Norovírus, salmonela, podozrenie na celiakiu

michaela9999
13. júl 2014

Ahojte maminy. Chcem sa spytat, ake mate skusenost s tymito virusami, bakteriami, chorobou u svojich deticiek.
Ake priznaky mali vase deticky, aku dietu mali a ako dlho ju drzali?
Akym sposobom vam diagnostikovali celiakiu? Ako dlho trvalo vysetrenie a vysledky? Je mozne aj uzdravenie u takychto malych deti.
Toto vsetko trapi mojho maleho synceka.
Dakujem za odpovede. Pekny den.

dankake
13. júl 2014

..na prednaske pre celiatikov samotni lekari konstatovali, ze vedia toto ochorenie potvrdit z krvnych testov len u 10-20 % pacientov. Teda 80-90 % pacientov toto ochorenie ma, ale nepotvrdia ho, lebo testy su negativne. Co k tomu dodat....Ak je podozrenie, je vhodne dodrziavat dietu. Niekomu pomoze aj to. Ako dlho, mozno aj o par rokov...A co urcite pomoze su probiotika Daflorn. Maju vela druhov, ale ak je tam aj salmonela, tak Laktera +...ta brani mnozeniu napr. aj salmonely. Niekto to tu spominal, v Bulharsku zapaly criev skoro nemaju

cawes
13. júl 2014

@michaela9999 ahoj robili nam krvne testy, negativns, daju aa urobit dna testy ale kedze otec ma celiakiu tak sa to neoplati. Isli sne na gastroskopiu vsetko ok nepotvrdilo sa to. Celiakia sa vyliecit neda dozivotna dieta sa musi dodrzovat. Priznaky objemna silne zapachajuca stolica, nafuknute brusko a moze ju sprevDzat ekzem na tele

zrka
13. júl 2014

@michaela9999 ahoj, ja som bola s mojim malym 3rockom pred nedavnom na gastre, lebo stale ho bolievalo brusko atd..Ja sama mam celiakiu od malicka. Malemu len zobrali krv na protilatky a tiez na genetiku. V podstate vysledky boli dobre, dietu dodrziavat nemusi. Ale kontrolne testy by sa mali robit kazde 2 - 3 roky kedze ja ako matka celiakiu mam. A myslim si, ze ak by vysledky vysli pozitivne, tak by mu nasadili bezlepkovu dietu, ktoru by dodrziaval. Volakedy to tak bolo, ze z celiakie dieta bud vyrastie - alebo ju ma celozivotne. Preto po case dodrziavania bezlepkovej diety sa na pol roka preslo na normalnu stravu a robilo sa vysetrenie sondou do tenkeho creva, ktora potvrdi celiakiu alebo vyvrati. A pri potvrdeni ze sa naozaj jedna o celiakiu moze osoba dostavat prispevok na dietu. aspon si mysllim ze to takto nejako funguje.

blondieblondie
16. júl 2014

Presne teraz sme riešili tieto vírusy, chlapec 10r. mal za dva mesiace 3-krát črevnú virózu, dcérka je očkovaná proti rotavírusom (2,5r.), a zrejme to má svoj zmysel, lebo mala virózu v tom istom čase iba 1-krát. Liečili sme sa pepsicolou zriedenou s vodou po lyžičkách - zabralo. Diéta 2 - 3 dni, suché zemiaky, varená mrkva, kuracina na vode, slané tyčinky.. S chlapcom som išla na krvné testy - okrem iného mu urobila doktorka na celiakiu - volala som tak za 2 - 3 dni, mala hneď výsledky - všetko OK. Takže to boli len vírusy - príznaky vracanie, hnačka, dokonca aj teplotu mal, ja to isté, ale dcérka napr.iba hnačku. Salmonelózu sme nemali - ale vraj je v stolici krv, podľa toho sa to pozná. Celiakiu u nás nikto nemá, ale tých vírusov je teraz extrémne veľa, som rada, že malá je očkovaná, chlapec tiež prosil, že chce zaočkovať, ale to sa dá len do pol roka🙂)