icon

Novinka podľa našej sestričky - na 13 ročné dieťa si nemôžem vziať OČR

kukaluci
26. okt 2021

Maminky, už ste sa stretli s informáciou, že na pomali 13 ročné dieťa si nemôžete vziať OČRku?
Dôvod?
Podľa našej zdr. sestričky ,, pretože už je veľké,, a keď nemá horúčku, netreba aby s ním bol niekto doma.

Strana
z3
masinka
26. okt 2021

brata otocila doktorka ze nema 16, tak ho bez doprovodu rodica nevysetri, ale 11 rocne chore dieta kludne moze ostat same doma, no to je logika....

janage
26. okt 2021

Mne bolo vysvetlene takto. Vysoké horúčky cca 39, horúčky s vracaním a hnačkou napr. Vtedy OČR. Ja som bola s 12 na OCR pri zápale pľúc napr.
Ľahšie stavy už by dieťa malo zvládnuť.
Každá si pozná dieťa. Vie či hrozia komplikácie napr. ak je niekto astmatik.
Teda závisí od celkového stavu a či sa vie postarať o seba. Napr. ak má vážnu zlomeninu nohy, je po operácii a pod. tak samozrejme je nutná prítomnosť rodiča

0silvia0
26. okt 2021

@masinka presne, mne to tiež pediatrička vysvetľovala, že ona si nezoberie na zodpovednosť neplnoleté decko, ktoré jej môže odpadnúť cestou domov a niečo sa mu stať. Tak lekár si nezoberie na zodpovednosť cudzie decko a rodič ho má v pohode nechať samé doma, ak naozaj vidí, že potrebuje starostlivosť? Je to na zvážení pediatra, rodiča, každý má inú situáciu. Nie je namieste sa tu vyrehotávať a zosmiešňovať teenagerov a rodičov, že pomaly potrebujú riť utrieť.

janka1011
26. okt 2021

@kukaluci zrejme nie je až tak strašne chorá, aby musela pri nej mama sedieť celý deň. Veď nemá 3 roky. Keby to jej stav vyžadoval, isto dr tú očr vypíše.

luccija
26. okt 2021

@kukaluci a väčšinou sestričky bývajú najmúdrejšie, lebo rozdávajú PN a OCR, tak sú dolezite

ajka0207
26. okt 2021

@nika1971 ospravedlnujem sa, som to doplietla, samozrejme som myslela nemocenske. Tak či tak je to viazané na zdravotný stav.

matkahelka
26. okt 2021

@kukaluci presne o tom bola reportaz na markize aj par dni dozadu clanok na pluske. pogoogli. je na rozhodnuti lekara, ci ocr na take dieta vystavi alebo nie. ale chodia im na to upozornenia a kontroly, tak to lekari robit nechcu, aby na seba zbytocne neupozornovali.

lienka.7
26. okt 2021

@kukaluci minule to bolo v TV, ze pokial to zdravotny stav dietata vyzaduje, ma ti dat lekar OCR aj na starsie dieta.

zana147
26. okt 2021

@0silvia0 presne toto sa stalo aj môjmu synovi skončili sme so soplíkom na úrazovke zašívať hlavu čo doma odpadol nesadli mu atb ,bol bez teploty tak nechcela dať doktorka očr našťastie som bola doma

0silvia0
26. okt 2021

@zana147 a si predstav, ze by si doma nebola...

januarova
26. okt 2021

@diusqa761 len neviem, kto má dnes prácu, že cez obed zbehne domov a pod.
Práca kedysi a dnes sa vobec nedá porovnávať. Kedysi sa dalo na nocnej aj pospat. Dnes stíha človek ledva wc. Dnes v drvivej väčšine firiem treba makať celú pracovnú dobu. A ešte aj navyše.
No, veľmi som odbočila od témy🙂

pecatica
26. okt 2021

@janage - ano, toto je presne retorika pediatrov, ze pri takychto stavoch. Ale kde ten pediater vie hned po prvom dni, ze sa uvedeny stav nezhorsi. Socialna poistovna sa vyjadrila, ze OCR nie je podmienena teplotou alebo obdobnymi informaciami, ako Ti poskytol tvoj lekar. Ako som uz spominala, staci priama linia, nemocenske poistenie a choroba v tomto pripade dietata. Toto udava metodika. A fialovy papier na PN.

pecatica
26. okt 2021

pardon na OCR

maris5
26. okt 2021

Do 10 rokov vratane mas narok na OCR pri zatvoreni skolskeho zariadenia, ako su chripkove prazdniny, zltacka, kovid a pod. Nad 10 rokov uz nemozes ist v pomto pripade z dietatom na OCR (tak to vychadza, ze dieta je na 2. srupni)
Pokial je dieta chore, stale mozes ist s nim na OCR aj ked bude mat 17 rokov. Aj ked bude mat 29 rokov.
Sestricku poslat do teplych krajin, nech si dostuduje ako funguje OCR.
S dietatom.do 18 rokov musim ist k lekarovi, lebo nie je plnolete, ale kludne moze ostat chore samo doma....

matkahelka
26. okt 2021

@maris5 je to na rozhodnuti a posudeni lekara, ako som pisala, bola o tom aj reportaz v TV. urcite to nie je tak, ze automaticky pediater ocr vypise, lebo matka chce. SP ma problem uznavat to a pediatri su kontrolovani, ci ocr na tak stare dieta bola opodstatnena

kukaluci
autor
26. okt 2021

Milé maminky ďakujem vám všetkým za užitočné rady💗🤗.
Som rada že je tu veľa ľudí, ktorý sa podelia o svoje skúsenosti

0silvia0
26. okt 2021

@kukaluci a ako si to vyriesila? Nechas dceru samu doma? Ci si vezmes dovolenku?

kukaluci
autor
26. okt 2021

Nakoniec som Silvika zvolila zlatú cestu, pol dňa dovolenky😁

att123
Odpoveď bola odstránená
evabb35
27. okt 2021

@kukaluci Veď áno, lenže keď tu chceme tak dodržovať zákony, tak podľa Zákonníka práce účelom dovolenky je zotavenie zamestnanca.

husky25
27. okt 2021

@ajka0207 ja som napríklad odpadla ako 30 ročná pri črevnej viróze , takže áno môže aj 30 ročný odpadnúť

lenka_da
27. okt 2021

u nás v práci si kolegovia bežne berú OČR aj na rodičov, určite nie je nárok na OČR obmedzený vekom. Potrebu OČR posudzuje lekár, nie sestrička.

nttnnt
30. okt 2021

Sestricke preplo z kovidika ked trepe taku blbost zrejme zije v rezime pandemickej ocr ked su ZDRAVE deti doma kvoli prerusenej vyucbe…. Na chore dieta ci rodica si mozes vziat ocr stale si zanho zodpovedna ty ked sa nieco stane potom nech sestricka mudruje

Strana
z3