Neskoré vypadávanie mliečnych zubov a málo miesta na trvalé.

dejka77
27. jan 2020

Ahojte,

dcera ma skoro 9 r. a len nedavno jej vypadli horne jednotky. Okrem tych ma uz trvale dolne jednotky a jednu dvojku. Konkretne ta dolna dvojka jej rastie za zubami, lebo nema dost miesta. Ked sme boli naposledy u zubarky, vtedy este mala mliecne jednotky a posielala nas na rtg. Ale o par tyzdnov som si vsimla, ze sa jej trochu kyvu tak som to neriesila. Podla mna sa neda ist podla nejakej tabulky a niektorym detom jednoducho vypadavaju zuby neskor. Vcera sme boli na preventivke a zubarku zastupoval iny zubar. Ten nas tiez posiela na rtg a hned uz riesil strojcek a ze by jej vytrhol zuby kvoli miestu. Mne sa to zda dost drasticke. Viem, ze ma malo miesta, ale zatial ma len jeden zub, ktory sa nevmesti na miesto. Uz jej vytiahli jednu stolicku kvoli zapalu a nechcem jej sposobit este vacsiu traumu ak by jej mali tahat dalsie zuby.
Zaujimalo by ma ci tu je niekto kto uz riesil nieco taketo a ako to dopadlo. Ja by som este pockala ako sa to vyvinie a potom zhodnotila ci treba ten strojcek alebo nie.

mimi21mimi
27. jan 2020

@dejka77 U nas to bolo podobne. Dolna 1ka prva isla von v 8 rokoch. Za hornou 1kou sa uz vytlacila trvala... pockala som. Tiez odporucili najskor strojcek, pockala som a zuby sa vyrovnavaju. Teraz ma 9 a pol roka a vonku 6 zubov, styri dolu, dva hore.

adamadent
27. jan 2020

A boli ste na tom rtg? Terapia a možnosti sa budú odvíjať od toho ci sú trvalé zuby vôbec založené...kedze sa prerezavaju neskôr.

fem
27. jan 2020

nam sa tzv. zralocie zuby pekne vyrovnali, bez strojceka, ano boli krive, tie dolne. Neboli vytrhnute, vypadli\vytiahli sme sami. Lekar to kontroloval. Som vela studovala o tom v zahranici, mozna pricina je aj vapnik. Treba takymto detom posilnit vapnik, s neskorsim vypadnutim zubov.Mozes zvolit nieco co je v dm. A jemnejsia a dobre vstrebatelna forma je calcium coralium maju na iherb. A samozrejme aj vstrave, ale radsej nemliecny zdroj posilnit. Drzim palce, aby ste vyriesili, tiez sme si prezili strach. Nakoniec to dobre dopadlo

supucka
27. jan 2020

Moja dcéra má taký istý problém... V lete bude mať 10 rokov a ešte stále má mliečne zuby.... My sme na röntgen šli automaticky, pred tým ako nás zubár vyšetril..... Keď nám výpadku všetky mliečne zuby, bude sa riešiť strojček... Takže zatial to nechávame na prírodu aj keď tie zúbky, hlavne dolné máme teda poriadne krivé

dejka77
autor
27. jan 2020

@mimi21mimi Aj ona tak mala asi 1 alebo 2 zuby, ze trvale boli este za mliecnymi. Ale tie mliecne sa uz kyvali. Len ona ma tu dolnu dvojku za 1 a 3 a nema miesto aby sa posunula.
@adamadent Neboli sme, lebo treba ist do ineho mesta a zdalo sa mi to ako zbytocna panika. V tej dobe mala dolne jednotky trvale a fakt kratko po kontrole sa jej zacali kyvat horne jednotky a dolna dvojka. Keby nemala ziadne trvale tak to riesim. V podstate teraz mi nejde o rast novych zubov, ale o ten strojcek. Nemienim jej dat kvoli tomu trhat zuby.
@fem Ona je slabsi jedak takze podla mna jej chyba nieco v strave a preto to ma oneskorene. Ale moze to byt aj genetika. Manzelovi zubarka vytiahla nejake zuby, lebo podla nej uz mali davno vypadnut.
@supucka Ale mojej uz nejake vypadli takze toto ma nejak netrapi. Verim, ze pojdu dalsie. Len ten strojcek sa mi nepaci, zvlast ak nema miesto zatial len 1 zub.

supucka
27. jan 2020

@dejka77 veď aj mojej vypadli.... Len zopár má ešte mliečnych

fem
27. jan 2020

@dejka77 ano moze byt aj genetika,lebo sama som bola problemyhoci v inej oblasti kvoli vapniku, nevedela som o tom, asi vtedy, ked sa prejavili hormonalne vykyvy , tak sa to prejavilo velmi. Preto u nho to posilnujem, su teraz aj velmi jemne formy toho vapnika dnes je to na vysokej urovni, da sa doplnat hoci nie kazdy den, napr. je aj raw calcium akoby na zaklade stravy to som mu striedala s tym calcium coralium asi obden [tiez z iherb], a da sa aj vynechat nejaky den, dat jedno calcium vynechat den, dat to ine. Vsetko dobra vstrebatelnost, by malo byt.

oli18
27. jan 2020

@fem baby, vápnik sa zvykne usádzať

dejka77
autor
27. jan 2020

@supucka Pochopila som to tak, ze ma len mliecne. Ved zuby vypadavaju cca do 12r. Este ma cas.

quaxi
27. jan 2020

@dejka77 my mame toto iste. Obom detom zuby rastli velmi neskoro, az v 1,5roku prvy zub, a mliecne zacali vypadavat az ked boli druhaci na ZS. Synovi sa potom pomenili pomerne rychlo, ale tiez mu museli dva trhat lebo trvaly narastol tak mimo, ze sa mliecnemu zubu vobec nerozpustil koren a uz nebola sanca ze sa to spravi same. Dcera uz bude mat 9 rokov a ma trvale len horne dve jednotky (obidve jej narastli v druhom rade a az potom vypadli mliecne) a este jej vysla prva spodna jednotka - tiez uz je vyrastena za mliecnym zubom a ten sa vobec nekyve. Zubarka nam dala viac nez pol roka cas ci sa nerozkyve, ale nic, zub uz velmi vyrastol a hrozi ze sa nebude uz vobec dat narovnat, robili jej aj RTG a na zaklade toho rozhodli ze mliecna jednotka musi von. Ked sa mliecny zub vcas odstrani, tak sa trvaly moze posunut na svoje miesto, ale cim dlhsie je vyrasteny na zlom mieste, tym tazsia naprava, preto je lepsie to vytrhnut. Akurat buduci tyzden nas caka to trhanie, uz sme to absolovali so synom takze sa nebojim, nie je to nic hrozne.