Novinka podľa našej sestričky - na 13 ročné dieťa si nemôžem vziať OČR
Maminky, už ste sa stretli s informáciou, že na pomali 13 ročné dieťa si nemôžete vziať OČRku?
Dôvod?
Podľa našej zdr. sestričky ,, pretože už je veľké,, a keď nemá horúčku, netreba aby s ním bol niekto doma.
Mne bolo vysvetlene takto. Vysoké horúčky cca 39, horúčky s vracaním a hnačkou napr. Vtedy OČR. Ja som bola s 12 na OCR pri zápale pľúc napr.
Ľahšie stavy už by dieťa malo zvládnuť.
Každá si pozná dieťa. Vie či hrozia komplikácie napr. ak je niekto astmatik.
Teda závisí od celkového stavu a či sa vie postarať o seba. Napr. ak má vážnu zlomeninu nohy, je po operácii a pod. tak samozrejme je nutná prítomnosť rodiča
@masinka presne, mne to tiež pediatrička vysvetľovala, že ona si nezoberie na zodpovednosť neplnoleté decko, ktoré jej môže odpadnúť cestou domov a niečo sa mu stať. Tak lekár si nezoberie na zodpovednosť cudzie decko a rodič ho má v pohode nechať samé doma, ak naozaj vidí, že potrebuje starostlivosť? Je to na zvážení pediatra, rodiča, každý má inú situáciu. Nie je namieste sa tu vyrehotávať a zosmiešňovať teenagerov a rodičov, že pomaly potrebujú riť utrieť.
@kukaluci presne o tom bola reportaz na markize aj par dni dozadu clanok na pluske. pogoogli. je na rozhodnuti lekara, ci ocr na take dieta vystavi alebo nie. ale chodia im na to upozornenia a kontroly, tak to lekari robit nechcu, aby na seba zbytocne neupozornovali.
@diusqa761 len neviem, kto má dnes prácu, že cez obed zbehne domov a pod.
Práca kedysi a dnes sa vobec nedá porovnávať. Kedysi sa dalo na nocnej aj pospat. Dnes stíha človek ledva wc. Dnes v drvivej väčšine firiem treba makať celú pracovnú dobu. A ešte aj navyše.
No, veľmi som odbočila od témy🙂
@janage - ano, toto je presne retorika pediatrov, ze pri takychto stavoch. Ale kde ten pediater vie hned po prvom dni, ze sa uvedeny stav nezhorsi. Socialna poistovna sa vyjadrila, ze OCR nie je podmienena teplotou alebo obdobnymi informaciami, ako Ti poskytol tvoj lekar. Ako som uz spominala, staci priama linia, nemocenske poistenie a choroba v tomto pripade dietata. Toto udava metodika. A fialovy papier na PN.
pardon na OCR
Do 10 rokov vratane mas narok na OCR pri zatvoreni skolskeho zariadenia, ako su chripkove prazdniny, zltacka, kovid a pod. Nad 10 rokov uz nemozes ist v pomto pripade z dietatom na OCR (tak to vychadza, ze dieta je na 2. srupni)
Pokial je dieta chore, stale mozes ist s nim na OCR aj ked bude mat 17 rokov. Aj ked bude mat 29 rokov.
Sestricku poslat do teplych krajin, nech si dostuduje ako funguje OCR.
S dietatom.do 18 rokov musim ist k lekarovi, lebo nie je plnolete, ale kludne moze ostat chore samo doma....
@maris5 je to na rozhodnuti a posudeni lekara, ako som pisala, bola o tom aj reportaz v TV. urcite to nie je tak, ze automaticky pediater ocr vypise, lebo matka chce. SP ma problem uznavat to a pediatri su kontrolovani, ci ocr na tak stare dieta bola opodstatnena
Milé maminky ďakujem vám všetkým za užitočné rady💗🤗.
Som rada že je tu veľa ľudí, ktorý sa podelia o svoje skúsenosti
Nakoniec som Silvika zvolila zlatú cestu, pol dňa dovolenky😁
u nás v práci si kolegovia bežne berú OČR aj na rodičov, určite nie je nárok na OČR obmedzený vekom. Potrebu OČR posudzuje lekár, nie sestrička.
Sestricke preplo z kovidika ked trepe taku blbost zrejme zije v rezime pandemickej ocr ked su ZDRAVE deti doma kvoli prerusenej vyucbe…. Na chore dieta ci rodica si mozes vziat ocr stale si zanho zodpovedna ty ked sa nieco stane potom nech sestricka mudruje

brata otocila doktorka ze nema 16, tak ho bez doprovodu rodica nevysetri, ale 11 rocne chore dieta kludne moze ostat same doma, no to je logika....