icon

Nastreliť náušnice alebo dať uško prepichnúť ihlou?

ivush
28. jún 2010

Maminy, poraďte....aké sú vaše skúsenosti s jednou či druhou možnosťou ? 🙂 Ktorá je podľa vás šetrnejšia pre malú slečinku ? 😉

monyccka
8. dec 2011

Nooo..tak mojaa dcerka ma naucnicky prepichovane klasicky ihlou a nastrelovat by som jej neodporucila ani dalsie. sama mam nausnicky 4 a jeden piercing, z toho dve mam robene po narodeni, to si prirodzene nepamatam a zvysne dve som si davala robit sama. Jedna je prepichovana ihlou, rovnako aj piercing, co mam - to bolelo minimalne, nekrvacalo to nijak vynimocne, po par minutach som nevedela, ze mi niekto nieco robil. Druhu nausnicku som si dala nastrelit a to Vam teda bol zazitok na nezaplatenie! 😖 bolest to bola asi tak 100x horsia, ked to cvaklo, oblial ma pot a bolo mi na zvracanie dalsich 15 minut 😖 nikdy viac.. Je pravda, ze to nekrvacalo vobec, ale mne sa to teda zapalilo riadne, ucho som mala ako balon este asi 3 mesiace. A nevyhoda je ta nastrelovacia nausnicka, ktora pri lezani na boku tlaci ako klasicka napichovacka, co musi byt pre babatko s podrazdenym uskom teda riadny zazitok.. Samozrejme nijako neodsudzujem, je to len moj nazor a moja skusenost.

elenka.k
8. dec 2011

Najlepšie dať prepichnúť ušká - ale spôsob neporadím (mojej iba prepichovali), v pôrodnici pri odchode.

heni79
8. dec 2011

Ja som malej nedala spraviť ani jedno. Čakám na jej rozhodnutie, keď ho bude schopná. Sama som si vytrpela neúrekom s komplikáciami prepichnutých uší (prepichli mi po narodení), od záaplov až po hrčky v ušiach, cca od 12.rokov nemôžem mať náušnice žiadne.
A na blbé reči typu "prečo nemá náušnice, keď je dievča", nereagujem, maximálne sa uškrniem. 😅
Tí ľudia majú také vžité klišé, že niet dôvodu im to nejako vysvetľovať.

rolak
8. dec 2011

je to úplne jedno,hlavne nech to robí odborník. závisí od decka ako bude reagovať,nie od spôsobu nastrelenia. hlavne nech to robí niekto,kto vie,ako na to, lekár, alebo ozajstný odborník v nastreľovaní,nie nejaký pofiderný salón....

karinnka
8. dec 2011

Ani jedno ani druhe 🙂 Podla mna ma male babo vyzerat ako babetko a nie s nausnickami,Prvej som dala nastrelit ked mala 5rokov a druhej dam rovnako.Ale to je moj nazor 🙂

happygirl
8. dec 2011

Ja som obom mojim dievkam davala klasicky prepichnut asi 2 tyzdne po navrate z porodnice 😉 u pediatricky, prepichovala detska sestra, poplatok 5 eur... povedala, ze cim skor tym lepsie.babatka maju uska tenulinke, ako papierove,sup-sup a bolo po tom... u nas sa to osvedcilo... pevne obe male zabalila do plienky, ja som pomohla drzat malej hlavicku, ani sa nemetala, len jej vadilo, ze je zviazana (jednej aj druhej)... no a trosku mrnkla, ale po5 min. uz bolo vsetko v pohode a krasne sa obom usla zahojili, len som potierala repikom uska....
...obe maju malinke detske nausnicky z bieleho zlata (jedna ma biele ocko, druha modre ocko..dostali od mojej maminy), je to mile, neposobilo to vobec nejak rusivo ani ked boli uplne babatka (videla som aj normalne velke nausnice na babatkach, ale to vyzeraloi ako past na oko)....
...Som z 3 sestier a nemali sme prepichnute usi cele detstvo, zavidela som babam, co ich mali prepichnute (kym sa dalo nosila som klipsne) ..ale dali sme si postupne všetky 3 prepichnut usi az v 15rokoch (u obvodnej lekarky), skor to nasi skratka neriesili 😒 ...a našim som to zazlievala, preco nam nedali ako malinkym, aj ked viem, ze to mysleli dobre... deti vedia byt neprijemne a pamatam si, ze nas nasi davali strihat nakratko, do toho sme ani nausnice nemali a sa nam deti vysmievali (najma v taboroch), ze sme chalani ☹ 😎 tak som si povedala, ze mne to moje dcery zazlievat nebudu a ked jednoducho nahodou nausnice nebudu chciet nosit, nechaju si dierky zarast.... 😀
Takze moj zaver - prepichnut klasicky a cim skor tym lepsie (idealne este v porodnici)

adamnina
9. dec 2011

Ja som dala malej nastreliť naušničky, keď mala 5 mesiacov a už absolvolala povinné očkovanie u doktora. Vôbec neplakala, iba sa zľakla, keď tá pištol strelila. A hlavne, nekrvácalo to. Stálo to cca 10 eur aj s náušničkami a s roztokom na čistenie. Prepichnúť ihlou trvá "dlhšie", ako nastrelenie a podľa mňa je to bolestivejšie. A tiež, ja mám po prepichnutí každú dierku inak vysoko. Ale ono záleží na rodičoch, ako sa rozhodnú. Či nastreliť alebo prepichnúť, chcú pre princezničku len to najlepšie.

ma76
9. dec 2011

mi naušničky nemame,je to blbosť.Ucho rastie cely život a to malo kto vie...Su na nom rozložene všetky organy tela tak ako na chodidle.Je vela mamin čo ani netušia...Môžete prestreliť niektorý s organou.Tak si to rozmyslite.A to že tu niekto píše že aby bola pekna....aby vedeli že je to dievčatko a podobne blbosti,tých mamín je mi luto...

bubu4125
9. dec 2011

prestreliť uško! pri prepichnutí sa stáva, že to začne krvácať! my sme dali prestreliť, týždeň sme čistili liehom! a má to krásne!

sympa1
9. dec 2011

nam prepichovali ihlou , tiez sme cistili harmancekom 2-3 dni a bolo!!

opicamartyna
9. dec 2011

ja osobne mám skusenost s obomi prípadmi, a to až v neskorom veku lebo pri narodení mi nedali.....nastrelenie - najskor v pohode lebo je to zlomok sekundy ale neskor pulzovanie v uchu a bolest, aj hnisalo, neviem z akeho kovu su tie nausnicky co sa nastreluju
sama som si prepichovala dutou ihlou z lekárne, trocha bolest pri prepichovaní, nausnicka sa nastokne do ihly a do ucha sa vtahuje zaroven s vytahovaním ihly, podla mna menej bolestivé.....
z komplexou ze som nemala nausnice v detsve a spoluziacky s ami smiali, som mala v puberte za to asi nausnicovy deficit, ktorý som takto dohanala (foto)
takže ja by som malej určite dala 😉

ssissi
9. dec 2011

ani prepichnut, ani nastrelit. Vyhody nosenia nausnic pre novorodenca - batolata - ZIADNA. Vyhody pre matku - dobry pocit, mozno moda, a splnenie si "povinnosti" nasej kultury, podobne ako obriezka u zidovskych chlapcov a podobne (i ked ta ma aspon hygienicku vyhodu).
Nevyhody - pre matku - nepodstatne a minimalne (zbytocne cistenie), pripadne podstatne - ked je zdravotny problem (hnisanie a horsie.. co je vlastne nevyhodou najma pre babatko, pre matku "len" neprespate noci, ked babo s hnisajucou dierkou place..) . Moznost stratenia nausnice, a tym zbytocne nepohodlie riesenim takejto banality.

Nevyhody - pre novorodenca - batola - zbytocny zasah, zbytocna bolest (i ked podla zastankyn prepichovania/nastrelovania mala bolest 😨 ), mozne zdravotne komplikacie pri hojeni, pripadna bolest pri cisteni, ak ide o zive babo moznost strhnutia nausky, trafenie nespravnej zony na usku a neskorsie zdravotne nasledky, trafenie sa do nespravnej vysky na malinkom lalociku, ktory sa este len vyvija, a tak i v buducnosti krive, ci vysoko postavene nausnice.. a podobne.

Hocikolko je odpovedi typu - len sa pichlo a bolo a nic nam nebolo a ani hnisanie nebolo.... MOZNE nevyhody u mna su nad "vyhodami" prepichovania/nastrelovania a nechame to na chvilku, ked si dcerka sama vypyta a sama bude chciet.

lucka1987
9. dec 2011

to prepichovanie usiek sa stalo veru akousi narodnou tradiciou.... a len koli tradicii veru nebudem blizit babatku... a mat problemy... ja ak moja segra sme mali nausnicky aj napriek neustalej bolesti, hnisaniu a podobne.... no neviem... stalo to mojej mame za to???? 😕 mne teda nie... a tak ked budem mat niekedy dievcatko tak sa kaslem na cele nausnicky. ked bude mat 3 -4 roky a bue ich chciet tak jej ich dam .... ale nebudem jej ich davat z povinnsti k tradiciam, alebo koli tomu ze sa to patri, alebo ze by sa jej smiali... boooožinku to kde zijeme??? ze by sa niekto smial z toho ze dievca nema nausnicu 😀 😀 😀 😀

nikolka2
9. dec 2011

Ja som dala prepichnut ked mala Kristinka uz bol roka ,,,ja som sa nedivala plakala som smerom od nej ,,,lebo moja mama je detska zdravotna sestra a mame susedku tiez zdravotnu sestru a prisla ,,,pripili si na to a isla na vec ,,,,mala ani nemukla ani pri jednom usku ani pri druhom za to ja som revala jak male decko 🙂

edie63
9. dec 2011

Nastrelit, za par sekund je to hotove.

matax
9. dec 2011

ahoj, ja som za prepichnutie, ale nie injekcnou ihlou, to sa tazko potom navlieka nausnica.. normálnou len kovovou ihlou to robia na detskom, juj, to by som nechcela.. Robila som piercing a to tak, ze sa pouzije špeciálna ihla /na infuzie/, je to ihla sna povrchu s hadickou, ihla sa vpichne, kovová ihla sa vyberie a v mieste vpichu zostane hadicka, do ktorej sa velmi lahko navlecie nausnicka a je tam lahko a rýchlo. Nastetlovat by som dala jedine v zdravotníckom zariadeni, kedy je istejsie, ze je pristroj riadne dezinfikovaný a nadstavec vymenený. v zlatnicvte urce nie, nie je zarucený prenos infekcných ochoreni (hepatitída, aids...)

kohutovci
9. dec 2011

My cakame dievcatko a otazku kedy dat nausnicky som zacala riesit ked sa ma krstny spytal ci ma kupit nausnicky uz do porodnice alebo staci na uvitanie do zivota.. Po vsetkych zisteniach pre a proti som sa rozhodla neprepichovat, nenastrelovat.. az ked bude starsia a sama bude chciet.. z krasy jej to urcite neuberie 😉 takze krstny si bude musiet vymysliet iny dar 🙂

veronique_1
9. dec 2011

My sme dali prepichnut, pred tym boli 24 hodin v liehu. Vsetko OK, jedno usko mala trosinku 2 dni zapalene. Kamaratka dala nastrelit, jedno ucho malo asi pol roka problemy, ale je to individualne.

lukinka26
9. dec 2011

Nasa mala tiez nema nausnicky, aj ked ich mame doma, dostala ich na krst, mozno keby som ich mala v porodnici jej ich dam prepichnut, ale take veci som tam vobec neriesila, ani som nad tym nerozmyslala. Teraz uz ma 2 rocky a stale nemame nausnicky, ked bude starsia a bude ich chciet, s radostou jej ich dam nastrelit, ale myslim si, ze teraz by to brala skor ako nejake ublizovanie, trapit ju kvoli nausniciam predsa nebudem!

greeny
9. dec 2011

ja som dala prepichnut u chirurga asi ked mala 6 tyzdnov. a uplne super, jedno usko trosku hnisalo ale dala som dva krat framykoin a bolo po problemoch 😉 viem ze na zapade to povazuju za tyranie deti ale ja v tom nejaky problem nevidim 🙂

jankulina
25. jún 2012

Prosim vas kde nastreluju nausnice v Banskej Bystrici? Dakujem za radu🙂

cat
25. jún 2012

My sme dali nastreliť vo veku 7 mes., malá sa rozplakala, ja som ozelenela a takmer odpadla-čo mi prišlo zle aj za ňu, ale to bol tak jediný problém, zapálené tie ušká neboli vôbec 😎

nana41
3. júl 2012

Ahojte baby, chcem Vas poprosit ci by ste mi neporadili, chceme dat malej nastrelit uska a hladame niekde blizko Sered, Hlohovec, Nitra alebo Trnava, vie mi niekto poradit? Dakujem 🙂

katuska169
3. júl 2012

ja som malim davala prepichovat usi je to bolestive ale maju rovne dierky 🙂davala som u detskej doktorky,a na uska som pouzivala detol a priebehu dvoch dni boli fit🙂

radlinka
3. júl 2012

Urcite nastrelit 😉 Nastrelenie je setrnejsie hlavne u malych dievcat (ked uz nie su babatka) . Pamatam si ked spoluziacka prisla s prepichnutymi usami do skoly, bolo to strasne a dlho sa jej to hojilo. 😖

dai
3. júl 2012

ahoj, odporucam nastrelit - boli sme obe aj s dcerkou si dat minuly tyzden - dcera ma cerstvych 5 a velmi si priala nausnicky... absolutne neplakala, celu dobu sa usmievala - az tak ze som si myslela ze to vobec neboli😀 pani lekarka ju pochvalila, potom som isla ja... no, mna to teda zabolelo , potom chvilu stipalo, teraz este mame to tyzden natierat - vobec to nekrvacalo, trosku to stipka este, dcerku to uz neboli... mna vlastne tiez nie🙂

ja som mala inak prepichnute usi ako babatko ako zarastli mi dierky, teraz mi lekarka jednu dierku posuvala pri nastrele lebo zevraj som ich mala nakrivo - cize prepichovanie asi nie je zaruka rovnych dierok🙂

my sme si to davali robit v ba v ustave lekarskej kozmetiky, robila to normalna lekarka so sestrickou, vsetko dezinfikovane, velmi prijemne - takze odporucam😉

ja odporucam pockat s tymi nausnickami - male babatka z toho nic nemaju ze maju nausnicky, akurat im to zavadzia a podla mna je to velmi bolestive - ze si to nepamaetaju... no, neviem... ale myslim ze ich to tiez bolka velmi ... takto ked pockate a date to spravit ked si to dieta same praje tak ma podla mna nato omnoho lepsiu spomienku... ( moja je na seba hrda ako to zvladla, tesi sa z nausniciek a myslim ze ju to naozaj bolelo minimalne...)

denka81
11. júl 2012

Tak ako si sa rozhodla? my sme dnes dali nastreliť, má 2 roky a už sa náušničky pýtala. v sobotu ju budeme krstiť a krstný rodičia jej dajú ako darček náušničky. mama mi hovorila, aby sme to urobili v lete, kým sa nenosí čiapka, tak uvidíme, ako sa jej to bude hojiť 🙂

lenulienkat
14. júl 2012

ahojte maminky, neviete náhodou niektora, kde v Banskej Bytstrici prestrelia bez problemov 8 mesacnemu babatku uška?

rora
14. júl 2012

urcite nastrelit, ja dam malej az vtedy ked si sama vypyta 🙂 prepichnut malemu babatku uska by som nedovolila, viem ake s tym mala moja sestra problemy, dlho jej to hnisalo, bolelo ☹ male babatko nausnice nepotrebuje a kvoli okoliu a stalym blbym reciam preco nedam malej hned prepichnut uska, preco nema nausnicky, ze vyzera ako chlapcek, som sa v rozhodnuti len utvrdila.

budur
7. dec 2012

Ahojte,natraila som na temu lebo mam druhu dceru a chcela by som jej co najskor nausnice nastrelit a to co najskor! prva dcera dostala v 4 mesiacoch nastrelene -plakala ale teraz je rada (8rokov) ze moze nosit nausnice. Malej som chcela dat co najskor(bohuzial mi to nik nechce nastrelit -byvame vo viedni. Prepichnut by som nikdy neurobila - ja som mal traumu v 7 rokoch mi dala mama do teraz jej to vycitam preco nie skorej. Ano dutou ihlou,bohuzial sa to panidoktorke smyklo a nausnicu mi tam rvala a ja som revala ako debil. takze moj nazor cim skor tym lepsie