icon

Od akého veku nechať choré dieťa samé doma?

9. feb 2025

Od kedy ste nechali dieťa same doma? Viem, že to veľmi záleží od zdrav.stavu, jasne, ze s vysokou teplotou, hnačkami a zvracačkami by som ho doma nenechala. Ale od kedy ste nechali choré dieťa same napr.len s teplotou 37,3, alebo s kašľom, soplom? Ďakujem

e1i
9. feb 2025

Mala som 11r a dr zvozila mamu ze ma nechala doma samu a hned jej vypisovala ocr

viestta
9. feb 2025

Toto nie je o veku ale o tom v akom stave je dieta a ako by zvladlo byt doma same. Ty si svoje dieta poznas, ty vies ci by to zvladlo a ako

angelinja
9. feb 2025

@e1i my deti z rokov 90tych sme uz davno byvali same doma v 11 roku- to som si sama davala doma paralen ked ma hlava bolela a atb podla rozvrhu. ale ano doba sa meni

januska12323
9. feb 2025

Ty si poznáš dieťa. Niektoré aj v 8 rokoch iné pomaly ani na strednej nemôžeš nechať samé.

andrea_ff
9. feb 2025

Sem sa pripnem. Rada si prečítam, ako to riešili s deťmi...

3petka
9. feb 2025

Ja som bývala sama doma už v 7 rokoch a musela sa vypravit na poobednu školu. Ale veru chorú má nik nenechaval samu, choroba sa môže náhle zvrtnúť.

agnes28
9. feb 2025

Tak napíšem ako to máme my, snáď ma nikto nenahlasi🙈 mám 3 deti, u tej najstaršej to bolo jednoduché, lebo som bola s mladšou doma, alebo babka povarovala... ale roky bežia a okolnosti sa menia. Prostredna už občas ostala v 9 rokoch sama, keď to bolo nevyhnutné a keď jej nebolo veľmi zle, ako píše autorka. No a najmladšia už bola aj v 7. rokoch sama, nie však celý deň, len pár hodín . Ale viem, že ju môžem nechať samu, nič nevymysla a hlavne sa nebojí sama. A má už predplatenu kartu, vie mi napísať alebo zavolať, ak by sa niečo dialo. Plus pracujem neďaleko bydliska, cez obed zájdem za ňou, omeriam teplotu, dám najesť

pe_mi
9. feb 2025

Ahoj,záleží od dieťaťa
Syn býval od 10 rokov sám, aj všetky prázdniny je celé dni sám.čaka ,kým prídem z práce

aspinka
9. feb 2025

Aj keby ste ma ukamenovovali napisem svoj nazor. Zalezi od toho ako si dieta poznate! Syna by som niekedy nenechala sameho ani teraz ma 14r (srandujem samozrejme), ale pre vysvetlenie akonahle vytiahnem paty z domu ide si "varit" aj ked chladnicka praska vo svíkoch! A to nechcite vidiet ako najdem kuchynu samozrejme on stastny lebo v jeho ponímaní ju upratal. Ale k veci ja som dcéry nechávala samé od 8r fakt je doba lahsia v tom, že sme v neustálom spojení mobilom a nie som daleko keby sa cokolvek dialo. Nechavam dceru samu aj ked je chorá, ale keď sa lieci zo soplou a podobne, ale tá je samostatná jednotka odjakživa. Syn, keď je chorý potrebuje opatrovatelku cisty chlap, ale aj jeho som nechávala tak od 10r. Naozaj teraz poslednu dobu zazivam, ze NAROKY sa kladu na vsetkych okrem deti a aj ked su po inych nepodstatnych veciach ako napriklad technologia popredu v sebaobsluhe, samostatnosti, pouzivat vlastny rozum su aj vdaka nam rodicom veeeelmi pozadu. (prepacte, ze pisem bez interpunkcnych)

zuzanazimna
9. feb 2025

Syna som nechala v 11 rokoch....cez obed chodim pozriet,dam obed,lieky....

laurikagab
9. feb 2025

Tak ja som nechala syna doma, 12 r., ale už mal 4.den choroby, cize mu už bolo ok a pracovala som 5 minút od domu -rýchlym krokom keby niečo.Cez obed som chodila ta nim.Teraz boli obe deti choré, 13 a 10 a bol s nimi muž.Ja som stresak, nenechala by som 11 r.doma choré..teplota môže rýchlo stúpať kedykoľvek.Ja mojho 13 rocneho nechám keď viem, že sa už doliečuje, on blúznil pri teplotách

zuzanazimna
9. feb 2025

@laurikagab a doktor vam dava normalne ocr aj pri takych vacsich detoch?mne povedali do 11 rokov....uz mi nechcu davat...ze je velky 🤦

laurikagab
9. feb 2025

@zuzanazimna muž je živnostník, momentálne nepracuje tak je doma..ale keď mal syn 12 r., tak sestrička zisťovala na socialnej a že sa dáva len do 11 roka, ale viedla som tu diskusiu o tom a zevraj sa to berie ako ošetrenie na člena rodiny, tak by mali dať OCR..že ani sestricky nemajú dostatočne info o tom, lebo to platilo v čase covid keď boli školy zatvorene a deto od 11.r už mohli byt doma samé na online ucenie.

siska53
9. feb 2025

Cca od 12.roku, ale velakrat som volala. Ale pokial sa dalo, radsej som si dala homoffice alebo poprosila mamu, aj ked ta zas chodila pomahat sestre s malym, takze tam az ked dieta nebolo infekcne.

janickacrazy
9. feb 2025

@zuzanazimna mne povedala doktorka, že kľudne aj na 16-rocneho mi dá OCR, keď to jeho zdravotný stav vyžaduje, sú rôzne diagnózy, deti po operácii, atď.

karolina553
9. feb 2025

Ja som bola doma prvý krát sama keď som mala 13 rokov. Keď som bola chorá tak sama až v 15 rokoch. Ja mám 4 a 6 ročné deti a tie by som nikdy nenechala samé doma. Aj tak sú ešte malé 😅😅. Asi od 13 by som nechala

letfenixa
9. feb 2025

@zuzanazimna OČR môžeš mať aj na dospelého príbuzného, závisí od diagnózy.
Bývala som doma sama chorá, nie teploty, od 3.triedy, tj 8-ročná, ako bolo spomínané vyššie aj s rozvrhom, kedy užiť ATB, paralen. A dobre si pamätám, že som často zabudla.

pininka1
9. feb 2025

Čerstvá skúsenosť, syn má 13, bol sam minulý týždeň keď som robila do 12.00, keď robím do 16.00 prišla k nemu babka, hlavne mal vtedy aj horúčky. Tento týždeň sa už len doliecuje, teploty už nemá, bude doma sam.

elzu
9. feb 2025

Moje 14ti leta byla poprve sama doma 👍🏻

sense
9. feb 2025

Dcéra s 37,3 v 11r ale bola cula a pravidelne kontrolovaná. Ak by sa necítila ale dobre bola Malatiná tak by som ju samu nenechala. Ale ona chorá prakticky nebyva

angelinja
9. feb 2025

@angelinja este dopisem nehovorim ze to bolo lepsie dokonca ked teraz sepatne pozeram a vidim ako sa my venujeme dietatu , ano boli sme samostatnejsi ale v podstate ked sa nadtym kriticky zamyslime nikto sa o nas nestaral a boli sme samovyrastajuci , teraz je ina doba a davame detom to co nam nedavali vcetne hlavne pozornosti a lasky..ale podla vedcov dieta od 10 rokov by malo byt schopne byt doma , samozrejme podla toho ci ma vysoke teploty to by som take dieta nenechala doma tiez nie s hančkou a grcačkou ..ale uz take doliečovačky by moihol vydrzat na telefone

e1i
9. feb 2025

@angelinja ja som 1985

libusak
10. feb 2025

Dieta by malo ostat same doma od doby, kedy vie samostatne zvladnut stresovu situaciu.
Susedom "buchne" plyn napr. Zvladne to to dieta po psychickej stranke? Bude vediet co ma robit?
Vyleti prud v celom dome. Nebude pod stresom?
Toto su dovody preco sa davaju OCR a dokedy si tu OCR ziadat

jockey
11. feb 2025

OČR štát platí do dovŕšenia 11. roku života dieťaťa (do 18. roka ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), takže nepriamo to štát "vidí" takto - od 11. narodenín by sa dieťa už malo o seba postarať samo

jaond19
11. feb 2025

Dcera sama od 9-10rokov na doliecovaní, prip. s miernym ochorením (kasel atd), no mame k dispozicii ochotneho suseda (aj s klucami) ktory v pripade potreby vedel pomoct keby bolo treba. Zaroven som bola od domu cca 10minut autom. Dcera sa hlasila mobilom ze je ok. Bola naucena nepouzivat ziadne spotrebice ked sme prec, mala nachystanu suchu stravu + caje v termoske. Aj tak vacsinu prelezala len pri tv.