Nervozita u detí
Milé maminy, chcela by som sa opýtať, zaroveň poradiť sa s vami. Moja dcérka (14mes.) sa pri nahnevaní alebo nervozite hneď silno rozplače a bije sa. Čo mám robiť, aby s tým prestala? A vôbec, prečo to robí?
@katharines ona je dosť veľká nerváčka, v poslednom čase sa aj hádže dozadu hlavou na zem.. mrzí ma to, pretože sa ju snažím viesť dobrou výchovou
@emmakriss sa rozprava uz? Mozno sa len hneva, ze jej nerozumiete ked nieco hovori.
@katharines Ešte nerozpráva, len pomenovať vie z rodiny (dada,mama, papa..), ale robí to najmä vtedy,keď jej niečo nedovolím-e,alebo zoberiem niečo, čo nesmie chytať, alebo ísť tam, kde nesmie.☹️
@emmakriss tak ked jej nieco nepovolis, skus najpr vec okomentovat z jej pohladu (napr. Vidim, ze ta to zaujima a chces si to vyskusat....), potom jej napr. Vec mozes ukazat a opisat co to je a na co sluzi a do tretice vysvetlit, preco to teraz nemoze. Skusaj viackrat, urcite to zaberie. Skus rozpravat rozvaznym, ale milym hlasom.
@katharines ďakujem ti za radu, som poprvýkrát mama a nemá mi kto poradiť, keďže maminu nemám 🙂 dufam, že to pomože
mne to robí moj 9 mesačný syn tieto isté veci akurát sa nebije ale zlostí sa a plače... my to tak robíme že dáme mu niečo iné do ruky napr. chrumky, a hnev ho prejde keď nie tak ho začnem štekliť no proste sa sním hrať. Nám pomáha toto 🙂
@emmakriss budem velmi rada, ak to pomoze. A tiez, ako spominala @henrietabokova moze pomoct aj odvratenie pozornosti na nieco ine napr. Dej alebo inu vec.
Si urcite ta najlepsia mamina aku mohlo tvoje dievcatko dostat. 😗
@henrietabokova Áno, väčšinou to pomôže, ale párkrát už ma "predbehla" a ako sa hodila o zem, udrela sa a opäť len plač a nervy, keď je s deťmi, nerobí to. Chýba jej detská spoločnosť, predsa, chce skúmať a spoznávať aj sama, len nie vždy vie, čo môže a čo nie 🙂
@katharines ďakujem veľmi pekne,snažím sa ísť na maximum, aj ked je to občas už na nervy🙈😅, také slová potešia a povzbudia🙏🍀
Moj syn robil to iste, mlatil sa aj hlavou o zem. Vzdy som sa len snazila zabranit tomu, aby sa zranil. Potom som ho objala, povedala mu, ze mu rozumiem, ze je nahnevany. Ale hlavne som si stala za svojim a vec, kvoli ktorej sa hadzal o zem aj tak nepovolila, aby vedel, ze tymto spravanim nic neziska. Deti proste zacinaju skusat, co mozu a ked povolis, tak bude vediet, ze revom ziska vsetko. Casom ho to preslo, aj ked samozrejme ocakavam, ze pride dalsie obdobie vzdoru 🙂 treba vydrzat 🙂
@najk Chcem sa opýtať, v akom veku to začalo a ako dlho trvalo? Mám podobný problém so synom, ale ešte nerozpráva, iba vie povedať - mama, mňam, ham. So zlosťou si udiera hlavu, keď mu niečo nepovolím, aby si neublížil, alebo aj vtedy, keď sa len chcem najesť a on si vyžaduje moju pozornosť, keď mu zakazujem zapínať rúru, pchať ruky do záchod. misy, ...má 15 m
@luna116 Ja si to presne nepamatam. Urcite to zacalo az po prvom roku, mozno v roku a pol. To neviem.. A teraz ma o 4 mesiace tri roky a uz to nerobi dlhu dobu. Jednu dobu to robil aj ked mu isli zuby a bolelo ho to. Vtedy si tiez buchal hlavu o zem a plakal, ale to mi prislo, ze ho proste ta hlava boli cela z tych zubov a nevie, co ma zo zufalstva s nou robit. Takze fakt neviem, kedy presli tieto zachvaty hnevu s buchanim hlavy o zem. Teraz ma tiez zachvaty hnevu a spusti strasny vzdorovity rev, ked mu nieco zakazem, ale hlavu si uz naozaj nebucha. Ten rev mi nevadi. Proste odidem do druhej miestnosti a pockam, kym sa ukludni, alebo niecim odputam pozornost :D Ale z toho sebaublizovania som tiez bola zufala..

Ak sa bije skus ju objat, ak sa len zlosti a neublizuje si, tak chvilu pockat. Hnev je zakladna emocia, ktoru je potrebne casom spravne ukocirovat.