Nosná mandľa a zápaly dutín

bjanka00
5. okt 2022

Ahojte. Moj syn 5 rocny, sa viac nez rok trapi s dutinami, 5x atb, uniflox pamycon nepocitam. Bol aj mesiac dva zo skolky doma. Aj kortikoidy, panaviral sprej atd. Ale, ma problem so sliznicnou imunitou, nulova je. Endoskopiou zistene, ze mandla je mala, ale zvazuju orl, ci to neni lozisko zapalov. Odvcera nasadene atb, je velmi zahlieneny.
Je na bezmliecnej diete, strava pestra, zvhlcovac, inhalator, bioptron lampa, solux, vsetko mozne nemozne som skusala.
Mate skusenost u deti pri probleme imunity, ze vyber mandle pomohol co sa tyka chorobnosti? Opakujem, mandla je mala, ale na orl sme ako na klaviri, sami nevedia co by pomohlo, tak chcu vybrat nosnu mandlu.
Vdaka za nazory.

marianarem
5. okt 2022

@bjanka00 Skusali ste aj tie nosne probiotika? My sme so sestrou tiez mavali dutiny, sestre aj vyberali mandlu, boli sme na preplachoch, no mama hovori, ze nam zabral az pobyt pri mori.

zimrich
5. okt 2022

@bjanka00 teraz v septembri sme boli vyberať nosnú mandlu...bola malá, ale z vyterov boli potvrdené streptokoky...predchádzajúci rok v škôlke bol šialený...vkuse ATB...a z mandle dostával vkuse zápal stredného ucha...neviem aké to bude teraz, no verím, veľmi chcem veriť, že lepšie
...imunita u nás bola dobrá.

bjanka00
autor
6. okt 2022

@marianarem ano. Boli sme pri mori 10 dni , nejak neviem :( asi malo alebo co. Berie panaviral. Rinogerminu som do neho este nedostala, to uzivam teda ja.

bjanka00
autor
6. okt 2022

@zimrich praveze vytery u nas su negativne. Stale stale. Resp, vytery vam robi pediater alebo orl? Lebo nam pediater, ale do nosa nedava palicku, iba z hrdla.
Crp je stale do 5, ale to moze byt sposobene aj tym ze nema protilatky tym padom crp je ok.

marianarem
6. okt 2022

@bjanka00 A po tych atb mu to vzdy ustupi? Je to veru na narvy. Mojmu otcovi na chronicky zapal dutin zabrala operacia nosovej prepazky, ale to neviem ci u takehoto maleho uz moze byt problem s tym a asi vam to na orl kontrolovali.

marianarem
6. okt 2022

@bjanka00 Este ma napadlo ci ste boli u zubara kvoli pripadnym hnisavym loziskam v zuboch. Tie niekedy necitit a robia hrozne problemy.

bjanka00
autor
6. okt 2022

@marianarem ano chodime pravidelne na prehliadku. Akurat mal jeden kaz opraveny. Ale nic ine tam zubar nevidel. Resp snimok mu nerobil :(
Mam dve deti, skolak a skolkar, obaja nulova sliznicna imunita. Mozem sa aj poskladat, a proste furt schyta toto.
Robia konvicku obaja bez problemov ako vecerna hygiena nosa, zvhlcujem, asi sa prestahovat k moru. Tam sme sli chori a za dva dni bol fit 🙂

marianarem
6. okt 2022

@bjanka00 Aha no ja ked som mala dlhodobejsie problemy ze sa mi niekde robil chronicky zapal tak vzdy ma poslali aj na RTG zubov. Lozisko niekedy inak nevidno. Skusila by som este to aby sa ozaj vylucilo co najviac moznych pricin. Otec mal kedysi z takeho loziska chronicky kasel.

lydiasabolova
6. okt 2022

skúste ešte zistiť, či nemá reflux

Kedy myslieť na reflux ?
Stačí ak máte aspoň 1 z doleuvedených príznakov :

chronický kašeľ,pokašliavanie
opakujúce sa laryngitídy,
zle reagujúcu astmu na liečnu
opakované zápyly ucha, dutín
nadmerné zahlienenie, ktoré trvá dlhšie
časté bolesti hrdla
pocit podráždenej sliznice v hrdle
chrápanie
nočný kašeľ
recividujúce afty
kyslosť v dutine ústnej
pocit pálenia alebo bolesti v strede hrudníka
pálenie žáhy
chrapot
zvýšená kazivosť zubov
zápach z dutiny ústnej napriek dentálnej hygiene
grganie
ťažkosti s prehĺtaním

lydiasabolova
6. okt 2022

@marianarem ahoj, zaujíma ma tá spojitosť so zubami.. môj manžel, keď ochorie, tak si cíti jeden konkrétny zub, dokonca sa mu zdá, že aj hnis.. počas choroby mu aj tak nepríjemne páchne z úst.. len neviem posúdiť, čo z dvojice choroba-zub je príčina a ktoré následok.. (on mi inak neverí,že jedno s druhým súvisí, preto to neviem posúdiť) mimotoho má chronický problém s dutinami.. v lete je ok, ale akonáhle sa ochladí, už nastupujú problémy.. sople husté žltkasté a zapaľujú sa mu priedušky.. on stále tvrdí, že je chorý z chladu, ale mne sa to nejak nevidí

marianarem
6. okt 2022

@lydiasabolova No nech si radsej ide dat pozriet tie zuby. Bakterie z hnisaveho loziska sa mozu roznasat po okoli a sposobovat problemy. Mne to spominal otec, ze sa mu to stalo, ked bol este mlady. Ze sa nevedelo prist na to, preco stale kasle a nakoniec to bolo lozisko pod zubom. A hovorim, mna pri chronickych zapaloch vzdy odoslali na RTG zubov.

lydiasabolova
6. okt 2022

@marianarem a je možné, že by si to zubár nevšimol alebo urobil rtg zle? lebo manžel mal rtg robený asi rok dozadu počas preventívky a zubár nič nespomínal.. ten konkrétny zub mu opravil, ale problémy zostali, podľa mňa sa dokonca zhoršili

marianarem
6. okt 2022

@lydiasabolova Tak teoreticky si to mohol nevsimnut, ja teda ked aj lozisko mam a zubar mi ho na snimke ukaze, tak ho nevidim 🙂 Ked zub neni v poriadku a vidno to, tak treba s nim zase ist. U mna sa kazde lozisko zial skoncilo trhanim zuba.

lydiasabolova
6. okt 2022

@marianarem tak manžel si ho dával len opravovať (už to bolo druhý raz), lebo dať trhať nechce 😀 a ako som vyššie písala, on mi neverí, že by mu mohol zub spôsobovať chorobnosť, tak mi zostáva len čakať na ďalšiu návštevu zubára či si tam niečo nevšimne.. ale díky aj tak za info 🙂

zimrich
6. okt 2022

@bjanka00 výter robil ORL a robil to z hrdla...náš pediater povedal, že on sa k nosnej mandli dostať nevie a taktiež ju nevie skontrolovať, či je v norme. veľkosti.

scorpionflower1
30. dec 2023

@bjanka00 Ahoj, co vam pomohlo? My sme presne tento pripad. Nosna mandla je len trochu zvacsena, dcera nechrape, nema nosovu rec, ale stale dookola je chora a casto aj ATB potrebuje. Dcere pediatricka robila aj zakladne testy na alergie a ci nema znizenu celkovu imunitu, robila jej aj krvny obraz, proste vsetko ma ok. Berie Mometasone a Aerius, ale teraz bola zas chora a zas potrebovala ATB, lebo mala brutalny kasel. Momentalne je na tom tak, ze sople nema ziadne, ale rano, ked vstane trochu zakasle, potom zas az rano trosku odkasle. Ale viem, ze ked pojde zas do skolky, tak do par dni je okamzite chora. My uz sme doma z toho zufali.

scorpionflower1
30. dec 2023

@bjanka00 chcem ešte dodať, že uz sme skusali asi vsetko, nosove probiotika, preplach nosa je samozrejmost, vitaminy všetkych druhov, proste nič nezaberá.

bjanka00
autor
31. dec 2023

@scorpionflower1 ahoj. Ano mandla je vybrata, bola v strasnom stave, jemu aj pichali usi mal dlhodobu tekutinu.
Co vidim pozitivne je ze crp vyskoci niekedy, alebo vyjdu aj vytery inac. Dovtedy stale falosne vysledky boli ked ta mandla to vsetko zakryvala. Tak mi to bolo vysvetlene primarom.
Avsak mohli mu dat ventilacne trubicky do usi nakolko mal 2 x zapal stredneho ucha a opat zle tympano krivky.
Cize ideme to riesit teraz v januari s dr lebo nie som spokojna.
Bolo dobre par mesiacov a opat bol na atb dost silnych.
Tiez som zufala, pomaha nam more, skusili sme liecenie v kupeloch.
Imunolog urobi uplne ine testy ako pediater podla mna.
Zaklad je crevo, tam je imunita proste.

bjanka00
autor
31. dec 2023

@scorpionflower1 prave pozeram ze to som pisala k druhemu synovi.
To je mladsi, aj on ma vybratu mandlu a u neho to malo zmysel. Plus ma bezmliecnu dietu a antirefluxnu kedze po atb sa mu zistil silny reflux.
Cize tak to vyzera ze toto bolo prepojene aj s refluxom. A vidim na nom ked porusime opatrenia a stravu, je zahlieneny do 2 dni.

scorpionflower1
7. jan 2024

@bjanka00 Prosim ta a ako sa mu ten reflux prejavoval? ja uz som aj na toto myslela, ci ta moja nema. Ona ked bola menšia, často sa jej stalo, že sa po jedle povracala alebo ju naplo na zvracanie, ale my sme to pripisovali tomu, ze dobre neprežúva. Teraz sa jej to už nestáva, ale keď ráno vstane pri jedle, zakašle. Ja to pripisujem zatečeným hlienom z noci. A dalsia vec je, ze na lavom lici ma uz treti rok (zakazdym sa to zhorsi v zime) take vyrazky, ktore nesvrbia, ale vyzeraju ako reakcia na nejaku potravinu alebo co. Teraz cez Vianoce, ked jedla jedno cez druhe (babka uradovala), tak jej to zas vyskocilo. Ale kedze nam nevysiel ziaden parameter z krvi, ze by mohla byt alergicka, tak nas pediatricka na alergo nechce poslat (urcite nema celiakiu ani alergiu na kazein alebo laktozu, na to viem, ze jej pedina robila testy).
Jej momentalne nie je nic, ale zajtra skolka, takze do konca tyzdna je zas doma. Ja trpim refluxom, ale ja to poriadne citim, mam kyslo v ustach a pod., ja neviem, ci aj deti to tak citia ako dospeli. Dcera vôbec mlieko nepije, iba kazdy druhy-treti den zje jeden ovčí jogurt a trochu syra.

bjanka00
autor
6. feb 2024

@scorpionflower1 reflux ma viacero prejavov, cez kasel, zdrhavanie hlasu, zachripnutie, cikutka, bolest hrdla, palenie a horucava na hrudi, a prehltacanie hlienov v noci vkuseee, upchaty nos dutiny. No proste kopec.
To je kopec potravin ktore sposobuju reflux, kecup paradajky horcica, kysnute sladke vyprazane jedlo kakako cokolada atd…

Tam je zaklad setriaca antirefluxna dieta a pokyny, vyvysena poloha a nejest nepit 3 h pred spankom.