Oodtučňovací pobyt pre 2,5 ročné dieťa
Dobry den.Vie mi niekto povedat ci sa niekde robia odtucnovacie pobyty pre dvojrocne deti?Potrebujeme pomoc.
@h2 Dakujem sme už objednany lebo fakt je malo oproti inym detom a vaha ide hore.Je na svoj vek aj velmi vysoky
ako dopadlo vysetrenie, aj diabetologicke vysetrenie, by bolo dobre, mozno nefrolog
@mariannajesenska ako ste dopadli?
@mariannajesenska : a možno to je genetika, môj mladší syn keď mal taký vek vážil cca 20 kg a to bol o 10 cm nižší. Ale zasa on nebol a nie je tučný, je proste len ťažký. To má po manželovej rodine. Môjmu manželovi by tiež každý tipol oveľa menej ako v skutočnosti má, má proste robusnejšiu stavbu tela a ťažké kosti a tým ani strava a ani nič nikto neurobí. Inak poznám jednu pani ktorá dokáže v tomto úplne zázraky, predpíše presne stravu podľa jednotlivca, presne napíše zoznam čo vylúčiť a čo pridať, nerobím tu žiadnu reklamu, ale tá pani má veľmi dobre výsledky zo zdravotnými problémami a obezitou, možno by to stálo za pokus sa s ňou poradiť ak chceš píš IP
@mariannajesenska , necitala som prefosle komenty, tvoje dieta nepotrebuje ziadne Odtucnovacie liecenia :(, v prvom rade chod ku pediatrovi a daj mu zobrat cukor, stitnu zlazu , vsak doktorka si poradi a hlavne tvojmu malemu musis vytvorit stravovacie navyky a pravidla plus zabezpecit POHYB... on nebude potrebovat chudnut... ale vybehat a narast.... v prvom rade ZIADNE sladkosti .. jedine zdrave sladkosti !!! Sladit medom , steviou, xyiolitom, javorovym sirupom NIE CUKROM... obmadzit pecivko a muku... ked uz celozrnne, spaldove.... k masku radsej zeleninku nez zemiacky.... vela polievok zeleninovych varit, zeleniny, ovocia... .. neznamena ze nemoze nikdy cokoladu, ale skor upiect nieco zdrave sladke, alebo len napr jednu tablicku.. alebo sladke len jeden den v tyzdni.... NEPIT SLAdene napoje, ani sladene caje, malinovky..... zvyknut na vodu, caj medom sladit.... a hlavne mu zabezpecit pohyb,. Napr aj niakym baby kruzkom plavanim, baby cvicenim, tanvovanim.... a hlavne aj rodicia musia sa zdravo stravovat, nech ma vzor a rodicia musia byt tiez v pravidlach prisny.... nie nebudes mat 3 ks kolacu, staci ti jeden ,.. na miesto kinder buena niaku zdravsiu sladkost vybrat... DRZIM palce... pri spravnom stravovani.a hybani .. do pol roka nebude po obezite ani slychu
@mariannajesenska .... a este snaxit sa davat domace maso vajicka, lebo z obchodu su hormonove, nepotrebuje napr maso kazdy den
Citam, ze vela veci robite spravne, ze prechadzke, nesladi sa... alw teda skus podla tohoto... plys mensie a caste porcie... a hlavne ten pohyb. A napriklad kravske mlieko nahradit roznymi orechovymi, ryzovym, makovym...
@egiginka dakujem za rady.Snažime sa s nim byt co najviac na ihrisku,prechadzky su na dennom programe,voda čista nesladena,Momentalne ma obdobie že nič nechce papat takže čerpa zo svojich zasob.Tak snad pojde už len hore a na vahe bude stat alebo niečo možno pojde dole.22 maja ideme na endokrinologiu ale už k inej lekarke.Tak uvidime.Inač je zdravy od narodenia nebol chorí.
@mariannajesenska super, drzim palce... popripade zda sa mi ze som tu zahluadla, ze vecer dostava mliecnu kasu/ mliecko .. tak popripade skus mliecko, kase davat len rano lebo mliecko je tucne a vecer razsiw srravitelne.... a pokial mate nliecko ako uspavqci ritual skuit ryzove, sojove, mandlove, makove.. a mliecne vyroby dodat pocas dna na miesto vecernej mliecnej kase a mlieka.
@egiginka on pije len rano a večer polotučne mliečko-1dc kaše nepapa
@zuzik307 moja dcéra má tiež 2,7 roka a meria 110 cm,prečo by dá mala seknut?moja váži 13 kg🙂
Mne sa nechce verit, ze taka obezita u takeho maleho dietata je zo stravy a nedostatku pohybu, neviem si to predstavit, detom je pohyb prirodzeny a nezvyknu sa prepchavat. To by ho snad museli na cely den priviazat a stopat alebo co. Ta pediatricka NIE je ok, ked sa jej zda, ze toto netreba riesit. Neverim, ze tam je vsetko hormonalne v poriadku. Rozhodne by som trvala na vysetreniach. Chudatko, bodaj by nebol lenivcek, taku vahu so sebou nosit.
@mariannajesenska V prvom rade by som ti odporučila konzultácie s odborníkmi - výživovými lekármi (nenechaj sa odbiť), čo sa stravy a pohybu týka. Pre takto malé deti neexistujú odtučňovacie pobyty. Pokiaľ nadhmotnosť tvojho synčeka nemá zdravotné pozadie, je to na vás - vás rodičoch, upraviť stravovacie návyky, pozor, žiadna diéta! ale hlavne pohyb, aktivity. Niekde chyba určite je...
Ak chceš, tak mi napíš čo presne jedáva, kedy a zhruba koľko mu dávaš jesť - napíš mi jedálniček vrátane pitného režimu.
@lorela no napr.dnes...rano mliecko ciste deco.desiata jogurt.obed polievka vyvar zeleninka.druhe kuracie na masle a zemiak.kasa.olovrant polovicny puding s broskynou a vecer deco mlieka.Doobedu tri hodiny prechadzka poobede hodina prechadzka.Na ihrisku sme neboli lebo bolo mokro po dazdi.Voda cista na pitie bez nicoho.
Tak tam bude asi ozaj problém zdravotný.Ako som písala,moja je rovnako stará,ešte vyššia,zje 2x toľko ako tvoj,a má 13 kg.a netravine ani toľko času vonku:(
@mariannajesenska drzim palce, skutocne to vyzera na zdravotny problem, i ked skutocne vam to neprajem ☹ dufam ze najdete "zadrhel"... veri ze nic vazne 😉 podla stravy nerobite ziadne chyby
ideme k inej endokrinologičke ako sme prvy krat boli.Ta pred tym nam povedala že vysledky su dobe a že nech mu davam masko zo zeleninkou a nie s prilohou a dostali sme jeden letačik a vsjo.Uvidime toho 22-ho maja ako dopadneme.
@mariannajesenska Netvrdím, že tak ako si napísala ostatné deti nejedia, a možno je ich aj väčšina, ale celkom vhodný tvoj jedálniček tiež nie je. Možno má synček isté predispozície na priberanie (pomalší metabolizmus) a proste určité zmeny v jeho stravovaní budú potrebné.
Takže: Prečo len deci mlieka na raňajky? Môže mať chlebík s tenkou vrstvou masla a zeleninu (napr. paradajku jednu, alebo papriku, 1/2 uhorky).
Desiata - aký jogurt? Nevhodný jogurt = sladkosť (kopec tuku a cukru). Vhodný by bol čistý biely s trochou ovocia a/alebo lyžicou ovsených vločiek (nie musli, čisté ovsené vločky - odporúčam jemné, ktoré sú vhodné na bezprostrednú konzumáciu).
Obed - na masle kura a aj zemiaková kaša s maslom? Môže byť až cez príliš tuku. Odporúčam kura, samozrejme bez kože, na troche 100% slnečnicového oleja alebo olivového, zemiaky popučené bez pridania tuku a rozhodne zeleninu! Na pare, dusenú alebo šalát z čerstvej zeleniny.
Olovrant - puding je nevhodný. Môže byť napr. ovocie.
Večera - mliečka viac (aké vlastne dávaš) alebo môže mať kašu (bez rafinovaného cukru a z polotučného mlieka).
Ešte by som chcela podotknúť, že veľmi dôležitá je pravidelnosť. Väčšie pauzy ako 3 - 4 hodinové medzi jedlom môžu spôsobovať spomalenie metabolizmu = v konečnom dôsledku priberanie.
Nemenej dôležitá je veľkosť porcie. A tá by mala byť, u 2 - 3 ročného dieťaťa zhruba do dlane. Napr. pól krajca chleba, polovica rožka, menšie jabĺčko, menší banán atď. No obdobne zradné sú aj príliš malé porcie - príliš málo jedla môže takisto viesť k spomaleniu metabolizmu = k ľahšiemu priberaniu.
@mariannajesenska ahoj, ja som narazila na temu a chcem sa opytat ako sa vam po roku dari?
@cichlida dobrý večer.No stojíme na váhe.Chodime na kontroly na endokrinologiu a vždy výsledky v super stave.Je zdravý ako repa.
@mariannajesenska ahoj mame ten isty problem. Ako sa vam dari ? ☺

myslím, že by si mala pár dní zapísať všetko čo zje a vypije. Aj odvážiť. Lebo to sa ťažko posudzuje, či zje málo alebo veľa, keď nenapíšeš presné množstvo. A ešte by som znova išla za pediatričkou a žiadala ďalšie vyšetrenia. Lebo tam pravdepodobne nebude všetko v poriadku. Ak píšeš pravdu o tom čo zje.