, hnus. A svojmu psovi nosím napajacku, ani jemu by som nedovolila tam vodu chlipat.

@vikinkinamamka neviem aké máte možnosti,ja by som mu priniesla kamaráta🙂