icon

Opakované zápaly uší u detí: Zlepší sa to vekom?

9. jún 2026

Ahojte,

syn má za posledný rok už niekoľký zápal ucha. Zaujíma ma, či sa to časom upravilo u vašich detí vekom?

doki5625
9. jún 2026

Ahoj, dôležité je zisiť prečo. Ako sa doteraz liečil? Mal ATB? Lieky sa doužívali? O aký zápal išlo? Vnútorné či stredné či vonkajšie ucho?

autor
9. jún 2026
@doki5625

Ahoj, dôležité je zisiť prečo. Ako sa doteraz liečil? Mal ATB? Lieky sa doužívali? O aký zápal išlo? Vnútorné či stredné či vonkajšie ucho?

@doki5625 Ahoj, liečený bol podľa odporúčania lekára, ale skôr ma zaujímajú skúsenosti rodičov, či sa ich deťom opakované zápaly uší časom upravili, alebo sa príčina musela ďalej riešiť. Dostával kvapky do ušiek, potom to mal spojené so zápalom dutín, tak tam mal celkové antibiotiká.

dadis
9. jún 2026
@anonym_autor

@doki5625 Ahoj, liečený bol podľa odporúčania lekára, ale skôr ma zaujímajú skúsenosti rodičov, či sa ich deťom opakované zápaly uší časom upravili, alebo sa príčina musela ďalej riešiť. Dostával kvapky do ušiek, potom to mal spojené so zápalom dutín, tak tam mal celkové antibiotiká.

@anonym_autor Ano, dcera ked bola skolkarka - kazda nadcha koncila zapalom stredneho ucha. Mala zhrubnutu sliznicu nosa - vraj alergicku - na jesenne travy - ambrozia a palina. Brala aj aerius, kortikoidne spreje do nosa. Postupne sme to vysadili. Teraz v 17r bola po 3 rokoch na kontrole ORL, kde sme boli sledovani - zhrubnutie uplne zmizlo a sliznica je normalna. A to uz niekolko rokov neberie ani aerius ani spreje 🤷‍♀️.

anonym_384f54
9. jún 2026

U malych deti je to caste, kvoli tvaru trubice.. dat si pozor ak zacnu sople, hned ich riedit, odsavat pravidelne, necakat ze poriadne vyfuka, odsat, inhalovat.. morsku vodu striekat id zaciatku soplov..

kajus_a
9. jún 2026

nasa mala behom 2 rokov pri kazdej vacsej nadche zapal usi. Raz doslova ohluchla na jedno ucho. Uz sa nam z ORL vyhrazala doktorka vyberom mandli. Ja som odmietla a zrazu, 2 roky a nemala ani jeden zapal.

michaela329
9. jún 2026

Ja som také dieťa, mávam problémy aj ako dospelá - veľmi úzke zvukovody. Každý soplik musím hneď riešiť, ak ho mám dlho, odnesú to uši.

nika1971
10. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor upravili,,,ked bol syn maly, casto maval zapal stredneho ucha...takmer pri kazdej nadche...od cca 13- 14 rokov nic...teraz ma 27 a nebyva ani casto chory, ani zapaly usi nema...vekom sa mu zvacsi aj velkost hlavy a dutin a neprechadza to do usi

zuzubb007
10. jún 2026

Ja mám bohaté skúsenosti syn mával zápal ucha 4 x do roka, zakaždým zo soplov do 7mich rokov, dali sme vybrať mandle a už má takmer 14 a nikdy nemal zápal ucha, bolo to z mandiel, najlepšie rozhodnutie dať vybrať, jedine ľutujem, že som nedala už skôr, nemusel trpieť zápalmi, v puberte asi v 15 tich sa tie mandle zmenšia čiže potom už zápaly by nemuseli byť tak mi bolo povedané od doktorov, takže ak máš malé dieťa tie mandle by som zvážila, mne syn nebýval odvtedy absolútne chorý, nebral roky antibiotiká na nič, ak v škole ochorie choroba trvá tri dni soplik a je fit, neverila som čo môžu jedny mandle narobiť za bordel v tele

zuzubb007
10. jún 2026
@nika1971

@anonym_autor upravili,,,ked bol syn maly, casto maval zapal stredneho ucha...takmer pri kazdej nadche...od cca 13- 14 rokov nic...teraz ma 27 a nebyva ani casto chory, ani zapaly usi nema...vekom sa mu zvacsi aj velkost hlavy a dutin a neprechadza to do usi

@nika1971 presne to je to čo píšem vyššie, že okolo tej puberty sa zmenšia mandle a dieťa nebude mávať zápaly ucha, predpokladám, že mandle nemal vybraté ako malý?

salome123
10. jún 2026

Pri prvych soploch okamzite preplachovat nos solnym roztokom. Nic ine nepomaha.

nika1971
10. jún 2026
@zuzubb007

@nika1971 presne to je to čo píšem vyššie, že okolo tej puberty sa zmenšia mandle a dieťa nebude mávať zápaly ucha, predpokladám, že mandle nemal vybraté ako malý?

@zuzubb007 nie, nemal...chceli mu vybrat, ja som bola rozhodnuta cakat...a dobre som urobila