icon

Novorodenec po operácii

carduelis
13. máj 2025

Ahojte, moju dceru museli dnes, treti den po narodeni, operovat kvoli nepriechodnym crievkam. Bude dlhsie (3-4 tyzdne) na neonatologii, s obmedzenim casom kedy mozeme za nou chodit. Obavam sa, aky to bude mat dopad na jej psychicky a neurologicky vyvoj. Moze to sposobit vznik mentalneho postihnutia? Presiel si tym niekto? Velmi potrebujem pocut nejake pozitivne pribehy 😞

kvietok173
13. máj 2025

Prečo by to malo mať zlý dopad psycho a neuro…. Veď bude po operácii zotavovať sa a tak malé bábätka spociatku dost spinkajú

doris11
13. máj 2025

@carduelis neboj sa, nemyslím si že to bude mat nejaký dopad, bude aj tak väčšinu času spinkať.. bude to dobre, držím palce 🙂

stellarstar
13. máj 2025

@carduelis toto ťa prosím ako napadlo? Nebude mať na to žiaden vplyv ukludni sa

lilli110
13. máj 2025

@carduelis ahoj to ma mrzí. My sme mali niečo podobné, doktori zvažovali tiež neoriechodnost crievok, maly dostal kontraatnu látku, ktorá mu mala presne traviacim trakto a prešla, čiže nepriechodnost vylúčili, no cievka nepracovali ako mali. Keď mal 8 dni, operovali ho, bol predpoklad na VVCH. Nič nenašli. Neskôr sa mu stav zlepšil. Teraz ma rok a paradoxne zje všetko čo nezje jeho 😅 skoro 14kg valibuk. Začína chodiť, zatiaľ vyzerá všetko v poriadku. Tým, že po operácii bruska a keďže mal aj predtým nevoľnosti, stále zvracanie nebolo možné ho polohovat na brusko. Na neonatologii sme boli skoro mesiac, čiže neudržal hlavku, chodili sme k fyzio, cvičili chvíľu Vojtovku, rýchlo to dobehol. Stvornozkovanie a šikmý sed trosku neskor...okolo 10.mes, fyzio nás aj upozornila, že sval na brušku je narušený rezom z operácie, že mu to môže trvať dlhšie, ešte je aj ťažký ale zvládol to zatiaľ všetko. Držím vám palce, aby malička bola v poriadku. Je to teraz ťažké, čím si prechádzate, ale za mňa je dôležité, že lekári zistili co malej ké a vedia to riešiť ❤🙏 ináč mne sa podarilo vtedy dohodnúť, aby ma hospitalizovali, síce na samostatnej izbe, malý bol na neonatologii, ale mohla som za ním chodiť takmer kedykoľvek aj mimo navstevnych hodín. Ak máš možnosť, skus možno toto aspoň na pár dní.

nikaeli
13. máj 2025

Nie, krátkodobé odlúčenie od rodičov nespôsobuje mentálne postihnutie.
Prajem dcérke skoré uzdravenie a vám veľa síl. Zvládnete to a čoskoro budete spolu 💕

kacena4
13. máj 2025

a co by ako malo spôsobit to mentalne postihnutie? ved to je postihnutie mozgu, ak bola bez kyslika pri operacii bala by som sa ale nie preto ze bude v nemocnici. ved predcasne narodene deti su tam aj 3 mesiace a teda nie su zrovna z toho mentalne postihnute, nestresuj rozmyslaj hlavou

alickapusinka
13. máj 2025

nie ved ked sa narodila mentalne v poriadku. ONA je ešte malinke bábätko tak nemalo by to byť žiadne mentalne postihnutie.To nemá postihnutý mozog a le čreva su chore.Neboj nebude jej nič z mentalnej stranky.

janetinka27
13. máj 2025

@carduelis ahoj, nase babo islo domov, ked malo 17 dni, chodila som za nim po praci na cca 3 hodiny denne a aj cez vikendy. Cely cas som si ho mojkala, snad je vsetko ok

barka1
13. máj 2025

@carduelis vieš kolko "mentálnych postihnuti" museli mat predchadzajuce generacie, kedy pritomnost rodiča v nemocnici bola velkou vynimkou? Nedonosene deti bezne trávili v nemocnici niekolko mesiacov, matky ich videli možno raz za tyzden...jeden taky opustil svoju ženu, ked ich deti mali 8m a 2,5r,tak možno ano, nejake "postihnutie" mal, ale inak je to uspesny lekar.
Takže klud a hlavne nech to dobre dopadne.

barbora854
13. máj 2025

Moja dcéra predčasne narodená 500 g bola operované kvôli prasknutým črevam 5 dni po narodení.dostala 3x sepsu žila s vývodom rok a pól .psychomotoricky vývoj šiel celkom normálne .neviem kde si nabrala že môže to mať vplyv na psychiku .na trávenie to bude mať vplyv určite ale s tým budeš pracovať

dory11
14. máj 2025

@carduelis ja len tak ty niesu návšteva ale zákony zástupca a z dieťaťom môžeš byť nemôžu ty brániť ani tá niejak obmedziť .
Skúsiť žiadať či nemajú možnosť ta ubytovať na iné oddelenie a za malou môžeš hodiť koľko chces a na ako dlho chces

2ivana5
14. máj 2025

@carduelis ahoj my sme si prešli presne týmto istým pred necelými dvomi rokmi, operácia crievok… kľudne sa ozvi do správy ale na ukľudnenie, mame zdravé a šťastne dieťa 🙂

miskamisiq
14. máj 2025

Maminka, bola som synom po narodení 4 mesiace v nemocnici, absolvoval 2 operácie, stále dáke hadičky. Nemohol byť na brušku. Čiže iné detičky v jeho veku už držali hlavičku a my sme len v 4 mesiacoch začínali. Nasla som si súkromnú fyzio, kde mi malého skontrolovala a sama bola prekvapená aký je silák 🙂 začal neskôr držať hlávku oproti iným deťom a do 13 mesiacov dobehol všetko. Plazil, stvornozkoval, sadol si sám a začal chodiť 🙂

princezna_bosorka
16. máj 2025

@carduelis mentalne postihnutie to nesposobi, ale ak mas moznost byt s nou dlhsie ako par hod denne (kvoli svojim casovym limitom), vyuzi to (nemocnica ti nesmie branit sediet na stolicke pri nej aj ked spi a uz vobec nie odkazom na to, ze nemaju miesto / stolicku). Mne ak by nieco take tvrdili, tak by som sa im povyhrazala mediami, ze by si to rozmyslelu.

kikuska_wedge
16. máj 2025

Moja malinka bola opustena bio maminou po porode. V nemocnici bola mesiac sama. Po mesiaci sla do profirodiny a po dalsich dvoch ku nam. Je to uplne zdrave dietatko. Akurat mala horsie obdobia separacnej uzkosti. Ale to maju aj deticky, ktore sa mamy od narodenia nepohli ani na krok.