icon

Operácia fistulky na uchu dieťaťa: Áno alebo nie?

rhinoplastika
Včera o 15:02

Dobrý deň,
Mám otázku
So synom (4r.) sme boli u orl pozrieť mandľu. Dr si všimol fistulku na usku, ktorá nerobí problém (občas vytriem vatovou tycinkou maz). Odporučil to však preventívne odstrániť, aby sa to v budúcnosti nezapalilo, lebo vraj potom keď vznikne absces už sa to nedá tak dobre operovať. Dal nám rovno aj termín a hneď aj preventívne odstrániť mandľu. On vraj už odchádza do dôchodku a ak budeme mat problém nebude nám mat kto pomôcť (?!)
No na druhej strane mi ďalší 2 orl keď som to konzultovala, odporučili skôr nechať to tak kým to nerobí problém. Mám vo svojom okoli 3 dospelých, čo s tým normálne žijú . Naopak skúsenosť známej mamičky , ktora to dala preventívne odstrániť a odvtedy to začalo mokvať a robiť problém. Čo by ste poradili? Ja by som určite počkala, ale pán dr. v DFN Bb bol dosť radikálne za preventívne odstránenie.
Má s tým prosím niekto skúsenosť?

eli3k
Včera o 15:41

@rhinoplastika
Nosne mandle sa caka aj do 8r. Nevidim dovod na zasah do organizmu tak maleho dietata, pokial to nie je akutne a dajme tomu by bol casto chory.
Odporucal aj nejaky neinvazivny postup na jej zmensenie, konvicka, lieky, nieco?
Urcite by som konzultovala s inymi ORL,zaujala poziciu budeme sledovat. V konecnom dosledku to rozhodnutie je na tebe,nemozu ta nutit.

danieli
Včera o 16:40

Obehala by som este 2 lekarov orl, rozsirila si obzory, podla toho sa rozhodla, ja som skor za nie ako ano

adrianna23
Včera o 16:41

Ahoj ja to mám na uchu a nejako ma to neobťažuje 😉