icon

Neskorá diagnostika torticollis

matulkaplch
1. jan 2022

Ahojte maminy, mate niektora skusenost s neskorou (1,5rocne dieta) diagnostikou Torticollis?
Aka je prognoza?
Budem veelmi vdacna za infosky 🙏❤

deedol
1. jan 2022

nemam skusenost (maly mal torticollis, ale zisteny skoro), ale pozeram, ze si z BA - sla by som sa poradit do tetisu do luznej, tam su top odbornicky 🙂

lenkapap
2. jan 2022

@deedol tiez odporucam tetis, len aktualne maju skoro 2mesacne cakanie na vstupne vysetrenie :(

verizienka
4. jan 2022

@matulkaplch máte aj nejaké príznaky, niečo nie je v poriadku? Chodí už?

matulkaplch
autor
4. jan 2022

Ano chodi (zacal az v 17mes). Ma hlavicku do jednej strany naklonenu :/

verizienka
4. jan 2022

@matulkaplch a ma to tak od narodenia, ci sa to naklananie začalo neskôr?

matulkaplch
autor
4. jan 2022

Popravde som to od narodenia nevnimala - pediatricka ma tiez neupozornila na ni (i ked to je kapitola sama o sebe:/ ) .. Tak vyrazne to zacal mat asi tak mesiac dozadu

deedol
4. jan 2022

@matulkaplch moja pediatricka tiez nic nevidela, az ja som si to vsimla, ked krivo pasol koniky, tak som sa vypytala k rehab lekarke. skuste zavolat do toho tetisu. pripadne zatial aspon niekam sukromne, my sme boli spokojni v petrzalke v physio-medical.

verizienka
4. jan 2022

@matulkaplch ak ste boli u neurológa a isto je to torticollis, tak určite sa objednať ku fyzio, ukáže cviky ako to rozcvicit. Vascinou je problém pri torticollise, že spomaluje psm vývin u dieťaťa, ale tvoje už chodí, tak možno to nebude také strašné a pojde to vycvičiť. U nás si to pediatricka tiež nevšimla, az neurológ v siedmom mesiaci, tiež dosť neskoro. Ale moja to mala také atypické, otacala hlavku do oboch strán, nikto si nevsimol, že je daco zle, my tiež nie.

nelka0810
6. jan 2022

@verizienka a mozem sa prosim spytat ako stare mate teraz dietatko? Lebo u nasho sa to zacalo prejavovat v 5,5 mes., ked zacali ist zuby. A odvtedy stale ako idu zuby mu pada hlavka na stranu, potom ma hlavu krasne rovno nejake obdobie, hlavu otoci do oboch stran pekne. Teraz ma 14 mesiacov. Cvicime aj vojtovku ale zatial bez zmeny. Rada by som vedela ak ma niekto podobnu skusenost a starsie dietatko ze co nas asi caka do buducna a ci toto padanie hlavicky niekedy vobec prejde

squ1rrel
7. jan 2022

@nelka0810 vyhľadaj si benign paroxysmal torticollis of infancy, mohli by to byt ono. Ak sa ti to zdá to isté tak sa ma kľudne pýtaj, moja dcéra to má (mala).

nelka0810
7. jan 2022

@squ1rrel boli sme u inej neurologicky mimo nasho mesta a ta mi hovorila ze ide o paroxyzmalny torticollis ale ze nema o nom ani ona viac info, iba ze sa to prejavuje takto, ze raz ma rovno hlavku, potom na stranu a je to cosi ako migrena. Mozem ta poprosit viac info o tom? Lebo ja uz neviem kde hladat pomoc..

squ1rrel
8. jan 2022

@nelka0810 napisem ti spravu.

verizienka
8. jan 2022

@nelka0810 dcerka ma 2 roky. My sme to vycvicili vojtovkou nakoniec. S týmto čo máte vy som sa nestretla, fakt neviem. Napadla ma osteodynamika, jedna pani na východe to robí. Citala som o nej tu na koňovi.

slaavka111
12. dec 2022

@verizienka môžem sa opýtať od kedy a ako dlho ste cvičili?

verizienka
12. dec 2022

@slaavka111 od 7 mesiacov tak cca 3 mesiace. V roku už sme prestali s vojtovkou.

lienka.7
12. dec 2022

@matulkaplch prepac, nic v zlom teraz, ale to kde si rodila, ze ta na to neupozornili uz v porodnici???
Tiez sme mali totticolis, uz v porodnici za mnou bola fyzio a ukazovala co a ako. Pediatricka uz mala papiere s touto diagnózou. A potom, co je slepá paneboze? Pytaj si listok ma rehab.ked nie tetis, tak potom tisim aj Kramare maju... ries to cim skor. Hlavku zlezanu nema? Lebo to je častým sprievodnym javom.

nwnw
Autor odpoveď zmazal
slaavka111
16. dec 2022

@verizienka a tiež ste mali na krku taku hrcu na tom stále?

verizienka
24. dec 2022

@slaavka111 nie, my sme žiadnu hrču nemali.