icon

Narastajúci počet detí s diagnózou autizmu: Vaše názory?

7. dec 2023

Ahojte, v prvom rade napisem, ze nie som ziaden odporca ockovania, ani sa neradim k tym ,, ze ockovanie vyvolava autizmus" . Proste neviem, ci je to len v mojom okoli a zaznamenavam strasne vela tychto pripadov...no a dnes este aj moja psychologicka zacala s touto temou a priam nestastne nariekala, ze len tento tyzden mala 4 deticky s touto diagnozou a dalsie na ceste...ze nevie cim to moze byt, ale je toho viac ako niekedy...co si myslite?

deti95060810
8. dec 2023

celý problém na sk je ten, že na sK sa nič nerobí. Chýbajú tu školy pre autistov, mš, centrá, denné stacionáre, rodičia nemajú kde deti dať - matky neraz aj vzdelané s vš sedia doma celé roky s post. deťmi - autistami.
V knihe autizmus od A po S sa píše že chýba min. 20 centier kde by bolo možné umiestniť dieťa s autizmom.
Nikto nič nerobí, väčšinou sa riešia len dôchodci.

viestta
8. dec 2023

@deti95060810 nevylucuje sa ani genetika, hormony, zivotny styl, vek rodicov, hypoxia pri porode, nediagnostikovane stavy v rannom novorodeneckom veku, nezname faktory pocas tehotenstva, vlyv prostredia... Ockovanie je jedna z moznosti, ktora nie je ako pricina dokazana rovnako ako mnohe ine. Hladaju sa spolocne faktory a je ich strasne vela. Lenze cast verejnosti (laickej aj odbornej) stale veri, ze to je hlavne ockovanim.

ibatanecnica
8. dec 2023

@viestta ale tu nikto nenapísal, že je to hlavne očkovaním. Mienku druhých neovplyvníš. Ale chápem, ak je to jedna z možností, že rodičia sa snažia vyhnúť tomu, čo môže spôsobiť autizmus. Tak isto ako sa mnohí snažia zdravšie žiť, športovať. A potom to je už na prírode.

autor
8. dec 2023

@ibatanecnica dakujem za pochopenie :( ono ja som preto hned napisala ze si nemyslim ze za tym je ockovanie, presne kvoli takym ludom ako je ona...lebo by tu nebola diskusia o autizme ale tretia svetova kvoli ockovaniu...chcela som sa naozaj dozvediet o tejto chorobe viac...nemozem tvrdit, ze je to z ockovania, lebo nikdy som to nestudovala, nerobila vyskumy, som obycajna zena...a posledne co na tomto svete by som spravila je sirit hoaxy...rozumny clovek si vypocuje obe strany, zvazi, prikloni sa k jednej alebo druhej strane, slusne diskutuje, mysli si svoj nazor...ale ak niekomu mam hnusne vycitavo nieco napisat, tak to je mimo mna a takych ludi, ja viem, na MK je vela..ale aj ked clovek napisr naozaj co najopatrnejsie, vzdy sa aj tak ozvu 😀

ibatanecnica
8. dec 2023

autorka - niektorým ľuďom netreba ani reagovať na príspevky. Sú takí, ktorí nevedia diskutovať.

deti95060810
8. dec 2023

@viestta tak pozri neviem či si väčšia odborníčka ako p. Maštenová, bola som na jej prednáškach a dobre viem čo som počula...
tak isto autizmus dokážu diagn. v zahr, už v 6 ,mesiacoch, na SK až takých odborníkov nemáme takže u nás nie skôr ako v roku dieťaťa.... aj to asi musíš natrafiť na extra odborníka .... neraz je to vo veku 3 roky.

nikelca
8. dec 2023

Moja babka bola presne kvôli tomuto obojručná, mama jej ruku vyväzovala, všetko musela robiť pravou a keď sa v škole pomýlila tak ju po lavej bili "na cibuľku" trstenicou.

viestta
8. dec 2023

@ibatanecnica ja nepisem, ze to tu niekto napisal ako jedinu pricinu, ale vela ludi to vnima ako podstanu pricinu. (a nielen autizmu)

deti95060810
8. dec 2023

autorka , ak chceš niečo vedieť tak sa skús nakontaktovať na Zuzanu Maštenovú zo Zvolena - robí prednášky, myslím že by si jej prednášky dokázala aj niekde nájsť - myslím že sú vydané knižne...
cena za jednu orednášku cca 80e. Prednáška býva v nedeľu od 8 hod do 17 - s hod. prestávkou na obed.... a podozvedáš sa veľa.

jana_eyre_2
8. dec 2023

Ja tiez poznám viac autistov, asbergerov.. lenže ja si myslím stále že nie je toho viac ako kedysi, ale je lepšia diagnostika.. totiž v minulosti bol autista len ten, kto už mal naozaj úplne vlastný a odlišný svet.. dnes sa do autistického spektra rátajú aj deti, ktoré sú vysokofunkčné.. kedysi by to nikto neriešil.. poznám aj viac ľudí ktorí sa dali diagnostikovať ako dospelí a bolo im diagnostikovane adhd alebo autizmus (často je to ruka v ruke) ja sama si o sebe myslím že na mňa úplne sedí adhd, ale na diagnostike som ešte nebola.. už dlhšie sa tejto téme vďaka kamarátke venujem a veľa veci do seba zapadá..

Jednoducho mnoho tem sa vďaka informovanosti o všetkom otvára a ľudia sa tomu viac venujú.. takže zamna - nemyslím si že je toho výrazne viac, len je viac informácií, viac snahy deťom porozumieť, čo je super .

ibatanecnica
8. dec 2023

@viestta a ako si môžeš byť istá, že to nie je tak, že to neovplyvňuje zdravie vo vyššej miere, než si myslíš? Obdivujem tú istotu niektorých ľudí, ktorí sú presvedčení že je to tak a hotovo, príp. nie je to tak. U mojej dcéry sa vyvinulo určité ochorenie a lekári - viacerí, skonštatovali, že síce na 100% sa to dokázať nedá, ale sú presvedčení že v jej prípade za to môžu aj očkovania. Má všetky povinné + 2 navyše. Jasné, na 100% to nevedia ani oni, ale prikláňajú sa k tomu, že MOZNO, keby ich nemala. Ale to už nezistíme. Nikto nevie u koho ako zareagujú lieky, vakcíny, jedlo. Niečo je reverzibilné, niečo, žiaľ nie. Takže chápem, že veľa ľudí sa tomu snaží vyhnúť. Druhýkrát by som dobrovoľné určite nedala a či povinné? Ktožvie ...

viestta
8. dec 2023

@ibatanecnica @deti95060810 kde spominam, ze ockovanie nie je moznou pricinou? Pisem, len, ze niektori si myslia, ze je hlavnou pricinou.

cafelatte
8. dec 2023

Toto je mimo autizmu.
Jedna pediatricka v ČR v relácii vravela, že odkedy prišli nové vakcíny okolo r.1990 začal sa objavovať výskyt detského diabetu a detskej leukémie, že do toho roku fakticky sa tieto diagnózy vyskytovali raritne.

No ja som sa rozprávala s jedným oteckom na pieskovisku o ich dieťati ktoré napredovalo ako zdravé dieťa a po zaočkovani začalo zaostávať, stratilo očný kontakt a namiesto slov začalo vydávať zvuky. A toto hovorili aj ini rodicia v jednej relácii v TV, bolo to už dávno. Ockovanie možno u niekoho dokáže spustiť chorobu, ale to je len môj názor.

lucia245
8. dec 2023

Sekcie, vyvolané pôrody, zasvorkovanie a nedotepanie pupocnika, očkovanie podľa kalendára a nie podľa individuálnych potrieb dietata... všetci psychológovia vám medzi rečou potvrdia, ale nikto neuverejni.

ibatanecnica
8. dec 2023

@cafelatte áno, veľa je takýchto prípadov. Žiaľ . 100 detí môže byť v poriadku a to 101. môže mať vážne dôsledky. Jednoducho to mnohí nechcú riskovať.

kornelies
8. dec 2023

@kikushaa To je skor vynimka ako pravidlo. Aj jeden clen z mojej rodiny, 88 rocny, sa narodil ako kilove babatko a prezil bez inkubatora. Ukoncil bilingvalne francuzke gymnazium a bol cely zivot zdravy. No vacsina deticiek ma problemy so zrakom, srdieckom, pohybova motorika je horsia. Proste predcasne narodene, popripade deticky, ktore trpeli hypoxiou pocas porodu maju problemy. Neprikraslujme si realitu.

ibatanecnica
8. dec 2023

@lucia245 veľa vecí sa hovorí medzi rečou... a to je ten problém.

lienka.7
8. dec 2023

@autorka ja som ti napísala odborný názor, keďže som o to zaujímala (kamoska ma syna autistu). Co sa tyka tvojej psychologický, ona je doktorka? Asi nie, ze? Ty si doktorka? Asi nie? Ale ano, idete vy dve o tom diskutovať 👌👌👌
Chodia k nej komplet všetky deti, aby vedela erudovane posúdiť co je vela deti a co je malo? Nie, chodia k nej práve tie "chore", ktoré potrebujú pomoc. Cize jej reakcia je uplne neadekvátna. A presne takéto diskusie typu.... nie som síce odporca, ale nemyslite si, sú tu iba na rozburenie vášní... Na nič iné. Navyše ešte píšeš aj ako anonym, co je tu mimoriadne popularne👌
A verejná diskusia je tu pre všetkých, keď sa ti nepáči, tak si založ sukromnu.
@ibatanecnica ty sa laskavo staraj o seba a mne i @drahomirra daj lskavo pokoj, aby si ten "autizmus" nedostala na staré kolená este aj ty👌 vlastne, u teba by to bola iba ina skrytá forma niečoho iného 😁😉

mladena
8. dec 2023

Podľa mňa dieťa s autizmom nie je "choré" ale jeho vedomie je ešte niekde vo vývoji, je známe že takéto deti nereagujú očakávaným spôsobom na okolitý svet, ale rozumejú napríklad niečomu inému vo svojom stupni vedomia, môžu napr. reagovať na zvuky zvierat, ktoré ani bežný človek voľne nezachytí. Niektoré deti sa napríklad ani nikdy nevyvinú, zomrú v maternici, či pri spontánnom potrate. Tiež stojí za zamyslenie prečo je život takýto. Ale keďže na našu kultúru má vplyv hlavne západ a kresťanstvo, tieto názory sa v spoločnosti považujú za absurdné, každopádne nemusia to tak vnímať všade vo svete. Avšak aj z tejto vašej diskusie vidno, že skutočná príčina sa ani pomocou odborníkov celkom neodhalila a je mnoho dohadov. Každopádne aj tak mám pocit, že deti v dnešnej dobe sú akési celkovo nezdravšie a čo je horšie často aj psychicky, vôbec si nemyslím že niekedy bol toto štandard. Je tiež čudné že teraz deti dospievajú skorej a skoro sa vyvinú aj sekundárne pohlavné znaky. Počula som dokonca že za to môžu hormóny čo sú vylučované do vody napríklad z antikoncepcie. Neviem fakt, no vplyv životného prostredia má určite tiež dopad na to čo sa deje. Za posledných 130 rokov sa toho príliš veľa a príliš rýchlo pomenilo a aký to bude mať dopad to asi uvidíme až neskôr a ani neviem či to chcem niekedy vidieť.

refly
8. dec 2023

@deti95060810 História ide trocha ďalej ako 50 rokov dozadu
Veď si stačí vygoogliť, napr aj tu, na slovenskej wiki https://sk.wikipedia.org/wiki/Ľavák treba prescrolovať dole na Spoločenský tlak a napravovanie ľavákov a Emancipácia a akceptácia.
Na anglickej wiki je to ešte obsiahlejšie, dokonca sú tam aj štatistiky, lebo ázíi to trocha funguje ešte stále, za Sovietskej únie to fungovalo automaticky a tak ďalej.
Ľaváci boli "čarodejníci a deti diabla" :S
Alebo si stačí prečítať toto fórum, lebo viac ľudí písalo že sa stým stretli.

ibatanecnica
8. dec 2023

@lienka.7 ty si strašne zlý človek, neviem či je toto tvojom úlohou byť arogantná a druhému želať zle, ale pozor ... aby sa to neotočilo proti tebe a tvojej kamarátke drahomíre. N a rozdiel od teba, druhí na teba neútočia ale normálne komunikujú, ibaže ty to nedokážeš. Iba v každej diskusii štekáš po druhých, skáčeš do nich a navážaš sa do každého. Neviem či si nezamestnaná , pretože si pomaly asi v každej diskusii a nemáš problém odpísať každú chvíľu ale nájdi si nejaký zmysel života, niečo užitočné, pretože táto tvoja arogancia, závisť, ťa asi už dostali niekam, kam si nechcela a to by vysvetľlovalo tvoje správanie sa. Normálne , taká zloba ide z teba až strach. Pozor aby ťa ,,neudusila.,, Ty si musela niečo veľmi zlé prežiť , odporúčam vyhľadať pomoc. A to ti v dobrom radím, pre tvoje dobro. A tým pre mňa akákoľvek diskusia s tebou, či už v tejto téme alebo v inej končí. Nenechám to zlo, ktoré šíriš okolo seba prejsť aj doseba

ibatanecnica
8. dec 2023

@lienka.7 hrozná energia musí byť okolo teba

kacena4
8. dec 2023

ja mam 21r autistu, v tej dobe sa to nediagnostikovalo, autizmus spadal pod i e psychiatricke ochorenie. autizmus ako samostatna dg. existuje asi 30r. kum sa to knam dostalo, kym pripravili na to testy aby vedeli odlíšiť znaky... trvalo 20r. dalsich 10 kym vyskolili odbornikov na dg. takze teraz je velky bum s diagnostikovanim. mne dve deti diagnostikovali az v cca 12r. takze preto je ich teraz viacej

viestta
8. dec 2023

@kacena4 treba sa spytat ludi tak cca 60+ kedy sa prvy krat stretli s pojmom autizmus. Velka vacsina ked videli Rain Man. Ani len netusili, ze nieco take vobec existuje a pritom okol nich zilo podobnych ludi vela. Dalsia vec je, ze tito ludia u nas boli vycleneni zo spolocnosti, alebo doma alebo v ustavoch, pretoze boli "nevzdelavatelni a mentalne naruseni".

lienka.7
8. dec 2023

@ibatanecnica pozri, za to ze vsetko co napíšem si ty berieš osobne, je iba tvoj problém. Tu pomoc by si mala vyhľadať práve ty, lebo nedokážeš akceptovať ľudí s iným názorom. Ale mne sú také typy ako ty úplne ukradnuté, pokojne si tu mudruj dalej.
Skôr ty sa nad sebou zamysli, aby si bola schopná akceptovať aj iný názor a nie, ze sa všetko točí iba okolo teba. Ja som tu normalne napisala k teme, lebo uz sa tu zase išlo riesit ockovanie ako vseobecne zlo a spúšťač všetkého možného.
Potom podľa vašich teórii (nenapíšem konspiracnych, lebo zase sa tu na mna zletite ako také osy) by museli zomierať na rakovinu pluc iba vylucne fajčiari. Moja suseda minulý rok zomrela na rakovinu pľúc a v živote nefajcila. Vieš mi to vysvetliť teda? Moj dedo, ktorý celý život fajčil ako komín, zomrel vo veku 87 rokov uplne zdravý (teda zomrel na starobu, aby si ma tu zase nechytala za slovicka), dokonca nemal ani zvýšený tlak. Jednoducho veci okolo nás sa prirodzene dejú.
Btw, milujem keď ma odsudzujú ľudia ako ty, ktorí ma absolútne nepoznajú, a to len preto lebo mam ine názory ako oni. To svedčí o ich mentálnej vyzretosti.
Aj keď sa to zdá nemožné plne súhlasím s príspevkami @viestta 👌 píše k téme, jasne a vecné. Klobúk dole 👍👍👍

fion22
8. dec 2023

Pozerala nedávno jednu reportáž, myslím že to bolo z Viedne, a tam sa vedci zamerali na črevá, črevnú mikroflóru u autistov, a teda nejakú odchýlku našli od neautistov, ale presne si už nepamätám

ailiba
8. dec 2023

@martul moj muz je asi taky stary ako ty a jemu veru tapli po ruke, ked chcel pisat lavou rukou a prelozili mu ceruzku.

martul
8. dec 2023

@ailiba no zjavne som mala šťastie na normálnu učiteľku, chvalabohu.

pandorra
8. dec 2023

@drahomirrra tak podľa tvojej teórie keď budeš chorá nechoď k lekárovi, lebo to je tiež z určitého dôvodu…

viestta
8. dec 2023

@lienka.7 nie vo všetkom sa musíme zhodnúť, o tom ci je podľa mňa názor OK alebo nie sa nerozhoduje podľa sympatií, ale podľa toho čo kto napíše, takže áno, máš aj ty pravdu, aj keď niekedy si jedovatejsoa ako ja