icon

Nežiadúce účinky bisfosfonátov u detičiek

19. nov 2025

Ahojte zienky. Dcera 14 ma osteoporozu (povod neznamy, genetika sa vylucila), po viacerych zlomeninach je na bifosfonatovej liecbe (infuzne podanie 2x rocne).
Kto mate skusenosti s touto liecbou u deti - ako ju zvladaju vase?
Prvu davku mala pred rokom, namiesto planovanych 3 dni bola v nemocnici 3 tyzdne, lebo postupne stratilaschopnost stat a chodit po vlastnych. Nevedela zohnut nohy v kolenach (fyzicky to slo, ale bolelo ju to). Isty cas sa pohybovala na invalidnom voziku, po takmer 3 tyzdnoch sa chodza postupne obnovila.
Pristup lekarov bol taky, ze si vymysla (bez mojho vedomia k nej poslali psychologicku, ktorej dcera povedala, ze aspon nemusi chodit do skoly a ta to hned zobrala ako smerodajne... Moje nervy, co cakali, ze pubertacka bude plakat, ze zmeskala pisomku z matiky?!). Aby ste rozumeli, presli sme si vselicim za poslednych niekolko rokov, z prvej hospitalizacie sa spamatavala psychicky velmi dlhoa s pribudajucimi diagnozami postupne nadobudala presvedcenie, ze s nou nieco nie je v poriadku, ze je "pokazena"... Trvalo mi roky a desiatky rozhovorov vysvetlit jej, ze to nie je pravda, ze je v poriadku taka, aka je. A naucit ju vidiet pozitiva aj v tazkych situaciach. Preto tej psychologicke odpovedala takto...
Druhu davku dostala polovicnu, nemala ziadne problemy, max miniteplotu. Minuly tyzden dostala tretiu davku v utorok, v stredu ju prepustili a od piatku nastupili bolesti a cez vikend

postupne stratila schopnost stat a chodit.

autor
19. nov 2025

Pokracujem: v pondelok ju kvoli tomu akutne hospitalizovali, odbery ma v poriadku, hladina vapnika v norme, KO, ionogram... Neurolog ju videl, vsetko ok. Psychologa som im vyslovene povedala, ze nesuhlasim, nestojim o rychlodiagnostiku od neho, vykonanu po 10 min rozhovoru s dietatom.
Viem, ze si to dcera nevymysla, zmeskala kvoli tomu cez vikend udalost, na ktoru sa tesila mesiace a zmeska asi este dalsiu... Neustoji ani v sprche, 14-r. dievca by nebolo dobrovolne zavisle na pomoci matky prisprchovani... Vidim, ze naozaj nevie chodit...
Pristup lekarov je taky, zemam dojem, ze nam neveria...

ketrint
19. nov 2025
@anonym_autor

Pokracujem: v pondelok ju kvoli tomu akutne hospitalizovali, odbery ma v poriadku, hladina vapnika v norme, KO, ionogram... Neurolog ju videl, vsetko ok. Psychologa som im vyslovene povedala, ze nesuhlasim, nestojim o rychlodiagnostiku od neho, vykonanu po 10 min rozhovoru s dietatom.
Viem, ze si to dcera nevymysla, zmeskala kvoli tomu cez vikend udalost, na ktoru sa tesila mesiace a zmeska asi este dalsiu... Neustoji ani v sprche, 14-r. dievca by nebolo dobrovolne zavisle na pomoci matky prisprchovani... Vidim, ze naozaj nevie chodit...
Pristup lekarov je taky, zemam dojem, ze nam neveria...

@anonym_autor žiaľ neviem poradiť, ale posielam veľa síl, držte sa! ✊🏻✊🏻💕

lenka_da
19. nov 2025

anonym_d2de44
19. nov 2025

K psychologovi ju urcite zober, ved si vyber teda ineho ktoremu veris. Nemusi si vymyslat, ale psychicky ok asi tiez nebude podla toho co pises. A ktovie ako to moze ovplyvnovat jej celkovy zdravotny stav.

autor
19. nov 2025
@ketrint

@anonym_autor žiaľ neviem poradiť, ale posielam veľa síl, držte sa! ✊🏻✊🏻💕

@ketrint dakujem. Snad sa najdu rodicia, co maju skusenosti s touto liecbou u deti 🙏 ...my pozname este jednu rodinku, ale tam je ina diagnoza, vek a celkovo situacia okolo liecby.