icon

Nebezpečné účinky Peritol tabliet

lauralale
31. júl 2026

Ahojte. Mám 3 ročnú dcerku ktorá ma problém z papanim. Vôbec mi nepapa mäso.. Žiadne.. Sem tam kusok šunky alebo parky. To je všetko. To isté mame aj z obedom. Varime, skušame no ona jest obed nechce. Sem tam sa stane že zje vývar z rezankami a to je všetko. Ranajky, obed, večera proste nič stale pije umele mlieko ( UK aptamil) dávame aj lacto free mlieko prevarane kedze nechce prestat z umelym. Obmedzili sme umele mlieko na dva krát denne, rano a večer.. Sem tam vstava aj v noci raz nad ranom. Už som zúfalá. Nejaké rady? Skušame teraz peritol tablety 4mg. Lenže mam aj strach keďže google a chatgpt píše že je to nebezpečné.. Nemám s tym skusenost. Dala som večer o 9 polovicu z polovice.. A z toho ešte polovicu vraj pomaha na spanok. No som vystresovana aby jej to neublížilo.

Strana
z2
lauralale
autor
Včera o 11:53
@mondolina

@lauralale
a prečo jej dávaš lieky?? ktoré jej ani nepredpísal jej pediater? má podľa teba podvýživu?
no nemá. keď jej chutia sladkosti( prečo ich dostane keď nechce jesť normálne jedlo?)

@mondolina nikde nieje napisane že lieky dávame.. Napisala som niekde tu vyššie že sme skusili včera druhy krat peritol. Na podporu chutí do jedla.. Pretože aj ked obmedzime sladke.. Obed nezje.. A UM jej nemôžem obmedziť keďže normálne kravske mlieko nemôže.. Davame aj bez laktozy prevarene ale to moc nechce. Pije mlieko dva krat denne.. Niekedy sa stane že vypije malo ale musi ho mat rano a večer. Pytala som sa na nazor ludi na peritol tablety či to pomáha a či nie. Nie na posudzovanie toho či moja dcera je podvyživena a či nie. Lebo nieje. Mna trapi že neje obedy a mäso.

mondolina
Včera o 12:47
@lauralale

@mondolina nikde nieje napisane že lieky dávame.. Napisala som niekde tu vyššie že sme skusili včera druhy krat peritol. Na podporu chutí do jedla.. Pretože aj ked obmedzime sladke.. Obed nezje.. A UM jej nemôžem obmedziť keďže normálne kravske mlieko nemôže.. Davame aj bez laktozy prevarene ale to moc nechce. Pije mlieko dva krat denne.. Niekedy sa stane že vypije malo ale musi ho mat rano a večer. Pytala som sa na nazor ludi na peritol tablety či to pomáha a či nie. Nie na posudzovanie toho či moja dcera je podvyživena a či nie. Lebo nieje. Mna trapi že neje obedy a mäso.

@lauralale
lieky nedávate, ale už si jej dva x dala🙈.
rob si čo chceš, dávaj jej tabletky, dojčenské mlieko a sladkosti.
mne je to jedno.

lauralale
autor
Včera o 12:53
@mondolina

@lauralale
lieky nedávate, ale už si jej dva x dala🙈.
rob si čo chceš, dávaj jej tabletky, dojčenské mlieko a sladkosti.
mne je to jedno.

@mondolina ano dala na skúšku.. Akože prepač ale ja som sa tu ludi opytala na radu alebo skúsenosť neziadala som si sudcu a drzost.

mondolina
Včera o 12:59
@lauralale

@mondolina ano dala na skúšku.. Akože prepač ale ja som sa tu ludi opytala na radu alebo skúsenosť neziadala som si sudcu a drzost.

@lauralale
aké rady? či niekto dával dieťaťu lieky bez predpisu pediatra?
chápem, že si nervózna z toho, že zje málo, ale sú aj také deti. tie tbl. jej bez dozoru pediatra nedávaj.

anonym_a82db2
Včera o 13:18

Milá autorka, moje dieťa má 3,5 roka a 13 kg a reálny problém s jedením, napriek konzultácii mi pediatrička Peritol nenasadila. Hmotnosť tvojej dcérky je nad 97. percentilom, je výrazne ťažšia ako deti v jej veku (google poradil). Skúste vymyslieť, ako dostať normálne jedlo do nej (už tu pár rád padlo), nie jej svojvoľne dávať lieky, čo sú na lekársky predpis.

mondolina
Včera o 13:21
@anonym_a82db2

Milá autorka, moje dieťa má 3,5 roka a 13 kg a reálny problém s jedením, napriek konzultácii mi pediatrička Peritol nenasadila. Hmotnosť tvojej dcérky je nad 97. percentilom, je výrazne ťažšia ako deti v jej veku (google poradil). Skúste vymyslieť, ako dostať normálne jedlo do nej (už tu pár rád padlo), nie jej svojvoľne dávať lieky, čo sú na lekársky predpis.

@anonym_a82db2
konečne niekto kto má reálnu skúsenosť 🙏

januska12323
Včera o 13:39
@lauralale
Odpoveď bola zmazaná

@lauralale nie je obézna ale asi poznáš málo detí keď sa ti zdá, že nie je vačšia ako ostatné.

anonym_a99c47
Včera o 14:39
@lauralale
Odpoveď bola zmazaná

@lauralale na foto je 3 ročné dieťa? prepáč, ale ruky má ako zápasník.

lauralale
autor
Včera o 17:50
@anonym_a99c47

@lauralale na foto je 3 ročné dieťa? prepáč, ale ruky má ako zápasník.

@anonym_a99c47 čo vam dava právo konkretne poukazovať na ruky mojej dcery?. Za prvé ja som sem sa prišla poradit.. Ci ma niekto skusenost z peritolom a tak tiež ako zmenit stravu! Za druhe ja tu neuražam nikoho deti. A za tretie moja dcerka mava 20 kg PLUS, MINUS.. TO ZNAMENA.. Niekedy 17 kg.. Niekedy 19.. A podobne.. Každé dieta je ine.. A vyzerá inak. Ak ma moja dcerka ruky ako zapasnik tak ako podla vas ma vyzerat troj ročne dieta?.. Ako sucha palica?.. Ano mna trapi že nepapa mäso a pripadne nejake obedy pretože moje dieta je hyperaktivne.. To mlieko ktore vypije cez den cca dve flasky.. Zo seba vybeha ako nič keďže cely den beha po vonku a nezastavi sa... Nabuduce ak nebudete mat čo poradit niekomu tak radšej nekomentuje len na to aby ste urazili niekoho dieťa.. Vam by sa to nepáčilo! . Vdaka.

mondolina
Včera o 18:21
@lauralale

@anonym_a99c47 čo vam dava právo konkretne poukazovať na ruky mojej dcery?. Za prvé ja som sem sa prišla poradit.. Ci ma niekto skusenost z peritolom a tak tiež ako zmenit stravu! Za druhe ja tu neuražam nikoho deti. A za tretie moja dcerka mava 20 kg PLUS, MINUS.. TO ZNAMENA.. Niekedy 17 kg.. Niekedy 19.. A podobne.. Každé dieta je ine.. A vyzerá inak. Ak ma moja dcerka ruky ako zapasnik tak ako podla vas ma vyzerat troj ročne dieta?.. Ako sucha palica?.. Ano mna trapi že nepapa mäso a pripadne nejake obedy pretože moje dieta je hyperaktivne.. To mlieko ktore vypije cez den cca dve flasky.. Zo seba vybeha ako nič keďže cely den beha po vonku a nezastavi sa... Nabuduce ak nebudete mat čo poradit niekomu tak radšej nekomentuje len na to aby ste urazili niekoho dieťa.. Vam by sa to nepáčilo! . Vdaka.

@lauralale
a keď jej začneš dávať Peritol tak začne jesť mäso? 🙈 bude chcieť viac mlieka a viac sladkostí. lebo tak sa hej to páči.

marianarem
Včera o 19:17
@anonym_05ec1b

@marianarem Môj syn keby mal 20kg v 6rokoch tak som (za mňa) rada.Má len 13,2kg.

@anonym_05ec1b Fiha tak to si neviem ani predstavit. Moj uz s tymi 20kg je taky tenky kostrnkaty, niekedy ho chytim za ruku a mam pocit, ze sa mi zlomi 🙂

zuzkaa1991
Včera o 19:48
@lauralale

@zuzkaa1991 snažím sa jej najak to jedlo dávať len s nou je problem.. Tiež váži cca 20 kg.. Kolíše to raz hore dole.. Jedlo papat nechce ale za sladke by nas zabila.

@lauralale ma.3r a 20kg ja som nukala.kazde 2 hod 3hod nieco....moja ma.8.5r a 21kg 🙈🙈🙈 neriesila by som ak ma dobre krvne výsledky......plus ako som pisala kazde 2hod nieco ponúknuť jest

zuzkaa1991
Včera o 19:57
@anonym_9ff81e

@zuzkaa1991 netuším, prečo takto obmedziťliecko. Dieťa potrebuje vápnik na zdravé kosti, svaly, zúbky. Poznám rodinku, kde cajikovali dieťa, ktoré potom nevládalo chodiť, tak málo oslabené svaly, zle krvné testy. Ja osobne si myslím, že dieťa si z toho jedla, ktoré zje máličko ešte nedokáže získať toľko živín pre zdravý rast.

@anonym_9ff81e ja nikde nepíšem omedzit bolo myslene ze postupne moja mala pila.do.2.5r UM potom ked sme presli na kravské postupne som obmedzovala v noci nevidim dovod naco sa ma dieta budit v noci na mlkeko.ked to uz vyzivovaciu hodnotu nema cez den pila kolko chcela

evkatk
Včera o 21:01

Aj UM sú rôzne. Napr. od Nutrilonu sú deti štíhle, od BEBY všetky deti, čo poznám boli tučné a také aj zostali i v puberte. Mlieko v 3 rokoch má byť iba účelové pri raňajkách a večer pred spánkom mnohé potrebujú. No nech to nie je UM. Nalievať dieťa mliekom pre bábätká počas dňa je nepochopiteľné a môže zanechať následky.

evkatk
Včera o 21:06

V noci dávať mlieko? To som nepočula. V noci som dávala iba do 3 mesiacov, kým večer nepili krupičku alebo rôzne tie kašičky (Milupa,...), ktorými som mlieko trochu zahustila. To im stačilo od cca 20.00 do 6.00. Veď prepchaté a v noci nalievané dieťa nemôže ani kľudne spať.

Strana
z2