Novorodenecká žltačka - dojčenie/prikrmovanie

mamka176
4. dec 2021

Ahojte Maminy. Mám čerstvo doma 4 dňové babetko so slabou zltackou. Pri prepúšťaní z nemocnice mi vraveli že jej musím dávať často prso resp prikladať aby dosť cikala a kakala a aby jej ta žltačka prešla. V nemocnici nám to išlo dobre aj som prikladala aj dokrmovala striekačkou. Dnes sme však došli domov a mala cely deň spi, jesť či z pŕs alebo zo striekačky chce minimálne. Dnes mala len 1 ocikanu plienku zatiaľ. Je problém ju čo i len zobudiť aby začala sat. Nejaké rady niekoho kto si takým niečom v prvých dňoch prešiel ako babetko povzbudiť aby viac pilo? Kedy je to Ok a kedy sa báť? Uvítam akúkoľvek pomoc. Ďakujem

riamia91
4. dec 2021

Nasilu budit hlavne cez deb, nic ine nepomoze, skusit zacat vyzliekat, prebalovat, okupat alebo cokolvek. Musi papat minimalne kazde 3h cez den, najlepsie by bolo samozrejme na poziadanie, ale teda to by ste sa asi nedockai. Jedna pocikana plienka je malo, babatka na zaciatku minu aj 10, lebo aj nakakaju v takmer kazdej. Ked prejde zltacka, babo uz nebude take spave a nezabudnite slnit, nemusi to byt priame slnencne slnko, staci aj denne svetlo na okne. Hlavicku neslnit ak sa da.

selu11
4. dec 2021

Ahoj, my doma máme štvortýždňové bábo a ešte stále má žltačku. Doktorka povedala, že nie je tak veľmi žltá ako na prvej poradni. Keď sme boli v pôrodnici jednu noc bola aj pod lampou, každé dve hodiny som ju chodila len kojiť. Zobudiť ju na kojenie bolo nemožné, ak sa prisala, sestrička radila hladkať za uškom, po líčku alebo aj štekliť. Sem tam to pomohlo a začala troška papať, inokedy nepomohlo vôbec nič. Deň pred prepustením mala ešte veľmi vysoké hodnoty bilirubínu, do rána pekne klesli. Pokiaľ chodíš na poradne a vidí ju aj lekár, nebála by som sa toho. Niekdy to trvá naozaj veľmi dlho kým to bábätká prejde. Dávaj ju čo najviac na denné svetlo.

lusyc
4. dec 2021

Bábätko budiť každé tri hodiny, ak sa nezobudí samé. Ak nechce sať, lebo spí, asi nevládze, treba dokrmiť tou striekačkou a mlieko si odsavat, tiež často a pravidelne, aby sa tvorilo v dostatočnom množstve. Ked bude bábätko jesť, zosilnie, bude vládať byť bdele, sať aj odžltne. Musí piť.

krisbar
4. dec 2021

Toto mi nepride normalne ked tak dlho spi. Kontaktuj pediatra alebo pohotovostnu linku.

hailey1
4. dec 2021

@mamka176 nerozumiem, ako mozu prepustit dieta, ktore este ma zltacku natolko silnu, ze je problem ho prebudit. Urcite kazde tri hodiny musi jest. Z vlastnej skusenosti neodporucam kojit - odporucam UM (aj ked ma tu ukamenuju)- nam sa kvoli materskemu mlieku drzala zltacka. Plus pri UM mas presne odmerane kolko ti vypije. Ak je velmi spave dieta, treba aj vazit plienku a porovnavat kolko spapalo. V pripade, ze vydaj je vyssi ako prijem, treba ist do nemocnice.

krisbar
5. dec 2021

@hailey1 suhlas. A konat rychlo.

evica8370
5. dec 2021

@mamka176 z vlastnej skúsenosti (všetky 3 deti si tým prešli) budiť a kojiť. Síce neviem aké mala hodnoty keď vás prepustili ale nás prepúšťali ked mali 250 bilirubin s klesajúcou tendenciou. A odporúčanie slniť a kojiť. Posledná dcérka v porodnici asi až na tretí deň začala cikať do plienky, dovtedy len 2x smolka, na 4-ty deň už pekne pocikane plienky a aj pokakané od mliečka. Teraz má 6 dní a cika a kaká jedna radosť 🙂 a prespí celý deň, buď sa zobudí sama alebo budím ja ale tak cca každé 3 hodky papá. Vypije cicku a spinká ďalej. Takže moja rada len budiť a prikladať na cicku nech papá 🙂 držím palce