Ovčie kiahne v škôlke
Ahojte, idem si sem po radu. V skolke maju jeden pripad ovcich kiahni a v piatok nam to oznamili. Nas maly bol minuly tyzden doma chory a nema zatial priznaky, tak si myslim, ze to nedostal, len teraz neviem, ci ho v pondelok zaniest do skolky. Sestra hovori, ze urcite, lepsie nech sa nakazi a bude to mat za sebou... ake su vase skusenosti? Bol ockovany v septembri (co sa tyka ockovania, davaju sa dve davy alebo len jedna?) AA mal to niekto z Vas dospely, ja som asi nemala ako fieta. Dakujem
@pato88 syn je predškolák, dcéra 2,5r mala kiahne teraz (cca 40 ks, bez horučok, za týždeň bolo po nich) on sa nenakazil - zatiaľ, už je to 2 týždne, mama mala pásový opar pred mesiacom a tiež nič... Normálne chodí do škôlky, aj by som bola rada keby ich dostal teraz ako neskôr. Nikde nie je dané že sa nakaziť musí teraz.
@pato88 davaju sa 2 davky
Moja dostala kiahne dva týždne po yom, čo ich v škôlke oznámili, jej súrodenec dva týždne po nej...
Pokial vam mozem odporucit dajte svoje dieta do skolky nech ma cim skor kiahne a je pravdepodoben ze mu to prejde raz dva a v dospelosti si to nebude ani pamätat ...ja som mala kiahne ako 20 rocna, dovtedy som sa nenakazila aj ked sestra ich mala a ja nic, a to bolo hrozne 3 dni som len prespala v horuckach z tekuteho pudra som odpadavala akonahle sa natreli 5 a viac uz som isla k zemi hypermangan som nemohla nejako extra rozhadzalo mi to cyklus ze mi dosli skorej cize aj som mala menzes pocas toho no proste hrozne to bolo somnou ...cize cim skor tym lepsie
@pato88 moja takmer 13-rocna bola v 1-2 rokoch ockovana 1 davkou proti kiahnam. Dr ma vtedy ukecala, ze jej to pomoze aby nemala tazky preibeh,...
Ok, nedostala to celu skolku ani prvy stupen. az teraz - od mladsieho brata - skolkara (nebol ockovany proti kiahnam). po tejto skusenosti by som nedala ockovat kiahne, asi zbytocne. Mohla to mat davno za sebou - niekolkokrat sme sa tomu vyhli v celej skolke a zakladnej skole, teraz ich mala s pomerne tazkym priebehom (o synovi sme ani nevedeli, ze ich ma, sem tam vyrazka). Dcera ich mala do 600 a velmi svrbeli, velmi a neskro aj boleli, prve dni boli narocne, bolela hlava a bola velmi unavena. ktovei ako by to znasala ako mladsia, v skolke. v dospelosti ej to naozaj nebezpecne, a je dobre si to odbit v skolke. s ostatnymi .
@pato88 a do skolky mozete dat, ..... su 2 davky (ak to nezmenili).
a prave ta 1 by mala ochranit ale pokial je len 1 pripad, tak ani okolo neho neprejdu 🙂 my sme mali normalne epidemiu, takmer cele triedy boli v rovnakom case chytene kiahnami Maly to chytil asi ako jeden z poslednych netreba sa toho bat, aj ja som sa.... ale preslo ma to. 🙂 a aj pubertacka to zvladla
Presne túto dilemu riešim aj ja 😔. Navyše kiahne v škôlke v čase vrcholu súčasnej vlny covidu sú dosť blbý scenár... Len pomyslieť, že by to mali dostať súčasne alebo po sebe v krátkom čase.... 😔
Len tiež mám doma predškolaka a väznit ho pre moju obavu z niečoho, čo vôbec neovplyvním, je asi čudné. Ale aj tak sa neviem rozhodnúť. Uvažujem, že pi našej krajiny behajú stále OTP ľudia, ktorí majú doma pozitívnych príbuzných, lebo vyhláška ich ženie do práce, kým nie testovaní pozitivni... A otvorené školy, kde sa nákaza objektívne šíri, tiež veľmi istotu nedodáva .. Stáva sa, že kolektív má už opakovanú karanténu... A teraz tie kiahne sú úplne dôkazom toho, že opatrenia už nefungujú ako minulý rok... Moje dieťa chodilo do škôlky keď sa dalo a rok bolo bez choroby... Teraz zo soplika do soplika... 😖
@anoushka33 aj my tak....
vsetko chytia obaja, aj starsia ktora si choroby skolkarov davno odbila a puberta jej dava tiez zabrat, JE to pereto,z e decka boli doma cleu sezonu vlani doma: mimo kolektiv a tak teraz vychytaju vsetko co okolo nich prejde. Pediatricka povedala ze je vsetko a vela. K tomu covid a ze sa deti musia zase vo vsetkom premorit.
Kombinacia covid s kiahnami alebo tesne po sebe.... nic moc uz ani ako predstava

@pato88 očkovanie neznamená že ich nedostane.....len by mal mať ľahší priebeh.....a ak nechceš aby sa nakazil tak ho nechaj ešte 2-3dni doma.....