Neustále upchatý nos u 10-ročného syna

arieska
8. dec 2022

Ahojte dievčatá. Idem sa ku vám poradiť.

Syn (10 r.) má neustále upchatý nos. Má nastavenú liečbu alergológom, ale to upchanie je pernamentné - v lete aj v zime (teraz to tak sledujem možno aj tretí mesiac že sa na to sťažuje). Vždy mu to uvoľní Muconasal (ten mu však nechcem dovoliť stále aby nedostal návyk). Skúšali sme aj nosovú sprchu. Tiež pomohlo na chvíľu ale opäť sa dostavil pocit upchatia.

Keď bol škôlkar tak sme riešili, že nepočul dobre na jedno uško. Vždy po čase mu puklo a bolo to ok. Pripisovali sme to tomu, že začal plávať a že mu možno v ušku ostala voda. Ale išli sme aj na ORL a tam nám lekár povedal, že to vidí na zväčšenú nosnú mandľu. Vtedy keď sme tam boli tak počul dobre a ani sa to už viac krát neopakovalo.

Preto ma napadlo, či toto upchatie nosa nemá súvis s tou nosnou mandľou.

Nemáte takúto skúsenosť?
S kým to riešiť? S pediatričkou, alergológom, ORL?

Ďakujem

chillibubble
8. dec 2022

ako casto dostava ten muconasal?
ja by som to riesila s orl. nech pozrie mandlu, pripadne ci nema polypy...

arieska
autor
8. dec 2022

tak každý druhý deň, ale je to už dlhšie obdobie :( Objednám ho na ORL. Ďakujem
@chillibubble

kp7333
8. dec 2022

@arieska Pokial je alergik, mal by pouzivat nosne spreje pre alergikov (napr. Livostin). Klasicke spreje na odpuchnutie sa mozu pouzivat max tyzden. Treba tiez vysetrit, ci nema mechanicku prekazku - napr. zvacsenu nosnu mandlu alebo polypy.

ajsha123
8. dec 2022

Určite treba riešiť nosnú mandlu - vylúčiť, ze ju treba vybrať, alebo potvrdiť,ze áno... Nosná mandla toto dokáže robiť, nám spôsobila hluchotu... Dcera ju mala tak veľkú, ze medzi nosom a uchom zaplnila priestor a tvoril sa tam glej...

siska25
8. dec 2022

@arieska syn ti v noci aj chrape? Vraj to je jeden zo znakov, ze ma zvacsanu mandlu. Moja dcera ju mala az tak zvacsanu, ze v noci mi prestavala dychat, mala take tie par sekundove zastavy, potom sa nadychla ustami. A bolo to tou mandlou, rakze moze to mat sj tvoj syn, treba to orl navstivit. My sme jej dali mandle zoperovat, ked mala 5 rokov, ako ju zoperovali, mala hned prvu noc, ktoru mi celu prespala a nebudila sa. Atb berie teraz uz len vynimocne. Dovtedy pravidelne.

ajsha123
8. dec 2022

Treba ist k pediatrovi, aby dal výmenný lístok na ORL.

arieska
autor
8. dec 2022

@siska25 nie, nechrápe

chillibubble
8. dec 2022

@arieska tak to je uz dost. ci uz aj nie je zavisly na tom muconasale a neopucha mu sliznica, lebo potrebuje "davku". urcite na orl chodte.

fiafia
8. dec 2022

@arieska moja dcéra mala zväčšenu mandlu a mala stále upchatý nos, huhnavy hlas. Jednoznačne treba riešiť ORL hlavne ak problémy už v minulosti boli. Môže to začať zasahovať uška a to už bude väčší problém.

matabb73
8. dec 2022

@arieska treba ísť na ORL a zistiť príčinu. Moja dcéra je tiež alergička a celoročne má sople a zle sa jej dýcha nosom. Teraz má na alergiu do nosa Avamis, na zvlhčenie sliznice Vicidrin a je to lepšie.

katkine_terapie
8. dec 2022

Autorka: Na co je alergicky?

arieska
autor
8. dec 2022

@katkine_terapie pele, trávy takže skôr tie letné

katkine_terapie
8. dec 2022

@arieska tak skus zvazit ci nejde o skrizenu alergiu. To znamena, ze ak mu vadia urcite travy, mozu mu vadit aj obilniny a podobne. Posielam tabulku, kde si mozes pozriet skrizene alergie. https://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/tabul...