icon

Obezita u 9 ročnej

lexilaracroft
18. mar 2018

Dlho som sa tu neukazala ale naozaj ma zaujma vas nazor.

Moja dobra kamaratka sa na mna urazila a stale nechapen preco.

Prisla za mnou s prosbou o pomoc. Jej dcerka ma 9rokov a uz nadvahu. Neciti sa dobre a z kazdeho jedla je jej na zvracanie. Boli aj u lekara a pricinou je obezita a nedostatok pohybu. Kamaratka vedela ze ja s tym zapasim cely zivot nakolko to mame v genoch. Poziadala ma ci by mohla ist ku mne cvivit lebo doma sa hambi. Nemala som s tym problem. Bola u mna zatial dva krat. Dokonca som jej zbalila nejake zdrave veci oriesky susene ovocie pseno a tak. poradila som jej ako to kombinovat tak aby jej to aj chutilo lebo som ju nechcela odradit. zdrava strava nemusi byt bez chuti. Ta kamaratka mi sama vravela ze nevie co jej dat. Jedine co vie ze nemoze cukor a sol. Sama s nadvahou problem nikdy nemala v jej rodine su vsetci chudy a nikto o zdravom stravovani a cviceni nikdy neuvazoval. No zo strany jej muza malej otca su baculaty a tak zdedila tie tazsie geny. jej sestra zje vsetko a nepribere ani gram a to ju tiez demotivuje. nemusi po kedle zvracat ani sa bat jedla. povedala som jej ze ma jest kazde dve hodiny take a také porcie.

Jej matka sa na mna oborila ze som jej to nemusela davat ze oni si kupia sami. Hoci za dar podakovala povedala ze sa teraz citi hlupo a tak som sa jej ospravedlnila ze som to nemyslela v zlom. Hoci sme problem vyzehlili stale neviem co ju tak urazilo.
Mozno to vzala ako kritiku jej stravovania alebo si myslela ze ju mam za chudobnu ze si to nemozu dovolit. Naozaj neviem.

Mozno ked sa ludia stazuju nechcu v podstate pomoc alebo radu ale iba chlacholenie a utechu ako mi to naznacila moja sestra.

no podla mna je obezita u deti vazny problem a musi sa riesit vcas. a mala ani nevedela co je to joga alebo strecing. pozorovala jej strika ako cvici kliky a to je cele. ja som jej vysvetlila ze chlapi cvicia inak ako zeny. treningovy plan som jej usila na mieru a je spokojna bude chodit kazdy vikend. cvicit jeden dva krat do tyzdna je stale lepsie ako sedet pred kompom s kolou a cipsami. je mi tej malej luto a neviem ci to dokaze ked je demotivovana.

lexilaracroft
autor
18. mar 2018

@xxxxxnnnnn dakujem mna vsak zaujma preco sa ta kamaratka urazila

pribinak
18. mar 2018

Mne to pride, ze to príliš riesis. Ved ti len povedala, ze si sami kúpia. Preco si myslis, ze sa urazila? Neviem, ja z toho taky pocit vobec nemam

stanulienkat
18. mar 2018

Ved to sa musis spytat jej a nie na MK

kale13
18. mar 2018

pravdepodobne jej to prislo blbe/trapne, ze mas s nou aj finacne vydavky, nie len cas.. nabuduce jej rozpis co jest ako snack a kolko toho.. mozes jej ukazat u teba co ako vyzera, nech to laho najde v obchode a tiez ake porcie, ale neposielat ju s tym domov

0silvia0
18. mar 2018

@lexilaracroft už to, že sa jej dcére venuješ a pomáhaš je dosť veľký kus pomoci, to zabalenie jedla už jej matka považovala asi až príliš veľa pomoci a je jej to hlúpe od teba ešte aj jedlo prijímať. Určite si to nemyslela zle, ale niekedy veci vypália inak ako človek zamýšľa.
Nabudúce jej jedlo nepribaľuj a vec je vyriešená...

deti95060810
18. mar 2018

kašli na kámošku, keď sa urazila, nech je urazená...aj keď podľa mňa nemala sa prečo uraziť.... s obezitou je to ťažšie, poznám to, jedno moje dieťa má nábeh na nadváhu....

lexilaracroft
autor
18. mar 2018

Mate pravdu vsetky prilis to prezivam. Asi som to chcela mat viac pod kontrolou lebo zbytocne sa budeme namahat s cvicenim ak nezmeni stravu ved to poznate

pribinak
18. mar 2018

@lexilaracroft ja som citala taku peknu vetu od jedneho pražského doktora, chudnutie sa v prvom rade zacina v hlave, az potom v chladničke a fitku.
Cize ty mozes s nou cvicit a pisat im co jesť a co nie, ale najskor oni musia zmenit svoj postoj
Inak velmi pekne od teba ;)) nejaky tréner by bral za to tazke prachy

tncka
18. mar 2018

@lexilaracroft malej by v pohode stacilo viac pohybu a zaradit ovocie a zeleninu do jedalnicka,obmedzit velky prijem kalorii na veveru,nejake plavanie,korcule,teraz ide jar,krasne sa da byt vonku,nepit sladene napoje a obmedzit sladkosti. Nemusi to zas brat tak vazne ze pseno,quinoa,bataty a tak 🙂 Je to dieta,aky strecing a brusaky 😉 sup na bycikel,za mesiac bude viditelny vysledok 🙂

lexilaracroft
autor
18. mar 2018

@tncka holt ja ju mozem naucit len to co robím ja. Prijem kalorii som jej neurcovala len vzisila podiel vitaminov. Ja som jej hovorila nech si vygugli kolko kalorii ma take decko prijat. Holt doba je taka cim viac televizorov doma mas si in. Oni maju v kazdej miestnosti dobre ze nie na zachode. My nemame ani jeden a sme spokojny.