icon

Nekontrolovateľné hýbanie rukami

denulienkad
11. máj 2017

Dobrý deň. Mám taky problém. Mam problem z mojou neterou.Stale musi neter niečo robiť z rukami.Nevydrží ani 10 sekund bez toho aby s nimi niečo nerobila. Rozpravala som sestre, ze nech ide s ňou na vyšetrenie. A ona stale tvrdí, že jej dieťa je zdrave.Mate aj vy s týmto skúsenosti . Ďakujem za odpovede

rusalkablack
11. máj 2017

ja som mala taku kolegynu, ked mala co robit, klud. Ked chvilu nebolo roboty, tak vyskocila, zacala klusat po firme, zametat podlahy, utierat prach, bezala do skladu, tam vsetkych znervoznila, lebo mali rozrobenu pracu a ona im to trhala z ruk,nakoniec nikto nevedel, co zabalili, a co nie...Znervoznila vsetkych vo firme. Hysterka ako vysita, predpokladam, ze aj neter bude nieco podobne.Mozno psychiater by pomohol...

sissy27
11. máj 2017

@denulienkad uhm čo ti ja viem, podľa mňa tetka, čo pchá nos všade, je oveľa väčší problém... Keď rodičia sú s tým ok, tak čo?
Inak ja tiež asi nikdy nemám ruky úplne nehybné a nepripadám si čudná a za celý život mi to nikto nevytkol... Ako tak pozerám teraz na moju skoro 14 ročnú dcéru - práve číta knihu a hrá sa popritom so záložkou, takže ďalšia, čo nemá ruky nehybné... Ale k psychiatrovi sa teda nechystáme 😝

denulienkad
autor
11. máj 2017

No ano.Ale neter je 5 rokov stará a uz na to upozornili v škôlke, že stale niečo musi s tymi rukami robiť. Ako beriem s niečim sa hrať.Ale ona stale nimi natriasa.To si myslim, ze nie je v poriadku.

montemotherone
12. máj 2017

@denulienkad je veľmi ťažké takto "diagnostikovať", ak nepoznáme pozadie. Deti v predškolskom veku potrebujú veľa pohybu a priestoru. Ak nemajú naplnené tieto potreby, môžu sa u nich rozvinúť rôzne neurózy. Ak je to dieťa ešte aj pohybovo nadané a nemá vytvorené podmienky na rozvoj, svoju prebytočnú aktivitu uvoľňuje inak. Môže byť agresívnejšie, začať si hrýzť nechty, vlasy, alebo aj to, čo spomínaš. Vnútorné napätie takto uvoľňujú aj deti so syndrómom hyperaktivity, ale aj deti, ktoré cítia nejaký psychický tlak vo svojom blízkom okolí. Napríklad ho môžeš vyvolávať aj ty, svojim pozorovaním a hodnotením 😉 Tiež mám sestru, ktorá na mojich deťoch stále čosi vidí. Snažíme sa s tým nejako žiť, a aj napriek tomu ju mám rada a brať ju takú aká je. Je to moja jediná sestra 🙂

bienennest
12. máj 2017

@denulienkad Ahoj, v dnesnej dobe sa deti velmi rychlo diagnostikuje ako hyperaktivne i ked mnohe z nich su len zdravo temperamentne. Ja mam doma tiez takych divochov 🙂, ktori su stale v pohybe avsak aj ja aj manzel sme temeprametny, takze co sa dalo cakat 🙂? .. okrem toho cim su starsi o to viac sa naucili byt kludnejsi. Vacsinou je jedinym viditelnym rozdielom medzi zivymi a hyperaktivnymi detmi, ze tie hyperaktivne sa nedokazu bez pomoci dostat do kludneho stavu a tiez sa vedome koncentrovat na nejaku cinnost. Avsak aj nedostatok pohybu moze podobne stavy u deti vyvolat. Takze prenechala by som to na rodicov a dietatko nezaskatulkovala.