Oslabenie imunity po kiahňach

precojetotak
16. júl 2015

Ahojte, pocula som od 2 maminiek, ze ich deti po prekonani kiahni, nachytali vsetky mozne choroby. Vraj sa po kiahnach oslabi imunita tak na pol roka. Prosim, napiste mi Vase skusenosti. Napr my sme po prekonani kiahni nemali ziadne problemy alebo my sme vela chorlaveli a aj kolko to oslabenie imunity casovo tvalo - polrok, 3 mesiace, rok...?

mirkapal
16. júl 2015

Nase mali kiahne na prelome maja a juna, ale zatial chore neboli, klop, klop, klop. Starsia chodila aj do skolky a nic (samozrejme po dolieceni kiahni). Kupila som im multivitaminovy sirup a davala som pocas kiahni aj po ich skonceni.

cerez
16. júl 2015

Tak si povedzme, že každá choroba zakýva s človekom. Kiahne sú infekčné ochorenie a ich liečba a následná rekonvalescencia si vyžadujú nejaký čas. Tým sa myslí vyhýbať sa kolektívu, fyzickej záťaži, nebodaj teraz v lete kúpanie na verejných kúpaliskách. Takže určite to chce nejaký ten mesiac - dva kľud.
Dcéra mala v jeseni a keďže to bolo obdobie viróz, po kiahňach sme šli z choroby do choroby.

jurinecka125
16. júl 2015

My sme nebyvali po kiahnach castejsie chory, myslim ze kiahne nemali vplyv na oslabenie imunity u nad

lorela
16. júl 2015

To sú práve tie úžasné informácie a rady typu JPP (jedna pani povedala) 😀
Ale k veci; ani u môjho dieťaťa sme po prekonaní kiahní nezaznamenali zníženú imunitu, žiadna zvýšená chorobnosť a ani nepodstúpila nijaké obmedzenia alebo odlišný režim po vyliečení.

liebling98
16. júl 2015

@precojetotak moji traja synovia mali kiahne minulé leto, najmladší mal len 5 mesiacov. Ani u jedného som nepozorovala žiadnu vyššiu náchylnosť na choroby. Najstarší semsem-tam niečo doniesol zo škôlky, atb bral len on a len raz asi pol roka po kiahňach, čo bolo v zime zime. Ináč len pár krát boli soplavi.

liebling98
16. júl 2015

.

jaruska8
17. júl 2015

Napr. moja mala kiahne v júni, do toho bola na 5 ročnej prehliadke a doktorka ju nechcela zaočkovať. Že radšej počká... Ten prístup sa mi páčil. Že ešte je čas a po kiahňach by to nebolo dobré-kvôli imunite.😊

enka81
17. júl 2015

presne prípad mojho syna /8 rokov/, po prekonani kiahni bol neustale chorý, kazdy tyzden nova infekcia, ked som uz myslela, ze to prechadza, prisla nova,...Trvalo to asi 5 mesiacov. Na kontrole na alergologii nam pani dr. predpisala Imunor, po com sa dal ako tak dokopy. Je alergik, tak sa to na neho nabalilo. Dcerka /5 rokov/ nastastie po pekonani kiahni je ok.

cerez
17. júl 2015

@enka81 Aj moja dcéra skončila na imunológii a predpísali jej Imunor a neskôr Ribomunil.

evittam
17. júl 2015

Ahojte kočky, tak strašne ma mrzí a až ma "mrazí" z toho aký mali niektoré vaše deti priebeh kiahní. Neberte to ako chválenie alebo niečo. Len chcem napísať, že existujú aj prípady ako moje dve deti - 7,5 ročný to doniesol zo školy, teploty žiadne,vyrážok mal dosť-no tak akurát - hlavne na hlavičke a chrbte-po 10 dňoch všetko ok. Dostala to mladšia - 1,5 roka, tiež žiadne teploty vyrázky len trošku bruško,chrbátik,....po 7 dňoch už len chrasty a všetko je ok. Zatiaľ ani žiadne choroby ani nič iné - čo sa týka oslabenia imunity - syn už má mesiac po a dcérka 2.týždeň. Držím všetkým pršteky aby bolo do budúcna všetko ok. 🙂

cerez
17. júl 2015

@evittam Keby si videla moju dcéru, plakala by si. Fotku nechcem prikadať, vzhľadom na to, že je na nej nahatá, ale celá biela. Na to ešte dostala aj žihľavku. Kiahne sa jej tvorili ešte po 10 dňoch. Zostali jej veľké hlboké jazvy po tele.

evittam
17. júl 2015

@cerez Tak to mi je moc luto. Kazdemu prajem taky priebeh ako sme mali my.🙂

jaruska8
17. júl 2015

@cerez Joj, to je mi ľúto. Vidíš a že ,,len kiahne".😕😕

mirkapal
17. júl 2015

To som si aj ja myslela, ze "len kiahne", aj moje dcerky mali "len kiahne", tzn. lahky priebeh obidve. No videla som synov kamaratky, ti teda mali naozaj hrozny priebeh a zostali im velke stopy po kiahnach. Je to individualne.

cerez
17. júl 2015

@jaruska8 Ja napr. pred kiahňami mám rešpekt. A čím je človek starší, tým je priebeh horší. U starých ľudí dokonca môže byť smrteľný. Ja sama som nemala kiahne a keď som videla priebeh u dcérky, čo môžem čakať do budúca ja. Ešte nemal môj mladší syn.

jaruska8
17. júl 2015

@cerez Ja som pred nimi tiež mala rešpekt. Som bola v strese, lebo som tehotná.😕 Našťastie som ich v detstve prekonala.

dibisd
7. máj 2017

@cerez ahoj,mozem sa poradit,ako dlho sa vam kiahne hojili? Zostalu vam stopy? dcerka je uz vyse mesiaca po kiahnach a stale ma skarede cervene jazvy resp.diery na tvari aj na brusku.

cerez
8. máj 2017

Po mesiaci sme boli po kiahňach ok, ale bohužiaľ niektoré kiahne zachovali nepekné jazvy. Jednu má na tvári a ďalšie má na hrudi, bruchu, kríže. Dcérka má 12 rokov a prekonala ich medzi 4 a 5 rokom a stopy po nich zostali. Boli to veľké, hlboké kiahne. Jazvy sú biele, po niektorých zostala jamka, ale jazvy sú viditeľné.

soldi
8. máj 2017

Moji mali kiahne ako troj rocny a 10 mesacny, lahky priebeh bez teploty, cele to trvalo asi 5 dni. Oslabenu imunitu som nezaznamenala

evittam
8. máj 2017

U nas syn 7,5 roka, dcerka 1.5roka. Syn isiel po 10.dnoch do skoly, dcerka bola ok na 8.den. Ziadne teploty, ine vacsie tazkosti. Ziadne oslabenie imunity. Žiadne jazvy.

winni
16. jún 2017

Dcérka mala priebeh kiahní bez problémov, prvé tri dni teploty, potom výražky a po 10 dňoch chrastičky, kt. postupne odpadávali, doma som ju nechala tri týždne, potom sa vrátila do škôlky, týždeň fungovala normálne a od pondelka teploty, lekárka tvrdí, že je to možno aj z úpalu, už sme tam boli druhý krát tento týždeň, všetko je ževraj v poriadku, spustili sa jej soplíky a nakoľko to nie je bohviečo, idem kúpiť zajtra CRP test a urobiť jej ho.

Na imunológiu ste sa pýtali samé, alebo Vám to odporučila lekárka?

safranka
16. jún 2017

Mne dcéra po kiahňach chorľavela asi pol roka, radila som sa so známou imunologičkou, povedala, že ide o zákerný vírus, ktorý dá telu zabrať. Dávala som imunogukán, tuším.

danusskaaa
16. jún 2017

Aj my sme boli po kiahnach stále doma. Kiahne prekonala pocas vianoc 2015 (mala ich máličko a aj dr. povedala, ze sa preto mozu zopakovat) a do letných prázdnin bola každý jeden mesiac chorá. Sopel, kašeľ a zatecene hlieny sa vracali stale. Brala aj atb niekedy nič len to muselo odzvonit. Potom pocas leta (na dovolenke) zápal priedusnice a potom akoby utalo a nič. Chorá nebola (teraz vo februári mala hlieny)

jana_eyre
16. jún 2017

moja dcera mala kiahne ako 1,5r syn ako 3r.. obaja velmi vyhadzani, chrasty mali dlho, dcera aj vysoke teploty.. ale ked kiahne skoncili, dcera jedinu "chorobu" co schytala bol jacmen na ocku, inak boli zdravi ako do kiahni - obcas nejaky bezny infekt so soplikom, kaslom..

omnoho horsie sa nam pokazila imunita odkedy najstarsi tento skolsky rok nastupil do skolky a to sme mu davali aj dlhodobo predtym imunoglukan..

duratlicka
8. feb 2019

Nase dievcata dostali kiahne na Vianoce.Najprv jedna a po novom roku druha.Po dolieceni pre zmenu odo mna ochoreli.7rocna dcerka odvtedy este zdrava nebola.Stale sopli,kasle, no dychanie je ciste,takze ani atb by nepomohli.Druha ochorela po tyzdni a pol v skolke.Su to ale virozy bez teploty a zapalu,takze ziadne lieky okrem mukolytik im nepomozu.

martulka1990
16. máj 2019

@cerez dobrý večer, téma bola už dávno, len som sa vás chcela opýtať...moja dcérka tiez má kiahne momentálne.... Dostala ich v nedeľu, a dnes ráno som jej našla zihlabku-boli sme u možnej,dala sirup, masť....teraz večer je zmizla,ostalo len málinko. Prosím vás aký to malo u vás priebeh? Zihlavka bola stále počas kiahni? Vracia sa vám? Ďakujem krásne za odpoveď 😊

cerez
17. máj 2019

@martulka1990 Dobrý deň..veru...to už bolo dávno. Kiahne trvali u dcérky dlho, vôbec nie tak, ako sa píše v knižkách. Vtedy, keď už sa mali hojiť, chrastavieť, jej sa stále nové vytvárali. Asi tak v strede toho obdobia kiahní sa jej vytvorila žihľavka. Možno tak dva-tri dni, keď jej žihľavka zmizla. Dr. nám kázala vysadiť všetko kyslé, vychádzala z toho, že môže mať aj prekyslený žaľúdok. Chuť do jedla moc nemala, takže neviem čo tak mohlo zareagovať. Žihľavka sa už potom nevrátila, no kiahne sa liečili dlho. Imunitu po nich mala veľmi zlú, muselo sa to riešiť imunológom.