Odpadnutie tínedžera pri strese
Je normálne,aby teenager odpadol pri psychickom strese?
Chcem od syna,aby sa učil...Je lajdak....neučí sa.Hrozne známky,bity nikdy nebol.Zvysim hlas s tým,že a už stačilo a budeš sa učiť a jemu sa podlahu nohy a spadne??S tým,že je pri vedomí,no chvíľu je slabší a potom normálne funguje????To co je?
To aby rodič nepokračuje na vlastné dieta??
Kde je problém?Nechápem.Podotykam,nikdy nebol bity.Co mam robiť????
Autorka - tvoje dieta moze byt hypersenzitivne, preto reaguje na prvy pohlad prehnane. Ja by som tu slabost vobec nespochybnovala, presne poznam ten stav, ja ked som vo vrcholnom strese, tak mam pocit, akoby nohy neboli moje..cize neodpadnem naozaj, ale musim si sadnut, lebo mam pocit, ze spadnem.. Kazdy proste reaguje na stres inak a niekto tie fyzicke prejavy ma naozaj silne, vcetne tej slabosti. Ja rozumiem, ze je lahke povedat niekomu, kto si mysli, ze ved "len trochu pokrical", aby s tym prestal, ale je to naozaj jediny sposob, ako zmenit celkovy stav, nie len to, ze dieta "odpadava". Ale celkova klima vo vasej domacnosti moze byt napata, aj ked to ty tak nevnimas, ale to dieta to vnima a je vlastne v permanentnom strese. Potrebujes pracovat v prvom rade na sebe, pretoze ty ked kricis, to je nezvldanutie emocie, presne take iste, ako to, ze tvoje dieta odpadne, tiez nezvladlo emociu a reaguje neprimerane. Takze mate na com obaja pracovat, ty si ale za to plne zodpovedna, pretoze ty si mama, ty to musis zvladnut a naucit to aj svoje dieta. Zmen pristup, zacni sa vzdelavat, pracovat na sebe, potom mozes pomoct aj svojmu dietatu. Nechcem bagatelizovat nejake "skolske ucenie", ale ovela ovela dolezitejsie je to, ako naucis dieta pracovat so stresom, s emociou, ako ho naucis komunikovat s respektom, ako vybudujes doveru. Na toto sa zameraj, lebo je uplne zbytocne ziapat na decko, aby sa ucilo nejake ucivo, ked je v permanentnom strese, to proste nejde, nie je to fyzicky mozne..
Autorka - tvoje dieta moze byt hypersenzitivne, preto reaguje na prvy pohlad prehnane. Ja by som tu slabost vobec nespochybnovala, presne poznam ten stav, ja ked som vo vrcholnom strese, tak mam pocit, akoby nohy neboli moje..cize neodpadnem naozaj, ale musim si sadnut, lebo mam pocit, ze spadnem.. Kazdy proste reaguje na stres inak a niekto tie fyzicke prejavy ma naozaj silne, vcetne tej slabosti. Ja rozumiem, ze je lahke povedat niekomu, kto si mysli, ze ved "len trochu pokrical", aby s tym prestal, ale je to naozaj jediny sposob, ako zmenit celkovy stav, nie len to, ze dieta "odpadava". Ale celkova klima vo vasej domacnosti moze byt napata, aj ked to ty tak nevnimas, ale to dieta to vnima a je vlastne v permanentnom strese. Potrebujes pracovat v prvom rade na sebe, pretoze ty ked kricis, to je nezvldanutie emocie, presne take iste, ako to, ze tvoje dieta odpadne, tiez nezvladlo emociu a reaguje neprimerane. Takze mate na com obaja pracovat, ty si ale za to plne zodpovedna, pretoze ty si mama, ty to musis zvladnut a naucit to aj svoje dieta. Zmen pristup, zacni sa vzdelavat, pracovat na sebe, potom mozes pomoct aj svojmu dietatu. Nechcem bagatelizovat nejake "skolske ucenie", ale ovela ovela dolezitejsie je to, ako naucis dieta pracovat so stresom, s emociou, ako ho naucis komunikovat s respektom, ako vybudujes doveru. Na toto sa zameraj, lebo je uplne zbytocne ziapat na decko, aby sa ucilo nejake ucivo, ked je v permanentnom strese, to proste nejde, nie je to fyzicky mozne..
@akvi Ja myslím, že predtým ako na neho naziape, mu to minimálne trikrát povie potichu a s prosikom
@akvi Ja myslím, že predtým ako na neho naziape, mu to minimálne trikrát povie potichu a s prosikom
@aurelia2000 ok, a ked mu to povie potichu a s prosikom, co myslis, co sa zacne v tom dietati diat? Dobre vie, ze sa to naucit nezvladne /a je uplne jedno, z akeho dovodu, to nie je temou v tomto momente/ a nastane stresova reakcia..cim viac mu to mama hovori, tym viac je v strese a vyvrcholi to tym, ze mame prdnu nervy, zacne vrieskat a decko sa zosype. Teraz si predstav, ze stojis na skale nad jazerom vo velkej vyske a vies, ze sa od teba ocakava, ze mas skocit. Lenze ty sa bojis. Pride k tebe mama a povie ti potichu a s prosikom, aurelia, skoc prosim ta. Ako asi ti toto pomoze?
@aurelia2000 ok, a ked mu to povie potichu a s prosikom, co myslis, co sa zacne v tom dietati diat? Dobre vie, ze sa to naucit nezvladne /a je uplne jedno, z akeho dovodu, to nie je temou v tomto momente/ a nastane stresova reakcia..cim viac mu to mama hovori, tym viac je v strese a vyvrcholi to tym, ze mame prdnu nervy, zacne vrieskat a decko sa zosype. Teraz si predstav, ze stojis na skale nad jazerom vo velkej vyske a vies, ze sa od teba ocakava, ze mas skocit. Lenze ty sa bojis. Pride k tebe mama a povie ti potichu a s prosikom, aurelia, skoc prosim ta. Ako asi ti toto pomoze?
@akvi ale ona píše, že je lajdák a vôbec sa neučí, je proste lenivý...mne je to jedno, vo svojom okolí vidím chudákov, čo musia živiť svojich dospelých spratkov, ich problém
@akvi ale ona píše, že je lajdák a vôbec sa neučí, je proste lenivý...mne je to jedno, vo svojom okolí vidím chudákov, čo musia živiť svojich dospelých spratkov, ich problém
@aurelia2000 cize ak je dieta lenive, pomoze ho vystresovat, aby prestalo byt lenive?
@akvi ty čo splietas? Hlavná téma diskusie je to, či je to normálne že syn odpadáva zo stresu. Odpoveď je nie, nie je to normálne, tvoje prirovnanie a útesom už utieklo dosť ďaleko od zmyslu diskusie.
Hádam len neveríte tomu, že chlapec odpadne kvôli tomu ze na nho mama kričí? 🤦🏻♀️Véd to je blbosť. O takom som v živote ani nepočula. Tu bude iný problém.
Autorka a skúšala si aj inak? Napr dôsledky vyvodiť. Vidím, že máš schopnosti aj možnosti sa učiť, ale zjavne sa ti nechce, tak to urobíme takto. A stanoviť pravidlá. Tebe sa možno tiež nechce variť, prať, chodiť do práce, ale je to potrebné, tak to robíš.
Nepíšeš koľko rokov ma pubertak lebo iné je 13,15,17, iné byť na ZŠ, iné SŠ, ukončiť skolsku dochádzku, mať maturitu.
Z jeho dnešná lenivosť bude ovplyvňovať jeho budúcnosť.
Ja chápem aj zvýšenie hlasu u Teba.
Ale skus inak. Vysvetli raz a poslednýkrát prečo je učiť sa dôležité a že vidíš, že na to má, ale z tvojho pohľadu sa nesnaží.
Véd to sa dá odsledovat koľko sa aktívne učí denne. Či 10min. či 4 hodiny.
Športuje? Tam keď občas tréner zvýši hlas, neodpadava? V škole ako ho vidia učitelia? Tiež ako lajdaka? Ako trávi voľný čas? Má doma určené povinnosti? Plní ich?
Hádam len neveríte tomu, že chlapec odpadne kvôli tomu ze na nho mama kričí? 🤦🏻♀️Véd to je blbosť. O takom som v živote ani nepočula. Tu bude iný problém.
@bielasovicka moja známa mala syna, ktorý sa takto dokázal pozvracat, keď on niečo nechcel.
Nevieme ako sa synator správa mimo dom. Koľko vlastne ma rokov, či má sklony manipulovať, či doteraz bol zdravý ako ryba. Či odpadava aj inde.
To zas ak by bol zdravotný problém nebude sa to diať len pri jednej osobe a doma. To by bolo i v škole, i na tréningu....
Ak je to psychicky problém pomôže psychológ, zatiaľ sa môžu objednať cez detskú na neuro. Pre neakutny stav sú čakačky tak 4,5 mesiacov
@bielasovicka moja známa mala syna, ktorý sa takto dokázal pozvracat, keď on niečo nechcel.
Nevieme ako sa synator správa mimo dom. Koľko vlastne ma rokov, či má sklony manipulovať, či doteraz bol zdravý ako ryba. Či odpadava aj inde.
To zas ak by bol zdravotný problém nebude sa to diať len pri jednej osobe a doma. To by bolo i v škole, i na tréningu....
Ak je to psychicky problém pomôže psychológ, zatiaľ sa môžu objednať cez detskú na neuro. Pre neakutny stav sú čakačky tak 4,5 mesiacov
@janage no mne to nejak neide do hlavy. Ešte ma napadlo, či to nerobí naschvál. Lebo autorka píše ze je pri vedomí. Čiže on reálne neodpadne. Či to chlapec nerobí z vychcanosti.
@janage no mne to nejak neide do hlavy. Ešte ma napadlo, či to nerobí naschvál. Lebo autorka píše ze je pri vedomí. Čiže on reálne neodpadne. Či to chlapec nerobí z vychcanosti.
@bielasovicka ja ju chápem, ak je napr.8, 9tak potom jeho výsledky výrazne ovplyvnia jeho šancu dostať sa na školu akú chce. A idú do škôl silné ročníky. Ak je SŠ no holt ani sa nenazdali a matura bude kopať, tie základy síce dobehnúť môže, ale bude to mať naozaj ťažké.
@anonym_02467e aha,čiže nechať pubertiaka si žiť vlastný zivot-bez školy atď.
Lebo zvýšiť hlas je neospravedlnitelne.Mas deti?
@anonym_autor zrejme mu zvýšenie tvojho hlasu spôsobí stres. V tvojom prípade neostáva nič iné, len sa s ním v kľude nahlas učiť učivo do školy. V základnej škole to bolo ako? Všetko zvládal? Bol dobrým žiakom? Kvôli zdraviu dieťaťa by som na neho nekricala, aby to neprešlo do epileptických záchvatov. Možno len potrebuje rozbehnúť sa, nerozumie ucivu. Vybral si túto školu sám? Čo ak by sa s ním pre zmenu ucil otec? Treba vyskúšať všetko. Neboj sa, každá mamka doma občas pokrici na svoje deti. Ukľudní sa, chrumkaj oriešky a učte sa v kľude 😉.
@anonym_autor napíš mi súkromnú správu ak chces, mám to tiež a roky mi nikto neveril až kým som raz pri páde neutrpela vážne zranenia, po diagnostike som dostala na výber lieky alebo cvičenia, vybrala som si cvičenia a po pár mesiacoch (možno 2-3) nastalo zlepšenie a teraz to ovládam na 99% (to že neodpadnem mám na mysli), naučila som sa ovládať vlastné telo a neskutočne mi to pomohlo
necitam komentáre, ale nehra to na teba?
@akvi ty čo splietas? Hlavná téma diskusie je to, či je to normálne že syn odpadáva zo stresu. Odpoveď je nie, nie je to normálne, tvoje prirovnanie a útesom už utieklo dosť ďaleko od zmyslu diskusie.
@13uzivatelka11 skús komunikovať s rešpektom
1) žijete v harmonickej rodine kde robíte všetko ako máte, nekričíš, hovoríte si všetko, je iba lajdák a nič iného netrápi. Potom mi pride velmi nepravdepodobné aby odpadol zo zvýšenia hlasu, hladala by som príčinu u pediatra
2) rodina nie je tak harmonická ako prezentuješ, chlapec zatajuje vážne problémy a psychicky trpí. V tom prípade navštív psychológa.
Pride mi uplne nerealne tak ako to píšeš, jednoducho z toho že zvýšiš na dieťa hlas nemá čo odpadnúť. Takže môj tip, že buď ste na neho moc krutí alebo má chalan psychické problémy a kludne aj preto fláka školu. Predstav si že ho možno vážne šikanujú,nemá vôbec chuť do učenia, do toho ho rodičia dodrbávajú nech sa nefláka pritom on chudák trpí. Potom si uplne viem predstaviť takú reakciu ako mal. Nehovorim že to tak je, neobvinujem ťa, len hovorim možne scenare. A btw, ak sa štveš na odpovede, že by mali koník zrušiť lebo tu to fórum stojí za nič, tak načo sem píšeš? Ovela rozumnejšie je sa vyrozprávať psychologovi.
@anonym_02467e
@zobaka ženy,ja nekricim 24h denne.Pisete už mimo tému...pýtala som sa na niečo iné.No podľa vás je chyba v matke,lebo kričí.
Bože.Viete co,ten modrý koník by mali aj zrušiť.Kazdy je tu psychológom,psychiatrom atď a hlavne dokonalou matkou,ktorá nikdy nezvysila hlas na svoje dieťa.
Sama dokonalosť na každom " kroku".
Nemusíte mi už radiť co a ako.Poradim sa inde,kde viem,že dostanem normálne rady.Nie hneď mňa zatvoriť na psychiatriu,lebo som si dovolila pokricat na vlastné dieťa.
🙊🙉🙈
@anonym_autor Áno,máš pravdu. Niektoré reakcie sú fakt prehnané. Choď s ním k lekárovi,aby vylúčil niečo iné.
@anonym_02467e
@zobaka ženy,ja nekricim 24h denne.Pisete už mimo tému...pýtala som sa na niečo iné.No podľa vás je chyba v matke,lebo kričí.
Bože.Viete co,ten modrý koník by mali aj zrušiť.Kazdy je tu psychológom,psychiatrom atď a hlavne dokonalou matkou,ktorá nikdy nezvysila hlas na svoje dieťa.
Sama dokonalosť na každom " kroku".
Nemusíte mi už radiť co a ako.Poradim sa inde,kde viem,že dostanem normálne rady.Nie hneď mňa zatvoriť na psychiatriu,lebo som si dovolila pokricat na vlastné dieťa.
🙊🙉🙈
@anonym_autor odpadne aj "naozaj"? Nemôže to len hrať? Zahrá, že mu je zle, slabosť a má pokoj od všetkého....stres z matky? Ináč by odpadol aj v škole pred učiteľkou, keď ide dať písomku, alebo niečo vyšetrovať....a zvýšený hlas? V škole ziapu ako paviáni, takže ani vyššie hlasy, tóny by mu nemali robiť problém.
@anonym_autor Daj sa liečiť, prosím ťa. A daj aj syna, pre jeho vlastné dobro, nie pre tvoje.
Ak to vyvoláva krik, tak mi na to celkom sedí táto diagnóza https://www.zivotsvertigom.com/sk-sk/zivot-so-z...
Ak “odpadne”, ale je pri vedomí - mozna diagnoza je panicka porucha.
Čím skôr psychiatrické vyšetrenie, môže sa z toho dostať za pár mesiacov. Čím neskôr sa s ním začne pracovať, tým dlhsue sa obyčajne dávajú dokopy.
Môže to pokračovať aj tým, že na ulici zatrúbi auto a on “odpadne”. To už je potom nebezpečne.
Ja som to mávala do istého času. Nevedela som existovať v strese. Pred očami zrazu hmla, v ušiach šum a uz som bola na zemi. Riešila mi matka psychológa, zbytočne. Raz som chytila stav v buse, spolužiaci ma chmatli pod pazuchu, zaviedli ku zástupkyni (zdravotnícka skola), tlak 80/50 a cukor rapídne dole. Dodnes nechápem suvis so stresom, ale ked cítim, ze mi je blbo, nosím si hroznový cukor.
Určite by som to spomenula na najbližšej preventivke, nech ho skontroluju

@dusankomoj áno psychicky pokoj to je dovolezite a prácu si človek nájde aj keď si spravi kurz
@jarmillka2 No niektorí dosiahnu ten psychicky pokoj len ak majú k dispozícii otrokov - proste nič nerobiť, len sa hrajkat so smartfonikom. Prácu si nájde aj bez školy? A akú? Predpokladám, že bude chcieť nenáročnú, nenamahavu a bezstresovu.