icon

Návšteva detského psychológa s 1,5-ročným dieťaťom

29. aug 2025

Ahojte, chcem sa opýtať, či niektorá z vás navštívila detského psychológa už s 1,5 ročným dieťaťom.

Mám doma veľmi živého chlapčeka, vôbec neobsedí. Keď ideme do spoločnosti, úplne ma ignoruje, ide si kam chce, všetko berie do rúk, zhadzuje a ja celý čas len behám za ním, okrikujem ho alebo ho ťahám preč. Potom príde z jeho strany neskutočný krik a plač. Ja už mám obavu aj niekam medzi ľudí s ním chodiť, pretože sa stretávam s fakt nepeknymi pohľadmi od ľudí, ktorí nás vidia.

Vonku mi nechce dať ruku, neposlúcha, stále chce ísť presne tam, kam si on zmyslí. Iné deti si veľmi nevšíma, iba ak sa naháňajú alebo skáču, vtedy sa pridá a teší sa. Hračky ho moc nezaujímajú, najviac ho baví sledovať káble, tie sleduje aj pol hodinu, alebo sa hrá s autickami, tam zasa sleduje kolieska ako sa točia.

Začínam mať obavy, či je to len „normálna“ živá povaha alebo by som to mala začať riešiť.

Ďakujem za vaše odpovede.

Strana
z2
anonym_0df785
29. aug 2025

To aky test da psychologicka 1,5 rocnemu dietatu?

yoxinka
29. aug 2025

@anonym_autor
Podľa mňa, máš úplne normálne 1,5 ročné dieťa. Ako …. čo by s ním psychologička asi robila? Toto čo si napísala je opis môjho syna v tom veku. Dnes má chalan 13 rokov a je úplne OK.

anonym_b6f417
29. aug 2025
@anonym_0df785

@anonym_0df785 ze co vidi na obrazku, ci zajaca alebo kozu

autor
29. aug 2025
@anonym_0df785

@anonym_0df785 ja neviem ako to funguje u psychologičky, nikdy som tam nebola. Či dáva testy, ale testuje formou hier a podla toho rieši daný problém. Preto sa pýtam mamičiek, ktoré podobný problém riešili.

pribinak
29. aug 2025

Však to je normálne dieťa

Bola by si šťastnejšia keby hystericky reval všade okrem bytu a nemohla by si ani nos medzi ľudí vystrčiť, keby nal hysak z každého človeka čo ide okolo?

Je zvedavý, potrebuje behať, objavovať svet. Proste predstava že bude chodiť za ruku jak dôchodca je úplne mimo

Ja som môjmu hovorila “tréner” bola som stihla jak prútik, vonku som s ním 100 kilometrov nabehala 🤣

zuzubb007
29. aug 2025

Normálny zdravý živý chlapec treba to prežiť on vyrastie z toho, môj bol ako strela v obchode utekal sekundu som sa otočila už 50 metrov predo mnou atď. vedela by som rozprávať zážitky duracell je nič ,teraz má takmer 13 a je to múdry chlapec, psychologicka by s ním nič nespravila a ani dieťa nezmeníš

dzulli1980
29. aug 2025

Ja neviem čo to je teraz za módu za všetkým hľadať diagnózu, dieťa sa nepozrie doprava ale doľava, nepodá mame ruku, lebo jednoducho nechce, vrieska, lebo inak emócie ešte spracovávať nevie a hneď problém ... Tvoj chlapec sa správa úplne normálne na jeho vek.

deninka233
29. aug 2025

Rieš seba. Nie je normálne, aby matka takto vyvádzala za normálne živé dieťa, ktoré (možno) ešte ani nerozumie dobre, čo mu vravíš. Mám doma jeden a trištvrte ročného a v roku a pol sa správal rovnako. Teraz o tri mesiace si dá aj dačo vysvetliť aj občas poslúchne, už si viac všíma, či sa hneváme alebo tešíme z jeho správania. V roku a pol mu to bolo ešte jedno. Behaním mu za zadkom a riešením každej veci čo spraví, chytí alebo pustí z neho vychováš akurát tak neurotické, úzkostné decko.

anonym_ed6257
29. aug 2025

Autorka, mam presne rovnakého syna ako vy. Keď mal 1,5 roka presne to iste, za ruku ani za svet, keď sme išli cez prechod chytila som ho aj napriek tomu, že výstrajal, veď ide o bezpečnosť. V tomto veku sme strávili doobedie aj poobedie vonku na ihriskách, nech sa vybeha, objavuje. Do obchodu len kočíkom, nevedela som ani rožok zobrať, všade ho bolo veľa. Teraz ma 2,5 roka, môžeme ísť na rýchly nákup, už ide aj za ruku keď ideme na prechádzku. Najväčší pomocník je odrážadlo motorka. Ide pekne vedľa mňa a môžeme ísť kam chcem aj ja (od jari nepoužíva kočík a chodí len na motorke). Čiže podľa mna to chce len čas. Je to živé dieťa, ktoré skúma, objavuje. Aj mne to trvalo, pokým som tomu pochopila. Prispôsobili sme sa jemu v tom čase a prešiel rok a je to partak 🙂

beata_k
29. aug 2025

@anonym_autor Ano, mozes k psychologovi. Tvoje dieta nebude robit testy. S pochopitelnych dovodov, vsakze? No poradi ti ako pracovat s takym dietatom. Uprimne, sledovat pol hodinu kable je prinajmensom cudne. Ano, moze mat diagnozu, ale pokial viem, tak je skoro na jej urcenie.

biba_18
29. aug 2025

nedaj sa odradiť tými čo nevedia čo je mať iné dieťa - áno, ja som so svojim bola keď mal rok, ešte nevedel chodiť… skúsený odborník už vie posúdiť - a nehovoriac o tom, keď nič iné - dá tebe návod ako máš s dieťaťom pracovať…

biba_18
29. aug 2025

a k tým kolieskam - dostal svoje prvé auto ani spať nechcel, točil kolieska až sa mu oči zatvárali a nič, len krútil tými kolieskami a čumel na to… potom prišiel na to, ako tie kolieska dať dole - to nič iné nerobil len dával dole kolieska a potom s5 - a tak dookola, takú jemnú motoriku mal že psychologička len oči otvárala, vedel prestrčiť osku kolesa cez tú najmenšiu dierku, autodidaktické hračky mu ani nebolo treba, vedel čo má kde pospájať…

terry658
29. aug 2025

@anonym_autor toto robia všetky normálne deti. Moji takí boli všetci traja a nemajú nejaké postihnutie. Prosto niektoré deti sú živšie ako iné, odvážnejšie, tvrdohlavejšie. Pre rodiča makačka a tí čo také nemali tak budú súdiť, ale len kvôli sociálnemu tlaku dieťa nemusí byť vôbec divné alebo postihnuté.

smajliica
29. aug 2025

Čo by mi bolo zvláštne sú tie káble a kolečká

deniska14
29. aug 2025

Normalne zdrave dieta 🙏❤️

kacena4
29. aug 2025

a co si myslis ze 1,5r dieta je ako pes? ze sa nauci povel a posluchne na slovo? je to normalne zdrave dieta ktore vo svojom veku ked zacalo chodit objavuje svet. tu je tvoj cas zacas nastavovat hranice a pravidla drzim palceky

anonym_4f0eb5
29. aug 2025

Nie je to normálne. Proste treba prísnejšiu výchovu. Musíš nastavovať hranice

anonym_cf58b0
29. aug 2025
@biba_18

a k tým kolieskam - dostal svoje prvé auto ani spať nechcel, točil kolieska až sa mu oči zatvárali a nič, len krútil tými kolieskami a čumel na to… potom prišiel na to, ako tie kolieska dať dole - to nič iné nerobil len dával dole kolieska a potom s5 - a tak dookola, takú jemnú motoriku mal že psychologička len oči otvárala, vedel prestrčiť osku kolesa cez tú najmenšiu dierku, autodidaktické hračky mu ani nebolo treba, vedel čo má kde pospájať…

@biba_18 a nakoniec sa mu potvrdila nejaka diagnoza ci nie?

anonym_be43d1
29. aug 2025

No my sme boli akurat u pani psychologicky a diagnostika bola o tom na akej úrovni je v ktorých veciach po vyvojovej stránke a vie aj zhodnotiť niektoré poruchy aj v tomto veku
No mne tvoj opis príde celkom bežný ale ak niesi si istá kľudne choď ja tiež som išla pre istotu pre nejaké zdravotné dôvody a prejavy

yoxinka
29. aug 2025
@smajliica

Čo by mi bolo zvláštne sú tie káble a kolečká

@smajliica
Môj syn sa NIKDY nehral s autíčkami, nikdy sa nehral s loptou, žiaden futbal, nič. Vkuse dokola káble, vŕtačky, kolieska, gombíky, predĺžovačky, vypínače, kosačky. Dedo mal v šope skrinku len na jeho veci, lebo bol vkuse len tam a hral sa len s týmito technickými serepetičkami. Káble mal malý naťahané cez celú záhradu. Vkuse ich krútil, navýjal, ťahal … donemoty! Dnes má 13 nie je postihnutý, nie je autista, nie je asperger. Je brutálny v technických veciach, hrá na klavír, programuje, je veľmi dobrý v škole, veľa číta. Akurát je introvertnejší a všeobecne ho zaujímajú veci, ktoré decká okolo nezaujímajú. Je to úplne super chalan. Dnešný trend vidieť za všetkým diagnózu začína byť dosť mimo.

pralinka86
29. aug 2025

Deti nie su ako cez kopirak podla vzoru z učebnice
Kazde je ina osobnost, tak ako aj dospeli ľudia..
Jeden je fascinovany knihami, dalsi blatom, dalsi kolieska, dalsi tancuje, proste kazdy cosi iné
Kazdym dnom babatka rastu a ucia sa a napreduju
Bolo by cudne, keby neobjavovali, sedeli, nekricali, ved maju tiez emocie, tiez sa smejú, ale aj hnevaju, su aj nie su pochopeni, vedia aj nevedia dat na javo, ze co práve chcu a preco je to pre nich v tej chvíli najdôležitejšie na svete
Objat, utíšiť vsetkych a trénovať trpezlivosť

anonym_552fac
29. aug 2025

@anonym_autor úplne kľudne svoje obavy preber s pedi a následne uvidíš, či ti odporučí psychologické vyšetrenie.. Absolútne by som nepočúvala rady tipu, že máš normálne dieťa a neviem čo, keď máš obavy.. Ja som malého verí takéto v 1.5r nemala.. Nepohol sa od mami, doma skladal kocky, skladačky, vonku nikdy nebehal mimo mňa.. Na návšteve ukážkové dieťa, až som ho sama nespoznavala 🤣
A obdobie aké píšeš ty, začalo tak okolo 2 roka.. Ale nie tak extrmne..kolečka áut obľubuje aj môj malý, ale tie káble znejú zaujímavo 🫤

anonym_be43d1
29. aug 2025
@yoxinka

@smajliica
Môj syn sa NIKDY nehral s autíčkami, nikdy sa nehral s loptou, žiaden futbal, nič. Vkuse dokola káble, vŕtačky, kolieska, gombíky, predĺžovačky, vypínače, kosačky. Dedo mal v šope skrinku len na jeho veci, lebo bol vkuse len tam a hral sa len s týmito technickými serepetičkami. Káble mal malý naťahané cez celú záhradu. Vkuse ich krútil, navýjal, ťahal … donemoty! Dnes má 13 nie je postihnutý, nie je autista, nie je asperger. Je brutálny v technických veciach, hrá na klavír, programuje, je veľmi dobrý v škole, veľa číta. Akurát je introvertnejší a všeobecne ho zaujímajú veci, ktoré decká okolo nezaujímajú. Je to úplne super chalan. Dnešný trend vidieť za všetkým diagnózu začína byť dosť mimo.

@yoxinka
Lenže v dnešnej dobe je aj trend čo by mali vidieť že niečo je diagnóza tak to nevidia😅😋 ale ja som skôr za to radšej chvíľa u lekára ale človek vie ked nieje si istý a hlavne môže pomôcť usmerniť ak mamička nevie si rady

biba_18
29. aug 2025

@anonym_cf58b0 áno, ako batoľa mal vzrušivú nervovú sústavu. neskôr mu diagnostikovali add plus niekoľko porúch učenia… všetky tie truby (sorry za výraz) ktoré píšu o prísnejšej výchove by som nechala deň s takým dieťaťom…

sara07
29. aug 2025

dieta sa testuje formou hry
pokial máš pocit že je to iné ano chod
u nás sa zbytočne straca čas, pretože ta môže nasmerovat , pomôct atd
napr, v čechách chodia pri ex. dysfazii už v 18 mesiacoch a aj to vedia diagnostikovat , u nas sa čaka kym sa dieta ukludni rozkeca atd zbytočne do 3-4 rokov a potom to aj vyzera
ked sa začne s dietatom skoro pracovat je uplne niekde inde pri nastupe do školy
ty sama predsa vidíš ako sa sprava napr na ihrisku kde su rovnaké deti
ja hovorievam je uplne jedno čo urobíš mudr ta zdrbe bud prečo si zbytočne prišla alebo kde si bola doteraz , to máš fakt za jedno
ja by som šla , zase čakacie doby su dlhe aj tak termin do mesiaca nebudeš mat

anonym_78818e
29. aug 2025

Ries seba nie dieta,uplne normalne 1,5rocne dieta,ktore objavuje svet.

x_mery_x
29. aug 2025

Normalka, nasa je rovnake torpedo. :D

euka210
29. aug 2025

@anonym_autor tak je tvrdohlavy a bude silnej povahy. Vekom sa to zlepsi.

janetinka27
30. aug 2025

@anonym_autor ahoj, nedavno bol v tv program o rodine, mali dve malicke deti a rodicom sa nieco nezdalo na ich spravani, riesili to s doktormi a tak absolvovali terapie, ktore im pomahali, do terapii boli zapojeni najma rodicia, aby vedeli ako s detmi komunikovat a co v nich rozvijat.jednemu dietatku to pomohlo viac. Pointou bolo, ze kedze zacali s detmi pracovat velmi skoro, pozitivne to ovplyvnilo ich vyvoj. Keby sa cakalo napr.do troch rokov,zbytocne by stratili cas a ich vyvoj by bol uplne iny.
Tym chcem povedat,ze ak mas nejake podozrenie,vzdy to ries s doktormi a hladaj kym nenajdes,kym neuvidis,ze nieco pomaha. Mozno pomoze len cas a dietatko je v uplnom poriadku. Na nazory inych sa vyprdni.

nyphadora
30. aug 2025

@anonym_autor maš veľmi vysoke naroky na 1,5 rocne dieta. Presnaň ho okrikovať, vstaň a choď za nim, ukaž mu čo chce vidieť. Je to uplne bežne 1,5 ročne dieťa, mam jefen kus doma, je to narocne obdobie, takemu malemu proste nevysvetliš.

Strana
z2