Nerozprávanie 2,5-ročného dieťaťa
Prosim, napiste mi, ako to je s recou 2,5 rocneho dietata. Ja viem, ze vela deti v tomto veku uz cele vety rozprava, no my sme na tom velmi po zadu s recou. Len uplne zaklady, slabiky, zvuky zvierat. Ale vsimla som si, ze syncek niektore pismenka vobec nevie zopakovat. Napriklad, mozem 1000 krat povedat lalalala, vzdy to je len vavava. A to pritom naozaj mam pocit, ze sa to la snazi zopakovat. To iste mame s pi, darmo kazdy den poviem ideme pit pit pit, kuriatko robi pipipi, to vobec nezopakuje. Pocuje dobre. V sluchu to nie je. Mne pride, ze nevie dat jazyk na spracne mieato. Ale mam sttach.
Tak ho toľko nedriluj🙂moja tiež v tom veku rozprávala málo ešte som si hovorila ako moze ísť o pol roka do škôlky a z mesiaca na mesiac celé vety.Kvoli r a l sme chodili neskôr na logo sú veľmi ťažké
Ani môj 2,5rocny ešte nerozpráva
Nas syn povedal uplne prve slovo ked mal asi 22 mesiacov. Dovtedy bolo vsetko "Ba". Ako robi macka? Ba. a to sme pritom mali macku, ktora casto mnaukala, cize to denne pocul. Presne aj mne sa zdalo ze sa snazi povedat inu slabiku ale nevie, alebo nema odvahu. Casto mi pozeral na usta, akoby sa snazil pochopit ako sa tie hlasky tvoria.
L je jedno z najtazsich. Tam sa vobec netrap ze to nevie.
Zacni so slovami ktore zacinaju na pismena ktore sa tvoria perami (nie jazykom alebo hrdlom). Lebo pery moze tvoje dieta vidiet ked na neho rozpravas - B, P, M
Netrenuj slabiky a pismena ale cele slova. a ked on zopakuje len prvu slabiku, je to v poriadku. Na zaciatku je dolezita kvantita pred kvalitou.
Zameraj sa na 1-2 slova ktore ho chces naucit a tie opakuj niekolko dni. Napriklad bubliny. Zober bublifuk a niekolkokrat denne vyfukni bubliny aby si ziskala jeho pozornost a potom velmi artikulovane a vyrazne vyslov BUBLINY, zase vyfukni a zase zopakuj. Na treti krat len vyfukni a cakaj ci on zopakuje. Ked deti zacinaju s recou treba cakat veeelmi dlho. kludne aj 20 sekund.
Prisposom rec jeho verbalnej urovni. Vravis ze vsetko rozumie, takze porozumenim je niekde na urovni 2.5 rocneho a kludne na neho mozes rozpravat vo vetach a rozumie im, ale jeho verbalna uroven je na urovni 9 mesacneho a tak ty musis na neho rozpravat ako na 9 mesacne dieta. Namiesto: "Prosis is este trosku vody?" mu povedz: "Voda?" Jasne ze nemusi to byt stale na tej urovni 9 mesacneho , ale ked chces od neho odpoved, tak urcite pouzivaj co najjednoduchsiu rec.
Prve slova su casto jedlo, hracky, oblecenie, domace zvierata, protiklady (hore-dole, tma-svetlo). Nas syn mal prve slovo Kava.😀
Skus riekanky alebo jednoduche verse v knizke citat nieklo dni tie iste aby sa ich naucil a potom po par dnoch vynechaj posledne slovo vo versi a cakaj ci ho on doplni. Zase, treba cakat velmi dlho. Toto bolo najucinejsi sposob ako nasho syna rozospravat. Okamzite zacal doplnat slova.
Ked nieco povie, vysvetli mu co prave urobil. Povedz: “Ty si povedal auto. Ty rozpravas. Krasne rozpravas. Povedal si slovo”. Ono sa to moze zdat smiesne takto vysvetlovat, ale dieta pravdepodobne ani nevie co od neho chces ked ho nabadas k reci a tym ze mu to takto polopatisticky vyvetlis, mu urobis vo veciach jasno a on pochopi ze co prave urobil a ze ta aktivita ma aj svoje pomenovanie.
Čítaj mu rozprávky veľa robí to zázraky
Náš starší syn bol na tom v tom veku podobne, viac rozprávať začal až tesne pred tretími narodeninami. V tom veku sme začali chodiť na logopédiu - vybechával spoluhlásky, nahrádzal ich… Dosť mu pomohli rozcvičky na jazýček - cvičili sme rôzne polohy, oblízanie zúbkov, pier, špúlenie pusinky… Všetko velmi rýchlo nabiehalo. Teraz má 5 a ústa sa mu nezavrú. Ešte cvičíme l (podľa logopedička sa má začať cvičiť až v 4,5 roku) a čaká nás precvičovanie r, to ešte nevysloví (s cvičením r sa vraj začína až od 5., 5,5 roku). Inak slovnú zásobu a vyjadrovanie má super (chodíme do knižnice a veľa čítame) 🙂

Čože že ako robí bocian ? Pomoc
To neviem ani ja a to mám už 30 rokov haha . Trosku len na odľahčenie . Neboj . Všetko bude v poriadku ste na dobrej ceste !