Oneskorený vývin - syn bude mať v januári 6 rokov, no správa sa ako keby mal 2 roky
Dobrý večer, prosím neukamenujte má za gramatické chyby niesom Slovenka.Mám takýto problém, že syn bude mať 6 rokov a nevie dobre rozprávať iba cca 30 slov.Ma vsetke príznaky na autistu no boli sme na vyšetrení v Prešove a tam to vylúčili ,že vraj autista nieje len ma oneskorený vyvin.Je to snim veľmi veľmi ťažké komunikovať skoro ničomu nechápe jednoduchým príkazom.Aj keď mu to sto krát vysvetľujem.Už som sstoho strašne nervózna.Som pred psychickým sa zrútením.Chodi do škôlky nemá kamarátov lebo sa snim nechcú hrať lebo ničomu nerozumie.Ale aj napriek tomu chodí tam rád.No kameň úrazu je aj v tom, že si sám vie obliecť iba slipy tepláky a viac nic.Musia ho obliekať učiteľky.A oni mi ho nechajú ísť vonku do tej zimi bez pančuškach .Len v teplackach .Keď som išla po neho na obed tak tak bol celý zmrznutý a nohy mal uplne studené .Proste nechcú ho obliekat.Prosim poraďte čo mám robiť ako ho naučiť alebo čo vlastne ako ďalej učiteľkám som už povedala 2krat no aj tak ,ja viem majú to snim ťažké no to nezná zeho majú nechať mrznúť
@pribinak áno chodíme už 3 roky na logopediu no stále nic
@pribinak vyskúšali sme viacej klinické psychologický no každá nám potvrdila autizmus no boli sme v Prešove tam nám vylúčili ho
@milacik1990 skuste zmenit logopedicku, ked terajsia snim 3 roky nepohla
@milacik1990 poradim len s obliekanim. Kup mu sofshellove nohavice alebo oteplovacky ak je sneh a nech si to natiahne na teplaky. Pancusky nepotrebuje. Alebo, u nas v skolke som videla v zime chlapcov v pancuskach a sortkach. Ked isli von, vyzliekli sortky a na to si dali nohavice na von. To by zvladol?
@milacik1990 to nemyslíš vážne, že mu nechcú obliecť pančušky pod tepláky!!! To je ich povinnosť!!! Najmenšie deti to tiež celkom nezvládajú, tie tiež nechajú tak? Chápem, že nechceš robiť v škôlke prievan, si rada, že tam synček rád chodí, ale trvala by som na tom, aby bol vonku poriadne oblečený. Nemáš v okolí špeciálnu MŠ? Tvoje dieťa by napredovalo viac, ako v bežnej materskej škole. Tam je veľa detí v triede a špeciálny pedagóg tam väčšinou nebýva. Čo sa týka vyjadrovania, neporadili ti kartičky? S prefotenými, nakreslenými to je jedno činnosťami, ktoré dieťa najčastejšie vykonáva a predmetmi, ktoré sú okolo neho. Keď nevie povedať, dokázal by kartičku nájsť a použiť? Skús iných odborníkov, na autizmus je expert Daniela Jánošíková z Trnavy, asi to máte ďaleko, ale snažila by som sa k nej objednať. Aj keď autizmus vylúči, poradí, čo ďalej.
@milacik1990 určite zmen logopeda, za 3 roky by mal byt vidieť posun. Možno aj nad zmenou škôlky by som uvažovala, no ked ma uz 6 rokov tak asi aj iné zariadenie budete riešiť čoskoro. Ak je to naozaj autizmus, v jeho veku uz by mala byt diagnóza jasná, vyhladaj podla recenzii odbornika v okolí na diagnostiku autizmu. Skus sa pridat tu do skupiny autizmus, tam ti určite niekto z tvojho okolia poradí. V meste by ste tiez mali mat centrum včasnej intervencie, je tam viacero odborníkov, psychológ, logoped, špeciálny pedagóg, ktorí by vam mohli tiež dať rady. Ako ti tu niekto píše, najlepšia na auti diagnostiku je Jánošíkova ake keďže ste z Prešova a ona z Trnavy asi ďaleko....
@milacik1990 takéto dieťa v prvom rade potrebuje psychológa a špeciálneho pedagóga a terapie na rozvoj porozumenia... samotná logopedia mu nič nedá keďže nerozumie čo od neho očakávate... už dávno ste mali kontaktovať Centrum včasnej intervencie a začať s nim pracovať... môj synček v 3 rokoch nerozumel a bol neverbalny... chodíme na ABA terapie, muzikoterapie, canisterapiu, spec.pedagog a logoped... keď začal verbalizovat a rozumieť tak sme sa zamerali hlavne na logopediu..2x mesačne máme logo výslovnosť, 2x mesačne logo na rozvoj komunikačných schopností a 4x mesačne špeciálneho logopeda a terapeuta na cvičenie kvôli prepajaniu hemisfer... oplatilo sa to...ide mať 6 rokov a pporosumenie na urovni 5 ročného dieťaťa, vie čítať a písať, vie rozvíjať sociálne kontakty a pod..čím skôr s nim začnite intenzívne pracovať...
Inak v 6 rokoch by ho ani v našej škôlke nikto neobliekal, to musi vedieť dieťa samo... maximálne zapnú bundu, natiahnu rukavice a pod
Určite by som vyskúšala inú logopedicku a je tu skupinka mamičiek ktoré majú deti s sutizmom. Skús sa poradiť, kde boli oni na diagnostiku
Napr v BA je centrum Andreas. Skús ich kontaktovať
@milacik1990 dietatko ocividne nie je v poriadku a potrebuje pomoct. V Presove su co za experti? Aspon nasmerovali kam dalej ked to podla nic nie je autizmus? Mate tam aj nejake centrum vcasnej intervencie? Logopediu potrebujete zmenit/pracovat intenzivnejsie a pracovat na sebaobsluhe. Ja nie som velmi fanusik ABA terapie, su aj ine pristupy (napr. ESDM), len u nas zufalo nedostupne. No patrajte co mate v okoli, cim by sa mu dalo pomoct. Dopracujte sa k akejkolvek diagnoze, ktora by vam dopomohla k prideleniu asistenta, aj v skole sa bez neho minimalne prve roky nepohnete.
To vam povedali že ho v mš nechcu obliekať ? Alebo ste si to vy domysleli? Pretože tiež som mala v mš jedneho chlapca a nevedel nič vyzliecť obliect ani ruky si umyt a ani najesť... a nevedel rozpravat iba reval a ked mate 20 malých deti tak sa stane že dieťaťu nedajú pančušky lebo to ani nezachytíte a tiež sme my boli najhoršia mš a on ako tam chodit nechcel 🙂 takze nejak tak.
@pribinak Janosikova dovolas sa ked mas megastastie a platis 120e, Andreas cakacka 1.5 roka, platis 150e. Takze tak. Ale su asi jedni z mala, co tomu rozumeju. Je vsak vraj aj par dalsich co diagnostikuju a nie su to tak zname mena/miesta ako tieto dve. Potvrdit diagnozu nasledne aj tak musi detsky psychiater, lebo urady neberu do uvahy diagnozu z Andreasu alebo od klin. psychologa, ani na integraciu v skole to nestaci.
@milacik1990 skus si vybavit cez poistovnu specialneho asistenta do skolky pre syna (ak byvate v SR). Bude to kvazy vychovatelka len pre maleho. Pomoze a odbremeni ucitelky v skolke.
Na zaklade coho vylucili v presove autizmus? Moja svagrina ma tiez takmer 6rocneho syna,,chodila po nespocet vysetreni a potvrdili mu slabsi autizmus. Psychologicke a logopedicke vysetrenia, neuroligicke,ctcko...a neviem co este.
@milacik1990 na tie pancusky...ja som to robila tak,ze rano si obliekol pancusky a teplaky a v skolke vyzliekol a bol len v pancuskach vvtriede a ked slu von dali teplaky
baby nerieste ci je ci nie je autista. ked jej potvrdili, zenie je tak nie je.
@milacik1990 bud rada, ze autista nie je. moc ti poradit neviem ( mam autistu, nie dieta s oneskorenym vyvinom, preto nebudem mudrovat) , ake tie vase ucitelky ma seru, sorry su to kravy
@milacik1990 ale jeden fajn tip mam. na fb je skupina Maminy deti s dysfaziou. pridaj sa prelistuj, mohla by si najst daku tu radu. ja som tam tiez a kadeco som sa dozvedela
Skus este inde vyšetrit a zmenit skolku ak sa da. Na von mu kup oteplovacky nemusi mat pancuchy. U nas v skolke ucitelky nepomahaju detom obliect sa naucili ich dat si oteplovacky na zem a pichnut sa do nich same. Skus doma natrenovat . Ale ked vidia ze mà problemy je to smutne ze ho nechaju mrznut . Uši mà ok? Nie je mozno len hluchonemy? Ale to by sa vedel obliect..
@milacik1990 Neviem ale uz rocne dieta dokaze pochopit vela prikazov. Ak ten vas ma uz 6 a este stale nechape, tak to bude asi nieco viac ako len oneskoreny vyvoj.
Ja by som chodila na dalsie vysetrenia. Podla mna to treba riesit... nejaka specialna starostlivost alebo specialna skolka ale to sa asi neda kym nema diagnozu.
Este ma napadla posunkova rec. Na tie zakladne ukony by sa to mozno skor naucil a pochopil. Citala som ze uz velmi malinke babatka sa dokazu naucit ze urcite gesta sa spajaju s urcitou cinnostou.
Tiež poradím len k obliekaniu, synovi dávam teplejšie legíny a na prechádzku si na to oblieka softshellky/tenké oteplovaky
Nech je v skolke v pancuchach, na von si natiahne softshelky. Radsej mu to co najviac ulahcit (samozrejme nechat ho vonku na truc vymrznut je hrozne) ale toto by uz mal zvladat, hlavne ked vymyslis kombinaciu, ktora mu pojde lahsie ;)
Chodí do veľkej skupiny a tam je na 20detí 1učiteľka, čiže ona naozaj nemá priestor obliekať deti. Iné je to pri najmenších deťoch, ale 6ročný sa už musí vedieť obliecť sám....Takže nie, 6-ročného určite učiteľka už obliekať nemusí....Na tvojom mieste hľadám špeciálnu škôlku....Nepíšeš či má len oneskorený vývoj reči alebo celkovo psychomotorický vývoj...O rok budeš riešiť odklad ale ten čas mu veľmi nepomôže keďže nechápe jednoduché príkazy.... Pozeraj minimálne škôlku s logopedičkou, ideálna by bola špeciálna škôlka kde vedia s takýmito deťmi pracovať...s ním treba čo najviac pracovať, pozri si príspevky od tejto kočky
https://www.modrykonik.sk/blog/itmama15/
pozeraj zo zadu, čiže od začiatku po súčasnosť, mala dievčatko čo ničomu nerozumelo, opisuje tam ako s ním pracovala
...u vás môže byť problém ešte ten že ak je dieťa bilingválne alebo teda vyrastalo inde ako na Slovensku, tie deti to môžu mať posunuté, ale teda hlavne reč

Nechodite k logopedicke? Neskúsili ste inú klinickú psychologickú?